ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.07.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Informatii utile despre sejur in Larnaca (în octombrie! — dar nu numai)

TIPĂREȘTE

Va salut iubitori ai soarelui si scaldatului in mare la jumatatea lui octombrie!

Am sa incerc sa va prezint in special informatii utile pentru un sejur placut, informatii pe care nu le-am gasit scrise pana acum si care sunt sigur ca va vor fi de folos.

In perioada 11-16 10 2014 am fost cazat la hotel San Remo din Larnaca, vreme superba, la limita suportabilitatii ca si caldura (camera pastra inca temperatura verii asa ca am folosit aproape permanent aerul conditionat), apa marii 26 grade, fara valuri, ca un lac cald.

O sa incep cu prima zi, cand ajungand la fix cu Wizz-ul de dimineata, am luat de la aeroport autobuzul 425 spre oras, incercand sa depistez, asa cum vazusem pe siteul Cyprusbybus statia Piale pasa 2, pe sensul spre oras, urmarind portul pescaresc.

Surpriza, cand soferul a anuntat ca se coboara pentru hotel San Remo, am vazut ca statia era langa un loc de joaca dupa care se intindea un loc viran. Putin derutat, atat eu cat si grupul de romani care era cu noi in autobuz, am incercat sa ma dumiresc. Asa am aflat ca siteul oficial al Zenon bus, transportatorul din Larnaca nu modificase ruta de mers de la aeroport spre oras a autobuzului 425 nu era pe Piale pasa ci pe TOUZHANE street, o strada relativ paralela cu Piale pasa si Oum Haram street, care trece prin noul cartier de blocuri.

Pentru hotel San Remo, Larco, Cactus se coboara la locul de joaca pentru copii si se merge inapoi 100 m pe partea dreapta a strazii (se traverseaza strada in statie pentru ca ei circula pe stanga) si se ajunge la strada Shakespeare, se merge circa 50 m si se ajunge la Hotel San Remo care este la intersectia cu strada Oum Haram, paralela cu Piale pasa, strada paralela cu marea.

Spre aeroport nu cautati semnul de statie, asteptati autobuzul 425 vis a vis de unde ati coborat la venire, faceti cu mana sa opreasca in dreptul unei cladiri pe care scrie SAT WORLD (firma de cablu). Indicat este la venire sa intrebati soferul, in functie de avionul vostru, la ce ora soseste in statie ca sa fiti in timp util la aeroport. Busul circula la fara 5, si 25 etc, de dimineata pana noaptea, nu-i problema sa ajungeti la aeroport. Cost bilet 1,5 euro, se urca prin fata si se plateste la sofer.

La cazare, pe o caldura infernala, ne-am schimbat in sala de biliard a hotelului pentru ca venisem dintr-un Bucuresti rece, hotelul facand cazarea doar la ora 14, caci nu aveau decat camerele care se eliberasera de dimineata si care nu erau inca gata. Personal m-am racorit la piscina si am baut o bere rece Keo, la 630 ml, luata de la bar cu 3 euro (5 euro gin tonic).

Nu o sa vorbesc despre hotel si conditii (raport pret /servicii excelent), o sa incerc sa va prezint noutatile zonei, respectiv noua promenada, s-a latit trotuarul pe Piale pasa si s-au scos autobuzele, noua faleza merge de la restaurantul Zefyros pana la Castel, pe langa apa ajungeti pe Finikoudes (inseamna palmieri). Seara la Castel vedetii mareea, e interesant.

Soferul care ne-a adus de la aeroport cu 425 se cheama Andreas, e super de treaba, iti furnizeaza toate informatiile, este casatorit cu o romanca din Galati, asa ca daca il intalniti nu ezitati sa intrati in vorba cu el (in engleza, bineinteles). El mi-a spus ca pot merge la Ayia Napa sau Protaras cu 1,5 euro /sens daca iau de la statia OLD LARNACA HOSPITAL autobuzul albastru 711, care o ia prin localitati, nu numai pe autostrada, un bun prilej sa vedeti Ciprul cu 1,5 euro, sa admirati irigatiile cu picatura, solul rosu unde se cultiva cei mai buni cartofi sau asa zisele asezari rurale, de fapt localitati care imbina perfect vechiul cu noul. Se face mai mult cu 711, dar vorba lui Andreas, esti in vacanta si ai timp de plimbare. Ruta lui 711 o gasiti pe Cyprusbybus. De pe Finikoudes bus station, cam pe la jumatatea promenadei, intre 2 mai si 31 octombrie circula intercity spre Ayia Napa, dar costa 4 euro pe sens sau 7 dus -intors, mergi numai pe autostrada si nu vezi localitati din Cipru.

O curiozitate, sa fiti atenti si sa intrebati in ce directie merge autobuzul atat din statia Finikoudes cat si din centru Protaras, pentru ca sunt strazi cu sens unic, autobuzele vin din aceeasi directie, apoi la cateva sute de metri se indreapta fiecare in directia lui de mers, de vreo 3 ori am intrat cu autobuzul in LARNACA CENTRAL STATION, pentru a se schimba soferii, ma panicasem putin, la 10 seara am schimbat si busul mare cu un microbuz, probabil pentru rentabilizarea cursei.

In general, aici este prima tara in care nu am intalnit un resentiment fata de romani, sunt peste tot, au ramas doar cei seriosi, altii care ne-au facut de ras au fost alungati de comunitate. Nu am intalnit nici un cersetor, de nici o natie. Multi romani au venit din Grecia dupa criza, integrandu-se perfect. Cipriotilor nu prea le place sa ii compari cu grecii, si limba este putin diferita, dar toata lumea se descurca in engleza, important sa afli ce te intereseaza.

Ca si in alte foste colonii britanice si ei incearca sa schimbe vechile denumiri, astfel plaja Mckenzie se cheama acum Castella Beach, este a municipalitatii, cam neingrijita spre deosebire de plaja de pe Finikoudes, care e parcelata si concesionata. Nu mai vorbesc de plaja de la Protaras, care e de top, cu dusuri si toilete ca la hotel.

O particularitate la Protaras, toate terasele de langa plaja au gazon englezesc, nu beton, pe care sunt asezate mesele.

Initial ma documentasem sa vad mult, vremea frumoasa m-a tinut la plaja, asa ca nu prea am vizitat obiective. In extrasezon, cand nu ai tentatia statului la soare, poti umbla mai mult pe la obiective, nu uitati de satul monument Unesco LEFKARA, localitatea de vacanta a nobililor venetieni care stapaneau Ciprul si care au adus aici minunata dantela de Burano. Insasi Da vinci a vizitat satul si a creat modele geometrice pentru dantele. Puteti merge din Larnaca cu bus 408 de la Finikoudes la Kofinou 20 min, schimbati cu 405 si in 10 min sunteti in Lefkara. Vedeti pe youtube, e minunat. Mersul autobuzelor e corelat, doar sariti din unul in altul.

Referitor la mancare, desi am avut o lista mare de taverne la care sa incerc mancarea cipriota, din cauza vremii frumoase bat-o vina, nu am ajuns decat la doua locatii la care am mancat bine si rezonabil ca pret.

Terasa KALAMAKI, pe Finikoudes, langa Alexander si STOA restaurant, in piata S Lazarus, la parterul Opera hotel, unde am mancat cu 1.5 euro o portie de Taramas (icre de tarama pentru cine isi mai aminteste), 2 e o portie imensa de cartofi prajiti, 4 e o salata cipriota cu de toate, o portie de souvlaki+sheftelia (chiftele) cu inca o salata si cartofi prajiti, la 7 e. Deh, foame mare, pofta bate burta, jumatate din mancare am luat-o la pachet acasa.

Pentru cine nu stie, nu ezitati la restaurant sa cereti doua farfurii si ce comandati sa fie pe mijloc, pentru a se putea infrupta toata lumea. Paine PITA BREAD este o lipie delicioasa, este inclusa in mancare si se aduce calda.

Imi vine apa in gura cand pomenesc de asemenea bunatati, mai ales ca la salata de icre de tarama am cerut ceapa, iar ospatarita rusoaica s-a mirat tare, sa-i fi vazut fata, cred ca nimeni nu mai comandase ceapa. A intrebat patronul si ne-a adus un bol cu lamaie si ceapa tocata, o lingura. Bineinteles ca am mai cerut o portie, in final au taxat doar cu un e toata ceapa si lamaia.

Nu ratati pintul de bere locala LEON, la doar 2 e sau berea Keo la 3 e.

Pentru acasa la hotel am luat de rontait si apa plata de la market PEDROS, situat la 200 m de hotel, mergi pe Oum Haram, treci de taverna de pe colt, pe langa bloc pe Hasan Ali street. De aici am luat si suveniruri pentru acasa, mult mai ieftine ca in centru. Un alt magazin cu preturi bune este la iesirea de pe Mckenzie, langa parcare, peste drum de PSAROLIMANOS, restaurantul pescaresc, din portul cu vase de pescuit, la intrarea pe Castella beach (fosta Mckenzie beach)

Cipriotii stiu sa stimuleze mancatul si sa crute buzunarul, avand tva de 5% la foarte multe produse alimentare, apa si chiar alune si fistic, la celelalte produse tva 19%. La o consumatie la Stoa de 31 e, tva era aprox 2,5 e, adica platesti cam numai ceea ce mananci. Un e, 2 bacsis e foarte multumitor, lumea tine de fiecare banut.

Pe scurt cam astea sunt gandurile pe care am vrut sa le impartasesc cu voi, cereti alte informatii, vi le voi da cu placere in masura in care pot.


[fb]
---
Trimis de serban55 in 22.10.14 17:28:55
Validat / Publicat: 22.10.14 18:00:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIPRU.

VIZUALIZĂRI: 6507 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (serban55); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Portiile de mancare de la Stoa, in mijloc salata cipriota, in stg souvlaki+sheftelia, in fata pita bread (nu se taxeaza) Icrele tarama nu au ajuns sa mai fie pozate! Mhhh, tare bune!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.10.14 17:53:41]
»

@serban55 -

In perioada 11-16 10 2014 am fost cazat la hotel San Remo din Larnaca

ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc) ]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

Costi
[29.10.14 13:14:57]
»

@serban55 -

Ca unul care tocmai ce s-a întors din Cipru, îți dau dreptate în cele ce spui și apreciez informațiile date ca fiind foarte bune, ba mai mult, pot completa cele privitoare la sezonul de plajă. În ultima zi a șederii mele în Cipru, pe 27 octombrie, în Larnaca erau 27 de grade Celsius la umbră și se făcea plajă și baie în mare fără nicio problemă. Temperatura apei de mare era undeva pe la 23-24 de grade.

O singură observație aș avea, în privința plajei Mackenzie. Ea se numește oficial tot așa, nu i-au schimbat numele și are steag albastru, asta însemnând, printre altele, că este foarte curată. Probabil că ceea ce ai văzut este porțiunea din nordul ei, în curs de amenajare, care are, ce e drept, un aspect ceva mai neîngrijit. Am și poze, le voi posta când voi scrie și eu un review despre Larnaca.

Până atunci, pentru cei curioși, dau un link.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
serban55AUTOR REVIEW
[29.10.14 21:59:52]
»

@Costi - Imi face placere ca rezonam in a aprecia frumusetea acestei zone si beneficiile soarelui si a marii pentru oase... mai obosite si nu numai. Informatia despre plaja Kastella este luata de pe un panou pus de Municipalitatea Larnaca, la prima iesire de pe plaja, dupa beech bar, vezi poza nr 7. Zona neingrijita, cu multe mucuri de tigari in nisip, poate in sezon este aranjata dar acum nu era. Din poze poti sa iti dai seama de aspectul ei, chiar de la intrare pe plaja din dreptul portului pescaresc (restaurant Psarolimano). E clar ca in pliantele si postarile internationale, noua denumire a plajei va patrunde mai greu. Ca fapt divers, aceasta zona cu case vechi locuite de turci se numea ANKARA (mi-a spus un localnic cipriot... grec). Dupa separarea insulei intre cele doua comunitati, greaca si turca, cipriotii greci au sters din istoria orasului Larnaka aceasta denumire a zonei -Ankara. Nu putine locuinte sunt acum semi abandonate dand un aspect mai trist zonei.

Referitor la imaginile din link pentru Mckenzie si Piale pasa ,imaginile sunt mai vechi , Piale pasa s-a transformat radical ,prin fonduri europene s-a facut o faleza moderna ,cu pereti de sticla spre trotuar care inainte nu exista ,langa strada era marea..Faleza se intinde de la Castel pana la restaurantul Zephyros ( vezi pozele 4 , 5 ). Zonele cu terase de langa mare , pe Mckenzie nu mai exista

pe acele locuri construindu-se multe blocuri si zone rezidentiale ,pana in buza aeroportului (vezi poza 8 ).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Costi
[29.10.14 22:37:38]
»

@serban55 -

Abia acum, uitându-mă la poze, mi-am dat seama de ceva ce-mi scăpase anterior.

Faci o confuzie.

Evident, există plaja Kastella, dar plaja Mackenzie (scris uneori și Mckenzie) este alta, situată lângă aeroport. Ea există exact în starea în care se vede în link-ul dat de mine, crede-mă, am văzut cu ochii mei și am și poze.

Plaja Kastella este mai mică, situată la nordul plajei Mackenzie, între aceasta și plaja Finikoudes.

De altfel, acest lucru se poate vedea chiar pe saitul Cyprus Tourism Organisation: Kastella Beach și Mckenzie Beach

Dar, interesant este faptul că și plaja Kastella are steag albastru.

De altfel, așa cum se poate vedea pe această hartă cu plajele cu steag albastru din Cipru, toate cele trei plaje din Larnaca au steag albastru.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
serban55AUTOR REVIEW
[30.10.14 19:15:11]
»

@Costi - Ok, pana acolo nu am ajuns, am crezut ca plaja Kastella este pana la aeroport, nu o voi rata data viitoare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
serban55
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Larnaca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050601005554199 sec
    ecranul dvs: 1 x 1