ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.03.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 16 si 19

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Din Opatija la Pola

TIPĂREȘTE URM de aici

In primul rand dati-mi voie sa folosesc denumirea in italiana a localitatii croate din respect pentru doamne si copii - Pola.

In prima seara a sejurului nostru in Opatija am incercat sa creionam programul urmatoarelor zile in timp ce serveam masa la restaurantul Slatina. Pana sa ajungem in Opatija ma gandisem in primul rand sa vizitam orasul Pola de care auzisem mai demult in cateva ocazii, insula Krk cu masina (un tur al celei mai mari insule croate) si sa vizitam pestera Postojina din Slovenia care se afla relativ aproape de Opatija.

Inainte sa mergem la masa ne-am plimbat putin pe “lungomare” (celebrul bulevard plin de viata) unde am vazut vreo 5-6 tonete care vindeau croaziere in golful Kvarner, unele mai scurte pe Riviera Opatija iar altele mai lungi, care durau o zi si cuprindeau pe langa riviera si cele 2 insule din apropiere: Krk si Cres. Astfel unul dintre obiective - insula Krk puteam sa-l vizitam pe apa si intr-un mod si mai relaxant asa ca am achizitionat o croaziere pt ultima zi.

Pt prima zi ne-am propus o excursie mai scurta, in orasul Pola din sudul peninsulei Istria, deoarece vroiam sa ne odihnim mai mult dimineata dupa drumul solicitant din ziua precedenta

. Astfel ca, dupa un mic-dejun “tarziu” la hotel Imperial am plecat spre orasul de care auzisem in mai multe randuri: prima data ca o curiozitate pt. noi, romanii, a denumirii orasului in limba croata, a 2-a oara in 2004 cu ocazia Campionatelor Europene de box (un oficial mai hatru a declarat atunci ca: ”am boxat in localitatea cu nume obscen si ne-am intors cu numele ei!) iar ultima data cu vreo 2 ani in urma datorita unuia dintre baietii mai mari care a vizitat-o si ne-a adus suveniruri care ne-au amuzat foarte tare. Nu in ultimul rand faptul ca, in weekend-ul precedent concertase Inna aici si a declarat ca i-a placut foarte mult …localitatea-va dati seama ce amuzament a fost pe copii!

Din Opatija in Pola se poate ajunge foarte repede pe autostrada, dar noi am preferat varianta drumului pe coasta rivierei Opatija spre sud pe o distanta de cca 30 km, un drum de o frumusete deosebita cu muntii Ucka in dreapta si golful Kvarner in stanga pe care se vad cele 2 mari insule ale Croatiei: Krk si Cres. Deci am mers pe ''lungomare'' spre sud, pana in Lovran, o statiune mai mica dar cu o istorie asemanatoare cu a Opatijei, numai in privinta dezvoltarii pt ca aceasta localitate, in spatele careia se afla dealul Gorica, a fost martorul luptelor dintre piratii uscoci (de care v-am spus ca se stabilisera in orasul Senj pe care-l vizitasem cu o zi in urma) si Republica Venetiana.

Am observat si aici hoteluri si spatii de cazare, probabil mai ieftine pt ca nu aveau stralucirea celor din Opatija iar ca obiectiv istoric se pot lauda cu biserica Sfantul Gheorghe, construita in stil gotic in secolul XIV.

Mai departe drumul trece prin Moscenicka Draga, localitate pe care, la fel ca si Lovranul, aveam s-o vedem si in ultima zi dar de pe mare, cu ocazia croazierei de care va spuneam, o micuta statiune in care am observat totusi vreo 2 hoteluri maricele.

In continuare ajungem in Brestova, localitate de unde se poate traversa cu ferry-boat-ul in insula Cres, spre deosebire de insula Krk unde se ajunge pe un pod superb situat in sud-estul orasului Rijeka - al 3-lea oras ca marime al Croatiei.

Din Brestova parasim drumul de coasta, mai intai spre nord, apoi spre sud-vest pe langa localitatea Labin, un drum care inafara de traversarea unui rau pe o sosea foarte inalta nu oferea prea multe frumuseti pana in localitatea Pola - ultima portiune este o sosea obisnuita pe camp.

Cu toate ca Pola este cel mai vechi oras al Istriei prima impresia a fost de localitate moderna, cu blocuri aerisite si constructii futuriste pe a caror firmament vedeam reclame ale unor marci si banci cunoscute, avand o industrie si un port foarte active, spre deosebire de localitatile vazute pana atunci in Croatia. Pe masura ce gps-ul ne arata ca ne apropiem de centru, cladirile devin din ce in ce mai vechi iar strazile mai inguste, cu sensuri unice, astfel ca ne-am invartit ceva timp pana sa gasim o parcare.

Am gasit o parcare micuta, umbrita de niste copaci mari unde am fost ajutati de un localnic dragut care ne-a aratat cum functioneaza aparatul de taxat, mai mult achitand el prima ora de parcare - cca 4 kune - mare boier, mare caracter!

Am plecat apoi pe strazile pietonale din centrul orasului si ne-am despartit temporar in 2 tabere: sotia cu copii dupa suveniruri si vechituri (avem un colectionar in familie!) iar eu sa identific principalele obiective din oras, dar cu ochii pe ceas ca sa alimentez aparatul din parcare.

Astfel am ajuns la Muzeul de Istorie al Istriei cu program de vizitare 9-17, cu taxa de intrare, muzeu situate intr-o fortareata venetiana din sec XVII, pe locul fostului Capitoliu Roman.

V-am spus ca e cel mai vechi oras din Istria dar am omis sa va spun ca are o istorie romana captivanta, fiind fondat in 177 I. C. sub numele de Polensium iar dupa caderea imperiului Roman de Apus in 476 d. C. a intrat sub tutela imparatilor bizantini pana la venirea slavilor.

Cel mai impresionant si mai vizitat obiectiv din Pola este Amfiteatrul, construit in sec I, program 8-21 vara, cu taxa de intrare, unul dintre cele mai mari din lume-cca 23.000 spectatori puteau asista la luptele dintre gladiatori.

Cei care au vazut Colosseum-ul din Roma nu o sa fie prea impresionati, deoarece pe langa faptul ca este mai mic este si mai sarac deoarece, de-a lungul secolelor, blocuri intregi de piatra au fost luate din el pt a construii case ba chiar la un moment dat s-a intentionat transportarea intregii structuri la Venetia, cand orasul apartinea Republicii Venetiene.

Alte obiective de vizitat in Pola ar mai fi Muzeul de Arheologie, aflat la sud de Amfiteatru, Arcul de Triumf al lui Sergius, datand din 27 I. C., vechiul For Roman din care nu a mai ramas intact (vorbim de Forul original) decat Templul lui Augustus (program 9-18 cu taxa de intrare) construit in cinstea imparatului cu acelasi nume.

Nu am vizitat toate obiectivele (nu am intrat la Muzee si Templu al lui Augustus) deoarece era o caldura caniculara la ora pranzului, drept pt care am “onorat cu prezenta“ o terasa din P-ta Centrala, chiar langa o fantana arteziana unde se racoreau copii si tineri, terasa unde am mancat niste portii de pizza imense si am baut lichide “la greu “.

Am plecat apoi cu masina in zona portului, care ni s-a parut aglomerata (aflasem ca orasul a fost principala baza navala a Imperiului Austro-Ungar) si am vrut sa facem ceva plaja mai la periferie dar nu am facut-o din diverse motive-ori am gasit plaje mici si aglomerate ori nu ne-au convenit conditiile asa ca am vizualizat putin imprejurimile (am vrut sa mergem pana in Rovinj dar eram toropiti de caldura!) dupa care am plecat spre Opatija.

Am intentionat si in Pola sa spal masina dar am avut o surpriza neplacuta si anume: nu vroiau sa spele decat exterior-interior iar noi vroiam decat exteriorul chiar daca eram dispus sa achit ambele operatiuni – nu i-am inteles asa ca n-am mai spalat-o pana in Romania pt ca nici zilele urmatoare n-am gasit vreuna.

La intoarcere am preferat autostrada pentru operativitate, astfel ca am avut mai mult timp pt. superba noastra gazda - statiunea Opatija.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de marocanu21 in 26.03.13 23:43:12
Validat / Publicat: 27.03.13 07:07:55
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6641 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Amfiteatrul din Pola
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[27.03.13 07:07:33]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

claudiu 71
[27.03.13 11:39:48]
»

@marocanu21: Felicitari pentru review si pentru concediu, in mare acelasi traseu o sa urmam si noi peste cca 2luni, vazand pozele, imi vine sa rad azi dimineata am curatat zapada a nins vreo 20cm azi noapte, sper sa avem parte de timp frumos fara ploi anul asta se anunta capricios.

Referitor la faimoasa localitate unde se afla amfiteatru (care i-a placut Innei) o sa razi dar in peninsula Pelijesac am trecut printr-un sat cu numele variantei feminine: D. Apartine de Donja Banda este la aproximativ 14km de Orebic.

Nu stiu daca este ceva de vazut dar in context este bine de stiut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marocanu21AUTOR REVIEW
[27.03.13 12:06:34]
»

@claudiu 71: am trecut pe langa Peljesac dar n-am stiut acest amanunt ca altfel ma puneau baietii sa-i duc si-acolo!

Glumesc, oricum m-am uitat pe harta si denumirea este apropiata-nu suna chiar asa obscen!

Costi
[27.03.13 17:51:10]
»

@marocanu21:

Mă bucur pentru voi că nu aţi ratat acest oraş încărcat de istorie.

Frumoase locuri, într-adevăr!

Citindu-ţi review-ul, mi-am amintit de sejurul petrecut de mine în Istria în 2010, despre care am scris în mai multe review-uri de aici.

La amfiteatru ai intrat în muzeul subteran?

Pentru că ai amintit de "venirea slavilor", pentru cine cunoaşte mai puţine despre aceste locuri, merită subliniat faptul că peninsula Istria a fost, după căderea Imperiului Roman, parte a Imperiului Bizantin, apoi a Republicii Veneţia, a regatului italian, până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial şi abia atunci "au venit slavii", când teritoriul a fost luat cu japca, drept pradă de război de la Italia învinsă, de către Tito, care a înglobat-o în patria-mamă, Croaţia. Urmare a acestui fapt, a avut loc un imens exod al populaţiei cu origini latine, către Italia, în favoarea celei slave, astfel că, în prezent, aceasta din urmă este majoritară. Cu acest prilej, s-a distrus cea mai mare parte din populaţia istro-română, care prin emigrare şi-a pierdut identitatea. În prezent, istro-româna, cel mai apropiat dialect de limba română, se mai vorbeşte doar în vreo trei sate, de un număr de doar câteva sute de istro-români rămaşi pe-acolo.

Apropo de autostradă, când am fost eu era folosită, dar încă neterminată. Vara trecută o terminaseră?

Pentru cei interesaţi, este vorba de A9, care merge de la Pola până la graniţa cu Slovenia, spre Koper şi mai departe spre Trieste. La Kanfanar, pentru a ajunge la Opatija, se iese de pe A9 şi se intră pe A8, până la Pazin, de unde aceasta se transformă în drum rapid, până la Opatija.

Evident, venind pe acest drum, ai trecut şi prin celebrul tunel Učka. Ce impresie ţi-a lăsat?

În orice caz, cred că ai ajuns la aceeaşi concluzie ca mine: mai sunt o mulţime de lucruri de văzut în această ţară mică, dar frumoasă şi bine administrată, nu este suficient să mergi acolo doar de una-două ori...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marocanu21AUTOR REVIEW
[27.03.13 22:40:20]
»

@Costi: scuze pt intarziere dar am primit o invitatie la teatru si n-am putut s-o refuz!

Nu am vizitat si muzeul din pacate!

Se vorbeste destul de mult italiana in Pola.

Autostrada este impropriu spus pt ca jumatate este un drum expres dar daca s-ar afla in Romania ar fi aur!

Tunelul Ucka m-a surprins prin inaltime-cca 9 metri, dintr-un singur tub de cca 5 km dar m-a surprins neplacut la buzunar-vreo 30 de kune!

Macar sa fie si la noi asa ceva ca as plati cu draga inima!

Croatia mi-a ramas in inima si sigur ma voi intoarce, dar voi planifica totul, nu ca acum!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Clementina
[17.06.15 13:36:22]
»

@marocanu21 -

Buna ziua,

Am urmarit postarile dv despre Croatia (multumesc pentru ele o sa ne fie de ajutor) si as fi vrut sa ma ajutati cu un traseu din Bucuresti catre Pola daca se poate. M-a inspirat faptul ca l-ati ajutat pe dl Marin Preda (cu niste harti in acest sens). Multumesc si scuze de deranj.

webmaster21
[17.06.15 13:39:04]
»

@Clementina - Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Asemenea date se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.

Pentru a transmite un mesaj personal: click pe numele utilizatorului, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers".

Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
claudiu 71, Clementina, marocanu21
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Pola-Brijuni:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055738925933838 sec
    ecranul dvs: 1 x 1