ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.01.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2012
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cartierul Defense

Ilustrație video-muzicală
Noir Desir - Le vent nous portera


TIPĂREȘTE URM de aici

Asa cum am scris într-un review precedent, v. aici am dormit cinci nopţi în hotelul Ibis la intrarea dinspre Paris a cartierului Defense. Cartierul merită o prezentare separată pentru că este conceput cu un plan urbanistic de avantgardă iar realizarea lui este inedită.

In anii ´50 când a început proiectarea celui mai mare cartier de afaceri din Europa, în aceste locuri erau numai câteva mici făbricuţe, depozite si bidonviluri. În 1964 a fost aprobat planul de ansamblu în primă etapă al cartierului fiind prevăzuţi iniţial 850000mp spaţii de birouri construite în cladiri de înălţimi mari. Primele turnuri datând din perioada 1965-1969 au fost identice, înălţimea lor fiind de 100 m. Tot în această perioadă se prelungeşte linia de metrou rapid RER pentru a aduce funcţionarii la serviciu.

După 1970, economia Franţei fiind în expansiune, cartierul a fost mărit la 1.5 mil. mp de birouri. În acest timp în cartier lucrau 12000 de funcţionari.

CNIT (Centre des Nouvelles Industries et Tehnologies) a fost una dintre primele construcţii din Defense. Cu cel mai mare acoperiş autoportant din lume, cu forma sa triunghiulară inconfundabilă el este dedicat congreselor, simpozioanelor, expoziţiilor. În incinta sa sunt spaţii de prezentare şi vânzare a noutăţilor tehnologice şi cea mai mare librărie FNAC din Franţa. A fost refăcut în 1988 şi 2009 ajungând la o suprafaţă desfăşurată de 200000 mp.

În faţa CNIT în 1974 a fost amenajată o piaţă imensă (parvis) sub care circulă metroul. Primul zgârie-nor construit în 1966 a fost turnul Nobel de 109 m, urmat de turnul Franklin înalt de120 m în 1972. Din a doua generaţie de edificii face parte turnul Fiat construit în 1974 şi care are 184 m înălţime, e un paraleliped negru cu geamuri fumurii şi o suprafaţă desfăşurată de 90000mp.

Cea mai înaltă construcţie din Paris exceptând turnul Eiffel, este zgârie-norul First construit în 1974 cu o înălţime de 230 m, depăşind cu 20m turnul Montparnasse din centru oraşului.

Prima criză a petrolului din 1974 s-a repecutat şi asupra Defense, investitorii privaţi rămânând cu 600000 spaţii de birouri goale.

Anii¨80 au reprezentat un reviriment in extinderea cartierului, preşedintele Mitterand dând o atenţie prioritară proiectului. În 1981 se deschide cel mai mare centru comercial la acea vreme din Europa, ˝ Les quatre temps˝ cu o suprafaţă de 100000mp care include 250 buticuri şi un mare Auchan la subsol. Turnul Total pe care l-am postat în mai multe fotografii a fost construit în 1985 şi are o înălţime de 187 m. Apar hoteluri ca Sofitel, Novotel, Ibis (trei stele, în care am fost cazaţi) dar încununarea e facută de iaugurarea în 1989 a lui La Grande Arche situat în punctul terminus al cartierului exact pe axa istorică est-vest de 10 km a Parisului, punctată de Arche-Arcul de Triumf-Concorde-Carusel-Luvru. A fost proiectat de un arhitect danez selectat din 400 de ofertanţi. Este un imens cub scobit cu o înălţime de 112 m. Faţada este placată cu marmoră de Carrara şi de sticlă iar în golul cubului este suspendată o pânză fină de otel denumită Nuages. În interior sunt birouri. Accesul în vârf se face cu patru ascensoare de sticlă dar vederea de sus este compromisă de existenţa unor apărători şi balustrade cam înalte.

Un an mai târziu, în 14 iulie 1990 Jean Michel Jarre a pus în scenă în La Defense un grandios spectacol de sunet şi lumină urmărit în direct de două milioane de oameni înşiraţi între Arcul de Triumf şi Grande Arche. Concertul a fost transmis şi la noi şi încă îmi amintesc culorile reflectate în apele fântânilor arteziene şi imaginile fluviu proiectate pe zgârie- nori şi pe Arche.

După anul 2000 o a treia generaţie de zgârie-nori cuprinde turnurile EDF, Coeur Defense, etc.

Astăzi în Defense se construieşte continuu, mărturie fiind macaralele de peste o sută de metri care apar în poze. La un zgârie-nor în construcţie de lângă hotel pe care nu l-am putut fotografia în toată înalţimea sa am numărat 48 etaje, după care nemaiavând reper m-am încurcat şi cred că mai erau cel puţin zece. Am aflat pe plăcuţa de şantier ca are 140m. înălţime.

La capătul cartierului este o esplanadă numită parvis lungă de 120m şi lată de 300m delimitată de Arche, CNIT si magazinul Quatre temps. Dealungul acesteia sunt înşirate parcuri în care fiecare rămurică a copacilor era înfăşată pentru a fi protejată iarna, vreo 60 statui majoritatea moderne cu excepţia statuii La Defense care simbolizează apărarea Parisului în 1870 în războiul franco-prusac; acestei statui i s-a păstrat locul iniţial de amplasare în vechiul rond Courbevoie. Mai există pasaje, căi de acces suspendate, scări, braserii, un muzeu, centre de informare, fântâni, multe fântâni arteziene.

Pentru eficientizare au fost vândute în rate locuinţe astfel că azi cartierul are 20000 de locuitori, cinematrograf 3D în Dome, restaurante rezonabile sau nu, bistrouri.

În interiorul cartierului la suprafaţă nu este permisă decât circulaţia pietonală şi pe anumite rute subterane a autocarelor iar noaptea a maşinilor de aprovizionare. Fluxul de funcţionari şi turişti e asigurat de RER, metro, mai multe linii auto si tramvai periferic sau parcări subterane din care cea mai mare e sub magazinul Quatre temps.

În prezent în Defense sunt 75 turnuri, din care 14 zgârie nori de peste 150m în care lucrează 180000 salariaţi. În perspectivă sunt aprobate proiecte cu execuţie pînă în 2018 şi din care câteva vor avea înălţimi de peste 300m şi 100 de etaje.

Oricât aşi încerca, este imposibil să vă redau ineditul cartierului. Sper ca fotografiile pe care le voi posta, să vă stârnească interesul şi oricât de puţine zile aţi avea la dispoziţie pentru Paris, să acordaţi Defense-ului câteva ore.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 13.01.13 17:09:19
Validat / Publicat: 13.01.13 18:47:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Paris, castelele de pe Loira
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4193 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Zgârie- nor Total de 187 m în Defense
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Admin
[13.01.13 18:23:37]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[13.01.13 18:50:11]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

MichiAUTOR REVIEW
[13.01.13 19:18:30]
»

@webmaster13: mulţumesc WEB, e foarte potrivită.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂCartierul La Defense:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048042058944702 sec
    ecranul dvs: 1 x 1