ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Templul care adora... cerul!

TIPĂREȘTE URM de aici

Templul Cerului, construit în anul de gratie, 1420, se afla situat in partea de sud a vechiului oras Beijing, fiind utilizat de împăratii din dinastiile Ming si Qing, sa faca sacrificii si să se roage pentru recolte bogate, beneficiind de protectia ploilor favorabile.

Cele mai multe dintre structurile pe care vi le propun acum, au fost construite în timpul dinastiei Qing, în conformitate cu sistemul de dispunere stabilit în timpul domniei imparatului Jiajing din Dinastia Ming.

Totusi, este un loc de rugaciune datorat imparatului Yongle (din Dinastia Ming), care prin corelatia mea, face referire la Povestea Orasului Interzis... (Vezi impresii).

Complexul se intinde pe o suprafata de 273 de hectare, destinat ceremoniilor de rugaciune, mai sus mentionat, care aveau loc de doua ori pe an, la solstitiul de primavara si la echinoctiul de iarna.

Este inconjurat de un zid dublu construit într-o forma de semi-cerc in partea de nord - ce simbolizeaza cerul (in traditia manciuriana), iar în partea de sud are forma patrata - simbolizand Pamantul (in conceptia antica chineza, Pamantul fiind patrat).

Templul Cerului este incarcat cu simboluri, fiind împărtit într-o parte interioară si una exterioară.

În partea interioară se află complexele arhitecturale antice, inclusiv Sala de Rugăciune pentru recolte bune, Altarul Circular, Bolta Imperială a Cerului, Terasa Schimbării înainte de ritualuri, Palatul Abstinentei, precum Podul Danbi, Coridorul lung, Cei sapte Meteoriti, Ienuparul Nine-dragon, etc, în timp ce în partea exterioară se află Oficiul de Muzica Divină, utilizat pentru repetitii inaintea ceremoniilor rituale din timpul dinastiilor Ming si Qing.

Am ajuns aici, inchiriind un operator turistic zonal, care pentru suma de 300 de RMB, mi-a asigurat transportul si asistenta, oferindu-mi explicatii ce necesitau real interes.

Conform regulilor fengshui, am intrat pe Poarta de Nord, platind 35 de RMB/persoana.

Templul este deschis zilnic intre orele 8:00 - 17:30 si se poate intra si prin portile destinate turistilor din partea de sud (Poarta Cereasca de Sud, aflata la mijloc, flancata in vest de poarta Guangli, si-n est de poarta Taiyuan), poarta de est sau de vest.

Puteti folosi urmatoarele mijloace de transport:

- la poarta nordica, autobuzele liniilor 6, 34, 35, 36, 106, 110, 687 si 707.

- la poarta estica: 25, 39, 41, 60, 116, 684, 686, 687, 723, 957 si 958. Se ajunge si cu metroul, utilizand linia 5.

- poarta sudica, ofera oportunitatea autobuzelor 3, 53, 102, 122, 314, 525, 610, 800 si 803.

- poarta vestica, care se afla foarte aproape de Oficiul Muzicii Divine, dispune de liniile 2, 7, 15, 17, 20, 65, 71, 105, 692, 729, 826 si 859. De asemenea, se poate ajunge cu metroul, folosind linia 1.

Mi-am inceput vizita, intrand prin cele trei intrari a Portii Ceresti de Nord, strabatand un pod lung - Podul Danbi, flancat de parcurile Beijing Amusement (in vest) si Taoranting (in est).

Am ramas uimit de armonia acestui popor, atunci cand de pe pod, urmaream farmecul acestor oameni care dansau, executau exercitii de Kung Fu sau Wushu, faceau gimnastica in cele mai diverse moduri, cantau, practic se relaxau... jucandu-se! (vezi foto)

Incredibil cum, la aceste metode de destindere, participau in special populatia mai in varsta, dindu-ti impresia ca toti se aflau intr-un... ,,sevraj'' de libertate!

Podul Danbi

Danbi Bridge are 360 de metri lungime, 30 de metri latime si este inalt de 4 metri, fiind considerat cel mai vechi pod cu pasaj, din capitala antica Beijing.

Pe vremuri era considerat drept, Drumul Liturghiei, iar partea de nord a podului este un pic mai mare fata de partea sudica.

Sala Imperiala a Cerului sau Templul de Rugaciuni (Qinian Dian)

Pe locul acesta, se afla in vremuri apuse, un mare depozit de cereale, care a devenit ulterior un altar de rugaciune al Templului Cerului.

Cunoscut de chinezi si ca ,,Dumnezeul cerului'', templul reprezenta un loc de cult unde se oficiau ritualuri de sacrificare, aducandu-se jertfe zeitatilor sau prezenta un loc de rugaciune, inchinate cerului pentru recolte imbelsugate.

Cu o zi inainte de aceste ceremonii, imparatul insusi aprindea acele betisoare de sacrilegiu numite ,,Salutari Divine ", iar apoi oficialii Ministerului Ritualurilor transfera si plasa fiecare ofranda in compartimentul corespunzator rugii pentru recolte bogate catre Dumnezeu.

Este o cladire circulara de 38 de metri inaltime si 30 de metri in diametru, realizata prin imbinari de stalpi de lemn fara a se folosi cuie. Este un mod de constructie specifica perioadei din Dinastia Ming.

Pavilionul are un acoperis in trei trepte, acoperit cu tigla smaltuita albastră, simbolizand cerul.

Este sustinut de 4 coloane uriase care reprezinta anotimpurile si de 12 stalpi de dimensiuni mai mici pentru lunile anului. De asemenea si al doilea acoperis este sustinut de alti 12 stalpi, care in mentalitatea antica reprezenta cei 12 timpi in care era impartita ziua, in cultura traditionala agricola.

Sala a fost construita prima data în anul 1420, in al XVIII - lea an de domnie a imparatului Yongle din Dinastia Ming, iar pancarta de deasupra salii poartă o inscriptie cu simboluri caligrafice de mana, imortalizate de Zhu Huorong, la indemnul împăratului Jiajing care numeste acest lacas Templul Cerului.

Sub domnia acestui imparat s-au mai construit in Beijing: Templul Soarelui, Templul Lunii si Templul Pamantului.

A fost distrus de un mare incendiu (produs de un fulger) si reconstruit in 1889, unde creativitatea si ingeniozitatea arhitectilor chinezi a atins apogeul, fiind cel mai mare templu care adora... cerul.

Totodata este prima constructie imperiala ce a avut aceasta conceptie originala de a folosi olane de culoare albastra, ce simbolizeaza eternitatea cerului. Chinezii sunt renumiti pentru aceasta culoare de ,,albastru de Colico '' (vezi review-ul despre Wuzhen), care se apropie de cea a indigoului, avand ingrediente secrete. Nuanta culorii variaza subtil in functie de unghiul de lumina a razelor solare sau de forma umbrelor adiacente.

Cel mai bine pastrat templu pentru aceste ceremonii, are un culoar lung ce duce la Pavilionul destinat animalelor de sacrificiu, care este situat in partea estica.

Mentinandu-ma pe aceesi axa, m-am indreptat spre Bolta Imperiala. In partea estica a spatiului de circulatie se afla un grup de sapte pietre ciudate avand denumirea de ,,Cei sapte meteoriti '', iar in partea vestica se afla Gradina de trandafiri. La intersectia aleilor celor patru porti se afla Terasa Schimbarii.

Terasa Schimbarii

Sala ,,dressing-ului'' se afla la jumatatea drumului, intre Templul de Rugaciunii si Bolta Imperiala, foarte aproape de Poarta Cereasca de Est.

Este de forma patrata inconjurata cu balustrade din marmura alba, frumos ornamentate.

Cu ocazia ceremoniei de sacrificiu, pe terasa se ridica un baldachin din brocart galben (cunoscut sub numele de ,,sala tronului mic'').

Împăratul venea aici inainte de ceremonie, se schimba in hainele solemne, dupa un anumit protocol, asteptand deschiderea oficiala a serviciului divin.

Acelasi lucru se intampla si dupa desfasurarea ceremonialului de sacrificiu, apoi imparatul pleca spre Palatul Imperial, si, prin urmare, numele popular al acestei sali este cunoscut ca fiind ,,Terasa Schimbarii de haine ''.

In partea vestica a acestei constructii imperiale, trecand pe langa Gradina celor 100 de flori, se afla Palatul Abstinentei.

Palatul Abstinentei este locul in care imparatesele isi petreceau noaptea dinaintea ritualurilor de sacrificiu, prin slava si rugaciuni, pana cand se ajungea la o comuniune mistica cu zeitatile budhiste.

In spatele acestui palat, in exteriorul zidului, se gaseste Oficiul de Muzica Divina.

Ienuparul Celor Noua Dragoni

Dupa ce treci de Poarta Chengzhen care duce spre Bolta Imperiala a Cerului, pe partea dreapta se gaseste o specie indigena de ienupar (Juniperus chinensis). Acest conifer, de o ciudatenie evidenta, are o vechime de peste 50 de ani, fiind in orice anotimp verde si viu.

Drept, robust si într-o formă grotescă, trunchiul este acoperit peste tot cu caneluri în spirală, cu mladite pline de ace răsucite în sus vertical, de-a lungul arborelui spre cer. Aceasta inginerie horticola, dovedeste originalitate, dar, dupa parerea mea umila, si un simt al umorului!

Deoarece, crengile continua sa inainteze spre nesfarsit, lasand un sol dezgolit... apoi cotesc brusc, spre alta oportunitate, cu o regularitate bizara. Pentru mine pare o frustrare mai veche a gradinarului, care fara doar si poate, este deosebit de iscusit!

Horticultorii chinezi l-au botezat datorita capacitatii de autoregenerare a formelor sale si avand proprietati de vindecare terapeutica, ,,Ienuparul Celor Noua Dragoni ''.

Vault Imperial - Bolta Imperiala a Cerului (Huangqiong yu)

Construit în 1530 (in al IX-lea an de domniei a împăratului Jiajing a dinastiei Ming), avand o formă circulara, cu un acoperis dublu, sala contine Tabletele Cerului ("Adorare la Rai''), care se foloseau la ceremonialul de rugaciune.

Incaperea, de constructie mai mica, s-a numit prima data "Sala impaciuirii zeilor'' si a fost redenumit "Bolta imperiala a cerului'' in 1538 (in al XVII-lea an de domnie a imparatului Jiajing). A fost reconstruit in forma actuala in 1752 (in al XVII-lea an de domnie a imparatului Qianlong din Dinastia Qing).

Constructia are 19,5 metri inaltime si 15,6 metri in diametru, avand un plafon casetat cu tablete de culoare verde-albastrui, iar in centrul sau se afla un dragon aurit jucandu-se cu o perla.

Structura este fin ornamentata, cu un acoperis imbracat in tigla albastra, iar in varful sau se afla o sfera uriasa aurita, ca o incoronare a elegantei maiestoase imperiale.

Nuantele culorilor variaza subtil in functie de unghiul de lumina a razelor solare si de forma umbrelor adiacente. Majoritatea turistilor apreciaza acest spectacol cu un respect intelegator, dupa care trec la urmatoarea minune imperiala

Este intr-adevar, o capodopera a arhitecturii antice din China!

Bolta Imperiala a Cerului este inconjurata de... Zidul Ecourilor.

Avand tot forma rotunda, se spune ca un cuvant soptit intr-un punct al cercului, poate fi auzit perfect in partea opusa. N-am putut experimenta acest miraculos procedeu, datorita zarvei turistice din jurul meu!

Yuyan Qiu - Colina circulara (Altarul circular)

Construita in 1530, in al al IX-lea an de domnie a imparatului Jiajing din Dinastia Ming, altarul a servit ca loc pentru desfăsurarea ceremoniilor consacrate rugaciunilor si sacrificiilor, care se faceau de doua ori pe an: la inceputul primaverii, pentru recolte bogate si in prima zi a solstitiului de iarna (22 decembrie).

Aceasta terasa rotundă a fost prima acoperită cu dale albastre adanci vitrate si apoi schimbate in olane mai usoare, de piatra verde, înconjurata cu o balustradă de marmură albă.

A fost extinsa in anul 1749 (anul al XIV-lea de domnie a împăratului Qianlong din regimul Dinastiei Qing), atunci cand constructia a fost calculata pe baza numarului norocos 9.

In traditia chineza, aceasta numerologie se regaseste si aici, stand la baza numarului de trepte si de balustri sustinatori, multiplul de 9, fiind considerat de o importanta suprema. In cazul de fata acest numar simplu, reprezentand cerul si dominatia imperiala a imparatului!

Altarul contine trei terase ,,ceresti'' concentrice, cu multe sculpturi ce impodobesc locul cu dragoni, ce reprezinta puterea imperiala si pasarea fabuloasa phoenix, ce infatiseaza simbolul reinnoirii vesnice.

Coridorul Imperial (Sedan Imperial)

Sedan Imperial a fost folosit exclusiv de către împarat si cetateni imperiali care participau la ceremonia de adorare a cerului.

Acesta are 12 de metri lungime, 2,8 metri lătime si 3,6 metri inaltime.

In interiorul acestuia se gasesc elemente decorative sau diverse utilitati, cum ar fi: o masă de ceai, avand o sabie deasupra sau o... scuipătoare de aur.

Acest coridor suprem, facea legatura in timpuri străvechi, intre Templul Cerului si Orasul Interzis menit ca imparatul sa se închine la ceruri. Mai existau 9 culoare folosite de garzile regale, imparatese, ministri, eunuci sau oaspeti.

Poarta celor peste 70 de ani

În 1779, când imparatul Hong Li, (cunoscut ca, regele Qianlong) a ajuns la venerabila varsta de 70 de ani, simtind ca sanatatea ii este precara, i-a propus Ministrului de Ritualuri, sa construiasca o usa care sa scurteze drumul spre Sala imperiala a Cerului.

Astfel, drumul de mers pe jos din Palatul Imperial la ceremoniile pentru rugaciuni sau sacrificare, a devenit mai scurt.

Cu toate acestea, împăratul Qianlong, de teama că urmasii sai ar urma sa profite de această comoditate, a emis un decret care să ateste ca, ... ,,De acum, aceasta poarta sa fie folosita doar de imparatii care ating aceasta varsta sau mai mult de 70 de ani. "

Drept urmare, usa s-a numit Poarta celor peste 70 de ani!

Din pacate, nici un succesor al Dinastiei Qing, nu a ajuns la o asemenea vârsta si ca atare, imparatul Qianlong a fost singura persoană din istorie care a folosit această usă!

Inchei, marturisind ca ultima data cand s-a folosit acest templu minunat in aceste scopuri de sacrificare, a fost in 23 decembrie 1914.

Toate cele bune!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 30.11.12 19:58:29
Validat / Publicat: 30.11.12 22:58:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA. A mai fost în/la: Shanghai, Suzhou, Wuzhen, Hangzhou, Yiwu, Beijing
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5003 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P57 "Templul Cerului"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster
[30.11.12 22:48:40]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

amero
[01.12.12 15:53:11]
»

China asta e foarte interesanta si o prezinti foarte bine structurat. si foarte frumos. Ideea cu poarta celor peste 70 de ani e ingenioasa.

Felicitari si astept si prezentarea altor obiective din marea China.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[01.12.12 16:59:45]
»

@webmaster:

Multumesc frumos!

Cu consideratie...

Marian PredaAUTOR REVIEW
[01.12.12 17:02:46]
»

D J Web 13;

Te roooog, mai surprinde-ma cu o melodie adecvata acestui obiectiv turistic!

Multumesc anticipat!

Cu consideratie...

Marian PredaAUTOR REVIEW
[01.12.12 17:24:07]
»

@amero:

Crede-ma, ca in acel amestec incitant al trecutului si prezentului (ca-n Portugalia!...), mi-a fost destul de greu sa aprofundez toata traditia, cultura, obiceiurile sau atractiile acestei minunate tari.

Dar am considerat ca fara sa nu vezi maretia Palatului Imperial (Orasul Interzis), Zidul Chinezesc, Palatul de vara si acest important Templu al cerului, nu poti intelege maretia si prestigiul imparatilor acelor vremuri.

Poate si de aceea am apelat la un operator turistic, dorind sa-nteleg cat mai exact, acest farmec al unei civilizatii extrem - orientale.

Vacante frumoase!

alinaro
[02.12.12 18:53:28]
»

@Marian Preda: Marian, ma bucur ca nu s-a terminat "seria China", sunt atatea lucruri interesante de descoperit... Si cum sa facem acest lucru, cei care nu am ajuns si poate nu vom ajunge acolo niciodata, decat prin ochii cuiva care imparte atat de generos cu noi toti ceea ce-a vazut? Multumesc inca o data pentru detalii si eu una te mai astept.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[02.12.12 19:51:46]
»

@alinaro:

Ma flateaza cuvintele tale frumoase!

Am mai spus-o... ,,never say never ''!

Iti doresc o astfel de experienta pe care si eu am mult visat-o!

Timpul acesta care se scurge, intr-adevar siluit printre noi, iti ofera oportunitati neimaginabile!

Am avut privilegiul sa simt bogatiile acelor minunate clipe, de acum, si am ,,imbratisat '' cat am putut cuprinde...

Mai am multe sa va impartasesc, chiar daca risc sa plictisesc cu ,,serialele'' mele, despre cea mai mare civilizatie din lume.

Urmeaza Palatul de vara, cel mai mare complex imperial cu gradina, Observatorul Antic, Orasul subteran, Pagoda alba, etc...

O sa -ncerc sa deslusesc faima medicinii traditionale chinezesti, precum metodele terapeutice ale scolilor de masaj, dar si savoarea mancarilor exotice ale gastronomiei chinezesti.

Din pacate, timpul nu-mi rezerva prea multe momente, de a va putea informa asupra acestei misterioase istorii milenare a Chinei!

Cert este ca, in toate impresiile mele de calatorie, veti gasi informatii elocvente, care atesta faptul ca, ... am fost informat!!!

Vacante fumoase!

webmaster
[03.12.12 09:30:50]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Marian PredaAUTOR REVIEW
[03.12.12 18:51:16]
»

@webmaster:

Multumesc frumos!

Cu consideratie...

monaserban
[10.01.17 16:07:03]
»

@Marian Preda: Buna

Extraordinar de frumos si de documentat articolul.

Cat timp iti ia sa vizitez acest loc. Imi fac un plan pt China pe cont propriu si as vrea sa contorizez cate zile sa stau in Beinjing.

webmaster26
[18.05.17 08:14:34]
»

@Marian Preda: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Temple of Heaven ( Templul Cerului ), BEIJING" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, amero, Marian Preda, monaserban
Alte impresii din această RUBRICĂTemple of Heaven (Templul Cerului):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055878162384033 sec
    ecranul dvs: 1 x 1