ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2009
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.09.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2009
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Dubrovnik Ragusa - arta Dalmatiei

TIPĂREȘTE

DUBROVNIK

Dubrovnik, in traducere libera „dumbrava” este un oras cetate asemanator La Valettei. Orasul, denumit Ragusa, in italieneste era in evul mediu cetate-stat, incercand sa rivalizeze cu Venetia in lupta pentru controlul comertului maritim in Marea Adriatica.

Vasul ancoreaza in larg, aceasta este croaziera cu cele mai multe transferuri efectuate cu barcile de salvare. Din larg se distinge un zid de aparare ce inconjoara tot orasul, avand numeroase turnuri de control. Ghidul, nascut crescut in Dubrovnik, ne preia de la debarcare, se prezinta, dupa care incepe sa laude orasul, care dupa el e cel mai cel mai din univers. Sigur e bine sa fii patriot, dar sa ai si un mic simt al masurii. Ne povesteste de orasul care s-a numit Ragusa, ca pe aici au fost jumate slavi, jumate italieni la un moment dat, dar italienii s-au retras in peninsula si uite asa a ramas orasul lor. Nu prea sufla o vorba de faptul ca orasul a inflorit si s-a dezvoltat tocmai pentru ca era predominant italienesc. Strabatem la pas orasul vechi, care nu are mai mult de 1 km, si ne urcam in autocar. Mergem pe coasta, chiar pe margine, serpentinele fiind o idee ametitoare, mai ales ca daca te uiti in jos, ai impresia ca ai cazut in prapastie. Trecem pe langa point panorama view, dar ghidul ne calmeaza. Mergem pana cand o sa intalnim o intersectie unde putem intoarce autocarul, apoi oprim pentru poze. Inainte de intersesctie, ghidul ne arata un un deal. Zice: „ Acolo e Bosnia” . Fara granita, fara sarme, fara nimic.

La punctul de oprire panorama este intr-adevar splendida. Orasul cetate se vede intr-un lateral, iar in fata este o insula impadurita, aparent nelocuita. Apa are reflexe bleu ciel. Pozele ies extraordinare, suntem la cateva sute de metri deasupra apei, aproape de creasta. Insula din apropiere de oras functioneaza ca o gradina botanica. Este locuita de cateva persoane care se ocupa de intretinere. Se poate vizita fie acostand cu iahtul, cum se intampla chiar in fata noastra, fie cumparand o excursie cu o ambarcatiune mai mare, excursie ce dureaza o ora si jumatate de navigatie si cateva ore liberi pe insula. O luam inapoi spre orasul vechi.

Partea noua din Dubrovnik este curata, intretinuta si placuta. Bloculetele sunt rare si nu depasesc 4-5 etaje, dar intalnim si hoteluri mai spre 10 etaje. Majoritatea covarsitoare a constructiilor o reprezinta vilele individuale, cu curti destul de generoase, nu inghesuite asemeni cartierelor bucurestene mai noi. Poluatia nu depaseste 50. 000 de locuitori dar, desi este un oras mic, a dat culturii croate cativa poeti si scriitori renumiti pe plan national. Numele lor, fireste nu l-am retinut.

Intram in orasul vechi si o parte a grupului se aseaza la coada in soare pentru a cumpara bilete sa viziteze zidul vestic de aparare. Este foarte cald, iar coada este drept in soare, preferam sa ne asezam la o terasa pentru o cafea. Nu avem decat euro, iar chelnerul face un schimb valutar mai ceva ca pe Lipscani prin anii 90. La oficial, dupa cum aveam sa aflam mai tarziu, cursul era undeva la 7. 50 Kuna, moneda croata, pentru 1 euro. Chelnerul valutist, ne schimba undeva pe la 6. 30 Kuna per euro, astfel ca mai trage un bacsis in buzunar, dar nu-i bai, 4 cafele si 4 sucuri au costat vreo 17 euro.

Dupa ce se termina de vizitat zidul de aparare marginit de steagurile Croatiei, mergem sa vizitam o biblioteca de cateva sute de ani si o farmacie. De ce farmacie? Pentru ca este cea mai veche farmacie privata din Europa, asa se mandreste ghidul. Desigur arata ca o farmacie normala, numai ca functioneaza in curtea interioara a unei cladiri vechi, vis-a-vis de biblioteca. Ultima oprire este la cea mai veche biserica din Dubrovnik, dar vizita este doar exterioara.

Ne raman cam 2 ore pentru plimbare prin oras. Intram in diverse magazine, inclusiv de haine, dar preturile sunt in medie de 1, 5-2 ori mai mari decat in Bucuresti. La suveniruri cu greu am gasit un magnet sub 6-7 euro, adica cu 4 euro si nu era chiar cel mai urat. Restaurantele afiseaza oferte speciala, de nerefuzat si te invita sa gusti specialitatea croata Plescovita, un fel de carne tocata cu cartofi prajiti, la „incredibilul” pret de 39 de euro de persoana. Si sa nu uit, avem inclusa si o apa plata. Deci, gratis, e inghesuiala mare la masa.

In rest, orasul este foarte foarte frumos, este o adevarata placere sa te plimbi pe stradutele inguste placate cu granit, este un adevarat monument de arhitectura. Atentie mare insa la preturi, sunt foarte mari totusi in raport cu ceea ce se ofera, mi se pare anormal ca un sejur sa fie mai scump decat in Venetia de exemplu.

www.bloggo.ro - povestiri de vacanta


[fb]
---
Trimis de adrian76 in 04.09.09 21:47:44
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3609 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrian76); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2200 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

ancamariagadea*
[21.12.09 02:15:21]
»

Foarte frumos!

Ce parere aveti de melodia aceasta?

http://www.trilulilu.ro/loati/1b7f650857f285

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ancamariagadea*, domidoc
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Dubrovnik:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053034067153931 sec
    ecranul dvs: 1 x 1