ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 18.01.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pe Mediterana … navigand spre Famagusta

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Suntem in districtul Famagusta. Am vizitat mai multe zone de pe insula, dar aici, vorba aceea "pe langa casa" mai putin. E ultima zi si hotaram ca macar azi sa facem o mini-mica croaziera. Cu o zi in urma am fost la debarcader, pe plaja Fig Tree Bay si ne-am interesat de excursii.

Sunt mai multe firme, mai multe vase, mai mari sau mai mici, care organizeaza diverse croaziere. Sunt croaziere de o ora sau mai multe, unele fiind chiar si de cate trei zile, cu dormit pe vas. Preturile oscileaza intre 3.5 euro si cateva zeci de euro, in functie de traseu, durata, si facilitati oferite la bord (cazare, masa, bauturi, etc.).

Timpul ne preseaza asa ca ne-am orientat la o excursie cu vasul "Dolphin Submarine". Durata excursiei e destul de mica (in jur de o ora) si prindem doi iepuri dintr-un foc: Famagusta si Cape Greco.

La Cape Greco am fost cu masina, dar din neatentie am reusit sa-mi sterg marea majoritate a pozelor facute acolo, speram sa-mi reantregesc arhiva de poze.

Deci plecam in viteza de la vila si ne indreptam spre debarcader. Vasul pleaca la ora 11. Cum am ajuns pe ponton am avut o mare dezamagire, din graba nu citisem tot. Excursia era ori la Famagusta, ori la Cape Greco, noi vazusem "si" sau asta ne dorisem sa vedem. In fine, macar mergeam spre Famagusta pe care nu apucasem sa o vedem.

Vasul mititel s-a umplut de lume. De jur imprejur alte vase se pregatesc de plecare. Vremea e foarte frumoasa si marea straluceste in soare.

Am facut o vizita si in interiorul vasului si m-am uitat pe gemuletele care dezvaluie imagini de pe fundul marii, interesant, nu am mai fost cu astfel de vas. Dar…nu sunt prea multe de vazut, asa ca urc inapoi pe punte. Ancora se ridica si pornim la drum.

Vasul merge de a lungul coastei la o distanta nu prea mare, asa ca putem sa admiram, acum de pe mare, faleza de care m-am indragostit, putin mai incolo plaja de la Blue Spice, plaja de la hotel Domniki unde am facut baie si plaja, si mai departe sunt lucruri noi.

Pe plaja hotelului Golden Coast se afla biserica Sf Nicolae. Bisericuta e mica, alba, cu usa si ferestrele albastre. Cupola este de asemenea albastra, dar oricat m-am straduit in poze nu a vrut sa iasa albastra, stralucea soarele si-i fura din culoare.

In zare se zareste Famagusta, sau mai bine zis "orasul fantoma".

Orasul Famagusta, atestat documentar de prin anul 300, a fost initial un mic port la Marea Mediterana. Orasul a fost numit si "orasul celor 365 de biserici" conform legendei, ar exista in oras cate o biserica pentru fiecare zi a anului. Inca din perioada ocupatiei venetiene, negutatorii prosperi din zona ridica cate o biserica drept multumire pentru bunastarea lor.

In perioada ocupatiei britanice Famagusta se dezvolta din ce in ce mai mult. Pe langa dezvoltarea pe care o datoreaza pozitionarii favorabile ca port la Marea Mediterna, dezvolta mult culturile agricole de citrice, cartofi si tutun.

Dupa castigarea independentei in 1960, dezvoltarea continua, devine centrul cultural educativ al insulei si mai ales cea mai mare zona turistica a Ciprului. In districtul Varosha se construiesc mai multe hoteluri moderne si statiunea devine una de lux si cu turisti din lumea intreaga. Se spune ca era statiunea preferata a actorilor. Liz Taylor, Brigitte Bardot si alti actori cunoscuti isi petreceau vacantele aici.

Famagusta, un oras cu o istorie bogata, mereu asccendenta, este acum oprita in timp. Din 1974 ocupatia turca a oprit timpul in loc la Famagusta. Cipriotii greci s-au refugiat din oras, iar orasul este gol, este zona tampon intre ciprioti si greci. Blocurile goale si in paragina stau marturie pe plaja scaldata de apele azurii ale Mediteranei.

Nu ne apropiem prea mult, dar cu ajutorul aparatului foto reusesc sa apropii imagini. Imagini ale unor blocuri a caror ferestre privesc in gol …si trist. Nu e placut, dar e o fila de istorie.

Vasul se intoarce si revenim la viata.

Marea e albastra, sau verde, depinde cum straluceste soarele in ea. Printre valuri inspumate, vasul mai face o mica oprire pentru cei dornici de o baie. Sunt doar doi care indraznesc sa sara in apa. Pe vas exista un mic topogan de pe care ajungi direct in apa. Capitanul ii ajuta, are un furtun cu apa pe care il directioneaza catre topogan si asa se poate aluneca mai usor in apa.

Pentru ca a fost o mini croaziera, ancora se ridica si pornim inapoi spre decarcader.

Intalnirea cu Famagusta "orasul fantoma" a fost scurta si de la distanta, dar chiar si asa, ma bucur ca am fost acolo.

Vremea a tinut cu noi si a fost excelenta. Nu se poate sa ajungi pe o insula si sa nu te plimbi un pic pe mare. Am senzatia ca in adierea brizei, mai slaba sau mai puternica, mi se duc toate relele acumulate peste an si ma fortifica pentru urmatorul, caci de fapt acesta este rostul vacantei, sa te intorci odihnit, fericit si plin de energie. Si mai ales cu multe amintiri. O parte din ele se regasesc in acest film http://youtu. be/zCYzC20D6-w, pe care v-as ruga sa-l atasati la review.

Va doresc sa aveti parte de cat mai multe si mai frumoase amintiri!


[fb]
---
Trimis de nicoletass in 21.02.12 13:56:08
Validat / Publicat: 21.02.12 15:34:54
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3365 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicoletass); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Plaja Fig Tree Bay, de aici incepe mini croaziera noastra pe Mediterana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

nicoletassAUTOR REVIEW
[21.02.12 15:28:45]
»

nu stiu ce ghidusie am facut, dar am cateva dubluri la poze. Pozele fara text ar trebui sterse, multumesc.

adryana
[22.02.12 07:49:55]
»

ce frumoasa culoare are marea... m-am delectat si eu cu ceva frumos in dimineata asta. Felicitari pentru impresii si mai ales poze.

TraianS
[22.02.12 09:49:53]
»

Foarte interesant reviewul. Felicitari.

Am doar o precizare. Doar cartierul Varosha (sau Maras pe turceste) e zona militara. Orasul vechi, inconjurat de ziduri, cu o ditamai catedrala transformata in moschee, mai multe biserici in ruine, turnul lui Otello... etc. se poate vizita.

Zona Varosha era zona turististica a Famagustei cu foarte multe hoteluri si apartamentele catorva staruri. A ramas sub ocupatie militara dupa razboi, pentru a fi folosita la negocieri Nu s-au atins de aceste hoteluri de peste 36 de ani si e uimitor ce a putut face natura in tot acest timp. E interesant de vazut acest cartier de aproape. De pe partea turca se poate vedea de langa Hotelul Palm Beach. Hotel care a fost renovat recent.

Unele dintre cele mai frumoase plaje, cu cel mai fin nisip, sunt aici.

Pentru cei aproape de granita, recomand o vizita la Famagusta (GaziMagusa) in partea turca si la orasul antic Salamis care e la cativa kilometri de Famagusta. Sunt foarte aproape de granita si se poate trece cu masina inchiriata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicoletassAUTOR REVIEW
[22.02.12 10:22:32]
»

@adryana:

Multumesc pentru aprecieri. M-am gandit ca satui fiind de zapada "alba" cenusie care ne-a inundat in aceste zile, ar fi placut sa vedem un pic de soare si culorile frumoase ale Mediteranei.

@TraianS, ma bucur ca am reusit sa-ti atrag atentia cu review-ul meu si pentru completarile aduse.

Am inteles ca locuiesti in partea nordica a Ciprului si tot am sperat ca o sa ne povestesti, mai in cunostinta de cauza, despre zona respectiva, dar te lasi asteptat. Ca turist iti doresti sa vezi cat mai multe locuri, dar despre unele zone, evenimente sunt mai putine informatii. Eu astept si cred ca mai sunt si altii interesati, sa ne povestesti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, nicoletass, TraianS
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Protaras - Paralimni:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051171064376831 sec
    ecranul dvs: 1 x 1