ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Plitvice, frumuseţe pură

Ilustrație video-muzicală

Rahmaninov-rapsodie pe o tema de Paganini-op.43,var.18
TIPĂREȘTE

Preambul (puteţi sări peste el, nu e obligatoriu să-l citiţi)

Iniţial, văzând că pe site sunt nu mai puţin de 12 review-uri despre locul cu pricina, intenţionam să postez doar un ecou şi ceva fotografii. Am rămas însă puţin surprins când am constatat că majoritatea review-urilor sunt mai mult decât sumare (e de înţeles, este foarte greu să descrii în cuvinte frumuseţea locurilor), doar unul fiind consistent, cel scris de ileanaxperta şi, astfel, iată s-a născut acest review, pe care-l citiţi acum.

Pe cât sunt un adversar înverşunat al excursiilor organizate prin agenţii româneşti, pe atât sunt un fan al excursiilor organizate de agenţii locale în locurile unde ne poartă maşina personală în vacanţe.

Să mă explic.

În privinţa primei părţi, cred că lucrurile sunt clare pentru toată lumea:

În primul rând, agenţiile româneşti au preţuri mari (mai mari decât ale agenţiilor străine care oferă aceleaşi servicii), în timp ce serviciile lasă de dorit.

De multe ori ghidul este slab pregătit (am avut ghinionul să merg odată cu un ghid care nu era acreditat decât pentru România şi nu cunoştea nicio limbă străină!).

Alteori şoferii nu au habar pe unde merg şi orbecăie, pierzând timp preţios.

Programul excursiilor este făcut neglijent. De exemplu, de multe ori sunt incluse vizite la anumite obiective în zile când acestea sunt închise.

Programul excursiilor este făcut ca pentru nişte sărăntoci, motiv pentru care, de multe ori, turiştii români se simt umiliţi, când văd cum trebuie să stea la coadă la intrare la un obiectiv, în timp ce pe lângă ei trec grupuri de turişti de pe alte meleaguri, veniţi prin agenţii care au avut grijă să le facă rezervarea din timp. De fapt, dacă vă uitaţi pe programele excursiilor oferite de operatorii români, veţi vedea că toate cuprind foarte puţine obiective: de obicei un tur al oraşului cu autocarul cu care se ajunge acolo, eventual o plimbare pe jos şi ceva obiective cu acces gratuit. Restul obiectivelor sunt incluse la "opţionale", pentru care este alocat de obicei un timp insuficient şi pentru care agenţia şi ghidul nu-ţi oferă, de regulă, niciun sprijin.

În schimb, întotdeauna ghidul oferă turiştilor un "bonus", ceva care nu este inclus în programul excursiei, dar care este tentant. Ghidul face, vezi doamne, o favoare turiştilor şi se oferă să se ocupe de aranjamente, care înseamnă obligatoriu şi colectarea banilor, din care, evident, o parte îi intră în propriul buzunar.

Exemplul cel mai cunoscut este cel al excursiilor cu vaporaşul pe Dunăre la Budapesta, la întoarcerea din excursia propriu-zisă. Momentul este bine ales, pentru că, practic, excursia s-a sfârşit, urmează doar obositorul drum spre casă şi deja se instalează nostalgia zilelor de excursie, aşa că toată lumea îşi doreşte prelungirea măcar cu puţin, a zilelor de vacanţă.

Nu am înţeles niciodată de ce aceste activităţi opţionale nu sunt incluse în programul excursiei şi în preţ. Evident acesta ar fi mai mare, dar oricum, majoritatea turiştilor fac aceste activităţi, că doar de-aia se duce omul să se plimbe. Cum să ajungi la Paris şi să nu vizitezi, fie şi în grabă, Luvrul? ! Ei bine, nu, programul subliniază chiar faptul că NU sunt incluse intrările la obiectivele turistice. Păi de ce? Să-i fie agenţiei mai uşor? Pentru că peste tot grupurile beneficiază de reduceri şi au prioritate, dar pentru agenţia organizatoare asta ar însemna un efort suplimentar, pe care de ce să-l facă, la români merge şi-aşa, nu?

În sfârşit, nu mai lungesc vorba, dar am constatat că din ce în ce mai mulţi români apelează la agenţii turistice străine, aşa că, în curând nu ştiu ce s-o alege de-ale noastre. Probabil vor rămâne doar ca verigi intermediare între turiştii din ce în ce mai greu de păcălit şi operatorii serioşi.

Să mă explic şi în privinţa celei de-a doua părţi a afirmaţiei de la început. Pe unde mă duc, dacă am ocazia, recurg la serviciile unui operator local pentru a vizita ceva anume fie el un tur al oraşului o plimbare cu vaporaşul, o excursie în împrejurimi, pentru că sunt scutit de probleme suplimentare pe care le-aş avea mergând pe cont propriu. O astfel de excursie beneficiază de experienţa celor de acolo, iar un ghid bun face toţi banii. Evident, lucrurile sunt diferite, de la caz, la caz, aşa că decizia o iau la faţa locului, în funcţie de ofertă. Oricum, dacă am de gând să stau mai mult de o zi într-un loc, primul lucru pe care-l fac odată ajuns la hotel, dacă n-am făcut-o deja pe Internet, este să mă informez despre excursiile locale.

Excursia

Aşa am ajuns ca pentru vizitarea unui loc minunat din Croaţia, Nacionalni Park Plitvička jezera, Parcul Naţional Lacurile Plitvice, să apelez la serviciile unei agenţii de turism locale, despre care am mai amintit în review-urile anterioare.

Excursia a costat 580 kune de persoană (~ 80 euro), s-a desfăşurat între orele 07:00-22:00 şi a inclus ca servicii: bus, guide, entrance, adică transportul cu autocarul, vreo 550 km (dus-întors), ghidul şi cheltuielile legate de intrarea în parc (intrarea pentru grupuri de minim 15 persoane este 100 kune de persoană). Poate unora li se pare un preţ mare şi poate aşa este, ţinând cont că aceeaşi excursie costa în 2008 doar 71 euro şi avea inclusă şi masa de prânz. Dar lucrurile s-au mai schimbat şi vă asigur că agenţia nu duce lipsă de clienţi, dimpotrivă. Eu însă mi-am făcut socoteala că, dacă mergeam cu maşina personală, numai benzina consumată m-ar fi costat vreo 80 euro. Aşa, nu am mai avut grija condusului, am putut să beau şi eu liniştit o bere şi am avut parte de un ghid cum rar am mai întâlnit.

La ora fixată, autocarul a sosit la autogară, ne-am urcat şi am pornit spre Pazin, unde urma să-l îmbarcăm şi pe ghidul nostru. La Pazin aşteptau încă două autocare al aceleiaşi firme şi a avut loc un schimb de turişti. De la noi au plecat turiştii ruşi, care s-au alăturat conaţionalilor lor din celelalte două autocare, iar la noi s-au urcat alţi turişti, vorbitori de engleză, germană şi italiană. A urcat şi ghidul nostru, Dean (pronunţat englezește: Di:n), care a realizat un adevărat tur de forţă, vorbindu-ne aproape continuu, pe rând, în engleză, germană şi italiană, despre multe lucruri interesante. Şi a făcut-o cu pasiune şi profesionalism, pot spune cu toată convingerea că este cel mai bun ghid pe care l-am întâlnit până acum.

Drumul de la Pazin la lacurile Plitvice, în lungime de peste 210 km, ne-a dus prin Opatija şi Rijeka, apoi pe autostrada A6, unde am făcut o pauză de cafea, pe la ora 10, într-o parcare Tiffon (franceză), în care am văzut un lucru amuzant, vedeţi poza nr. 29. Pe autostradă am mers până la Karlovac, de unde ne-am îndreptat spre sud, pe drumul naţional 1, care merge spre Split. Timpul a trecut repede, pentru că Dean ne-a povestit foarte multe, despre drumurile pe care mergeam, despre oraşele prin care treceam şi despre istoria recentă a Iugoslaviei şi a Croaţiei, mai ales că treceam prin locuri unde avuseseră loc lupte crâncene în timpul războiului sârbo-croat, în anii 1991-1995. La un moment dat chiar am trecut pe lângă un muzeu în aer liber cu arme din timpul acestui război, în care se afla inclusiv un avion de vânătoare, despre care Dean ne-a spus că era sârbesc şi că a fost doborât de croaţi. După cum arăta însă, cred că, mai repede fusese capturat la sol, nu arăta a avion prăbuşit.

Înainte de a ajunge la lacurile Plitvice am făcut o a doua pauză, pentru prânz, la popasul Grabovac, după care am poposit în parcarea de la intrarea 1 în Parcul Naţional Lacurile Plitvice.

Nu am să intru în detalii geografice, sau tehnice, pentru că le puteţi găsi pe Internet, cel mi bun site este cel oficial (np-plitvicka-jezera.hr), în croată, engleză, germană, franceză şi italiană. Am să precizez însă doar câteva aspecte.

Lacurile, în număr de 16, sunt dispuse într-o succesiune de la sud la nord, în trepte, trecerea de la un lac la altul făcându-se prin frumoase cacade. Ele s-au format în timp, prin apariţia unor praguri de travertin, care este un tuf calcaros, adică o rocă sedimentară poroasă, formată prin depunerea bicarbonatului de calciu din apele colectate din munţii calcaroşi aflaţi la sudul lacurilor. Procesul de depunere are loc continuu (este cu atât mai lent, cu cât temperatura este mai mică), astfel că stratul depus creşte cam cu 1 cm pe an. De asemenea, datorită acestui proces, peisajul se schimbă lent, dar continuu.

Primele 12 lacuri constituie grupul lacurilor superioare, ultimele patru constituind grupul lacurilor inferioare. Apele din ultimul lac formează râul Korana. La fiecare lac există indicatoare cu numele, suprafaţa, adâncimea şi altitudinea faţă de nivelul mării.

Parcul are două intrări. Intrarea 1 este la nord, iar intrarea 2 cam la mijloc, între grupul lacurilor superioare şi cel al lacurilor inferioare. Intrarea se plăteşte (preţurile le puteţi vedea pe site-ul oficial), în preţul biletului intrând şi transportul cu vaporaşul-navetă pe lacul Kozjak şi cu trenul panoramic (de fapt, nişte maşini speciale cu remorcă, marca Mercedes) şi asigurarea în caz de accident. Ghidul nostru ne-a spus că iarna se poate intra fără a plăti, dar atunci o faci pe propriul risc, pentru că echipele de salvatori nu mai lucrează.

În afara celor două intrări, în parc mai sunt şi câteva staţii, fiecare cu un punct de informaţii, bufet, sau bistrou şi toaletă.

De la fiecare intrare se pot face, la alegere, diferite trasee, cu durata mai mică sau mai mare. Fiecare traseu este bine marcat şi se face pe cărări pe care nu te poţi rătăci.

De la intrarea 1, se pot face traseele A (2-3 ore), B (3-4 ore), C (4-6 ore), toate acestea fiind în circuit închis, ajungându-se în final tot la intrarea 1 şi circuitul G2 (3-4 ore), recomandat grupurilor, pentru că sosirea este la intrarea 2, unde între timp ajunge şi autocarul. Evident, acesta a fost şi traseul pe care l-am urmat noi. De la intrarea 2 sunt circuite echivalente: E (2-3 ore), F (3-4 ore), H (4-6 ore) şi G1 (3-4 ore) (tot pentru grupuri). De asemenea, există şi un circuit mai amplu, K (6-8 ore), care poate fi făcut fie de la intrarea 1, fie de la intrarea 2.

Cu excepţia traseelor scurte, A şi E, toate celelalte variante includ si o traversare pe lungime a celui mai mare lac, Kozjak, cu unul din cele şapte vaporaşe electrice care fac permanent curse dus-întors.

Pe biletul de intrare, valabil o zi, este reprezentată harta parcului şi traseul de urmat. Dacă însă aveţi cazare la unul din cele 4 hoteluri sau într-unul din cele două campinguri ale parcului, biletul este valabil tot sejurul. În timpul verii, programul de vizită este de la 7 dimineaţa, la 8 seara.

Cum spuneam, noi am urmat traseul G2. Aici am văzut încă o dată importanţa unui ghid şi mai ales a unui ghid bun. Dean ne-a dus într-un ritm potrivit, pe cărările traseului, oprindu-se din loc în loc pentru explicaţii, ne-a arătat lucruri mai puţin vizibile (şerpi de apă, broaşte, păstrăvi). Am avut ocazia să discut mai mult cu el, prilej cu care mi-a mărturisit că-i place poezia lui Nichita Stănescu (acesta era prieten cu un poet sârb, care i-a tradus poeziile). Am mai aflat şi alte amănunte. De exemplu, Kozjac Jezero se traduce în română prin Lacul Caprei, astfel că acum ştiu că toponimul românesc Cozia este de origine slavă şi înseamnă Capra. La fel, toponimul croat Rakovica, având echivalent fonetic identic în română, Racoviţa, înseamnă femela racului. Până şi la păstrăv, în sârbo-croată se spune pastrva. Nu a existat întrebare pe care cineva din grup să i-o adreseze lui Dean, la care acesta să nu dea un răspuns clar. În plus, cum vă spuneam, vorbea la perfecţie cele trei limbi şi trecea de la una la alta cu o uşurinţă uimitoare. Neştiind cum se scrie numele lui, l-am întrebat: Dean, ca la Dean Martin? Da, sau ca James Dean, mi-a răspuns.

Despre frumuseţea locurilor cred că mai bine vorbesc fotografiile, nu o poţi descrie în cuvinte. Cum să descrii, de exemplu, culoarea turcoaz a apei, care se schimbă în verde, sau albastru, sau frumuseţea sălbatică a cascadelor?

La sfârşitul celor 4 ore, cât a durat plimbarea prin parcul Plitvice, toţi membrii grupului eram extaziaţi, nimeni nu simţea oboseala acumulată pe suişurile şi coborâşurile traseului şi această stare de extaz a durat până la revenirea la locul de plecare şi, la unii, durază poate şi acum. Acum, când scriu aceste râduri, am deschis şi fotografiile făcute şi nu mă mai satur să le privesc, le-am luat la rând de câteva ori şi mi-e foarte greu să mă hotărăsc pe care din cele aproximativ 500 să le încarc pe site.

Am citit undeva, nu mai ştiu pe unde, că la Plitvice nu sunt decât 54 de zile însorite, pe an. Din fericire, noi am prins una din aceste zile, o zi senină de început de septembrie, nu foarte caldă, tocmai bună pentru o astfel de excursie.

În sfârşit, ne-am urcat în autocar şi am pornit pe drumul de întoarcere. De data asta am urmat un alt traseu. Am pornit direct spre vest, traversând regiunea unde s-au purtat cele mai crâncene lupte între sârbi şi croaţi, în războiul iugoslav din anii '90. Urme ale acestor lupte se mai văd şi azi, pe unele din clădirile din zonă, sau pe terenul brăzdat pe alocuri încă de tranşee. Dar croaţii au trecut peste această tragedie şi s-au pus pe muncă, reclădindu-şi ţara, astfel că acum ea arată peste tot ca o grădină. Ne-am oprit într-un sat de pe traseu, la un popas, unde am avut ocazia să degustăm şi să cumpărăm delicatese locale: miere cu diverse plante, cârnaţi şi lichior cu diverse arome, făcut cu ţuică de prune, căreia croaţii îi spun sljivovica, adică, pe româneşte, şliboviţă, sau rakije, adică rachiu.

Am plecat mai departe şi am ajuns pe coasta Adriaticii, la Senj, un frumos oraş, pe care, din păcate nu am avut timp să-l vizităm, dar am aruncat o privire, la scurtul popas făcut, spre frumosul port, străjuit de la înălţime de fortăreaţa Nehaj. De pe şoseaua ce duce de la Senj la Rijeka se deschide o frumoasă privelişte spre cea mai mare insulă croată, Krk, deasupra căreia soarele se pregătea de culcare. Am trecut apoi prin Rijeka, sau, în italiană Fiume (în ambele limbi, numele însemnând râu), prin Opatija şi, târziu, în noapte, am ajuns la Poreč, nu înainte de a ne fi luat rămas bun de la Dean, cel mai bun ghid pe care l-am întâlnit vreodată, care a rămas în Pazin.

Aş mai adăuga faptul că Parcul Naţional Plitvice se poate vizita şi iarna (au şi o pârtie de schi), am văzut nişte fotografii cu cascadele îngheţate şi-mi închipui cum este să le vezi pe viu.

Dacă nu sunteţi hotărâţi unde să vă petreceţi concediul viitor, sau o vacanţă mai scurtă, atunci să ştiţi că o opţiune de luat în seamă este Croaţia, iar de aici, printre multele locuri frumoase unde merită să mergeţi, să nu rataţi nicidecum lacurile Plitvice.


[fb]
---
Trimis de Costi in 08.10.10 20:26:36
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8462 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 La intrarea 1 în parcul Plitvice. Pe piatra din faţă, este pusă o placă ce aminteşte că parcul a fost înscris pe lista UNESCO a patrimoniului mondial la 26 octombrie 1979.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9150 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

dananecula
[08.10.10 20:58:30]
»

Sunt mandra ca-s prima care te votez

Si -mi pare rau ca doar cu 400 PMA pot sa te premiez!

Felicitari Costi pentru prezentarea amanuntita, de exceptie si foarte utila. Se pare ca te-a impresionat foarte mult Croatia, indeosebi lacurile Plitvice.

Imi inchipui cum amintirile te napadesc din nou privind la cele 500 frumoase fotografii ale lacurilor da' pai eu ce sa mai zic care de-abia le-astept si jinduiesc macar dupa poze, pana voi ajunge sa le vad ,,in viu''.

Cum să descrii, de exemplu, culoarea turcoaz a apei, care se schimbă în verde, sau albastru, sau frumuseţea sălbatică a cascadelor?

Numai citind acest pasaj deja m-ai fermecat

Si-ntr-o zona de poveste m-am teleportat

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena
[08.10.10 21:05:27]
»

@Costi, mi-a placut si preambulul tau de la inceput, unde mare adevar graiesti, dar si experienta traita.

Croatia este o tara pe care imi doresc sa o vad, insa am mai multe pe lista inainte. Daca nu reusesc sa o vad prea curand, am ramas cu ceva din acest review, care sper sa imi fie foarte util de acum inainte.

Ai lansat o idee salutara, aceea de a merge in excursii organizate de agentiile locale din destinatia noastra de vacanta.

Tin minte cum faceam acest lucru prin '90, cand mergeam in Sinaia cu trenul si de acolo mergeam in excursii la Castelul Bran, pe Transfagarasan si altele.

Acum, cand avem masina, preferam sa mergem singuri, sau o luam la picior.

Insa observ cate avantaje are ideea ta, pe care in mod sigur o voi pune in practica in afara.

Anul acesta am fost asa doar la Budapesta, intr-o croaziera despre care am povestit pe site, dar nu am constientizat ca acest lucru il pot face oriunde ma poarta pasii in vacanta.

Pentru asta iti multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena
[08.10.10 21:07:27]
»

@dananecula, iar am postat in acelasi timp! Astept cu nerabdare fotografiile facute de @costi pentru a vedea ceea ce a descris asa de frumos!

dananecula
[08.10.10 21:12:10]
»

@magdalena

Cred ca la noi 2 functioneaza telepatia mult de tot

Ori gandim la fel s-avem gusturi comune, ori poate suntem aceeasi zodie Mai stii? !

Important este ca intr-adevar Costi ne-a vrajit pe amandoua (in intelesul bun al cuvantului) cu minunatiile descoperite in Croatia, respectiv frumusetea lacurilor Plitvice.

ileanaxperta*
[08.10.10 21:24:40]
»

@Costy, ma bucura nespus ca pasii vostri au calcat pe acel taram de basm croat unicat pe Terra. Citindu-ti randurile, sincer, m-a cuprins un atat de mare dor de Plitvice, ca m-au napadit cateva lacrimi la amintirea acelor ore petrecute acolo si mi-am deschis aproape tremurand albumul meu cu poze de acolo... Ai descris frumos si asa cum ne-ai obisnuit, cu amanunte utile acest colt de natura aproape nepamantesc. Numai noi cei care am vazut cu ochii nostri si am calcat pe acele podete de lemn, inconjurati de apele cristaline atat de verzi sau albastre ale lacurilor, doar noi care am patruns adanc in muntii strabatuti si taiati de atatea cascade ca nicaieri (poate), numai noi stim ce am trait si simtit acolo. Dragi turisti, mergeti si voi la Parcul national Plitvice si veti avea acelasi sentiment ca al nostru: sentimentul de inca o implinire sufleteasca (turistica) totala.

Un mare vot si de la mine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[08.10.10 21:49:16]
»

@dananecula, magdalena, ileanaxperta

Acum am terminat cu încărcarea pozelor, aşa că pot să răspund ecourilor.

Doamnelor, mulţumesc pentru aprecieri!

Sunteţi cu adevărat membre de nădejde ale AFA, din moment ce vineri, la o oră de maximă audienţă , staţi să citiţi review-uri pe site.

magdalena, apropo de Budapesta, anul trecut am făcut acolo o excursie la cotul Dunării (despre care am scris: aici) care a fost foarte frumoasă, o recomand cu căldură. Şi mai au şi altele. Asta, în timp ce singurul birou de informaţii turistice din Bucureşti, de la Gara de Nord, este mereu închis.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[08.10.10 22:44:10]
»

@ileanaxperta

Cu totul de acord, cu o mică excepţie.

Întâmplător, am găsit că

acel taram de basm croat unicat pe Terra

nu este chiar unic.

De fapt, Parcul Naţional Lacurile Plitvice mai este numit şi Croatian Jiuzhai Valley, pentru că seamănă foarte mult cu Valea Jiuzhai din China.

Am şi verificat şi am constatat izbitoarea asemănare a peisajelor din două locuri de pe Pământ atât de depărtate ca distanţă, dar foarte apropiate ca aspect. Iată imaginile superbe: aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[09.10.10 00:29:46]
»

Rog un webmaser să ataşeze la review fondul muzical de aici:

http://www.trilulilu.ro/iauzina/06f43cd20affc5

Cred că Rahmaninov se potriveşte perfect.

raoulp55
[09.10.10 05:09:34]
»

Cele 400 de puncte, sunt putine pentru tine, dar mai mult nu pot sa-ti ofer pentru acest review... trecut deja, la preferate...

sandu.53
[09.10.10 08:43:25]
»

foarte frumoasa descriere; asteptam cu interes fotografiile! felicitari!

Cris
[09.10.10 08:50:09]
»

Eu una citesc cu placere tot ce scrii si vreau sa iti multumesc ca ne dai atat de multe informatii in fiecare review. Chiar daca in viitorul apropiat poate nu vom ajunge in acele locuri, sunt sigura ca le vom folosi la un moment dat. Felicitari.

romanitzaa
[09.10.10 11:30:59]
»

Costi felicitari pentru review!

Si eu am fost anul acesta in Croatia si am vazut inclusiv acest parc (o sa scriu in saptamanile urmatoare impresiile mele), dar am calatorit pe cont propriu.

De multi ani nu mai agreez concediile prin intermediul agentiilor, pentru ca sunt mai scumpe si au un traseu fix.

Pe cont propriu iti alegi atat cazarea, traseul, dar si nr. de zile de popas intr-un oras sau altul.

CostiAUTOR REVIEW
[09.10.10 11:48:05]
»

@romanitzaa

Nici noi nu mai ne facem concediile prin agenţii, dar, odată aflat la faţa locului, uneori este bine să utilizezi serviciile unei agenţii locale. Acum noi stăteam la Poreč şi ne-a fost mai simplu să ne urcăm în autocar şi să nu ne mai intereseze de nimic altceva. Oricum şi pe cont propriu tot asta făceam.

În rest, ne organizăm singuri excursiile, pe traseul şi cu durata dorite de noi şi cu rezervări la cazare direct pe Internet.

Aşa am făcut şi anul acesta, în excursia despre care nu am povestit încă.

Aştept să ne povesteşti care sunt impresiile tale de la Plitvice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alina Morar
[09.10.10 12:28:38]
»

Foarte, foarte tare! E ceea ce-mi place mie.

Ceva asemanator am vazut si eu in Spania, la Parcul Monasterio de Piedra.

L-am trecut la favorite, pe cand, sper, ca voi ajunge si eu.

webmasterXY*
[09.10.10 17:10:42]
»

Am adaugat fondul sonor, unul de exceptie.

anadragusin
[10.10.10 13:03:34]
»

Astazi, am avut o clipa de ragaz sa citesc acest review de exceptie despre o locatie de care m-ai auzisem acum vreo 3 ani. Nu pot dacat sa-ti multumesc si sa sper ca voi ajunge si eu candva.

Alexandru G.*
[06.02.12 22:35:42]
»

Am avut ocazia să discut mai mult cu el, prilej cu care mi-a mărturisit că-i place poezia lui Nichita Stănescu (acesta era prieten cu un poet sârb, care i-a tradus poeziile)

Poetul acela sarb este Adam Puslojic, membru de onoare al Academiei Romane. Chestia este ca inainte de a-i traduce poeziile lui Nichita, acesta i-a tradus lui in romaneste niste poezii, intr-o antologie. Puslojic a scris si un volum de versuri in limba romana, intitulat "Plang, nu plang". In volumul acela se defineste asa:

"Eu sunt sârb şi foarte mult/ un român, un român şi jumătate".

Scuze pentru ca sunt off-topic, dar nu m-am putut abtine

Gabi Georgeta
[22.04.14 18:08:27]
»

un articol deosebit despre un loc ce merita vazut. Felicitari pentru toate informatiile clare si interesante oferite si sper sa ajungem si noi pe acolo, poate chiar la vara.

balasa violeta
[08.06.14 15:13:00]
»

Multumesc! Notitele luate mi-au fost de folos, am prins o zi minunata la inceput de iunie, inca nu mi-am revenit din vis! Adevarat, cum sa povestesti?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alexandru G.*, Alina Morar, anadragusin, balasa violeta, Costi, Cris, dananecula, Gabi Georgeta, ileanaxperta*, magdalena, romanitzaa, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Naţional 'Plitvicka Jezera' (Lacurile Plitvice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052778959274292 sec
    ecranul dvs: 1 x 1