ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.02.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.01.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2010
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Excursie la Aswan

TIPĂREȘTE

Daca vrei sa vezi crocodilii mergi la Aswan.

Dupa construirea marelui baraj, toti crocodilii de pe Nil au fost mutati in Lacul Nasser (cel mai mare lac de acumulare din lume). Lacul are o lungime de 550 km si 35 km latime in punctul cel mai larg. Suprafata acoperita este de 5.250 km, iar volumul de apa 157 km3. Istoric vorbind, in trecut, orasul Assuan se afla la granita intre Egipt si Nubia. Se afla linga Prima Cascada a Nilului (cataracta) -celelalte 5 cascade sunt pe teritoriul Sudanului. Din cauza acestor cascade barcile nu pot strabate fluviul. Deci barcile se opreau aici si astfel orasul a devenit un centru comercial infloritor. Prima denumire a fost Swenet. Mai tirziu coptii au redenumit orasul spunindu-i Souan (adica "negot"), apoi arabii i-au spus Aswuan.

Pietele pline cu mirodenii, parfumuri, aur dar mai ales clima au facut din Aswuan un oras foarte atractiv pentru europenii bogati. Bulevardul El Corniche (Promenada) este cel mai atragator bulevard din Egipt cu fata spre Nil. Hotelul Old Cataract (Vechea Cascada) este un vestigiu minunat din prima epoca a turismului (Printre oaspeti s-au numarat Printesa Diana si Printul Charles, Francois Mitterrand, Jimmy Carter si Agatha Christie care a scris aici o parte din cartea sa "Moarte pe Nil"). Acum hotelul se afla intr-un proces de modernizare. Peste oras domina Mausoleul lui Aga Khan, cocotat pe pantele nisipoase. Aici se odihneste trupul neisufletit al Sahului Muhammad Shah Aga Khan (1877-1957) - unul dintre cei mai bogati oameni din lume. Cind a murit, sotia lui, Begum Aga - o fosta regina a fumusetii in Franta- a veghiat la construirea acestui frumos monument in cinstea lui. Pina cind a murit, in iulie 2000, Begum (sau cind nu era ea, gradinarul) punea in fiecare dimineata cite un trandafir rosu pe sarcofacul lui. Acum ramasitele ei pamantesti se odihnesc alaturi de ale lui. Pentru o ora o sa poposim in umbroasa Insula a lui Kitchener, numita astfel dupa lordul Horatio Kitchener (1850-1916). Insula i-a fost oferita cadou dupa 1890 cind a devenit consul general si a condus efectiv Egiptul in numele britanicilor. Desi militar de cariera, Kitchener era pasionat de horticultura, pe care a practicat-o aici, transformind insula intr-o veritabila gradina botanica. cele mai reusite fotografii pot facute de pe esplanada acestei superbe insule. Toate sunt frumoase. Nespus de frumoase... dar adevarata frumusete a orasului o constituie Nilul. Ca sa poti vedea aceste atractii ale orasului trebuie sa inchiriezi o felucca. Cu ea vei aluneca printre insulele formate de fluviu in acest oras. Printre cele mai cunoscute este Insula Elefantina - numita astfel datorita bulgarilor imensi de granit cenusiu, care seamana cu o cireada de elefanti care fac baie.

Insula Crocodililor este o alta frumusete a Aswanului. Aici vom poposi din nou pentru a ne trage sufletul la umbra unei case nubiene. Felucca ne va lasa intr-o parte a insulei de unde vom calatorii cocotati pe camile pina in satul nubian (desigur, pastrat pentru turisti) Poate ca cel mai frumos este un spectacol de sunt si lumini pe Insula Philae (aprox 10 $). Eu am vizitat insula dimineata. Nu stiu cum este spectacolul noaptea, dar va asigur ca rasaritul este minunat. Aici se afla astazi Templul lui Isis, mutat piatra cu piatra pentru a nu pieri in apele Lacului Nasser.

Templul Abu Simbel se afla la o distanta de aproape 300 km de Aswan.

Tinuturile Nubiei au pierit (si zac la 60 m in adancurile Lacului Nasser). Construcţia barajului Aswan, în sudul Egiptului a cauzat inundarea completă a întregului pământ locuit de ultimii 300.000 de urmaşi ai nubienilor, în Sudanul de astăzi. Acest grup minoritar a fost relocat în zone din Sudan şi Egipt, fiind rupt pentru totdeauna de teritoriul lor ancestral. Multe dintre extraordinarele monumente şi locuri istorice ale nubienior au fost inundate şi s-au pierdut pentru totdeauna. Populaţia arabă venită în Egipt şi Sudan a reprezentat una dintre cauzele majore ale distrugerii culturii nubiene, după căderea ultimului regat al nubienilor, în anul 1900. Întrega populaţie minoritară a trecut la islamism şi a adoptat limba arabă. O mare parte dintre nubieni mai vorbeşte, încă, vechea limbă a strămoşilor lor, numită acum Nobiin, şi a păstrat cu sfinţenie muzica, vestimentaţia şi dansurile tradiţionale. În prezent, se încearcă din răsputeri salvarea acelor opere nubiene care au supravieţuit vremii, prin crearea unui muzeu cu specific nubian, lângă barajul Aswan.

Cultura si populatia nubiana este diferita de tot ce gasim in nordul Egiptului. Pina si fizionomia nubienilor este alta fata de musulmanii din nord. Eu i-am gasit mai "autentici', mai "africani", mai frumosi. Cineva spunea ca "sunt mai frumosi si decit africanii si decit egiptenii". Nertari si Nefertitii au fost nubiene. De fapt "nefer" inseamna frumos. Deoarece in Aswan nu a mai plouat in ultimii zeci de ani, locuitorii nu au mai considerat necasar sa isi construiasca si acoperisuri la case. Case nubiene se mai pot intilni in jurul Aswanului si in Ballana. Peretii exteriori sunt zugraviti cu ghips sau var alb, iar in jurul intrarilor apar adesea farfurii de ceramica si ornamente de lut.

Trebuie sa vizitati Aswan-ul!! O sa descoperiti alt fata a Egiptului.

Am facut aceasta excursie din Hurghada. Excursia a costat 160 de dolari si a inclus transport cu autocar, o noapte cazare pe un vapor in Aswan, excursie la Templul Abu Simbel, pranzurile, un mic dejun si o cina si toate excursiile din orasul Aswan. Am avut ghid in rusa pentru ca am fost singurii romani intr-un grup de rusi. Pentru ghid englez pe durata excursiei mai trebuia sa platim suplimentar.


[fb]
---
Trimis de vlado2 in 05.02.12 14:48:55
Validat / Publicat: 05.02.12 16:26:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4809 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 O vedere excelenta din Insula lui Kitchener catre Mausoleul lui Aga Khan
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

12 ecouri scrise, până acum

pepsi70ro [05.02.12 16:36:08] »

N-ar fi rau daca ai pune niste fotografii, sunt convins ca ai foarte multe.

vlado2 [05.02.12 16:53:51] »

Am cateva sute. Dar de trei ore caut CD-ul si nu dau de el. Cred ca este la munca sau la prietena. Promit sa pun miine... deja ma doare capul de nervi.

Diaura* [06.02.12 20:46:07] »

@vlado2:

Spui ca: " orasul Aswan se afla la granita intre Egipt si Nubia. "

Asa cum inteleg eu aceasta afirmatie, as crede ca Nubia este o tara.

A fost in antichitate un regat. Acum nu mai este. Cea mai mare parte din fostul regat, este Sudanul din zilele noastre. Dar de la Aswan si pana la granita cu Sudanul e cale lunga, mai exact cat toata lungimea lacului Nasser: cca. 550 km. deci nu prea este vecin Aswan-ul cu Sudanul.

Partea cea mai sudica a Egiptului actual, facea si ea parte din vechiul regat Nubian, marele rival al Egipului antic.

Ai idee la ce se referea acel cineva cand spunea ca nubienii "sunt mai frumosi si decit africanii "?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vlado2 [06.02.12 22:14:39] »

@Diaura: era scris "Istoric vorbind..., in trecut, ... orasul Assuan se afla la granita intre Egipt si Nubia. " Iar mai jos am scris "Tinuturile Nubiei au pierit (si zac la 60 m in adancurile Lacului Nasser). "

Cat despre intrebarea cu nubienii nu am inteles. Am spus ca eu i-am gasit "mai "autentici', mai "africani", mai frumosi".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Diaura* [06.02.12 22:22:52] »

@vlado2:

Scuze, pentru prima parte: ai dreptate, am citit cam in graba.

Dar pentru a doua uite citatul " Cineva spunea ca "sunt mai frumosi si decit africanii si decit egiptenii". Ma rog, nu mai conteaza. Important este ca sunt frumosi.

grecudoina [07.02.12 00:09:09] »

grecudoina: nu se fac acoperisuri la case nu din cauza ca nu mai ploua de zeci de ani, altul e motivul, casele f. acoperis nu platesc impozit, considerandu-se neterminate si in Egipt orice constructie neterminata nu plateste impozit, asta o stiu de la ghidul pe care l-am avut in circuitul pe care l-am facut de revelion 2009-2010, Cairo-Aswan-croaziera pe Nil pana la Luxor, Karnak-Hurganda-Sarm-el-Seik-Manastirea Ecaterina-Canalul Suez-Cairo

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
radu123 [07.02.12 02:03:17] »

aceeasi poveste (scutire de la impozit) au auzit-o si eu de la ghida care ne-a insotit in excursii, dar cum sa o crezi, cand ne spunea ca viata este fbuna in egipt, cu un presedinte Hosni Mubarak fbun, cu sotia acestuia care facea opere de binefacere si sunt fffiubiti in tara lor si "pe tot globul pamantesc", iar dupa mai putin de un an sute de mii de oameni protestau violent din cauza "paradisului" in care traiau;

aceeasi ghida ne explica ca nivelul de trai este fbun in Egipt mult peste Romania, Cairo comparabil cu Dubaiul (aici exagerez), dar oricum mult peste Bucuresti; si alte comparatii si aberatii exagerate care nu merita descrise in acest ecou;

dupa parerea mea casele sunt neterminate (vopsite, gleduite, etc) din cauza nivelului scazut de trai, din pacate;

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
station5* [07.02.12 06:42:23] »

@radu123:

referitor la casele neterminate ptr a nu plati impozit: ; intr-adevar scrie si in ghiduri tiparite de turism ca este asa (am sa caut cand am timp, ca sa dau titlul ghidului in care am citit); si ne-a spus si noua ghidul acelasi lucru cand am facut excursia la valea regilor; noi, spre deosebire de tine, am avut ghid roman din partea unei agentii din romania care locuia in egipt temporar (avea deja 1 an) si astfel am avut sansa sa aflam informatii mai obiective, ne-a spus multe lucruri interesante care nu le-am fi gasit in ghiduri...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
grecudoina [07.02.12 09:30:21] »

@radu123: despre acoperisuri, nu este o parere sau ce a spus ghida acesta e adevarul, am avut 2 ghizi iar cel egiptean e egiptolog cu studiile facute in Germania si am vorbit cu el in engleza f. translator, iar ceea ce confirm este trecut si in ghidurile turistice, acoperisul nu se face numai pt. ploaie, se face si pt. arsita soarelui, iar legislatia lor nu cere impozite pt. cladirile in rosu si neacoperite

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Diaura* [07.02.12 09:41:16] »

Dragi colegi: toti aveti dreptate referitor la case. Exista si legea cu impozitele (dar de ea beneficiaza mai mult cei care au cu adevarat case, nu colibe), lege care este valabila timp de 10 ani de la constructie. Cei din urma nu le termina din saracie.

In urma cu ceva vreme, am fost in Egipt si ca tot omul am facut cateva excursii optionale.

Daca vreti sa aflati ceva ce nu este scris in nici un ghid turistic si un subiect despre care nu vorbeste aproape nimeni (ghida noastra a facut exceptie), cititi: " Cairo - Orasul Mortilor ". Veti afla o farama din fata nevazuta a celui mai mare oras din Africa: nevazuta nici macar de politia locala.

Dea lungul Vaii Nilului, sunt multe sate izolate de civilizatie, in care nimeni nu intra in afara de locanici. (femeile nici nu ies vreodata de acolo) Pe ulita satului, stau barbati inarmati zi si noapte care pazesc satul.

Egiptul ramane un loc fascinant: pentru istoria veche, pentru turismul civilizat si pentru ce se ascunde in spatele " vitrinei".

Pentru partea istorica, m-as intoarce macar o data in Egipt, caci nu am vazut tot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
radu123 [07.02.12 10:14:29] »

"fostul guvern de la Cairo a decis să modifice impozitul imobiliar, reglementat printr-o lege din 1954, și a anunțat, la începutul anului trecut (2010), că va introduce treptat noile norme. Introducerea noului sistem de taxare în domeniul imobiliar presupune analiza și evaluarea fiecărui imobil din țară.

Noul impozit ar urma să se aplice nu numai asupra imobilelor finalizate, ci și asupra celor aflate în diferite stadii de construcție.

Potrivit informațiilor apărute în presa internațională în acel moment, impozitul anual pentru o proprietate evaluată la 500.000 de lire egiptene (62.500 euro) ar fi de 30 de lire (circa 4 euro), în timp ce pentru o proprietate care valorează 1 milion de lire (125.000 euro), impozitul anual ar ajunge la 660 lire (83 euro). "

egiptul, are si bune si rele, ca orice loc turistic sau nu, pt mine a fost o experienta pe care vreau sa o repet, (sper sa se linisteasca "apele", cat mai repede) sa vizitez obiective turistice despre care citesc/ma informez cu placere si interes pe acest site

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
bose [21.08.12 13:32:06] »

O lege asemănătoare exista şi în Tunisa acum câţiva ani. Casele erau lăsate intenţionat neterminate, având parter şi la colţuri coloane neterminate pentru un viitor etaj şi stăteau aşa ani e zile fără etaj şi fără acoperiş, doar cu plafonul parterului deasupra capului. Oricum, pentru că acolo nu prea plouă nici construcţia nu este afectată. Rţiunea era evident financiară - evitarea plăţii impozitului.

Nu ştiu ce o mai fi acum...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bose, Diaura*, grecudoina, radu123, station5*
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Egipt:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065773963928223 sec
    ecranul dvs: 1 x 1