ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Craiova
    ÎNSCRIS: 18.01.09
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    SEP-2011
    DURATA: 1 zile
    single
    1 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    97.50%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    O experienta placuta in Rovinji

    Ilustrație video-muzicală
    Boris Ostric, Ribari & Klapa Bunari - A Di San Sad Ja


    TIPĂREȘTE

    Era multa lume adunata pe esplanada bisericii Sfanta Euphemia, mare parte dintre acesti oameni asteptau sa vada apusul soarelui care deja colorase orizontul in culori rosiatice si soarele se pregatea sa coboare in marea Adriatica ascunzandu-se mai intai printre palcurile de pini ce strajuiau tarmul stancos in partea de vest a peninsulei pe care se afla amplasat orasul Rovinj.

    Nu se stie exact cand si cum a ajuns aici sarcofagul cu moastele acestei sfinte insa exista o legenda care spune ca sarcofagul respectiv a fost aruncat in mare in Constantinopol si purtat de valuri pana pe tarmul Istriei.

    Sfanta Euphemia s-a nascut in Chalcedon un mic orasel din Anatolia zilelor noastre in anul 290 AD intr-o familie de patricieni. La varsta de 15 ani a fost arestata de catre soldatii imparatului Diocletian si supusa unor chinuri groaznice pentru a se lepada de credinta crestina, ceeace nu s-a intamplat. Sfanta a fost ucisa de lei insa se spune ca acestea au ucis-o insa nu i-au sfartecat trupul. Corpul Sfintei a fost pastrat pana in anul 800 in Constantinopol acolo unde imparatul Constantin a construit o magnifica biserica special pentru a adapostii moastele Sfintei, asta pana cand iconoclastii au venit la putere si sarcofagul de marmura cu ramasitele Sfintei Euphemia a fost aruncat in mare.

    Ajuns in dreptul orasului Rovinj, sarcofagul in ciuda eforturilor oamenilor de a-l muta nu a putut sa fie clintit din loc pana cand Sfanta Euphemia nu a aparut in visul unui copil care a reusit singur sa-l aduca pana sus la Biserica Sfantul George (biserica ce exista la acea data pe locul actualei catedrale) tras cu doar doua vaci. Locuitorii au considerat acest lucru un miracol si un semn si de atunci Sfanta Euphemia a devenit patroana orasului iar ziua de 16 septembrie este sarbatorita cu mare fast in fiecare an, mii de oameni vin sa sarbatoreasca, tavernele sunt pline toata lumea mananca miel si “Fritule” o specialitate istriana un fel de gogosi aromate cu coniac si apoi sarbatoresc in piata principala a orasului unde au loc tot felul de manifestari culturale.

    Actuala biserica dateaza din secolul 18, campanila construita dupa modelul campanilei bisericii Sfantul Marcu din Venetia, masoara 60 de metrii si are in varf statuia Sfintei care este montata pe rulmenti putand sa se roteasca in jurul axei functie de directia de bataie a vantului. De sus din campanila panorama este fabuloasa, se poate vedea tot orasul si linia de coasta iar in zilele senine se spune ca se pot zarii si muntii Alpi.

    Fiind sambata aveau loc doua cununii acolo, cand am ajuns deja prima pereche de tineri primisera binecuvantarea lui Dumnezeu si rudele si prietenii se felicitau si ciocneau un pahar de sampanie. Alaturi era un grup de muzicanti care cantau muzica traditionala croata. A fost o experienta minunata, acele acorduri la acordeon, mandolina, trompeta si vocile barbatilor, soarele ce oferea minunatul spectacol al unui apus mediteraneean, sunetul grav al clopotului totul alcatuiau un spectacol memorabil pe care am sa-l uit cu greu.

    Biserica este construita in stil baroc, interiorul este sobru si elegant, insa datorita acelor evenimente nu am reusit decat sa o vizitez pe fuga fiindca cea de-a doua nunta s-a terminat dupa ora normala de inchidere.

    Oricum este vizibila din toate punctele orasului care pare un musuroi de acoperisuri rosiatice avnd in varf semeata campanila, de fapt orasul vechi a fost construit pe o insula despartita de peninsula Istria de un canal ingust care a fost astupat in secolul 19.

    Drumul principal spre oras urmareste partea de nord a peninsulei pe care se afla amplasat si se opreste chiar sub zidurile cetatii vechi, sunt mai multe parcari cu plata si in drum spre oras pe partea stanga este piata agroalimentara (pitoreasca si foarte bogata) si un fel de bazar cu tot felul de souveniruri, obiecte de artizanat local, ceramica, gablonturi.

    Am urcat pana sus la biserica pe stradute inguste pietruite cu case inghesuite una in alta pastrand pe zidurile lor povara timpului, la un moment dat ai impresia ca esti la Venetia, totul seamana foarte bine nu lipsesc rufele intinse la uscat, detaliile de arhitectura gotica si din loc in loc plantele mediteraneene.

    Apoi am coborat pe cea mai animata artera a orasului vechi anume strada numita Grisia.

    In Croatia numele de Grisia este cunoscut ca fiind numele celui mai mare festival de Pictura in aer liber. In fiecare an in luna august (anul acesta a fost pe 14 august) peretii caselor cat si scarile de piatra ale acestei strazi sunt “tapetate” cu tablouri realizate de pictori atat din intreaga Croatie cat si din Europa, am aflat acest lucru ulterior, atunci m-a mirat multitudinea de mici galerii de arta prezente aici cum nu am mai vazut nicaieri.

    Aceasta strada este foarte animata si zic eu cea mai interesanta din oras, nu ma mai saturam sa casc gura la tot ce se poate vedea acolo.

    Parasind orasul vechi in partea de sud se ajunge in zona comerciala tot pietonala plina cu restaurante, magazine, buticuri si apoi in zona portului vechi unde toata faleza este plina cu cafenele, baruri, pub-uri, gelaterii, aici este locul in care va puteti delecta cu specialitati istriene, incercati tocanita de fructe de mare, jambonul afumat si branzeturile locale ce sa mai vorbim de peste! Un aperitiv rece si o portie de tocanita de fructe de mare plus o inghetata si o bere 230 Kuna (7.4kuna/euro). Vinul mi-a parut revoltator de scump asa ca nu am incercat.

    Ce am observat a fost ca media de varsta a turistilor prezenti aici era de 30 de ani, deci foarte multi tineri in special italieni, francezi, nordici, insa tineri de genul civilizat, frumosi si educati si pentru mine acest lucru m-a facut sa acord acestui loc o mare bila alba.

    Fiind ultima zi din vacanta de anul acesta si avand in fata un drum de 1000 de km pana acasa, in jurul orei 22 m-am retras la pensiunea unde inchiriasem cu 220 kuna o camera, am facut un dus si ma delectam pe terasa pensiunii cu un pahar de vin cumparat din Alsacia, cand au aparut si vecinii mei de camera, o pereche de tineri italieni.

    Acestea au inceput sa aduca de la masina tot felul de echipamente de scafandru, camera de luat vederi, tuburi de oxigen etc.

    Ne-am salutat si i-am invitat la un pahar de vin si pot sa spun ca ne-am imprietenit.

    Venisera in Rovinj pentru a explora epava vasului de croaziera Baron Gautsch, un vas de calatori cu aburi apartinind imperiului Habsburgic, care s-a scufundat in 1914 in vecinatatea orasului Rovinj lovindu-se accidental de o mina. Epava se afla la 40 de metri adancime si este perfect conservata. Cei doi tineri erau foarte entuziasmati de aceasta aventura, ei inchiriasera o barca care sa-i duca la locul in care se afla aceasta, printr-o agentie din oras, se pare ca este o atractie locala pentru iubitorii acestui sport., in fine in parcarea in care-mi lasasem masina cineva mi-a pus la unul din stergatoarele de parbriz un fluturasi cu Centrul de Agreement MONVI in care se mentiona ca are loc un spectacol live cu formatia italiana Gabin, tanara italianca a vazut acest pliant si mi-a spus ca este una din formatiile ei preferate si pana la urma m-au intrebat daca nu vreau sa merg la acest concert.

    Acest centru Monvi se afla in partea de sud a orasului si intamplator foarte aproape de locul in care eram cazati… asa ca nu am mai stat pe ganduri.

    In urmatoarele 4/5 ore cred ca am intinerit cu cativa ani :), Centrul Monvi este un complex multimedia alcatuit din discoteci, discobaruri un teatru in aer liber, cateva cocktail baruri un restaurant cu specific Mexican, internet café si o galerie de arta moderna.

    Plin de lume acolo, muzica a fost de foarte buna calitate un fel de rock jazz, dupa terminarea spectacolului a venit la pupitru de mixaj un DJ cunoscut si totul a fost o explozie de sunete si efecte vizuale, fantastic…. !!! Poate exagerez din cauza faptului ca nu am mai fost de mult la asa ceva dar paradoxal nu m-am simtit deloc batran acolo fiind persoane de toate varstele si chiar nu stiu cand a trecut timpul.

    Mi-a placut Rovinj, pentru aerul relaxat si tineresc, pentru spectacolul pitoresc al orasului in sine. Stau si ma gandesc cat de interesant trebuie sa fie la sfarsitul lunii august cand in fiecare an timp de trei zile se serbeaza “Zilele orasului” cand au loc tot felul de manifestari culturale iar la sfarsit are loc cel mai celebru spectacol cu focuri de artificii din intreaga coasta Croata.


    [fb]
    ---
    Trimis de Cristian_h* in 10.11.11 15:09:09
    Validat / Publicat: 10.11.11 16:31:19
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4800 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P16 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 45 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [10.11.11 16:01:10]
    »

    Melodia atasata se poate sterge/schimba!

    Admin
    [10.11.11 16:46:02]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    mecut
    [11.11.11 10:15:32]
    »

    @Cristian_h

    Foarte frumos scris acest rw. !

    Ca dealtfel tot ce va poarta semnatura!

    Am vizitat si noi orasul tot in septembrie si am ramas impresionati de farmecul sau. Scara din P11 am regasit-o si in fotografiile noastre de acolo...

    ileanaxperta*
    [11.11.11 14:53:04]
    »

    Am citit cu o mare si deosebita placere aceste impresii care, impreuna cu pozele superbe, mi-au amintit de excursia facuta de mine la Rovinj, in vara lui 2008. Am scris si impresii de acolo, aici, pe site. Orasul m-a fermecat si pe mine... amestecul de culori, atmosfera calda si linstita a unui oras vechi, cu strazi pietruite si cladiri de zici ca unele acum stau sa cada pe tine dar nu este deloc asa; un oras batran dar intelept si intinerit, viu, din care tasneste la tot pasul modernul, prin cafenele si terase dichisite in trend, totul mi-a placut la Rovinj. De fapt, ma intreb, oare ce NU mi-ar place mie din Croatia, cu orasele sale, cu plajele chiar si majoritatea pe betoane dar si cu nisipul auriu si fin si cu marea aceea de cristal albastru-verzui?!... Mie TOTUL imi place din ce am reusit sa vad pana acum din Croatia!

    Numai bine si vacante de vis oriunde si oricand!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    georgiana
    [11.11.11 15:02:22]
    »

    Offf, sunt atat de multe locuri frumoase in lume! Nu pot decat sa ofetz, dupa lectura review-ului tau si dupa ce am vazut fotografiile! Seamana atat de mult cu Italia!

    E interesanta si povestea celor doi tineri care doreau sa exploreze epava. Da o anumita culoare! Sunt convinsa ca mereu iti vei aminti de ei, cand te vei gandi la Rovinj.

    Despre biserica Sfanta Euphemia, cum am citit parca mi se parea cunoscut numele sfintei, de undeva. Apoi, mi-am dar seama ca in Italia, la Verona, primul loc in care ne-am oprit a fost chiar o biserica cu acelasi nume - vezi impresii

    Nu am fost niciodata in Croatia, dar imi doresc mult. Ce sa-i facem daca anul are doar 365 de zile, de obicei??

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [11.11.11 16:01:13]
    »

    @Admin. @mecut, @ileanaxperta multumesc!

    @Georgiana, afinitatea noastra turistica este 100%, asa ca iti recomand cu caldura ca intr-unul din drumurile de intoarcere in tara dinspre Italia sa poposesti 2/3 zile in Istria, merita cu prisosinta, Localitatile atat din Slovenia (Koper, Izola, Piran) cat si din Croatia sunt apropiate de la Koper (granita cu Italia) pana la Opatija (unde practic se termina Istria) langa Rijeka trecand prin Porec si Rovinj sunt 165 km daca-ti pui mintea acest circuit se poate face intr-o singura zii insa este pacat, Porec este foarte frumos cu palatele sale in stil venetian iar Bazilica Euphrasiana este o bijuterie un "must see", Rovinj mi-a placut pentru ca efectiv m-am distrat si m-am relaxat, iar daca ajungi in Opatija vei vedea ca seamana cu Nisa cu toate acele hoteluri si vile construite in secolul 19 pentru nobilimea austriaca. Ar mai fi si orasul Pula care din cate am vazut in diferite surse merita si acesta o vizita, asa ca astea fiind spuse... la anul astept impresii din Croatia cu semnatura @georgiana!!!

    inca ceva acum m-am uitat de la Sannicolau Mare la Opatija sunt 683km

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    georgiana, ileanaxperta*, mecut
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rovinj:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044018030166626 sec
    ecranul dvs: 1 x 1