ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.06.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 3 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Castelul din Praga – cel mai de pret simbol al Cehiei

TIPĂREȘTE

Inainte sa vizitez Castelul din Praga am vizitat cateva castele cehesti si imi inchipuiam ca nu poate fi decat similar. Mare greseala!

Din capul locului trebuie sa precizez ca la Castel se poate ajunge atat din centru, traversand Podul Carol, cat si mergand cu metroul pana in statia Malostranska (linia A), sau cu tramvaiele (nr. 22,23) pana in statiile Pražský, respectiv Malostranská (nr. 12,18,20), de unde incepem drumul nostru din sens invers, dinspre Palatul Lobkovicz si Muzeul Jucariilor.

Eu am fost de doua ori la Castel, din ambele sensuri... Insa tot la intrarea principala trebuie sa ajungeti, pentru a cumpara bilete. Daca doriti insa sa vizitati numai exteriorul si Catedrala Sf. Vitus o puteti face fara a lua bilete si e recomandabil, avand in vedere ca nu iti ajunge o zi sa vizitezi si sa asimilezi tot.

Daca venim dinspre centru, avem mult de urcat pana la intrarea princiala, insa privelistea asupra orasului este deosebita, turlele bisericilor strapungand amalgamul de cladiri.

Castelul din Praga (adresa: 119 08 Praha 1 – Hrad) este, de fapt, un complex vast aflat pe malul stang al raului Vltava, care include atat Castelul propriu-zis, cat si Catedrala Sfantul Vitus, Golden Lane, Palatul Rosenberg si Manastirea Sfantul George, dar si alte obiective si iti ia doua zile pentru a-l vizita pe indelete, fiind principalul obiectiv pe care doreste sa il viziteze orice turist venit in capitala ceheasca.

Vechimea Castelului ne intoarce inapoi in sec. al IX-lea, cand se presupune ca ar fi fost fondat de catre un print al unei vechi dinastii.

Insa atunci a fost numai inceputul. Tocmai din acest motiv acesta are o compozitie arhitecturala vasta, mergand de la stilul roman si pana la cel gotic, suferind transformari, restaurari si reconstructii periodice, avand amprenta secolului al XII-lea cand a fost reconstruit in stil roman si al secolului al XIV-lea, cand Regele Carol al IV-lea a reconstruit complexul in stil gotic, cu restaurari diverse in secolele urmatoare, cea mai importanta pe vremea Imparatesei Maria Theresa.

Ceea ce este interesant de stiut este faptul ca in cadrul complexului, in capela St. Wenceslas din Catedrala Sf. Vitus, denumita asa dupa cel care a si fondat-o si care este patronul orasului Praga, sunt pastrate bijuteriile coroanei (din 1791) si daca va mai aduceti aminte, pentru cei care au citit impresiile mele despre Castelul Karlstein (click aici), va spuneam ca acolo sunt replici ale acestora, cele originale fiind gazduite numai 200 de ani in interiorul celui din urma.

Astazi, Castelul din Praga reprezinta resedinta presedintelui Republicii Cehe, Palatul nou putand fi vizitat numai in anumite zile ale anului si numai anumite incaperi, in trecut fiind resedinta regilor Bohemiei si a Imparatilor Imperiului Roman.

Dar sa o luam cu inceputul...

Aflati in Piata Hradčany, dupa ce am trecut de « poarta » de intrare in complex, flancata de doua statui, care parca reprezinta niste titani si care sunt «legate » de un arc din fier forjat, partial auriu si cu coroana regala tronand in partea superioara centrala, admirand si cele doua « statui » vii ale garzilor Castelului, am pasit in prima curte interioara in centrul careia se afla o fantana arteziana. Abia dupa ce depasim aceasta curte intram in curtea in care se afla celelalte cladiri ale complexului si casa de bilete de unde putem alege ce tur dorim sa facem.

Astfel ca puteam sa alegem din urmatoarele tururi:

1. Turul lung al Castelului ce cuprinde Vechiul Palat Regal, care este inchis in luna aprilie a fiecarui an, vizitarea expozitiei permanente ce ne infatiseaza istoria Castelului din Praga (Muzeul Castelului), a Bazilicii sf. George si a Manastirii Sf. George (ce a extins bazilica), a Galeriei de pictura a Castelului, Powder Tower (ce reprezinta poarta de intrare in orasul vechi, facand legatura dintre Podul Carol si acesta), Palatul Rosenberg si Golden Lane (Zlatá ulicka) - o strada cu case micute construita pe vremea cand se ridicau fortificatiile de nord ale Castelului, folosite de cei care le pazeau si care acum sunt transformate in magazine si carciumi. In timp insa, aici au locuit oameni de diferite categorii sociale si ocupatii, printre care si Franz Kafka. Mai este denumita si Aleea Alchimistilor, legenda spunand ca numele acesteia provine de la faptul ca pe timpul noptii acestia cautau formula magica de a transforma fierul in aur...

Taxele pentru acest tur sunt de 350 de coroane/adult sau 500 de coroane/familie in cazul in care este compusa din doi adulti acompaniati de tineri pana in 16 ani sau studenti pana in 26 de ani.

2. Turul scurt al Castelului, pentru care am optat noi si care a costat 250 de coroane/persoana, care ne-a permis sa vizitam Palatul Regal, Bazilica Sf. George si Palatul Rosenberg, intrarea in catedrala Sf. Vitus fiind libera. Exista si posibilitatea de a inchiria un audio ghid.

Studentii au reduceri de 50% din pretul biletelor si exista si gratuitati pentru prescolari, persoane cu dizabilitati si alte categorii de persoane care sunt precizate pe un panou informativ in interiorul caselor de bilete.

Fotografierea este permisa numai fara blitz contra taxei de 50 de coroane, iar in unele locuri este interzisa.

Tichetele sunt valabile doua zile si se pot cumpara si de la intrarea in unele obiective care pot fi vizitate si separat si pentru care se plateste o taxa de intrare de la 50 de coroane/adult si pana la 150 de coroane, in functie de obiectiv.

La intrarea in fiecare obiectiv prezentam tichetul care se perforeaza in dreptul numarului obiectivului vizitat. Practic sunt noua obiective prezente pe biletul ce include ambele tururi, care se bifeaza corespunzator fiiecarui obiectiv.

In prima zi in care ne-am hotarat sa vizitam complexul, am venit dinspre podul Carol si cum toata ziua umblasem « la pas prin Praga » (povestind minunatiile pe care le-am vazut aici si care mi s-a parut splendida, am reusit sa vizitam numai exteriorul si Catedrala Sf. Vitus.

Abia dupa cateva zile cand am revenit in Praga am cumparat bilet si ne-am decis sa vizitam o parte din complex, dat fiind faptul ca nu poti sa il vizitezi in intregime intr-o singura zi.

Catedrala Sf. Vitus

Dupa ce am vizitat Catedrala Sf. Stefan din Viena, am crezut ca nu pot vedea ceva mai maret... Ei bine, m-am inselat!

Catedrala din interiorul complexului, ridicata abia in secolul al XIV-lea, este una somptuoasa, pe care cu greu o poti cuprinde cu privirea.

Vitraliile inalte in exterior sunt acoperite cu grilaje aurii cu modele florale dispuse intr-o simetrie perfecta, iar in interior sunt pline de culoare, un adevarat curcubeu!

M-au frapat, insa, toate portile din fier forjat bogat ornamentate cu gratii aurii reprezentand flori, coroane, cruci, stele, semne zodiacale.

Una dintre intrarile in catedrala are ca decor deasupra portii de intrare pe Isus cu ingerii binecuvantandu-i pe apostoli, iar deasupra portii principale este redata Crucificarea.

Braurile decorative si dantelaria din piatra confera un aspect elegant, delicat si pretios in acelasi timp. Laitmotivul decorurilor este unul floral prin excelenta.

Coloanele imense de marmura si arcadele din interior subliniaza maiestuozitatea Catedralei in care putem vedea triptice si statui exemplar executate.

Multi ani interiorul acesteia a fost un adevarat santier, abia in 1929 putand fi admirata in plenitudinea ei, ceremonia de redeschidere fiind reprezentata printr-un basorelief din bronz aflat ca décor al porti centrale.

Este dificil sa cuprinzi intr-o fotografie maretia acesteia. Nu te poti indeparta suficient pentru a o fotografia in intregime. Este absolut imposibil. Am incercat sa surpind fragmente din ea in fiecare fotografie si fiecare aspect mi s-a parut fascinant.

In exterior, deasupra coloanelor legate de arcuri in stil gotic gasim picturi sugestive, viu colorate si care confera acesteia un aspect medieval. De altfel, complexul denumit Castelul din Praga este cea mai veche fortareata medievala din lume.

Arhitectura catedralei in ansamblu mi s-a parut una asimetrica, o imbinare de stiluri diverse si care reusesc sa se combine intr-un mod surprinzator si placut ochiului: porti din lemn sculptat, sau din fier, vitralii acoperite de grilaje din fier forjat cu motive florale sau geometrice, negre sau aurii, picturi in fresca sau mozaic care pe masura ce le descoperi te intriga, te invita sa mergi mai departe pentru a se dezvalui in toata splendoarea lor unica.

Vechiul Palat Regal

Pentru a vizita vechiul Palat Regal, aflat in partea dreapta a complexului, dupa Catedrala Sf. Vitus, se merge pe culoarele laterale, in centru fiind interzis accesul turistilor.

Palatul nu m-a impresionat in mod deosebit atunci cand am intrat in el, insa pe parcursul vizitei noastre am descoperit ca fiecare incapere venea cu ceva nou, tinand cont ca fiecare principe al Bohemiei si-a lasat amprenta aici. Rand pe rand, am intrat in fiecare pana am ajuns la Biserica All Saints Church.

All Saints Church - Biserica tuturor Sfintilor aflata in interiorul palatului a fost renovata de catre Regina Elisabeta a Austriei, sora lui Rudolph al II-lea, dupa focul ce a mistuit-o in 1541.

Altarul in stil baroc a fost executat de catre un sculptor praghez, iar pictura altarului apartine unui pictor bohemian si a fost executata dupa 1729.

Partea din dreapta a altarului apartine unui pictor francez. Aici este infatisat Sf. Procopius, care isi gaseste odihna chiar in biserica din 1588, tot aici aflandu-se si zece tablouri ce comemoreaza viata si minunile infaptuite de acesta.

Am pasit mai apoi in Diet Hall ce a fost folosita de catre cele mai inalte fete ale Bohemiei si unde se luau deciziile cele mai importante ale regatului, in privinta drepturilor de proprietate si a dreptului penal, Curtea fiind prezidata de cel mai inalt judecator al Regatului Bohemiei.

Incaperea denumita Zemske Desky (Camera Blazoanelor, in care se pastrau cartile funciare - Land Rolls) reprezinta o adevarata biblioteca in a carei colectie se afla cartile oficiale ale Curtii de Justitie, cea mai inalta autoritate menita sa decida in ceea ce priveste problemele legate de proprietati, biserici sau supusi ai regilor. Tot aici gasim decrete privitoare la drepturi si libertati, contracte, rezolutii, toate legate in coperti colorate cu simboluri de identificare. Aici intalnim steme/blazoane ale judecatorilor, scribilor, presedintelui Curtii.

De la balcoanele Palatului se vede o priveliste de invidiat asupra orasului vechi.

Dupa ce am terminat cu vizitarea vechiului Palat Regal am intrat in Basilica Sf. George, aflata chiar in spatele Catedralei Sf. Vitus.

Basilica Sf. George a fost fondata de Printul Vratislav I, la inceputul secoului al X-lea, acelasi print al dinastiei de Premyslid care a fondat si vechiul Castel Regal si a reprezentat prima manastire a calugarilor benedictini din Bohemia, dupa cum scrie pe placuta in care se prezinta istoria acesteia.

Bazilica a fost reconstruita in secolul al XIV-lea, extinsa si restaurata in secolul al XVII-lea in stil roman si baroc.

A fost prima data in viata mea cand am vazut o bazilica si nu stiu cum ar trebui sa arate, insa aceasta parea o biserica veche foarte ingusta, intunecata, avand banci dispuse central, semanand mai mult cu o pivnita.

In bazilica sunt inmormantati printii Vratislav (cel care a fondat-o) si Boleslav al II –lea, precum si alti membri ai familiei...

In bazilica se tin si numeroase concerte, pe timpul carora nu poate fi vizitata si, in general, in toate bisericile cehesti in care am intrat se tin concerte, dupa – amiaza, de regula.

Ne-am indreptat mai apoi spre Rozmbersky Palac (Palatul Rosenberg), ce poarta numele unei familii de nobili, ce a locuit aici si care a fost construit in stil renascentist in secolul al XVI-lea (din care s-au pastrat arcadele din curte), suferind o serie de modificari in decursul timpului, fiind refacut in stil baroc. Acesta a reprezentat chiar un institut pentru doamnele din inalta nobilime, in interior fiind chiar o capela amenajata in fostele bucatarii ale palatului (desfiintata pe vremea cand cladirea a fost ocupata de minstrul de interne, dupa 1919), insa prin anul 2000 s-au dezvaluit vechile fresce superbe ale acestuia.

Prima stareta a Manastirii Imperiale si Regale, infiintate aici, a fost arhiducesa Marie Anna, fiica Imparatesei Maria Theresa.

Aici am vazut un dormitor amenajat ca pe vremea cand era institut pentru doamne, pesemne dormitorul staretei, ce avea un pat cu lenjerie dantelata si o alta incapere cu un colt de luat ceaiul cu portelanuri de Bohemia si cu cateva scaune din stofa inflorata. Mobilierul era din lemn de stejar, artar sau plop, cu intarsii superbe, candelabre, toate in stil neorenascentist si baroc. Intr-o astfel de incapere se citea corespondenta, se broda, se lectura.

Exista chiar un salon de concerte (denumit salonul Rosenberg), folosit si pentru nunti si aniversari cu mobilier in stil neo – baroc si decoratii in stil Biedermaier (in care predomina motivele florale), stil rococo si neo-gotic.

Ma pot considera fericita sa fi vizitat acest palat, avand in vedere ca acesta s-a deshis pentru prima data publicului abia in 2010, cu putin timp inaintea sosirii mele aici.

Trebuie sa precizez ca este destul de greu sa asimilezi toate aceste lucruri intr-o singura zi si noi am vazut numai o parte din turul Castelului, tocmai de aceea spuneam ca se poate vizita in doua zile, biletul fiind valabil 48 de ore de la data cumpararii.

Dupa ce am vizitat si acest palat, am descoperit si Palatul Lobkowicz, care se viziteaza separat (275 de coroane/adult biletul), aflat tot in perimetrul complexului (partea de est a Castelului, pe strada Jiřská 3), vizavi de Muzeul Papusilor/Jucariilor (aflat pe strada Jiřská 6), construit mai tarziu, prin secolul al XVI-lea.

Nu e asa ca numele acesta va este cunoscut de la faimoasa bere? Ei bine, poate va intrebati ce legatura are cu Castelul, dar poate nu ar fi asa de bizar daca nu ati sti ca Lobkowicz a mai avut un castel despre care v-am povestit, respectiv Castelul Jeseri (click aici), care a devenit o ruina, autoritatile incercand restaurarea acestuia in ultima vreme.

Istoria Palatului Lobkowicz este destul de zbuciumata, dat fiind ca acesta a fost confiscat pe rand ba de nazisti, ba de comunisti.

Colectia expusa in palat este a familiei Lobkowicz, careia i-a revenit castelul si cuprinde tablouri, carti, arme si bineinteles o colectie bogata de partituri si instrumente muzicale, avand in vedere ca aceasta familie nobiliara era o mare iubitoare de arta, stiut fiind si faptul ca in Castelul Jeseri s-a cantat pentru prima data Eroica a lui Beethoven si aveau loc si numeroase concerte ale lui Mozart, cateva manuscrise fiind prezente aici. Avand aceasta istorie, in fiecare zi pot fi ascultate concerte in Palat. Acesta mai cuprinde si o colectie muzeistica a proprietatilor cehesti, cea mai mare din tara.

Se mai pot vizita si Gradinile Castelului unde se poate asculta muzica de fanfara si concerte.

Castelul din Praga este deschis foarte devreme dimineata, incepand cu ora 5 sau 6, in functie de anotimp si pana seara tarziu, aproape de miezul noptii (un program complet si alte amanunte pot fi descoperite pe site-ul oficial: click aici).

Dupa ce am parasit perimetrul complexului si am admirat orasul de la inaltimea sa, pot spune ca acesta a reprezentat pentru mine unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din «orasul de aur », oras in care m-am simtit mai mult decat un simplu turist, pe care l-am simtit familiar si din care am plecat cu regretul ca nu am am parcurs nici macar o zecime din el si cu puternica dorinta de a reveni cat mai curand...


[fb]
---
Trimis de magdalena in 06.06.11 08:09:02
Validat / Publicat: 06.06.11 09:47:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 19468 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul din Praga - intrarea in complex
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

magdalenaAUTOR REVIEW
[06.06.11 08:59:30]
»

Din pacate, din lipsa de timp, nu pot incarca acum toate fotografiile pe care le-as fi vrut, sper insa ca cele incarcate pana acum sa va faca o idee despre acest Castel minunat!

Eu ma bucur ca am reusit, in sfarsit, sa scriu despre el!

Admin
[06.06.11 09:47:27]
»

Selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

webmaster13
[06.06.11 10:04:18]
»

melodia atasata este propunerea muzicala, se poate insa schimba!

johnnyredlabel †
[06.06.11 14:34:53]
»

@magdalena: ca de obicei, ma uimesti! Specialitatea ta este Praga, orasul de aur! Felicitari si sper sa vin si eu cat de curand cu un review depre cea mai frumoasa capitala a Europei! AFA in aprilie (4 nopti, inclusiv de Paste) si pot spune ca nu mi-a fost de ajuns! Din pacate, nu am avut timpul necesar de a asterne cateva randuri (insotite evident de foto!), insa promit ca in cel mai scurt timp posibil sa trec la treaba. Din pacate, in timpul saptamanii nu am timp, iar in week end-uri... sunt calator! Inca o data felicitari, mi-a mers la suflet.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dananecula
[06.06.11 17:04:07]
»

@magdalena

Foarte bine punctate aceste impresii si deosebit de utile, mai ales ca ma tot bate gandul s-ajung si eu in Praga.

Citindu-ti acest amplu review am tras concluzia ca 3 zile nu mi-ar fi de-ajuns.

Nu pot decat sa te felicit pentru atatea amanunte bine structurate ce ni le-ai furnizat.

La o rapida navigare pe internet, am descoperit un amanunt deosebit: acest castel detine recordul omologat de Guinness Book ca fiind cel mai mare castel antic din lume si cel mai mare complex medieval din Europa, asa cum e precizat aici click aici

Dar cel mai mult m-a bucurat faptul ca si un castel din Romania, respectiv Castelul Corvinilor (Hunedoara), sta la loc de cinste printre cel mai fascinante castele ale lumii click aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalenaAUTOR REVIEW
[06.06.11 17:37:03]
»

Multumesc tuturor pentru aprecieri. Pe mine Praga m-a incantat in mod deosebit si mi-a placut mai mult decat alte capitale europene.

Complexul de care am vorbit in aceste impresii este atat de vast incat cele 48 de ore de valabilitate ale biletului ar trebui sa fie petrecute exclusiv in acest perimetru!

@dananecula, am precizat si eu in review ca este cea mai veche fortareata medievala din lume, dar nu stiam ca este si omologata ca atare...

Inca nu am incarcat fotografiile cu Palatul Rosenberg si alte incaperi ale Vechiului Castel, dar sper in curand!

A fost un obiectiv vast, a trebuit sa revad sute de fotografii facute zilele in care l-am vizitat si sa il vizitez iar cu ochii mintii...

georgiana
[06.06.11 17:50:43]
»

Deci, este mai frumoasa Catedrala Sf. Vitus decat Domul Sfantul Stefan din Viena?

magdalenaAUTOR REVIEW
[06.06.11 17:54:04]
»

Categoric Georgiana! Fara doar si poate!

TORA INGRID
[06.06.11 18:52:54]
»

avand in vedere ca plec in 20.06 la Praga, citesc tot ce se scrie sau s-a scris pe aceasta tema. Multumesc pentru acest review, nu mai trebuie decat sa merg acolo sa ma bucur de tot ceea ce ai descris si tu. Am mai fost, dar pe fuga, in urma cu trei ani, de data aceasta sper, pe indelete, sa cuprind mai mult din farmecul acestei capitale de aur.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
popescu.borsa*
[06.06.11 20:09:08]
»

Foarte frumoasă poza P12.

Praga are de asemenea o foarte intensa viaţă de noapte. Nu este cu nimic mai prejos decât Amsterdamul, în acest sens.

Marian Preda
[14.06.11 20:34:38]
»

Buna Magdalena!

Iti MULTUMESC ca m-ai purtat ,,virtual" printre aceste simboluri ale Bohemiei!

Mi-ai starnit nu numai emotia, ci si o curiozitate nativa de... A FI ACOLO!

Tot ce inseamna aceasta capitala europeana reprezinta o atractie!

PRAGA, un ,,complex medieval '' in care vizitatorilor le-ar trebui... zile sa-l descopere, TU esti ce-l mai autorizat sa-l ilustrezi, deoarece observ ca ai o anumita ,,relatie'' cu acest oras!

Ai prins si schimbarea garzilor Castelului? , un adevarat spectacol, nu?

Cu tine ,,am achizitionat " un bilet, pentru un tur complet al Castelului, pe Strada de Aur!

VACANTE PLACUTE!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalenaAUTOR REVIEW
[14.06.11 21:18:31]
»

Multumesc tuturor pentru aprecieri!

Pe mine Praga m-a fascinat mai mult decat Viena sau Budapesta, ori Dresda. Am simtit-o mai calda si am vazut-o mai frumoasa.

In general, Cehia are multe de oferit si merita sa o vizitam!

popescu.borsa*
[15.06.11 07:48:05]
»

În Praga se practica schimbul valutar progresiv. Cursul afisat este pentru sume ce depăşesc 5000 €. Pentru sume inferioare cursul este din ce în mai mic diferenţa putând fi de peste 10 % faţa de cel afişat. Este de preverat să schimbaţi banii la bănci, nu la casele de schimb.

magdalenaAUTOR REVIEW
[15.06.11 08:00:54]
»

In general este de preferat sa schimbam la banci! Eu am fost atentionata de schimbul valutar in Praga, asa ca mi-am schimbat banii in orasul in care am stat in Cehia, la o casa de schimb valutar unde cursul era foarte bun.

Insa eu am platit de cele mai multe ori cu cardul, oriunde, la benzinarie, la magazine, la restaurante. Am platit cash numai biletele de intrare la muzee si pentru maruntisuri. Cardul e sfant in afara si te scuteste de multa bataie de cap!

Pentru cei care platesc cu cardul sa fie atenti sa aiba semnatura pe spatele acestuia. La un magazin mi s-a atras atentia ca nu este semnatura si a vrut sa imi refuze cardul.

Multumim de informatie, @popescu. borsa!

webmaster26
[09.04.17 16:52:23]
»

Mutat în rubrica "Castelul Regal Praghez - ansamblu de clădiri fortificate, PRAGA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dananecula, georgiana, johnnyredlabel, magdalena, Marian Preda, popescu.borsa*, TORA INGRID
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Regal Praghez - ansamblu de clădiri fortificate:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049034118652344 sec
    ecranul dvs: 1 x 1