ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.01.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cu Darwin, prin Oraşul Interzis

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru mulţi vizitatori, Oraşul Interzis aduce cu o cetate feudală care plăteşte tribut nu numai unghiurilor simetrice, ci şi unei armonii studiate între pământ, foc, apă, aer şi cer... Fiecare detaliu, fie că este vorba de simbolistica figurilor sau de arhitectura monumentală, se supune Puterii Supreme, singura entitate căreia însuşi împăratul i se raportează. Unul dintre ei este Ţien-Ku, Împăratul Copil-Fiul Cerului, care stăpâneşte China din acest palat nepământean, inaccesibil pentru multe secole milioanelor de chinezi, adevăraţii constructori ai zidurilor ferecate de misterul ce le acoperă ca un nor negru de fum.

După spusele lui Confucius, împăratul ştie că a-ţi guverna ţara înseamnă „a sta nemişcat precum steaua polară, în timp ce toate celelalte stele care se mişcă o iau drept călăuză”.

Oare câţi împăraţi nu se vor fi supus legilor cultivate de marele învăţat, în acest paradis terestru, presărat cu atâtea ingrediente lumeşti?

Mă aflu în curtea exterioară, în faţa Palatului Armoniei Supreme, de unde zăresc masa împărătească - o combinaţie de aur, argint, jad alb şi agate. Apoi, mă apropii de Sala Tronului, ocolind leul ce ţine sub labe sceptrul puterii... zăresc tronul imperial flancat de berze, broaşte ţestoase şi doi elefanţi, simboluri de viaţă lungă, fericire şi sănătate. La mică distanţă, Sala Deplinei Armonii şi Sala Armoniei Ocrotite sporesc măreţia locului, ca două oglinzi cereşti, cu unghiuri ascuţite, atârnate de stele.

Undeva, din mijloc, printre două terase cu fântâni arteziene, coboară o scară de marmură albă, în care stă ferecat un dragon al puterii împărăteşti, gata să se strecoare spre Sala Tronului. Dacă îţi arunci privirea în sus, vezi clădiri aproape identice, în formă de pagode, cu stâlpi de lemn gravaţi în roşu, verde, galben sau vişiniu. Adâncimea spaţială a imaginilor geometrice creează planuri suprapuse ce-ţi dau senzaţia plutirii între cer şi pământ, a unui teritoriu locuit cândva de oameni preocupaţi să găsească un anumit cifru al porţilor cereşti.

Pe aici, undeva la capătul Scării Dragonului, mi-l închipui pe Marele Împărat, în veşminte imprimate cu semne magice şi cu o coroană înţesată de diamante, aşa cum scriau cronicarii vremii, coborând din lectica de aur masiv, cu sceptrul împărătesc în mâna dreaptă… Împăratul venea întotdeauna la ceremonii după o şedinţă de meditaţie transcendentală, după o vizită recentă la cartierul curtezanelor sau după o masă la care avea de ales între 200 de feluri de bunătăţi pământene…

Cele nouă ranguri de curteni împărăteşti şi căpetenii de oşti, adunaţi de ziua trimisul zeilor, îşi aşteptau aliniaţi rândul la noi funcţii de dregători sau de grade şi onoruri militare. Atunci când împăratul cobora a treia treaptă de pe Scara Dragonului, acesta schiţa un salut către mulţime… Supuşii aveau, în carne şi oase, un adevărat zeu, pe care nimeni nu îl putea privi în ochi…

Mai toţi scribii împărăteşti de la curte consemnează prezenţa unui obiect de uz intim, oarecum neobişnuit, ce nu lipsea niciodată din lectica Liderului Suprem: o oliţă de noapte, meşteşugită în aur, ce-i drept, cu rol de recuzită permanentă şi pe durata ceremoniilor fastuoase din faţa alesei asistenţe. În fapt, un amănunt ce parcă îl apropie, în mod iremediabil, pe Marele Împărat, de lanţul trofic al lui Darwin ca şi de statutul de reprezentant pământean al unui imperiu.

Chiar şi peste veacuri, apropierea dintre sublim şi ridicol, aici în misteriosul Oraş Interzis, poate avea aceeaşi notă stridentă de discordanţă şi caraghioslâc pentru un european care a trecut, măcar o dată, pe lângă parfumeriile din Champs-Elisée.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 26.01.18 16:14:21
Validat / Publicat: 26.01.18 17:56:48
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1151 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Locul în care Țien-Ku, Fiul Cerului își pregătea recuzita pentru baia de mulțime.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX [26.01.18 17:56:07] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Orașul interzis - Zijin cheng - Forbidden City, BEIJING" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Dana2008 [27.01.18 08:35:16] »

Felicitări pentru articolul interesant!

Subiectele articolelor tale sunt în permanență fascinante, ne conduci intr-o lume străină nouă și îți mulțumesc pentru că ne împărtășești experientele tale cu care ne îmbogățești sufletește și cultural.

Călătorii plăcute și spor la scris!

webmaster13 [27.01.18 11:36:33] »

fondul sonor propus se poate şterge sau schimba!

glcitizen [27.01.18 11:54:43] »

@Dana2008:

Multumesc sincer, Dana.

glcitizen [27.01.18 17:56:38] »

@webmasterX:

Multumesc.

le_maitre [29.01.18 08:51:33] »

@glcitizen: Ei bine, poate și din cauza absenței mele îndelungate de pe sait, nu știu cum se face că drumurile noastre nu se întâlniră până acum... în sensul că nu am lecturat impresii made by "glcitizen" until now.

Rău făcui...

Stilul, dacă îmi permiți două cuvinte, este undeva la nivelul unei culturi vaste, cu talent literar pe măsură și putere de a fermeca cetitorul (chiar și într-un review scurt), toate acestea augmentate de călătorii acolo unde poate mulți dintre noi visăm doar a ajunge... însă cu amendamentul că ai "simțit" foarte bine locurile, oamenii și istoria acestora.

Dacă-mi permiți o comparație cu un vechi prieten de-al meu de pe sait... Ei bine, Makuy mai scria într-un stil captivant, ce îmbina fluent impresiile personale cu întrebările retorice despre istoria locurilor și a oamenilor întâlniți prin preumblări.

Voi căuta vreme tihnită să lecturez în viitor restul de review-uri.

Până atunci, Magna Cum Laudae stilistico-impresionistico-socio-culturalo-istorice!

glcitizen [29.01.18 09:59:39] »

@le_maitre:

Multumesc, le_maitre. Ma simt onorat sa primesc un feed-back atit de galant si de autorizat. Sper sa fie inceputul unei colaborari de durată.

Mihai18 [30.01.18 13:58:25] »

Am citit reviewul cuvânt cu cuvânt, am văzut toate pozele și mi-am dat seama că este un review pe care nu oricine îl poate scrie. Nu este ca reviewurile de cazare, care au devenit STAS și sunt a îndemâna oricui. Eu sunt unul dintre „păcătoși”.

Am simțit nevoia să scriu un ecou, dar mai întâi am citit ecoul lui @Le maitre” și am înțeles că a scris tot ce gândeam eu și mai mult de cât atât.

Am toată admirația pentru dv.

Vă mai spun ceva, dv. și multor altora.

N. B. Prin conținutul și calitatea reviewurilor pe care le scriem, ne autocaracterizăm, ne prezentăm cartea de vizită.

@ Glcitizen. Când doi inși, două persoane spun, scriu, același lucru, este bine să fie crezute.

Cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizen [30.01.18 14:55:02] »

@Mihai18:

Iti multumesc pentru aprecieri si pentru nota de umor. Ma silesc cit pot sa scot ceva bun, asta e.

mishu [17.02.18 19:24:47] »

@glcitizen: Orasul interzis a fost primul meu contact cu China si pot spune ca mi-a placut, insa daca ar fi sa spun ce loc mi-a placut mai mult as spune in continuare ca Templul lui Confucius din Qufu ramane pe locul 1 si asta pentru ca este mai putin comercial si atunci totul poate fi vizitat mai in tihna, si este si mult mai verde.

O vizita minunata, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizen [18.02.18 09:34:50] »

@mishu: Multumesc, Mishule. Poate, pentru mine, cele mai mari emoții au fost atunci cind am privit soldatii de teracota in ochi... erau de o cruzime si de o naturalete greu de imaginat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
glcitizen, Mihai18, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂOrașul interzis - Zijin cheng - Forbidden City:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068709850311279 sec
    ecranul dvs: 1 x 1