ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2011
DURATA: 2 zile
prieteni
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Dormit in Austria, plimbat in Elvetia

TIPĂREȘTE URM de aici

Prima zi si prima deplasare in afara Austriei. Imediat dupa micul dejun am urcat in autocarul care avea deja motorul pornit si la drum!

Dupa iesirea din Feldkirch, la aproximativ 5 minute de mers, treceam granita in statul vecin, Liechtenstein, iar dupa alte 25-30 minute intram in Elvetia.

Prima oprire avea sa fie in cantonul St. Galen, aflat la granita de est a Elvetiei si anume in Werdenberg.

Werdenberg, este cel mai mic oras din Elvetia avand sub 100 de locuitori, 34 de case medievale foarte bine intretinute si folosite mai mult ca resedinte de vacanta si un castel. Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1289. In 1428, ultimul conte de Werdenburg moare fara a avea mostenitori, iar proprietarii sunt mereu schimbati. In 1956, ultima mostenitoare, doneaza castelul cantonului St Galen si de atunci poate fi vizitat in lunile de vara.

Micul oras este situat pe malul unui lac pe care plutesc nestingherite lebede gratioase si surorile lor vitrege, ratele. Dupa ce am pozat si admirat locatarele de pe lac, ne-am indreptat spre mica asezare, adica spre tinta noastra, cel mai mic oras elvetian.

Casele frumos colorate, construite in mare parte din lemn si stradutele pietruite ne intorc in timp si ne asteptam ca in orice clipa sa se deschida o usa si sa apara o gospodina in tinuta medievala.

Singurele vietuitoare ale localitatii pareau a fi insa pisicile, desi la unele case erau aranjamente florale si decoratiuni, semn ca cineva ar fi trecut pe acolo.

De remarcat doua dintre casele medievale si anume “ Casa Rosie” cu parterul cu stalpi din lemn si zidarie, iar etajele din lemn si “Casa Sarpe” ce are ca element decorativ un sarpe. Plimbarea printre case ne-a condus catre castelul situat in partea de sus a colinei, dar care la vremea aceea era inchis. Chiar daca castelul ce gazduieste un muzeu si o colectie de arme este inchis merita drumul pana sus pentru imaginea superba cu lacului si localitatea de pe malul opus, Grabs.

Autocarul ne astepta si am intrat din nou in Liechtenstein pentru a ajunge in statiunea de schi, Malbun.

Dar Elvetia ne mai astepta si urmatoarea zi a fost destinata tot tarii cantoanelor. De aceasta data aveam in plan vizita la unitati de productie si anume la o fabrica de bauturi spirtoase si una de branzeturi, aflate in cantonul Appenzell.

Cantonul Appenzell este situate in partea de nord-est a Elvetiei si este inconjurat de cantonul St. Gallen.

Denumirea deriva din limba latina “abbatis cella”- celula a abatelui, de pe vremea cand regiunea tinea de abatia Sf. Gall, deci era proprietatea abatelui. Zona si-a obtinut independenta fata de abatie in 1403.

Appenzell este o regiune alpina, cu paduri si pasuni intinse ceea ce permite si o activitate pastorala intensa, dar si alt activitati industriale.

Capitala acestui canton este orasul cu acelasi nume, iar limba oficiala este germana. Dialectul vorbit este german elvetian. Orasul este situat la o inaltime de 780 de metri, pe masivul Alpstein si a fost atestat documentar in 1701.

Prima noastra oprire a fost la fabrica de producere a bitterului cunoscut sub numele de Appenzeller. Bautura se produce din 1902 dupa aceiasi reteta secreta care combina 42 de tipuri de plante, seminte, radacini si care dau savoare si aroma deosebita licorilor produse aici. Doar doua persoane din familia fondatoare cunosc reteta.

Ne-am plimbat prin zonele premise vizitarii, insotiti de un ghid si am trecut printre imensele instalatii de distilare, o parte a laboratoarelor, zona de ambalare si etichetare, dar si in zona in care erau expuse o parte dintre semintele si plantele folosite pentru a obtine gustul unic al Appenzeller-ului.

Vizita s-a incheiat cu o degustare si cu o vizita la magazinul fabricii de unde cei mai multi dintre noi si-u luat cateva amintiri … la sticla.

Urmatoarea vizita a fost la fabrica de baranzeturi, unde am urmarit intreg procesul de fabricatie, de la incalzirea laptelui si adaugarea de fermenti si cheag, la formarea rotilor de branza, apoi scufundarea in saramura si maturarea in incaperi speciale si in final ambalare si depozitare. Ca si la bitter incheerea a fost cu degustare de produse intr-o sala ce ne oferea o panorama superba supra zonei. Si asa cum stim ca peste tot e mare grija pentru a asigura starea de bine a turistului si aici iesirea se facea prin magazinul fabricii. Cum sa te abtii cand deja stiai ce produse gustoase au….

Dupa rasfatul bahic si culinar o plimbare prin oras era binevenita. Am pornit la pas pe principala strada din Appenzell, bulevardul Hauptgasse, marginit de casele medievale atat de colorate si pitoresti. Zona cea mai frumoasa mi s-a parut a fi Piata Landsgemeindeplatz, delimitata de aceleasi frumoase cladiri. Aici, in piata, anual se desfasoara in aer liber lucrarile parlamentului local si participa intreaga populatie. Si tot aici au loc si alegerile locale. Asta da democratie!

Am lasat in urma aceste minunate locuri si am pornit la drum. Drumul nostru ducea la o ferma situata in varf de munte si ni s-a spus ca e o ferma cu totul speciala. Drumul pana acolo era destul de greu si am fost avertizati ca e posibil ca autocarul sa nu poata urca si atunci vom fi transportati, pe rand, cu un microbuz.

Nu a fost cazul, soferul nostru, om cu experienta s-a incumetat si a pornit pe serpentinele stranse, fiind nevoie pentru unele curbe sa faca mai multe manevre, dar in fial suntem in curtea fermei. Un loc minunat, in varf de munte, cu multa zapada si din loc in loc cate un brad ce intregea tabloul de poveste.

Cum am intrat in curte, in dreapta se aflau grajdurile cu vite si oi, afara un tarc in care cateva caprite isi doreau sa interactioneze cu noii veniti, iar in stanga un parculet de joaca pentru copii. Am intrat la animalutele din grajd (curat si fara mirosuri specific) am “salutat “ capritele si apoi am intrat in cladirea din fata care avea multe surprize pentru noi.

In aceasta cladire era amenajat un sat in miniatura. Exista o sala de clasa cu banci, tabla, numaratoare si abac iar intr-un colt multe ghizdane ce-si asteptau posesorii sa se intoarca poate din pauza mare. Am trecut apoi intr-o alta incapere si am gasit un magazin mixt, apoi o farmacie, un cabinet medical, un atelier mecanic si de reparatii si am ajuns in zona unei gospodarii cu camera de dormit, bucatarie, toaleta, dar si camara cu provizii alimentare si nu numai si apoi cotetul animalelor.

Dupa plimbarea prin “satul” elvetian ne-am oprit intr-o camera menita a fi restaurant pentru a servi un strudel cu mar si o bere. Totul rustic si foarte frumos. In spatele nostru o fereastra prin care vedeam cotetul animalelor, adica o incapere in care o scroafa cu mare clasa isi crestea purcelusii dolofani si rozalii ca de portelan. Nu ne asteptam ca intr-un restaurant sa avem asemenea vecini… dar a fost minunat!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DOINITA in 20.02.18 18:41:47
Validat / Publicat: 20.02.18 20:03:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 815 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul din Werdenberg vazut din Grabs
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [20.02.18 20:01:42] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cu autocarul prin Europa - circuite diverse, EUROPA - CIRCUITE DIVERSE" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă St. Gallen]

Dan&Ema [20.02.18 20:05:50] »

@DOINITA: Start vot!

Se practica cazare intr-o tara langa granita si vizitarea tarii vecine. Se practica si de localnici pentru cumparaturi cand cetateni ai tarii mai scump cumpara la vecini unde e mai ieftin!

DOINITA [20.02.18 21:11:28] »

@webmaster26: Multumesc!

DOINITA [20.02.18 21:13:50] »

@Dan&Ema: Multumesc! Asa e, daca in tara vecina cazare e mai ieftina merita sa faci drumul in fiecare zi. In acelasi an am mai avut o experienta asemanatoare cu cazare in Italia si plimbare in Franta.

DOINITA [20.02.18 21:21:24] »

@webmaster26: Am mai atasat si alte fotografii pentru acest articol, dar erau initial destinate dupa vechiul titlu. Va rog, daca e posibil sa fie transferate tot aici. Multumesc frumos!

webmaster [20.02.18 21:26:01] »

@DOINITA: da, am mai găsit vreo 26 de poze ”rătăcite” (încărcate azi, de tine), pe care le-am atașat reveiw-ului de mai sus.

Sper că acestea erau.

DOINITA [20.02.18 22:17:18] »

@webmaster: Multumesc frumos!

mishu [22.04.18 22:39:40] »

@DOINITA: Inca o poveste frumoasa si atat de aproape de mine, insa pana acolo mai am multe altele de vazut.

Cat despre ceea ce spune Dan, aici avem mult adevar, asta incercat si pe pielea mea. Am avut ceva mai multe cumparaturi de facut si am preferat sa merg o jumatate de ora cu trenul intr-un orasel ceva mai mare din Germania pentru niste cumparaturi care au acoperit valoarea trenului. Pentru cumparaturi ceva mai mici mai am chiar la 3 km primul sat din Germania si doua magazine maricele Penny si Rewe si pe care am sa le incerc din curiozitate.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DOINITA [23.04.18 06:26:14] »

@mishu: Multumesc, draguta ca intodeauna! Cand ai doua tari civilizate "la picioare" teplimbi intr-una, faci cumparaturi in alta. Si una si cealalta sunt foarte frumoase si au multe de oferit. Nu avem noi timp si bani sa vedem ce pot aceste doua tari oferi, dar uneori se poate face turism si cu bani putini si cu multa dragoste de plimbare.

Vacante frumoae!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, DOINITA, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCu autocarul prin Europa - circuite diverse:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057889938354492 sec
    ecranul dvs: 1 x 1