ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.12.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 16 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Regatul matasii - acolo unde fluturii... tes!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Sericicultura in China are o istorie lunga si bogata, legata in principal de cresterea viermilor de matase si de producerea matasii.

A fost secretul cu cel mai pazit zel din istoria acestei tari, mai bine de trei mii de ani, occidentalii nu au stiut mai nimic din tainele acestor tesaturi.

In Cartea Schimbarilor (Yijiu) se face o referire asupra indeletnicirii cresteri viermilor de matase, in care se specifica ca ,,cei care vor divulga acest secret, va fi pedepsit cu moartea! ''

Documentele istorice antice consemneaza existenta, acum mai bine de 5000 de ani, a unor costume brodate, care erau purtate de sefi de triburi.

Legendele despre acest uimitor proces de transformare, din cocon in broderie, o crediteaza pe sotia imparatului Galben, Hsi Ling Shih care a inventat un razboi de tesut special pentru fabricarea brocartului.

Persista totusi un mister, cum s-a descoperit aceasta tehnica?!

Astfel industria brodatului s-a dezvoltat pe masura aparitiei si dezvoltarii produselor din matase naturala (zhen si).

Broderiile s-au dezvoltat in deosebi in timpul Dinastiei Han (206 - 220), pentru ca in perioada dinastiilor Tang si Song, sa devina un mestesug cunoscut de fiecare femeie. In mod traditional, ca si la noi, fetele de maritis erau apreciate dupa calitatea broderiilor.

Producerea de matase este un proces de lunga durata si necesita o atentie deosebita.

Imi amintesc cum in scoala generala, pe langa maculatura, sticle, castane etc..., profesorii ne puneau sa strangem frunze de dud proaspete pe care le depozitam in sala de sport. Pe vremea aceea, cred ca fiecare scoala era obligata sa creasca intr-o anumita perioada a anului, viermi de matase! Am fost marcat de acel eveniment si nu pot sa uit ecoul facut de rontaitul acelor viermi care ocupau intreaga camera, un zgomot ca de o ploaie torentiala facuta pe acoperis!

Mult mai tarziu, cu ocazia acestei aventuri prin aceasta tara, mi s-a explicat o parte din acest procedeu magic, facand o vizita la filatura Yuanhou din Beijing sau la scoala de brodat din Suzhou.

Hrana viermilor de matase trebuie pastrata proaspata la o anumita temperatura, pana acestia ajung la o suficienta energie pentru a intra in faza de cocon. In timp ce se afla in crestere, trebuiesc protejati de zgomote puternice si de mirosuri pestilentiale.

Cand este timpul de a -si construi coconii, viermi produc prin doua glande salivare o substanta gelatinoasa care in contact cu aerul se intareste transformandu-se in borangic. Petrec timp de trei / patru zile in jurul sau, filand cu miscari ordonate ale capului, pana acesta ajunge sa arate ca o bila alba pufoasa si extrem de dura (vezi foto).

Dominatia Chinei in aceasta producere de matase bruta, ii revine si unui anumit tip de vierme de matase, Bombix Mandarina Mori, care nu se poate dezvolta si-n conditii de salbaticie. Procesul de reproducere a acestuia, are loc de doua / trei ori pe an, iar eclozarea trebuie sa se faca la o temperatura fixa mentinuta pe tot timpul procesului, ajungand la peste 500 de oua (cat varful acului), toate cantarind mai putin de 2 grame! Firul acestei specii este mai lin, mai fin si mai rotund fiind intr-o continua evolutie.

Dupa mai bine de o saptamana, coconii sunt inmutati in apa fierbinte aproximativ 90 de minute (vezi foto) pentru a putea fi despartiti de crisalidele viermelui. Fiecare gogoasa este formata dintr-un filament cu o lungime de 600 pana la 1200 de metri.

Aproximativ 3000 de coconi pot produce o jumatate de kilogram de matase bruta!

O sa postez o fotografie in care cinci persoane, intindem firele dintr-o asemenea gogoasa uimitoare!

In cele din urma, firele de matase sunt tesute in panza, iar acestea sunt brodate in multe culori, cu multa imaginatie si maiestrie.

Atunci cand a fost descoperita matasea, se folosea exclusiv in lenjeriile dormitoarelor.

Cand s-a dovedit ca vara tine racoare si iarna cald, aceasta fibra naturala a inceput sa se utilizeze in imbracaminte, la inceput doar de cetateni imperiali. Imparatul si imparateasa impartaseau o imbracaminte din matase alba, iar mostenitorii tronului una galbena - culoarea pamantului (de aici si expresia... ,,rasa galbena! '').

Treptat va fi utilizata si de alte clase sociale, apoi a luat amploare in diferite si diversificate servicii, precum: medicina, instrumente muzicale, decoratiuni interioare, costume traditionale, tablouri, covoare facute manual, in pescarie, in plata impozitelor - in timpul dinastiilor, matasea era considerata o valoare absoluta, fiind o moneda de schimb si-n comertul cu alte tari.

Devenind o marfa atat de pretioasa, s-a creat o punte de legatura dintre tarile asiatice si europene, denumit ,,Drumul Matasii'' (construit in timpul Dinastiei Han, in secolul al II - lea), care parcurgea patru imperii pana-n cetatea Vaticanului si a avut un rol esential de-a lungul civilizatiei mondiale.

Paralel cu schimburile materiale, s-a promovat si schimburile culturale de la est la vest ale acestor civilizatii, care datorita dezvoltarii ulterioare a navigatiei, a avut o extindere vasta alaturi de configuratia geo-politica.

Cele mai importante scoli de brodat sunt cele din Suzhou, Hunan, Sischuan si Guangdong, dar mai exista multe alte stiluri traditionale regionale.

Broderia Suzhou

Caracterizata ca fiind cea mai migaloasa, cu modele vii (vezi foto), cu desene deosebite, acestea realizandu-se cu ajutorul unor sabloane confectionate dupa arta si tehnica ,,kirigami''.

Alaturi de eleganta culorilor alese, ce se gaseste intr-o gama ametitoare de texturi, este cea mai reprezentativa scoala.

Broderiile realizate pe ambele fete ale unei panze de matase foarte subtiri, cu un fir de matase de dimensiunea firului de par, este impartit in doua sau chiar in patru, pentru a fi folosit la broderie.

Una dintre tehnicele reprezentative, o reprezinta ,,stilul pisicii''.

Indemanarea artistilor consta in faptul ca, orice fiinta brodata, pare vie si poate fi vizualizata din orice unghi posibil.

Pai, doar ochii pisicii contin 20 de nuante de culori, nu?

Toate creatiile sunt produse in serie limitata, asa ca unele produse par unice prin designul deosebit.

Piata de desfacere este larga, in aceasta zona, incluzand si limitrofele sale pana-n orasul Wuzhen, atragand turisti, care pe langa gradinile si lacurile sale (fiind considerat si ,,Venetia Orientului''), ofera o gama larga de accesorii din acest material fin, matasos.

Brocartul de Hunan

Realizat intr-un stil de austeritate al culorilor, prin folosirea doar a culorilor alb, negru, gri si a derivatelor acestora, broderia realizata astfel, se aseamana picturilor din tablouri.

Matasea din aceasta provincie este mai trainica la rupere, datorita fibroinei rezistente care imbunatateste elasticitatea materialului.

Scoala Sischuan

Dimpotriva, aceasta este reprezentata de tehnica fina de satin si matase colorata, iar cusaturile se face cu delicatete, ingrijit si rafinat, devenind opere de arta.

In perioada actuala, este recunoscuta pentru confectionarea rochiilor pentru femei si a camasilor si cravatelor pentru barbati.

Broderiile din Guangdong

Aici variatia luminii si a umbrei, evoca ceva din tablourile occidentale si dau efect de basorelief.

Este o tehnica mai complicata, cu impletituri scoase in relief, pe mai multe fonduri coloristice vibrante.

Dintre broderiile executate in alte stiluri, se remarca cele lucrate cu fire de par, tehnica aparuta acu' mai bine de 900 de ani...

Medicina

Larvele viermilor de matase sunt folosite in medicina traditionala chinezeasca, in tratarea convulsiilor violente sau a diferitelor boli digestive.

De asemenea, firele de matase naturala, au rol in regenerarea fibrelor nervoase, provocand o metoda revolutionara in neurologie.

Pentru dumneavoastra cel mai accesibil loc pentru a intra in acest ,,regat al matasii'', este tesatoria dotata si cu un magazin de desfacere, situata la numai trei kilometri de centrul Beijing-ului.

Se numeste Yuan Hou (yuanhousilk.com).

Este un magazin deschis relativ de curand (anul 2005), in care toti operatorii turistici zonali, in drum spre Marele Zid Chinezesc (vezi impresii), isi fac plinul la masina, dintr-o benzinarie aflata in apropiere!!!

Se pare ca acolo se afla o zona crepusculara, in care indrumatorii de turisti, se impiedica de anumite...comisione!

Nu va lasati entuziasmati de oferta, asa zisa a chilipirurilor, veti gasi produse asemanatoare, de patru / cinci ori mai ieftine, pe strada Matasii sau in Silk Market!

Intr-adevar, aici marfa este de cea mai buna calitate si ai in ,,program'' vizitarea fabricii si chiar participi la procesul tehnologic! A fost un adevarat... show! (vezi foto)

Cu adanci implicatii in viata chinezilor, aceasta claviatura tehnica tulburatoare, se deruleaza acum pe tot mapamondul.

Care dintre noi, atingand o bucata de matase, n-a avut sentimentul de gingasie, de rabdare, de ascutire a simturilor? ...

Toate acestea imi ofera prilejul sa conchid ca, peste tot pe unde a ajuns, a produs o adevarata fascinatie in randul oamenilor.

Sarbatori fericite, alaturi de cei dragi!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 21.12.12 10:26:38
Validat / Publicat: 21.12.12 12:56:41

VIZUALIZĂRI: 7391 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Aceasta lenjerie am achizitionat-o!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67000 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster
[21.12.12 11:35:10]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[21.12.12 12:00:13]
»

@webmaster:

Multumesc din... inima!

Sarbatori magice, alaturi de cei dragi!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[21.12.12 12:03:37]
»

Il rog pe DJ-ul AFA, sa-mi ataseze o melodie dedicata acestor impresii!

Promit sa nu-l mai deranjez anu' asta! , ... doar asteptam Apocalipsa, nu?

Sarbatori fericite, drag Web!

webmaster13
[21.12.12 13:11:24]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

alinaro
[21.12.12 14:12:34]
»

@Marian Preda: Foarte interesant, Marian!! Stii de ce mi-au amintit aceste randuri? De "serviciul" meu din vara lui 90, treceam intr-a saptea, si am lucrat vara la ferma de viermi de matase de la tara. Nu aveam manusi, si-mi aduc aminte cum ma spalam pe maini cate o jumatate de ora si tot nu-mi iesea mirosul ala al gogosilor stricate de pe care luam "puful" ce urma sa fie trasformat in matase. Din banii aia mi-am luat primii blugi!!

Iti doresc si eu Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi si numai bine pentru 2013!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Pami*
[21.12.12 15:02:07]
»

foarte interesant! felicitari si sarbatori fericite!

celeste
[21.12.12 15:18:08]
»

Ti-am zis si-ti mai zic... tare te invidiez!!! Iti doresc Craciun Fericit alaturi de cei dragi si pentru 2013... cat mai multe vacante.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[21.12.12 15:52:58]
»

@alinaro:

Se pare ca nu sunt singurul care a trecut prin aceste experiente in... tinerete!

Iti multumesc pentru urari si pentru ce ai realizat anu' acesta alaturi de aceasta minunata comunitate!

Inca o data, binemeritatele urari de... sarbatori magice!

Pe curand!

johnnyredlabel †
[21.12.12 16:04:00]
»

@Marian Preda: Cu asta mi-ai pus capac . Cum Doamne ti-a dat in gand sa faci vizita la... viermi? . Nu m-as fi gandit niciodata la asta... In rest, ce sa zic: inca un review marca Marian Preda, cu un subiect, e adevarat... special.

Craciun Fericit si Apocalipsa linistita

Marian PredaAUTOR REVIEW
[21.12.12 16:04:39]
»

@Pami:

Nu sunt la fel de... ,,exotic '', dar faptul ca mi-ai acordat primul ecou, ma face sa trec cu bine de... Apocalipsa!

Toate cele bune, draga prietena si-ti doresc... Ein glückliches neues Jahr!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[21.12.12 16:14:47]
»

@celeste:

Multumesc tare mult pentru... tot!

Deoarece stiu ca ,,suntem aproape '', o sa ma revansez cu un... colind!

Exista un impediment! Adresa exacta, dar poate o vom rezolva printr-un mesaj privat!

Sarbatori minunate, atat tie, cat si... antrenorului de langa tine!

Cu consideratie...

Marian PredaAUTOR REVIEW
[21.12.12 16:26:30]
»

@johnnyredlabel:

Dragul meu, Vali!

Larvele acestor viermi se folosesc, intr-adevar si-n gastronomia chinezeasca, cu sau fara... capac!

,,Di vina'' a fost ,,colega de camera'', care m-a bagat in insolventa dupa aceasta experienta... !

Spune-mi sincer, ti-a placut... inginera, nu?

Si mie!

Sarbatori linistite, alaturi de cei dragi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
valimi
[22.12.12 08:30:34]
»

Ma bucur ca nu a trebuit sa bat drumurile pana in China pentru a-mi aminiti cum saream din dud in dud in perioada comunista a copilariei mele pentru a umple sacosa cu nutret pentru puturosii si scarbosii producatori de materie prima pentru lenjerie intima.

Te felicit pentru experienta traita (langa inginera) si, pentru ca apocalipsa a inregistrat un nou insucces, Sarbatori fericite, nene!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marocanu21
[22.12.12 09:08:27]
»

frumos articol! felicitari!

sarbatori cu bine!

iulianic
[22.12.12 12:00:23]
»

@Marian Preda: Mancarea… ca mancarea, dar cu Regatul Matasii m-ai dat gata! Sunt o mare pasionata de lucru manual, imi plac lucraturile fine, broderiile si materialele deosebite. Daca mergeam eu acolo, ma simteam chiar ca intr-un regat. Ce covoare, ce tablouri!

Poti sa-mi spui, cu aproximatie, cam ce preturi aveau produsele din magazin? Pentru vestimentatie - bluze, esarfe - ai cumva, un echivalent in lei sau euro? Materiale pentru confectii, la metru, erau? .

Marian PredaAUTOR REVIEW
[22.12.12 15:17:27]
»

@iulianic:

Sarut mainile, stimata colega!

Nu am dorit sa stric atmosfera zilelor magice ce preced, dupa umila mea parere, cea mai asteptata sarbatoare crestineasca!...

Intr-adevar, toate produsele erau ispititoare, iar ,,colega de camera '' s-a jucat cu nervii mei si mi-a testat rabdarea!

M-am impacat cu soarta, cand ma lauda (ne) meritat de...complezenta!

Referitor la preturi, in Beijing sunt afisate preturi pe care le poti negocia, chiar si-n acest magazin in care fac referire!...

Acolo tocmeala este o arta, iar lipsa ei poate fi chiar o ofensa pentru ei!

In filatura Yuan Hou, o lenjerie de pat de suprafata medie, costa in jur de 1600 de Ron, un covor 5000-6000 Ron (!), pilota plus doua perne 700 Ron...

La prima vedere pare deosebit de costisitor, dar fiecare din aceste marfuri, contin o umplutura veritabila de matase naturala, in care vara imi tine racoare si iarna cald!

Asa cum am scris si in rw, se gasesc oferte asemanatoare cam... peste tot! , ... diferenta o face calitatea absolut naturala!

Am cumparat deseori din supermarket-uri, aceste bunuri si am fost dezamagit!... atat la noi, cat si la ei!

Acum dorm linistit pe... perna mea!

In schimb, in orasele Suzhou si Wuzhen, preturile sunt mai mult decat accesibile!

Esarfele ajung undeva la 3 ron /bucata, bluzele la 10 ron, etc... iar pentru materialele de confectii, la metru, trebuie sa intram in mai multe detalii!...

Sarbatori fericite, alaturi de cei dragi!

iulianic
[22.12.12 21:44:50]
»

@Marian Preda: Multumesc pentru raspuns! Vazusem niste preturi in poze, dar incercand sa fac o convertire folosind cursul BNR, am crezut ca ceva nu e in regula. Imi ieseau niste sume incredibil de mari de aceea am intrebat. Pe de alta parte, e normal ca ceea ce este natural si de calitate sa fie si scump. Eu, daca m-as fi dus in China, nu stiu daca mi-as fi cumparat perne, pilote si garnituri de pat, dar sunt sigura ca m-as fi intors cu un geamantan de esarfe, bluze si rochii, toate pentru mine. Asa sunt femeile si eu o inteleg pe "colega de camera".

Va doresc sarbatori fericite si multi ani buni!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, celeste, iulianic, Marian Preda, marocanu21, Pami*, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind China - o lume aparte:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.099234104156494 sec
    ecranul dvs: 1 x 1