ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2016
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bacau
ÎNSCRIS: 12.09.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 8 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Hai-hui prin Alsacia. Calatori pe “drumul vinului” (1)

TIPĂREȘTE

Cateva lamuriri generale

Sunt datoare sa incep cu unele precizari, mai ales pentru cei care citesc aceste randuri dar nu au ajuns (inca!) in aceasta parte a Europei.

Alsacia- este numele regiunii aflata in estul Frantei, intre muntii Vosgi si Rin. Capitala acesteia este un oras puternic ancorat in prezent : Strasbourg.

De-a lungul secolelor, asemeni unei mingi de ping-pong (fileul constituindu-l Rinul), Alsacia a facut parte cand din Germania cand din Franta, dupa cum doreau stapanii lumii din acele timpuri. Amestecul celor doua culturi, au avut ca rezultat crearea unor locuri deosebite in aceasta parte a Europei. Desi geografic vorbind, face parte din Franta, nu cred ca gresesc prea mult daca spun ca Alsacia, alaturi de Lorena, este cea mai germana parte a Frantei.

Ca dovada stau denumirile localitatilor – cele mai multe cu iz teuton, felurile de mancare si soiurile de vin cele mai cultivate. Chiar si dialectul vorbit – alsaciana aduce cu germana.

In micile localitati, arhitectura caselor albe cu barne din lemn, caracteristica stilului “fachwerk” (si el germanic) ceea ce intr-o traducere libera ar insemna “grinda cu zabrele”, acoperisurile din tigla bruna, ferestrele pline de flori si stradutele inguste pietruite, te trimit imediat in lumea minunata a fratilor Grimm. Din loc in loc sunt ruinele unor castele, care adauga un plus de farmec peisajului.

Simbolul Alsaciei este barza, si nu e localitate in care sa nu gasesti “Strada Berzei”, sau reprezentari ale acestor pasari pe case, in spatii verzi sau pe acoperisuri. Nu poti sa pleci din Alsacia fara o barza pufoasa din plus, sau o alta amintire in care barza e la loc de cinste!

Florile in aranjamente si colorit care te fac invidios gandindu-te cum arata jardiniera ta din balconul de acasa, alcatuiesc cascade vesele la ferestre, poduri, de jur-imprejurul stalpilor de lumina.

Localnicii sunt politicosi, modesti intr-o zona bogata, calmi, zambitori si mai prietenosi decat alti francezi. Acel vesel “bonjour! ” cu care te intampina de cate ori treci pragul unei case, magazin sau vinarie, este mult mai luminos decat “bonjour-ul” parizian, si in mod cert iti lasa impresia ca esti asteptat. La fel si optimistul “merci” pe care ti-l spun la plecare, chiar daca nu ai targuit nimic.

Fetele poarta un costum popular bogat, cu fuste lungi rosii, sorturi negre brodate si bluze din dantela albe. Pe cap au o uriasa funda din catifea sau matase, neagra, de cele mai multe ori. Nu trec cu vederea nici ceramica alsaciana, pictata in culori vii si atat de frumoasa incat numai gandul la greutatea bagajului de cala m-a oprit de a achizitiona un vas care promitea multe delicii culinare ascunse sub capac.

Un singur sortiment de branza gasesti specific locului : branza de Munster, usoara, cremoasa, dar cu aceeasi caracteristica comuna branzeturilor frantuzesti : mirosul patrunzator.

Nu stiu daca bucataria alsaciana este una renumita in lume, dar fiind influente germane, am intalnit si porc si varza in meniuri. Totusi cea mai cunoscuta este tarta alsaciana cu ceapa si afumatura – Flammkuchen sau Tarte flambee in varianta franceza– subtire ca o pizza, cu marginile usor arse, coapta in cuptor de paine, pe care o gasesti pretutindeni.

Legenda spune ca in vechime, pentru a incerca cat de tare s-a incins cuptorul, brutarii aruncau de proba, o foaie din aluat inauntru. Si pentru a nu fi o foaie simpla, mai presarau pe ea ceea ce aveau ca hrana de acasa- ceapa, sunca si branza. Cuptorul era bine incins pentru paine daca foaia se rumenea sau chiar ardea putin pe margini. Si azi, legenda a devenit obisnuinta.

Drumul vinului

Alsacia este o regiune viticola, iar vinurile de aici, poate nu atat de celebre, pentru noi, ca cele din Champagne sunt la mare cautare.

“Drumul vinului” este o gaselnita comercialo-turistica – asa cum sunt multe in Franta, care iti permite, ca turist, sa mai iesi din atmosfera muzeelor si bisericilor medievale si sa te bucuri de plimbari in aer liber printr-o regiune viticola, cu tot ce inseamna acest lucru :sate pitoresti, vizitari de crame, degustari de vinuri, vizite la mestesugari, piete gastronomice. Nici vorba de ceva plictiseala pe aici!

Drumul vinului in Alsacia incepe din mica localitate Thann si urca spre nord cale de 170 km, strabatand localitati, mai mici sau mai mari, de o frumusete aparte si vii intinse pana la poalele muntilor Vosgi. Cel mai nimerit este sa faci acest drum cu masina, caci e bine sa te bucuri de fiecare loc in ritmul tau, sa opresti acolo unde iti spune inima sau inspiratia, cand e vorba de degustat vinuri.

Soseaua e pe doua benzi dar este impecabila, punctele de oprire sunt apropiate, asa ca nu stii cand trece timpul. Pe acest drum am intalnit cele mai multe sensuri giratorii vazute vreodata, fie ca era vorba de unele mai mari, amenajate ca atare, sau de unele mici- un cerc marcat pe asfalt in intersectie. Nu odata GPS –ul nostru – a carui voce o botezasem Francoise, ne avertiza “peste 50 de metri intrati in sensul giratoriu, pe care il parasiti la a doua iesire si apoi intrati in sensul giratoriu”. Nu era nici o greseala, era aglomeratia de sensuri giratorii!

Intre localitati sunt vii oriunde vezi cu ochii. Sunt organizate, aliniate, parca dornice sa prinda tot soarele, sa gaseasca solul cel mai propice obtinerii unui vin de calitate. Nu ma pricep la viticultura, dar sa va spun ce mi s-a parut diferit fata de ce e pe la noi. In primul rand viile sunt tunse de parca sunt garduri vii : randurile au toate aceeasi inaltime, de parca un frizer urias le-ar fi facut breton, pe verticala aceeasi tunsoare, astfel incat randurile par inguste, cu mult spatiu intre ele, iar strugurii cresc puzderie numai in partea de jos, aliniati parca. De cules, strugurii se culeg cu niste tractorase mici, astfel explicandu-ne de ce viile sunt asa cum sunt. Nu este aglomeratie, este liniste de nici nu zici ca am nimerit la vremea culesului!

Majoritatea soiurilor de vin sunt albe, ceva roz si cateva negre. Au si un vin spumant specific zonei numit cremat. In general sunt seci, unele mai aromate, dar poti gasi vinuri pentru orice gust.

Pe marginea drumului sunt indicatoare cu numele podgoriei, iar in cazul in care vinul este produs numai cu struguri proprii, apare si cuvantul “Domaine”. Nu odata ni s-a intamplat ca, pe langa numele proprietarului, sa apara si cuvantul “ &fils” – (si fii), ceea ce denota ca afacerea de familie este veche, intinzandu-se pe mai multe generatii.

Fiecare podgorie, fiecare familie, are punctele ei de desfacere, etichete proprii si preturi proprii. Nu sunt vinuri ieftine (in conceptia noastra) pretul unei sticle variind de la 10 la 50 de euro. Pretul este stabilit in functie de vechime, de productia obtinuta. Sunt vinuri de colectie cu preturi pe masura. Am vazut intr-o vinarie, o sticla cu o bautura veche de 30 de ani, a carei pret era de 400 euro. Dar sunt o sumedenie de locuri in care poti sa degusti vinul pe care vrei sa-l cumperi asa ca iti poti face o idee despre vinurile alsaciene. Toti sunt amabili sa te lamureasca daca vinul pe care il alegi e dintr-un an bun, sau mai insorit ceea ce a facut ca vinul sec sa fie demi-sec, etc.

Dar ajunge cu lamuririle generale. Cum am ajuns in Alsacia? Cum si cu ce am vizitat intreaga zona? Ce am vazut? Asta intr-un alt episod.

Dar voi incheia deocamdata cu spusele lui Napoleon "Alsacienii vorbesc germana dar se lupta cu sabiile in franceza."

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Elissa in 20.10.16 10:33:41
Validat / Publicat: 20.10.16 17:10:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 3667 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Elissa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Strazi si flori
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmasterX [20.10.16 17:09:57] »

Mutat în rubrica "Descoperă Alsacia, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)

elviramvio [20.10.16 17:54:16] »

@Elissa:

Frumoae poze si interesant articolul.

Astept continuarea. O zi buna!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA [20.10.16 18:01:43] »

@Elissa: Interesant articolul şi fotografiile sunt foarte reuşite. În Provence am remarcat şi eu modul cum taie francezii viţa de vie. La fel, am remarcat mulţimea de sensuri giratorii: nu ştiu cum, dar noi ne trezeam întotdeauna la cel sub care scria "Cedez le passage".

Aştept cu mare curiozitate continuările. Până atunci, felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Elissa [20.10.16 18:16:53] »

@Carmen Ion: multumesc. Voiam de mult sa văd Provence dar am ajuns în Alsacia

Utube [20.10.16 20:19:37] »

Bună seara, scriitorule!

Foarte frumos povestit. Mulţumesc pentru că m-ai plimbat prin frumoasele locuri. Te-am citit cu păcere și cu atenție pentru că am fost și eu pe-acolo în urmă cu vreo doi ani și subscriu la absolut tot ce ai scris. Este altă lume care nici nu se compară cu noi sub nici o formă.

Cel mai mult m-a frapat faptul că toate casele erau cu ușile deschise și nu se vedea nimeni pe acasă. Aici aș mai avea un comentariu în care subiectul sau subiecții ar fi conaționalii noștri "indienii" dar mă abțin.

Felicitări pentru articol, foarte bine.

Cele mai reuşite foto sunt 5 și 11 cu mențiunea că 11 nu este destul de clară.

O seară deosebită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [20.10.16 20:35:21] »

@Elissa - Pentru un scurt moment m-am amagit ca si Bucurestiul face parte din Alsacia ca si aici exista strada Berzei ????, insa mi-a trecut repede, iar cand am vazut pozele mi-a trecut de tot. Felicitari pentru excursie, articol si poze, votat cu mare placere.

krisstinna [20.10.16 20:45:12] »

@Elissa: Eu nu am fost acolo dar mi-a plăcut ceea ce am citit aici. Nici lung, nici scurt, numai bun pentru a imi clăti ochii acum, în drum spre casă. Spune-mi te rog frumos cum arătau berzele din pluș? Sunt curioasă, mie îmi plac berzele foarte mult dar ce spui tu nu am văzut nicăieri. Sigur îmi cumpăram una din pluș, am diferite animăluțe pufoase acasă cu toate că sunt cam... Bătrânică Pozele sunt frumoase, sunt vesele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Elissa [20.10.16 20:46:35] »

@Utube: multumesc pentru aprecierile tale. Foto 11 este făcută cu zoom maxim, cele trei castele fiind foaaarte departe de locul în care ne aflam.

Elissa [20.10.16 21:09:32] »

@krisstinna: berzele erau de toate marimile- unele mai simpatice, altele mai cocosate. Mai adaug 2 poze : una cu barza propie si una din Strasbourg - in stanga jos se pot vedea o sumedenie de berze la un magazin de amintiri.

Elissa [20.10.16 21:15:16] »

@mishu: multumesc - Cred ca si strada Berzei din Bucuresti are farmecul ei -

Radu Tudoran [20.10.16 23:00:47] »

Am fost prin zona (si sper ca ma voi mai intoarce la anul). Mi-ai deschis noi orizonturi asa ca nu pot decat sa-ti multumesc prin votul meu. Pozele m-au sensibilizat si m-au ingalbenit de invidie

Elissa [20.10.16 23:33:27] »

@Radu Tudoran: aștept impresiile tale după ce te vei întoarce. Cred că știu cine se va ingalbeni atunci de invidie!

traian.leuca † [21.10.16 11:13:19] »

@Elissa: Frumoasă descriere a unor locuri pe care le-am vizitat acum doi ani şi unde m-aş întoarce oricând.

Curiozitatea m-a făcut să poposesc şi eu în mijlocul unor vii şi am constatat diferenţa dintre viile noastre şi viile lor.

M-a impresionat forma înaltă butucului, tunsoarea uniformă pe rânduri, dar mai ales producţia mare de struguri.

Aştept cu nerăbdare continuarea serialului!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster [21.10.16 11:20:06] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Elissa [21.10.16 11:33:28] »

@traian. leuca: stiu. Atunci când am planificat vacanta mi-a fost de mare folos impresiile găsite pe acest site.

ANILU [21.10.16 15:50:16] »

@Elissa: Mi-a plăcut să mă plimb pe "drumul vinului alsacian" alături de tine.

Pozele sunt foarte frumose.

Am şi eu o curiozitate, ai spus că nu ai putut cumpăra ceva din ceramica de teamă să nu aveţi probleme cu bagajele de cală. Să înţeleg că aţi fost cu avionul şi acolo aţi închiriat maşină? Cât a costat? Pentru că nu ne-ai spus nimic despre costul călătoriei.

Am citit şi articolul despre cazare şi acolo am văzut că ai trecut 490 euro/7 nopţi.

Aştept continuarea călătoriei.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Elissa [21.10.16 17:18:12] »

@ANILU: da am zburat cu avionul din Cluj la Basel, biletele le-am luat in februarie, si nu au fost prea scumpe Despre masina citeste urmarea

viorica [21.10.16 19:21:29] »

@Elissa: Acum 9 ani am locuit 10 zile in linistitul Thann si de acolo am vizitat toata zona. Iti multumesc... am revazut o parte din visul meu de vara...

Cristian_h* [21.10.16 20:10:21] »

... există o explicaţie... ˝deja este o frază celebră dintr-un serial comic romănesc˝... în legătură cu omniprezenţa berzelor în acest colţ de lume, legenda berzei, cea care aduce pruncii nou născuţi la părinţii lor s-a născut în Alsacia.

În ultimul timp intru foarte rar pe acest site, azi a fost cu folos, am petrecut căteva momente agreabile citind aceste rănduri, de ajuns ca să mă facă să-mi doresc să citesc şi ce va urma... felicitări şi mulţumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca † [21.10.16 20:55:14] »

@Cristian_h:

În ultimul timp intru foarte rar pe acest site

Ia citeşte şi acest review (vezi impresii) despre Alsacia şi poate îţi dă inima ghes să intri mai des pe la noi.

Elissa [21.10.16 21:54:42] »

@Cristian_h: multumesc, dar mi-ar placea sa ne spui intreaga poveste

Cristian_h* [21.10.16 22:07:42] »

@Elissa: întreaga poveste este aici

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Elissa, elviramvio, mishu, Radu Tudoran, viorica
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Alsacia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060346126556396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1