ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timișoara
ÎNSCRIS: 05.05.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 10 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Macedonia - Grecia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Traseul pe care l-am ales este Ohrid, Macedonia, Meteora - Grecia, apoi spre sudul Greciei.

Traseul a fost acesta - sper ca am voie sa dau link, nu vad de ce nu:

distanta.ro/timisoara/41. ... 75283/timisoara

In detaliu, excursia s-a derulat astfel.

Ohrid, primul obiectiv vizitat, m-a acaparat timp de 5 zile (prea mult, as spune acum, in 2 zile ai vazut tot si daca vrei relaxare mai poti sta o zi). Obiective de vizitat sunt foarte multe si sunt concentrate in zona Old Town, cum o numesc ei. Astfel ,nu trebuie ratate teatrul antic, Biserica Sfinta Sofia, Biserica Sfintului Iovan din Caneo, Biserica Sfintului Pantelimon, Manastirea Sfintului Clement, dar sunt sute de biserici in Ohrid. Stand cu fata spre lac, in dreapta se afla o plaja micuta micuta, de unde se urca spre doua obiective importante. Plimbarea pe faleza este o placere mai ales seara, cand vantul genereaza valuri care lovesc si spala aleea.

Ca amanunte financiare, drumul Timisoara - Ohrid s-a facut prin Serbia, ocolind Belgradul via Pancevo - Smederevo. Taxele de autostrada au fost: 5E Nis, 2E dupa Nis, 5E la intrare in Macedonia la care am primit rest 250 denari, la cursul 1 denar=1,63 euro, apoi am platit astfel: 50 denari, 30, 20, 30, 20.

Am ajuns la Ohrid parasind autostrada si mergand prin niste munti superbi, cu un drum bunicel hmhm, serpentine, padure ... splendid. Cazarea a fost la vila Veron, aflata aproape de ... orice. Acolo am avut o experienta foarte placuta: camere curate, proprietari absolut incantatori si extrem de amabili, recomand cazarea din suflet. Am platit 24 euro/noapte, fiind singur, iar daca as mai fi fost cu cineva erau inca 5 euro in plus.

Masa este buna oriunde, doar ca preturile nu mai sunt atat de mici cum am citit aici pe reviewuri, se apropie bine de cele din RO. Cartierul turcesc trebuie vizitat pentru mancare, au specialitati deosebite la 7-10 euro/persoana,dar mai ales nu trebuiesc neglijate prajiturile: sunt colosale, nu am mai mancat asa ceva de cand am fost copil.

Frizeriile care arata ca cele din timpul lui ceasca, atmosfera de tara non-europeana in sensul bun al cuvantului, caldura oamenilor, toate te fac sa te simti excelent.

Un amanunt: la absolut fiecare obiectiv vizitat, fie fiind observat steagul RO din masina, fie nr masinii, am fost intrebat: Romania? Atunci ia "bilet domestic", adica pentru localnici, de 2-4 ori mai ieftin. La o Manastire am platit biletul acela redus, m-am rugat si am iesit, pentru ca era varuita cu alb de turci si nu aveai ce vedea, detalii mai incolo. La iesire mi-au dat banii inapoi: rugaciunea nu costa bani, mi s-a spus. Peste tot am fost intrebat daca sunt ortodox, raspunsul afirmativ trezind zambete aprobatoare.

Singurul loc pe care nu il recomand pt mancare este in stanga golfului, cum stai cu fata spre lac, inainte de podul peste canalul prin care ies ambarcatiunile in lac, in stanga lacului.

Seara, orasul are un aspect special, este frumos iluminat, obiectivele turistice de asemenea, este racoare, lumea se plimba detasata pe aleile centrale ...

Se doarme teribil de bine, la vila Veron am dormit in iulie cu geamul deschis si un tricou de iarna pe mine, parca te mai nasti o data in fiecare dimineata. Apropos de vila Veron, nu gatesc micul dejun.

Incerc sa ating doar aspecte pe care nu le-am vazut mentionate in alte articole, deci nu mai spun ca bautura nu se vinde dupa ora 19 sub nici o forma, amenzile sunt uriase. Apropos de amenzi, vitezele maxime nu au tolerante, ca la noi deci nu poti merge cu 59 la limita de 50. Politistii am inteles ca au mentalitatea de a nu prea-i deranaja pe tursti, am trecut de 2 ori pe langa patrule si aveam cu 10-12 km/ora in plus. Nu riscati insa alt deznodamant.

Repet, toata lumea este etxrem de amabila, plina de solicitudine. cei de la vila ne-au dat harti, pliante cu info detaliate si ne-au lasat nr de telefon spunand ca ii putem suna oricand daca avem orice problema.Un detaliu: s-a ars un bec al masinii, unde e service-ul firmei XYZ? Raspuns: merg cu tine acolo! Si s-a urcat langa mine in masina, am mers acolo impreuna.

Nu trebuie ratat sub nici o forma Sfantul Naum.

Aici se ajunge din Ohrid cu vaporase, care au dezavantajul ca pleaca la 9 si se intorc la 16:00, asadar esti oarecum captiv acolo. Am ales masina, e aproape, traseul e acesta: google.com/maps/dir/Ohrid ... 06!2d41.0340502

Alegeti o plimbare cu barca pana al izvoarele lacului Ohrid, costa 2.5 euro, barca e cu vasle ca sa nu polueze, si fiind acolo veti intelege de ce. Manastirea trebuie vizitata, paunii care se afla peste tot trebuie fotografiati. Arhitectura a aceeasi ca la celelalte obiective, dar parca nu te saturi vazandu-le.

De acolo vizitati Struga ca sa vedeti raul care curge invers, practic iese din lac nu se varsa in acesta. Astfel, lacul isi schimba total volumul de apa intr-un an, sustineau ei.

Plaja mai mare se afla la Ljubanishta, pe acest traseu: google.com/maps/dir/Ohrid ... 18!2d40.9171254

Plaja mai mare, cu nisip, in ideea in care doriti sa va relaxati la soare si inot.

De la Ohrid am plecat spre Meteora, 280 km, pe traseul: google.com/maps/dir/Ohrid ... 613!2d39.721391

Meteora ... ce mai pot spune fata de ceea ce s-a scris aici, fata de imaginile de pe internet?

Ma voi axa pe aspecte pragmatice. Deoarece am ales ca acest traseu sa fie absolut imprevizibil, sa plec cand vreau unde vreau spre ce vreau, nu am putut face rezervari pe net. Asadar, cazarea nu se putea face decat la cort. Intrarile la manastiri sunt 3 euro, nu 2 fata de anul trecut, cum am citit pe alte review. Am stat la Camping Vrachos in Kastraki, aici 39°42'47.98"N 21°36'56.78"E. Despre camping, numai cuvinte de lauda. O familie extrem de prietenoasa, foarte foarte amabili, masa se poate lua la restaurantul din camping numai seara, este absolut delicioasa, cu preturi intre 6 si 14 euro/persoana. Paste 5.5 euro pana la suflaki 6.5 euro, etc. Au un bazin in interiorul campingului, dupa o zi de catarat pe stanci spre manastiri, o bere rece si un inot in bazin e tot ce iti poti dori. Seara se curata tot in bazin si in jurul sau.

La numai 1 km se afla Kalambaka, cu magazine de orice fel, restaurante, vile si hoteluri.

Din Meteora am plecat spre Atena, dar o ploaie crunta m-a facut sa ma intorc din drum, pentru ca nu as fi putut iesi din masina sa vad ceva, asa rau turna: mergeam pe autostrada cu 60-70, la limita, iar pe margine erau zeci de masini oprite, cu avariile puse. Am continuat asadar spre sud, portul Volos, un oras in care merita sa te opresti cateva ore, mai ales in port si pe cate o plaja. Volos are benzile de circulatie departajate prin stalpi, daca nu te incadrezi corect inainte de itersectie, te tot invarti prin oras. La un moment dat am ignorat GPS-ul si am mers “inainte”, am iesit din Volos.

Am mers spre sud in continuare, unde am facut pauza amintita in Volos, apoi una in Kato Gatzeo la camping Hellas, aflat chiar pe malul marii, superb. Tariful la cort: o masina o persoana un cort – 12 euro/noapte.

Am continuat drumul spre Camping Louisa, South Pelion, Magnesia, Greece, in sud, chiar in dreptul insulei Skiathos. Am stat la Camping Louisa o noapte doar, intr-o padure plina de copaci care scoteau un zgomot extrem de linistitor in bataia vantului, foarte multa vegetatie, dar si ... insecte, practic nu ai voie sa lasi cortul deschis nici o clipa. Plaja nu am facut la Platania, Pelion, am vizitat portul, plajele (doua), am mers prin paduri – tot traseul de la Volos spre Platania este prin munti, serpentine cu curbe extrem de stranse si drumuri inguste. Un hint de la un grec: daca esti primul al semafor, nu pleca niciodata imediat ce se face verde, mai asteapta 3-4 secunde.

Da, nava Afrikana mai exista, nu aveau tarife afisate dar orarul m-a facut sa sar excursia la Skyathos: pleaca la 9 se intoarce la 17. O zi acolo e mult pentru mine.

Drumul spre si de la Platania a fost poate mai frumos decat sederea in sine. Drumul pe Muntele Centaurului este foarte foarte frumos. Acesta a fost traseul: google.com/maps/dir/Meteo ... 72!2d39.1421615

Din Platania am urcat pe coasta estica, spre Litochoro, pe acest traseu: google.com/maps/dir/40.07 ... d40.1029473!3e0

Incercand sa merg pe Muntele Olimp ... ghinion. Iar nu mi-a iesit, din cauza aceleiasi vremi, a trebuit sa ma intorc deoarece planificasem la urc cu masina cat pot ,sa o las acolo si sa continui pe jos, “la bocanc”. Asadar am pus cap-compas directia Litochoro – Platamon, Panteleimona. Cautam camping (din nou) pe malul marii, dar pe drumurile inguste m-am ratacit, gasind un camping netrecut pe net, numit Nefeli.

Traseul spre Neos Panteleimonas este acesta: google.com/maps/dir/Litoc ... d40.0026888!3e0

Camping Nefeli este aflat pe malul marii, ai cam 200 m pana la mare, cu o plaja cu pietre care intra peste tot, mereu, indiferent cum te-ai inarmat cu slapi speciali, iar seara sunt tantari vreo jumatate de ora.

Tarif 10 euro/noapte, fata de 20 euro in celelalte 5-6 campinguri aflate in serie pe mal. E un camping in care vin foarte multi greci. omagiu familiei de sarbi, vecinii mei, care nu vorbeau alta limba decat sarba, dar care in fiecare seara mi-au pus o lumanare ambientala pe masa, retragandu-se fara nici un alt comentariu decat un zambet cald. Familia de pensionari greci, ceilalti vecini, care mi-au adus o scrumiera vazand cate ture fac pana la cosul de gunoi, al fiecare tigara - imi uitasem scrumiera in Ioannina.

Mi-au adus o masa si un scaun de plastic, amabili si ei, mai putin amabila a fost conexiunea de internet care a refuzat sa imi ofere serviciile. Partea proasta la Nefeli este ca au un obicei de a aseza sub locurile de cort un fel de pietris varuit, practic atat cortul cat si tot ce ai pe tine devine alb.

Nu recomand decat in caz de urgenta. Masa se poate lua alaturi, la 50 m, terasa Nostalgia unde cu 8 euro am mancat un pranz enorm si foarte bine gatit si am platit 0.80 pe o paine pe care nu am comandat-o, ca la noi pe vremea lui ceasca, asta insa in prima zi. Ca strategie, am intrebat daca “octopus” din menu e proaspat. Ohh, daaaa, e tocmai adusa. Numai ca in zona nu are cum sa fie proaspata caracatita. La o alta taverna am primit raspunsul nu, nu e proaspata, e congelata dar v-o gatim astfel incat sa nu va dati seama, si asa a fost. Am ales pentru urmatoarele 2 zile acea terasa dintr-unul din campingurile al carui nume l-am uitat, dar e tariful cel mai mare la cazare acolo, 21 euro masina/om/cort/noapte, deci e usor de gasit.

De acolo am facut un scurt popas la Katerini, care mi-a adus aminte brusc de Mamaia. Am fugit spre casa.

Nota: de la Nis psre Macedonia e numai drum in lucru, restrictionari de 60-40, si in Macedonia la fel vreo 80 km, e foarte rau drumul, construiesc si sarbii si macedonenii autostrazi, pierzi foarte mult timp pe drum. Sper ca la anul le termina.

Un scurt - deocamdata – montaj al catorva secvente filmate cu telefonul, filmarile din camera inca nu sunt transferate/procesate: youtube

La intoarece am dat din nou de limitarile de viteza de la sarbi, care m-au stors.

Limitarile de viteza de la sarbi, 80 in afara localitatilor nu ar fi asa o tragedie, desi daca soseaua coteste 4 grade ai imediat 60 limitare, dar cele din localitati ... auuuu, 40, la curbe 20 si 30 si tot 30 in fata scolilor, fara sa fie semnalizata incheierea limitarii de 30 .... asadar pana la prima intersectie, care e uneori peste 100 m sau peste 10 minute.

E foarte periculos, poti adormi la volan, poti fi neatent, e absolut cretin.

Cica ar fi fost prea multe accidente. Daca mai sunt si acum, la ritmul asta de caruta, ar trebui sa le puna 5 in localitate si 10 afara, e la fel de idiot cum ar fi sa concurezi cu pietonii.

Sa vezi coloane de masini tarandu-se cu 20 e culmea ridicolului.

Dupa un drum lung si obositor, abia am asteptat sa ajung acasa. Dupa ce am trecut de catia vamesi sictiriti si un grec imputit pe care l-a stropit spalatorul meu de luneta, care porneste singur si numai cand vrea el, am ajuns in Romania.

Aici, de la ghiseu aud: bine ati venit in RO, dle Tipa, cum a fost excursia? Bine ati venit acasa! Mi-a crescut inima cand l-am auzit. Ma tot uitam dupa camere ascunse.

Apoi am intrat in RO, patria depasirilor demente, 100 pe sosea, mi-au facut semn de bun venit blitzurile sofderilor din sens opus - politia!, ce mai, nicaieri nu e ca acasa.

Fotografii nu am pus deoarece am semnatura mea ,dar daca e voie sa pun link pot fi vazute pe pagina de facebook https://www.facebook.com/tipa.marius

Daca nu, imi cer scuze, rog un admin sa stearga linkul.


[fb]
---
Trimis de marijuan in 25.07.14 12:43:33
Validat / Publicat: 25.07.14 21:58:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ.

VIZUALIZĂRI: 3913 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marijuan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P24 paun in curtea Manastirii Sf. Naum
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

marijuanAUTOR REVIEW
[26.07.14 12:59:32]
»

Un scurt montaj al unor filmari facute cu telefonul, in timp ce cu cealalta mana conduceam... Urmeaza filmarile cu camera video. Pana atunci:

youtube

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
marijuanAUTOR REVIEW
[19.05.15 21:38:02]
»
webmasterX
[19.05.15 22:59:19]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterX
[06.02.16 23:07:29]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite în Peninsula Balcanică, EUROPA" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCircuit în Peninsula Balcanică:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081643104553223 sec
    ecranul dvs: 1 x 1