ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: bucuresti
    ÎNSCRIS: 26.08.11
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    AUG-2009
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Cesky Krumlov - un orasel de vis

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Cesky Krumlov – un orasel de vis

    05.09.2011

    In primavera anului 2009 mi s-a propus un city-break la Praga in termeni foarte avantajosi. 239 euro costa avionul pana la Praga si 4 nopti de cazare intr-un hotel de 3 stele (a foarte bun), cu mic dejun.

    Deoarece nu mai fusesem la Praga, impreuna cu niste prieteni, ne-am hotarat sa mergem.

    La fata locului, avand in vedere interesele noastre diferite, ne-am scindat in doua grupuri.

    Eu si prietena mea voiam sa vedem tot ce se putea vedea, ceilalti, au preferat terasele pragheze.

    Asadar, inainte de a pleca la Praga, mi-am facut ca de obicei, lectiile: ce se putea vedea in Praga si in imprejurimi.

    Desi Karlovy Vary era o destinatie unde ceilalti voiau sa ajunga neaparat (stiti cum e… ca la pomul laudat) intr-un final n-a ajuns nimeni. Recunosc, eu m-am opus cel mai mult: chiar nu am vrut atunci sa merg la Karlovy Vary. Nu prea agreez locurile foarte aglomerate. Sunt satula de aglomeratia de zi cu zi si vreau ca in timpul liber sa am parte de… altceva.

    Asadar Karlovy Vary … s-a dus.

    In schimb, eu si prietena mea aveam sa vedem un loc absolut minunat, despre care gasisem lucruri care imi suscitasera atentia: Cesky Krumlov.

    Aveam sa ajungem la Cesky Krumlov, un orasel aflat la aproximativ 180 km de Praga, in 18.08.2009.

    Din Praga aveam doua posibilitati:

    1. Apoximativ 3 ore cu trenul pana la Ceske Budejovice si apoi cu autobuzul pana la Cesky Krumlov.

    2. 3 ore si un pic cu autobuzul pana la Cesky Krumlov.

    Am ales a doua varianta, deoarece prima ar fi insemnat timp mai mult pe drum, costuri putin mai mari si ajungeam tot la acelasi autobuz pe care puteam sa-l luam direct din Praga.

    Asadar ne-am dus la autogara Florenc, o autogara foarte mare, foarte bine structurata, unde am vazut si curse internationale operate de Eurolines.

    Autogara se afla la iesirea din metrou (intersectia liniei galbene cu linia rosie), statia de metrou avand acelasi nume: Florenc.

    Biletul dus Praga – Cesky Krumlov a costa 192 coroane si pentru ca am luat bilet si pentru intoarcere, acesta a fost mai ieftin, doar 176 coroane. Biletul poate fi achizitionat si de la sofer, dar la un pret mai mare.

    La vremea respectiva 1 coroana ceheasca = 0.1638 lei (nu mare diferenta de azi cand o coroana = 0.1747 lei).

    Asadar drumul dus / intors a costa in jur de 60 lei.

    Am plecat din Praga la ora 08.15 si fix dupa orar, la ora 11.15am fost la autogara de la marginea oraselului Cesky Krumlov.

    La intoarcere, din aceeasi statie am plecat la ora 16.10 si am fost in Praga, in autogara Florenc la ora 19.15.

    Puteti gasi detalii despre orarul si pretul calatoriilor cu autobuzul pe site-ul acesta.

    Cesky Krumlov este un orasel medieval asupra caruia prezentul inca nu si-a pus amprenta negative: cred ca arata la fel ca acum cateva sute de ani.

    Este situat in Boemia de sud.

    In momentul de fata, face parte din patrimonial UNESCO.

    Oraselul e strabatut de Vltava, care se unduieste foarte frumos aici. Numele orasului inseamna ‘’lunca sinuoasa’’, expresie care reda intocmai topografia meandrelor Valtavei.

    Autogara se gaseste undeva sus, fata de orasel.

    De acolo, cu privirea poti cuprinde intreaga zona.

    Este minunat acel punct de belvedere!

    Dintre acoperisurile caselor si peste ele troneaza spectaculos Castelul Krumlov!!

    Acesta era motivul vizitei mele in acest orasel si, de fapt, nu castelul in sine ci ‘’Podul cu 3 nivele’’!

    Adica cum? adica….

    Pai s-o luam cu inceputul:

    Cesky Krumlov este un mic oras burghez, cu case cu arhitectura baroca, in care se afla o biserica splendida: Sfantul Vitus.

    Oraselul este situate in vale, inconjoara la nord de masivul Blasko Forest si la sud si vest de Sumava.

    Castelul Krumlov se ridica mandru, situat pe varful unei stanci, scaldata de raul Valtava la sud si de paraul Polecnice la nord.

    Castelul Krumlov a fost atestat prima data in documente in anul 1253, fiind reconstruit in stil Renaissance de catre arhitectii italieni in sec XVI. Castelul de dimensiuni impresionante, unul dintre cele mai mari din Europa. Este un complex format dintr-un complex de 40 de cladiri si palate, avand cinci curti interioare. Intregul domeniu se intinde pe mai bine de 7 hectare. Cele mai importante dintre aceste cladiri sunt: lapidarium, turnul, castelul propriu-zis, podul, teatrul, pivnitele Wenceslas si bineinteles, nu pot fi uitate gardinile.

    Informatii despre castel puteti gasi pe site-ul de aici si pe site-ul acesta.

    Pentru a ajunge la poarta castelului am strabatut stradutele pitoresti ale oraselului! Case foarte bine conservate, curatenie desavarsita, oameni foarte primitori… ce puteai sa-ti mai doresti?

    La capatul acestui drum de 30 de minute, mers lejer, am ajuns la poarta Castelului.

    Statul ceh a investit foarte mult in conservarea acestui castel, asa incat el se prezinta azi absolut impecabil. Detaliile arhitecturale ale cladirilor, materialele din care castelul este construit, evaluarile expertilor de renume international au condus in anul 1963 la declararea de catre statul ceh a intregii zone ca zona urbana consevata. In anul 1989 castelul a fost declarat monument national, din 1992, impreuna cu imprejurimile, fiind inscris pe lista patrimoniului cultural si natural al UNESCO.

    In comparatie cu dimensiunea redusa a oraselului, castelul Krumlov are o dimensiune neobisnuit de mare, fiind depasit ca dimensiune doar de castelul Hradcany din Praga.

    Aceasta marime m-a frapat de la prima vedere, iar cand am ajuns la poarta castelului, am fost de-a dreptul coplesita.

    Am mers la casa de bilete, aflata pe latura din stanga a intrarii. Aici am dat peste o dilema care trebuia rezolvata instant ca sa zic asa: ce tur dorim sa cumparam.

    Statusem la o coada imensa, toti cei din spatele nostru erau nerabdatori, tinand cont ca persoana de la ghiseu era de un calm care te scotea din minti. Tururile si orele de intrare erau afisate in apropierea ghiseului, asa incat nu aveai timp sa te gandesti inainte de a ajunge acolo. Astfel, fiecare ajungea sa petreaca foarte mult timp la ghiseu pentru a se hotara ce doreste.

    Intrarea se face doar la anumite ore, doar tururi ghidate, fiecare tur la alt pret, pe un alt traseu, existand si un tur care le includea pe toate.

    Avand in vedere si ora la care trebuia sa fim la autogara pentru intoarcere, nu am luat turul cel mai complet.

    Turul pe care l-am cumparat noi includea lapidariul, turnul, castelul si a costat 260 coroane, iar pentru a vedea si podul si teatrul am mai platit suplimentar 50 coroane. In total 310 coroane de persoana (in total, aproximativ 50 lei).

    De fapt, pentru acel pod batusem drumul pana aici, nu-i asa??!

    La ora indicata pe bilet, un ghid a venit si ne-a luat pentru a incepe vizitarea castelului. Tururile puteau fi alese si in functie de limba in care doreai sa ti se vorbeasca, noi preferand turul in engleza.

    De la capul locului ni s-a spus ca nu avem voie sa fotografiem in interior, ceea ce nici nu s-a putut, ghidul fiind mai mult decat vigilent in acest sens.

    Cam doua ore a durat plimbarea ghidata prin castel. Ce am vazut acolo este absolut fabulos! Castelul are si o capela nemaipomenita. Camerele sunt absolut somptuoase.

    Dealtfe, privind zidurile exterioare aflate in curtile interioare ale castelului va puteti lesne inchipui cam cum arata interiorul.

    Culorilr sunt atat de vii incat ai impresia ca sunt actuale. Exista desene care imita zidul, dar si ziduri care imita desenele.

    Castelul propriu zis, asa cum v-am mai spus, se afla pe o stanca.

    Pe o alta stanca se afla o gradina si un teatru, o sala de teatru in adevaratul sens al cuvantului. Nu-mi amintesc cate locuri are, dar opulenta prezenta in acea sala si oglinzile care dau stralucire interiorului, demonstreaza pe langa maiestria mesterilor, bogatia locatarilor.

    Ei bine, cele doua stanci, adica teatrul si castelul au fost unite printr-un pod.

    Dar nu un pod obisnuit, ci unul cu trei etaje. ‘’Podul cu 3 nivele’’, caci acesta este numele sau ‘’oficial’’, este inalt de 40 metri si lung de 30 metri.

    Eu recunosc, sunt fascinata de aceasta constructie.

    Nu va pot spune ce priveliste minunata am avut in fata ochilor atunci cand am fost pe pod, sau chiard in castel, asupra oraselului si a intregii zone!

    Vremea era excelenta si o multime de oameni faceau canoe pe Valtava.

    Restul… stateau la terase.

    Oraselul e fermecator in intregul lui!!

    Si cu toate ca sunt mai multi turisti decat localnici, este un orasel linistit.

    Ceea ce mi-a inspirat mie in acel moment: locul idilic pentru luna de miere - liniste dar fara plictiseala, departe dar totusi aproape de oameni!!!

    Cam asta este ceea ce pot sa va spun acum despre Cesky Krumlov.

    Daca v-a placut si va doriti, nu va urez decat sa ajungeti acolo si sa va bucurati de tot ceea ce veti vedea, cel putin cat m-am bucurat si eu!!!


    [fb]
    ---
    Trimis de a.sr* in 05.09.11 22:47:28
    Validat / Publicat: 06.09.11 00:02:42
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în CEHIA
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5299 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (a.sr*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P51 Ei... chiar aici pe aceasta terasa suspendata, ne-am potolit foameaaaaaa !!!!!
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    webmaster [06.09.11 00:02:38] »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    a.sr* [06.09.11 00:03:33] »

    multumesc!!

    nicoletass [06.09.11 10:14:20] »

    Super loc, frumoasa prezentare, felicitari!

    Pozele, foarte frumoase si edificatoare, au explicatii si povestea ta a prins viata. M-au facut sa ma plimb prin castel, sa traversez podul, nivel cu nivel, sa plutesc pe Valtava si sa admir maretia castelului, m-am furisat pe stradutele inguste si m-am desfatat, cu frumusete, pe terasele de malul Valtavei.

    Soarele cu clopotei sa-ti susure, sclipind in soare, noi destinatii deosebite.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    magdalena [06.09.11 11:01:52] »

    Un orasel foarte frumos! Dupa cate vad, nu ati scapat de aglomeratie nici aici... Data viitoare iti recomand cu caldura Karlovy Vary, nu e chiar asa de aglomerat pe cat credeai.

    Eu sunt fan castele si am reusit sa vad cateva castele cehesti interesante, insa cel prezentat de tine pare si mai interesant, asa ca voi ajunge aici in mod sigur anul viitor cand e programata urmatoarea mea vizita in Cehia!

    Si tie, daca mai ajungi in Republica Ceha, iti recomand Castelul Karlstein , despre care am scris aici http://amfostacolo.ro/hotel.php?d=descopera-karlstein--alte-zone&id=8019 si Castelul Krivoklat, vezi aici http://amfostacolo.ro/hotel.php?d=descopera-karlstein--alte-zone&id=8019 , iar la Castelul Hnevin te poti caza chiar, este un hotel acum si au si restaurant (vezi aici: http://amfostacolo.ro/cehia-pareri,31/usti-nad-labem,230,1924/descopera-most,7823/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__15817.htm )

    Felicitari pentru fotografii!

    a.sr* [06.09.11 22:43:50] »

    ooo... merci frumos! la karlstein am fost. foarte tentant pare Hnevin... n-am dormit niciodata intr-un castel, in afara de casa mea bineinteles, care este ADEVARATUL castel ptr mine

    a.sr* [06.09.11 23:00:23] »

    pentru aceasta urare nicoletass, chiar iti multumesc foarte mult! sa fie!! si tie iti doresc sa ai parte tot asa!

    ak-ar de rumÂn † [29.06.12 17:35:15] »

    Pentru cei care vor să viziteze Cesky Krumlov, recomand să-și petreacă măcar câteva ore în burg-ul de jos și neapărat alte câteva ore bune în grădina (parcul) castelului, pe care prima dată l-am ratat (ora închiderii era, cred 18,00).

    Chiar merită.

    Locația, părere personală, este cred cel mai frumos loc din Cehia, dupa Praga.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster13 [02.11.12 08:36:10] »

    Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    a.sr*, ak-ar de rumÂn, magdalena, nicoletass
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cesky Krumlov:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.69655108451843 sec
    ecranul dvs: 1 x 1