ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul Rodin

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Încă nehotărât cu ce să încep povstirile mele din circuitul de trei săptămâni făcut prin Europa în vara asta, mă uitam pe site, pe la diverse destinaţii şi am constatat că despre acest muzeu nu s-a postat niciun review, doar Michi a amintit de el într-un review despre muzee mai puţin vizitate la Paris: click aici

Aşa că, deşi eu am vizitat acest muzeu acum doi ani, m-am gândit că pentru iubitorii artei aş putea aduce câteva informaţii utile, pentru urmăoarea vizită la Paris.

Musée Rodin se află în plin centrul Parisului, pe Boullevard des Invalides, vizavi de complexul Les Invalides. Intrarea însă este din Rue de Varenne, de unde se pătrunde în curtea muzeului, mai exact în grădina din faţa clădirii. Aici, în aer liber, se găsesc trei dintre cele mai importante lucrări ale sculptorului: imediat în stânga, chiar pe latura de nord a grădinii, se află Le Monument aux Bourgeois de Calais, Monumentul Burghezilor dn Calais, reprezentând un grup de cetăţeni ai acestui oraş Calais, mergând să predea cheile oraşului cuceritorilor englezi, după asediul din 1347. Lucrarea originală, realizată în 1889, se află, evident a Calais. Cea de aici, ca de altfel şi alte exponate, este o copie, turnată după moartea artistului, special pentru muzeu. Tot în stânga, dar pe latura estică, se află La Porte de l'Enfer, Poarta Iadului, opera capitală a lui Rodin, inspirată din Infernul lui Dante. Faţă în faţă cu această lucrare, în partea dreaptă a intrării, se află Le Penseur, Gânditorul, o lucrare concepută ca parte a Porţii Iadului, unde Gînditorul ăl întruchipa pe Dante.

De la intrare, o alee scurtă ne conduce spre clădirea ce adăposteşte Muzeul Rodin. Este Hôtel Biron, datând din secolul al XVIII-lea şi în care Rodin însuşi a locuit într-unul din apartamente. Mai mult, el a reuşit să convingă oficialităţile să nu demoleze clădirea, în 1911, când ea a devenit proprietate de stat, ci să o organizeze ca muzeu, cu lucrările donate de artist.

De la Intrare se pătrunde în holul central, de unde, la stânga, se ajunge în încăperea unde se găseşte casa şi casetele de bagaje. Tot de aici, am luat un audio-ghid (în franceză, engleză, germană, sau spaniolă). Costă 4 €. Nu ştiu cât costă intrarea, pentru că am folosit Paris Museum Pass, dar toate informaţiile necesare se pot găsi pe site-ul oficial al muzeului: click aici

Am luat şi un plan al muzeului şi am plecat în vizitarea acestuia. Muzeul este foarte bine organizat, prezentând exponatele în legătură cu episoadele cheie ale carierei artistului: zbuciumul său pentru a se face cunoscut, "afacerea" cu artista Camille Claudel şi scandalul umilitor din jurul ambiţiosului monument dedicat lui Balzac.

Se trece dintr-o sală în alta, mai întâi la parter, apoi la etaj. În total sunt 9 săli la parter şi 8 la etaj, într-o prezentare tematică şi, parţial, cronologică. Fiecare sală este dedicată unei teme, după cum urmează:

· Sala 1 - Oeuves de junesse. Aici sunt expuse lucrări din perioada tinereţii artistului: Jeunne fille au chapeau fleuri, L'Homme au nez cassé

· Sala 2 - Période belge conţine lucrări din perioada în care artistul a stat în Belgia.

· Sala 3 - L'Âge d'airain. Sala conţine lucrări începute în perioada belgiană şi continuate mai târziu: L'Âge d'airain, Torse de l'Âge d'airain drapé, La Défense

· Sala 4 - Le Baiser. Sala conţine părţi din Poarta Iadului: La Main de Dieu, LeBaiser

· Sala 5 - L'homme qui marche. Aici sunt expuse lucrări de la începutul secolului al XX-lea: L'homme qui marche, La Cathédrale

· Sala 6 - Camille Claudel. Aici sunt expuse lucrări ale artistei, una din numeroasele amante ale artistului şi, poate, iubirea cea mare a lui: La vague, l'Âge mûr.

· Sala 7 - Ève. Alte lucrări ce au constituit părţi ale Porţii Iadului: Ève

· Sala 8 - Portrete feminine

· Sala 8 bis - Cabinet de artă grafică

· Sala 9 - La porte de l'Enfer. Aici este expusă o variantă a lucrării, precum şi Le Penseur, parte a acesteia.

· Sala 10 - Monumene publice. Aici sunt expuse Studii pentru Monumentul lui Balzac, o comandă primită din partea Societăţii oamenilor de litere.

· Sala 11 - Les Bourgeois de Calais. În această sală sunt expuse studii pentru lucrarea Les Bourgeois de Calais

· Sala 12 - Assemblages et marbres. Aici sunt expuse machete şi realizăile lor în marmură.

· Sala 13 - Portraits masculins et peintures: Van Gogh, Renoir, Monet. În această sală sunt expuse tablouri ale celor trei pictori, din colecţia personală a lui Rodin

· Sala 14 - La danaïde. Alte lucrări în marmură: La danaïde, L'Illusion, La Martyre

· Sala 15 - Danse e assemblages Aici sunt expuse studii privind mişcările de dans şi lucrarea La Méditation

· Sala 16 - La Tour du Travail. În această sală este prezentat doar modelul pentru La Tour du Travail (Turnul Muncii), o lucrare propusă pentru Expoziţia universală din 1900, dar care nu a fost realizată, întrucât nu a câştigat concursul.

Vizita nu se încheie însă în această ultimă sală, ci continuă şi în frumoasa grădină din spatele cădirii, în care, răspândite printre flori şi alte plante, se găsesc şi alte lucrări ale lui Rodin: Balzac, Les Trois Ombres, Monument à Bastien-Lepage, Monument à Victor Hugo, Ugolin et ses enfants şi altele.

În concluzie, muzeul dedicat operei sculptorului Rodin este un prilej de delectare, în mijlocul unor opere de artă de cea mai înaltă valoare. Dar nu vă speriaţi, nu trebuie să fiţi specialişti în arta plastică pentru a intra în atmosfera de acolo. Indiferent de ceea ce sunteţi şi faceţi în viaţa de zi cu zi, sunt convins că vă va plăcea să vă petreceţi ceva timp aici.

Pe latura dinspre Boullevard des Invalides a grădinii se găseşte şi un restaurant/cafenea, pentru cei care doresc să petreacă mai mult timp printr lucrările lui Rodin.

Aş vrea să mai amintesc aici şi un aspect amuzant. Ajuns la Paris, Brâncuşi a trecut şi prin atelierul lui Rodin, de care a fost influenţat, după cum recunoştea el însuşi. Invitat de către Rodin să lucreze în atelierul său, Brâncuşi a refuzat, rostind o expresie rămasă celebră: "Nimic nu poate creşte la umbra marilor copaci. "


[fb]
---
Trimis de Costi in 16.11.10 21:04:46

VIZUALIZĂRI: 3287 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Le Penseur, Gânditorul lui Rodin, sculptură aflată în dreapta, la intrarea în curtea muzeului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6202 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

CostiAUTOR REVIEW
[16.11.10 22:23:06]
»

Rog un webmaster să ataşeze fondul muzical de aici:

http://www.trilulilu.ro/lauvoi/c687dc0d3c07bf

webmaster15
[16.11.10 22:30:51]
»

Am atasat melodia solicitata. Auditie placuta.

ascent
[16.11.10 22:42:09]
»

Foarte interesanta povestirea ta, am privit cu mult interes si pozele, mai ales pentru faptul ca unele opere au o asemenea vechime...

mariana.olaru
[17.11.10 11:36:52]
»

Excelent ghid de vizitare a muzeului Rodin, ilustrat la superlativ de fotografii și de... alegerea muzicală. Felicitări și scuze pentru cuvintele prea puține, dar asta este: n-am cuvinte!

webmaster20*
[17.11.10 12:19:58]
»

Retras punctele standard in conformitate cu actualul regulament. Am insa convingerea ca voturile vor compensa.

creivean
[17.11.10 20:38:24]
»

Ce se întâmplă? Un astfel de review, excelent pentru mine (după părerea mea), are în 23 de ore 120 de vizualizări şi doar 6 voturi. Hmm... Am adus eu SB-ul. Îl merita cu prisosinţă. Felicitări Costi.

dananecula
[18.11.10 23:32:05]
»

@Costi

Interesant si foarte util review-ul tau!

Cu sigurnata cand voi ajunge vreodata in Paris, cu siguranta voi lista minighidul expus in impresiile tale, caci imi va fi foarte util. Scuze ca ma repet, dar daca asta-i adevarul. Foarte bine structurat si strict la obiect!

Jos palaria (nu cea cu flori a fetei din P03) !

Pozele sunt foarte sugestive si interesante! Si eu as admira cu mare placere atatea exponate atat de bine realizate si foarte sugestive !

P03 si P10 imi plac foarte mult !

Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
leone
[28.11.10 13:39:17]
»

Minunat! Am punctat cum se cuvine acest erudit review... Am totusi o rugaminte... As vrea ceva legat de cazare si... parcare (daca se poate!). Multumesc!

OvidiuB
[05.04.11 16:59:49]
»

Excelent documentat!

Eu l-am vizitat dupa Luvru, si totusi mi-a placut. Spre diferenta de impozanta imperiala a primului, intimitatea acestuia (fosta resedinta a ambasadorului Rusiei, daca nu ma insel) este absolut geniala.

Nu-l ratati!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ascent, Costi, dananecula, leone, mariana.olaru, OvidiuB
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Parisului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079478025436401 sec
    ecranul dvs: 1 x 1