79099 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Zadar și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
12.07.2017
DE
Avatar elviramvio
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN jud. Ilfov
înscris/ă în 11.06.14
MEMBRU: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
50 kuna / 2 persoane
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

"Aurul și argintul Zadarului", biserica Sv.Marija


Urmare de aici

În articolele mele despre Zadar, am pomenit doar în treacăt despre una din bisericile ce mărginesc latura de sud-est a Forumului roman, biserica mânăstirii Sf. Maria / Crkva Sv. Marije, fondată, se crede, în anul 1066, una din multele mânăstiri ale ordinului Benedictinilor ridicate pe coastele dalmate și care a rezistat timpurilor, fiind închisă doar din seara zilei de 16 decembrie 1943 când nemții au bombardat puternic Zadarul, afectând grav și mânăstirea. Aceasta a fost închisă pentru că statul n-a dorit refacerea ei, totuși la intervenții din exterior, la 27 septembrie 1970 se reușește ca maicile rămase în viață și care locuiau în clădirea Seminarului să se reîntoarcă în clădirea parțial refăcută. De atunci s-a reluat treptat activitatea slujbelor divine - liturghia orelor - dar și a atelierelor de muzică, broderie, florărie și chiar, dacă vă interesează, biserica are diverse apartamente pe care le închiriază turiștilor.

Dar ce este astăzi cu adevărat demn de vizitat și a scăpat miraculos din mâinile nemților și a altor doritori de comori, este o parte din expoziția permanentă “Aurul și argintul Zadarului”. Majoritatea obiectelor de aici aparțin benedictinilor și s-au păstrat pentru că au fost ascunse de maici într-o groapă secretă sub turnul clopotniței. Primarul italian al orașului a încercat să obțină comoara dar cele 70 de bombardamente care au distrus Zadarul și biserica, l-au împiedicat să afle unde au ascuns-o maicile. Și comoara era foarte bogată, de-a lungul secolelor regii și reginele cetății Zara dar și din alte părți ale Europei, au făcut danii importante mânăstirii benedictine. După refacerea mânăstirii și dezgroparea comorii, o parte din obiecte au luat calea Muzeului de Arheologie iar cele bisericești alcătuiesc expoziția cu obiecte ce acoperă o perioadă de timp de la sec VIII la XVIII și este una din cele mai valoroase din Croația.

Expoziția permanentă “Aurul și argintul Zadarului” a fost inaugurată la 4 decembrie 1976 și întreaga colecție este formată din obiectele îngropate în 1943, la care s-au adăugat diverse alte valori donate de bisericile locale, printre care valoroase sunt cele de la Sf. Sime. Muzeul este în clădirea din lateralul bisericii. Se intră pe portița dintre biserică și clădirea administrativă. La parter este paza, șocantă pentru o astfel de mânăstire când am fost noi, o femeie gardian cu părul aranjat în creastă, cu brațele pline de tatuaje colorate și biluțe în pleoape și nas!! Am crezut inițial că am greșit intrarea. Nu, a fost chemată o maică pentru că eram singurii vizitatori pașnici, grupul mare era format din copiii zglobii de școală, mult mai puțin interesați încă de aur și argint bisericesc. Maica a rezolvat imediat problema, într-o franceză perfectă ne-a invitat să vedem întâi parterul și să lăsăm puțin tinerii zglobii să se depărteze, apoi să urcăm și noi.

Parterul expoziției este destul de simplu, de aceea doar aici se pot face poze și are și un mic magazin cu suveniruri unde tronează cunoscutul Maraschino alături de gemuri, miere, dantele, iconițe, celebra lavandă croată și multe altele. Tot aici era o expoziție temporară de sculpturi romane dar și un interior de biserică, Sf. Nediljika, din sec. XI, demolată acum un secol și ceva. Etajul 1 are expuse sculpturi, picturi, obiecte de aur și argint din timpul romanilor dar și din perioada goticului timpuriu. Etajul 2 are exponate aparținând goticului târziu și barocului. Cel mai vechi obiect expus este un crucifix din sec. VIII, micuț dar cu o frumoasă și migăloasă lucrătură. Alte două relicvarii de argint, din sec. XI au încă vizibile numele donatorilor, Bozna și Serg. Multe relicvarii din aur și argint, împodobite cu pietre prețioase veritabile, unele sigilate pentru a nu fi schimbate moaștele, sunt donate de capete împărătești bisericilor din Zadar și sunt lucrate de meșteri renumiți în arta orfevreriei, locali sau nu. Picturile expuse aici aparțin în general perioadei venețiene și sunt originale sau copii după teme foarte vechi, unele acoperind alte picturi valoroase, printre autori fiind și Vittore Carpaccio. Cele mai multe sunt reprezentări ale Fecioarei și ale lui Isus. De asemeni sculpturile în lemn sunt superbe, unele mai mult sau mai puțin deteriorate. Multe din operele expuse nu au autori cunoscuți, eforturile de până acum pentru identificarea lor au rămas zadarnice. Pe traseul expoziției, cronologic aranjată, sunt expuse și tapițerii dar și celebrele dantele croate dintre care excelează cea de Pag.

Toată vizita s-a desfășurat sub atenta supraveghere a unei maici de peste 80 de ani, gata oricând să dea explicații. Maica încuia și descuia fiecare cameră din muzeu și dacă o vedeați cum urca scări și cum se chinuia să meargă afișând un zâmbet divin și demn, rămâneați uimiți de acest act de voință, de fapt sub acea cutuma, ora et labora.

Muzeul practic are un program fix de vizitare dar acesta nu s-a respectat cât am fost noi acolo în Zadar. Era să pierdem vizitarea lui căci se deschide în funcție de programul slujbelor din biserica Sf. Marija. Taxa de vizitare este 25 kune/persoană (atât era în luna mai), fotografiatul cum am zis permis doar la parter. La câte camere de supraveghere sunt, plus ochii maicii, plus lumina difuză, nici nu ne-am gândit să furăm ceva. În schimb am luat un catalog, 10 €, în limba franceză, după o scurtă dar neplăcută discuție cu maica mult mai tânără de la magazin, cea care dorea să-mi vândă doar unul foarte scump, 50 €, drept că singurul în engleză dar care era mult mai sărac în pozele exponatelor. Ca peste tot în lume, ordinele religioase au sub rasa monahală și oameni obișnuiți care nu-și însușesc decât teoretic normele de conduită morală după care se conduce ordinul din care fac parte.

Biserica Sf. Marija are o arhitectură de tip renascentist iar turnul clopotniță este tipic zonei Lombardia, de altfel arhitectură întâlnită la multe biserici croate. Dacă doriți să-i vedeți interiorul frumos și să ascultați o parte din slujbă și mai ales corul de maici, superb, dimineața la ora 8 este perfect. Sunt foarte puțini turiști exceptând foarte matinalii asiatici ce vin de la faleză și cu nițică îndemânare, după coloane, se pot face câteva poze. Majoritatea maicilor sunt foarte bătrâne, au acel chip angelic și privirea lor pare limpede ca apa izvoarelor neumblate de om. Pentru acele femei am stat cuminte aproape de ușă și am ascultat o parte din slujbă, furând doar un pic, un mic păcat foto ca amintire că n-am fost în zadar în Zadar.

Istoria Ordinului Benedictin este foarte veche, este considerat cel mai vechi ordin călugăresc din lume, cel puțin așa susține biserica catolică. A fost fondat în 529 în Italia de călugărul Benedict de Nursia și se conduce și azi după regulile impuse de acesta - desigur adaptate vremurilor actuale - reguli ce au în frunte “ora et labora” / roagă-te și muncește. Portul călugărilor benedictini este negru cu foarte puțin alb la gât, călugărițele au și un acoperământ de cap, scapularul, negru cu căptușeală albă și nu în “zadar” vă spun asta, însă mergând chiar în Zadar și Split veți întâlni călugări și călugărițe îmbrăcate diferit care aparțin evident ordinelor religioase diferite. Benedict de Nursia a avut se pare o soră geamănă, Scholastica, cea care a înființat la câțiva ani după fratele său, ordinul feminin benedictin, după aceleași norme de conduită. Prin munca pe care au depus-o în toate domeniile, de la credință, agricultură, meșteșuguri până la toate ramurile culturii, se spune că au fost primii educatori adevărați ai Europei Evului Mediu, cum spunea un papă “au adus Europei progresul prin cruce, prin carte și plug”. Vizitând unele din locurile unde sunt active și azi biserici și muzee benedictine, rămâi impresionat de ceea ce este expus și te întrebi câte comori le mai aparțin încă dar sunt ascunse de ochii mirenilor de rând. De fapt chiar ei recunosc că în Croația doar în două locuri au expus parte din comorile artei religioase, cea mai mare este colecția din Zadar, însă există la alte mânăstiri exponate neaccesibile publicului larg.

Dacă aveți drum prin Zadar și expoziția este deschisă, nu ezitați să intrați. Pentru a nu regreta banii dați, vă spun însă că este un loc pe care nu trebuie să-l bifați pe o listă de concediu, este un loc pe care să-l vizitați dacă știți câte ceva despre istoria cetății și a cultelor religioase, despre arta religioasă și mai ales importanța ei aici, în orașul ce se identifică cu un număr impresionant de biserici vechi și foarte vechi între care sunt legături istorice aparent nebănuite dar ale căror istorii și legende se împletesc și le puteți afla, cu puțină trudă, rugându-vă de sfântul net, adică altfel spus, labora et ora!

---
Impresii încărcate de elviramvio in 12.07.2017 08:08:13

Validat / Publicat: 12.07.17 09:42:35

VIZUALIZĂRI: 362


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  35300 PMA (din 37 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto din excursie
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de elviramvio? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[12.07.17 09:42:11]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Zadar, ZADAR" (deja existentă pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Carmen Ion
[12.07.17 09:52:15]
» mesaj pers

   @elviramvio: Foarte interesant acest muzeu! Ordinele religioase au avut într-adevăr o contribuție uriașă la răspândirea educației și au rămas totodată păstrătoarele unor comori arttistice de valoare inestimabilă.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[12.07.17 13:35:20]
» mesaj pers

   @Carmen Ion:

   Asa este si m-am bucurat ca am reusit sa ajungem sa-l vedem si mai ales ca dorind sa stiu despre ce este vorba acolo, citisem mult si despre ordinul benedictinilor si oamenii de cultura care au facut parte din el. De fapt aveam ceva lectiute despre toate ordinele religioase care au excelat in Zadar. Nu au fost poze in catalog cu dantelele expuse, sunt deosebit de frumoase, la fel tapiteriile si broderiile.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- mishu
[13.07.17 12:18:57]
» mesaj pers

   @elviramvio: Foarte frumos muzeul și dacă spui ca parterul era ceva mai simplu îmi imaginez cam ce ai ai văzut in rest. Mi-a plăcut ceea ce ne-ai prezentat in imagini precum si ce nu s-a mai putut prin imagini ci doar prin forme și mi-ar plăcea sa ajung și eu acolo.

   O invitație foarte utila și plăcută totodata și un articol pe care l-am citit cu mare plăcere.

   Felicitări, votat cu mare drag și voi retine invitația ta.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Zoazore
[13.07.17 20:12:33]
» mesaj pers

   @elviramvio: Foarte interesant! Mai greu de citit, recunosc, dar plin de lucruri interesante. Aștept articolul despre booking.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[13.07.17 22:22:36]
» mesaj pers

   @Zoazore:

   Multumesc, daca tu spui ca e greu dar a mers, e de bine!

   Vine si acela, e scris, trebuie sa-l corectez si intre timp poate mai scanteieste ceva in cap!

   O seara linistita!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[13.07.17 22:28:03]
» mesaj pers

   @mishu:

   Este un loc intersant si asa cum am zis in articol, ma gandesc ce comori stau departe de ochii nostri. De altfel si la noi la manastiri este tot asa, muzeele prin care trecem expun doar o mica parte din comorile ascunse acolo.

   A meritat banii platiti si intr-un fel inteleg interdictia de a fotografia incintele si caile de acces.

   O seara buna!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri
Dacă aveți deja un cont pe AmFostAcolo, vă puteți autentifica mai jos
UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Probleme autentificare? / Recuperare date cont"

Dacă nu aveți cont pe sait, vă puteți crea unul în 2-3 minute făcând click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
TOP

 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[33] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2017] Biserica Sv. Marija, vazuta de la stalpul roman, numit si al infamiei folosit si de inchizitie. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874704">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874704"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874704">Şterge vot</a></div><span id="v9874704" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874704)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874704Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874704MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2017] Biserica Sv. Marija, vazuta de la stalpul roman, numit si al infamiei folosit si de inchizitie.
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2017] Fatada bisericii Sv. Marije, arhitectura sec. XVI -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874705">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874705"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874705">Şterge vot</a></div><span id="v9874705" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874705)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874705Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874705MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2017] Fatada bisericii Sv. Marije, arhitectura sec. XVI
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2017] Sv. Marije, slujba matinala. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874706">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874706"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874706">Şterge vot</a></div><span id="v9874706" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874706)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874706Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874706MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2017] Sv. Marije, slujba matinala.
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2017] Din biserica Sv. Marije -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874707">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874707"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874707">Şterge vot</a></div><span id="v9874707" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874707)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874707Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874707MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2017] Din biserica Sv. Marije
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2017] Magazinul de suveniruri si locul de unde se iau bilete pentru muzeu, in cladirea din stanga intrarii in biserica. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874708">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874708"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874708">Şterge vot</a></div><span id="v9874708" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874708)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874708Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874708MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2017] Magazinul de suveniruri si locul de unde se iau bilete pentru muzeu, in cladirea din stanga intrarii in biserica.
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2017] Intrarea in muzeu. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874709">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874709"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874709">Şterge vot</a></div><span id="v9874709" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874709)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874709Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874709MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2017] Intrarea in muzeu.
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2017] Parterul muzeului. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874710">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874710"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874710">Şterge vot</a></div><span id="v9874710" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874710)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874710Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874710MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2017] Parterul muzeului.
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2017] Clopot foarte vechi la parter. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874711">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874711"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874711">Şterge vot</a></div><span id="v9874711" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874711)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874711Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874711MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2017] Clopot foarte vechi la parter.
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2017] Simbolic refacut interiorul bisericii sv. Nediljika, la parter -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874712">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874712"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874712">Şterge vot</a></div><span id="v9874712" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874712)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874712Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874712MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2017] Simbolic refacut interiorul bisericii sv. Nediljika, la parter
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2017] Parterul expozitiei, unde se poate fotografia. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874713">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874713"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874713">Şterge vot</a></div><span id="v9874713" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874713)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874713Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874713MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2017] Parterul expozitiei, unde se poate fotografia.
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2017] Parter, -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874714">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874714"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874714">Şterge vot</a></div><span id="v9874714" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874714)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874714Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874714MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2017] Parter,
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P12 [MAY-2017] -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874715">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874715"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874715">Şterge vot</a></div><span id="v9874715" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874715)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874715Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874715MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2017]
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P13 [MAY-2017] -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874716">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874716"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874716">Şterge vot</a></div><span id="v9874716" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874716)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874716Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874716MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2017]
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P14 [MAY-2017] Icoane vechi expuse la parter. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874717">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874717"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874717">Şterge vot</a></div><span id="v9874717" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874717)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874717Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874717MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2017] Icoane vechi expuse la parter.
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2017] Sf. Benedict -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874718">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874718"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874718">Şterge vot</a></div><span id="v9874718" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874718)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874718Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874718MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2017] Sf. Benedict
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P16 [MAY-2017] Parter -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874719">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874719"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874719">Şterge vot</a></div><span id="v9874719" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874719)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874719Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874719MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2017] Parter
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P17 [MAY-2017] Magazinul cu suveniruri al bisericii Sv. Marija -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874720">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874720"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874720">Şterge vot</a></div><span id="v9874720" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874720)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874720Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874720MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2017] Magazinul cu suveniruri al bisericii Sv. Marija
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2017] Poza dupa catalogul cumparat de la biserica, reprezinta unul din apostoli si apartine sec. XV -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874721">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874721"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874721">Şterge vot</a></div><span id="v9874721" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874721)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874721Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874721MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2017] Poza dupa catalogul cumparat de la biserica, reprezinta unul din apostoli si apartine sec. XV
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2017] Fecioara cu Pruncul, original lucrat de un pictor al sec. XV din Trogir. O copie se afla la bis. Sf. Maria a sanatatii -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874722">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874722"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874722">Şterge vot</a></div><span id="v9874722" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874722)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874722Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874722MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2017] Fecioara cu Pruncul, original lucrat de un pictor al sec. XV din Trogir. O copie se afla la bis. Sf. Maria a sanatatii
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2017] Baza unei cruci episcopale venetiene, sec. XV, a fost donata muzeului de Catedrala Sf. Anastasia -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874723">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874723"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874723">Şterge vot</a></div><span id="v9874723" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874723)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874723Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874723MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2017] Baza unei cruci episcopale venetiene, sec. XV, a fost donata muzeului de Catedrala Sf. Anastasia
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2017] Crucea episcopala in intregime, din poza anterioara. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av874724">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv874724"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=874724">Şterge vot</a></div><span id="v9874724" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(874724)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f874724Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e874724MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2017] Crucea episcopala in intregime, din poza anterioara.
foto by elviramvio [înc. 12.07.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[33] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2017 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2017 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.138051986694 sec