86055 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă zona Belogradchik

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
28.05.2018
DE
Avatar iulianic
--- F ---
vârsta 50-60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.05.11
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
20 leva
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
70.0 %
  
Satisfăcător
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
8.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Peștera Măgura. O călătorie spre centrul Pământului


Cazați la Bononia Hotel - Vidin, în cea de-a doua zi a minivacanței noastre am hotărât să facem o deplasare la Belogradchik. Pentru că altfel n-ar fi fost posibil, în programul zilei am inclus și o abatere la Peștera Măgura despre care citisem că este frumoasă și foarte interesantă.

Drumul de la Vidin până la Peștera Măgura este de 48 km. La Dimovo, din artera principală care continuă spre Montana și Sofia, se desprinde o ramificație nu tot atât de bună din punct de vedere al carosabilului, de-a lungul căreia sunt plasate din loc în loc indicatoare spre Măgura Cave. Străbatem localitățile Ostrokaptsi, Kladorub și Rabisha, apoi, după ieșirea din sat, la vreun kilometru și jumătate, ajungem la obiectivul propus. Chiar dacă nu foarte bun, mai ales în ultima parte în care străbate o zonă împădurită, verde, drumul este foarte frumos.

Am lăsat mașina lângă o alta parcată acolo, în fața unui fost motel cu restaurant, acum pustiu și părăginit și - după urcușul pe scara cu trepte de piatră - ajungem la casa de bilete. 10 leva/persoană - adulții - sau 8 leva/persoană - copiii - trebuie să achite cei care doresc să facă o mică incursiune spre centrul Pământului. Fără nici un fel de informație turistică, fără ghid, am pornit singuri în aventura din semiîntuneric. Ni s-a indicat doar scara (tot de piatră) pe care trebuia să coborâm până la intrarea în peșteră. Explorarea adâncurilor a durat cam două ore nemaiîntâlnind alți vizitatori nici în subteran și nici la ieșire.

Undeva, în adâncuri, după ce te-ai mai familiarizat cu semiîntunericul, poți studia planul peșterii infățișat pe un panou, numai cu detalii în bulgară.

Cercetătorii geologi au stabilit că Peștera Magura - una dintre cele mai mari și mai renumite peșteri din Bulgaria - are o vechime de aprox. 15 milioane de ani. Dintr-o galerie principală (cu șase săli de dimensiuni diferite) pornesc trei ramuri laterale, însumând o lungime de aprox. 2500 m. Temperatura în subteran este de 12̊ C, iar umiditatea poate atinge 80%. Deci, atenție la vestimentația și la încălțămintea cu care vă aventurați în peșteră! Partea de jos este preponderent umedă, cu mici acumulări de apă, și poate fi alunecoasă.

Am urmat aleile cu trepte de piatră, umede, pe care picau din când în când stropi din plafon. Ajutându-ne uneori de balustrade, înaintam fotografiind bolți naturale impresionante, stalactite și stalagmite spectaculoase, cu înălțimi sau cu grosimi uimitoare, dar nu la fel de frumoase ca cele de la Postojnska Jama - Slovenia. Ceea ce impresionează la Peștera Magura este rotunjimea porțiunilor erodate, înălțimea unor săli și mai ales picturile preistorice de cavervă descoperite aici. Acestea din urmă au fost motivul care m-a determinat să vizitez peștera bulgărească. Nu mai văzusem așa ceva.

Urmând săgețile indicatoare, am ajuns în caverna cu picturile care decorează pereți întregi de stâncă. Cercetătorii au căzut de acord că acestea au fost executate cu guano de lilieci. Și în zilele noastre în Peștera Măgura trăiesc colonii întregi de lilieci și nu trebuie să fiți surprinși dacă vreunul, amețit, va zbura prin preajma voastră, la joasă înălțime. Nu este nimic de speriat la această specie obișnuită cu întunericul, aproape nevăzătoare. Dacă aveți capul acoperit - mai ales doamnele cu părul lung - nu există riscul ca zburătoarea semioarbă să vă rămână încurcată în păr.

Dar, să revin la picturile rupestre, cele care mi-au suscitat atât de mult interesul. Cu răbdare, privind îndelung urmele de pe pereți, poți identifica siluete umane cu brațele ridicate deasupra capului, bărbați la vânătoare, animale (câini, capre, păsări mari asemănătoare struțului), forme geometrice (figuri în formă de T, linii paralele verticale, zig-zaguri, cercuri, faguri). Foarte interesantă mi s-a părut reprezentarea soarelui. Specialiștii spun că picturile rupestre din Peștera Măgura - unice în Peninsula Balcanică - datează din epoci diferite, începând cu paleoliticul timpuriu și continuând cu neoliticul și începutul epocii bronzului. Despre reprezentarea soarelui se spune că face parte dintr-un calendar solar din epoca neolitică, cel mai vechi calendar solar descoperit în Europa.

Nu sunt în măsură să contrazic ceva din rezultatele cercetărilor, dar oricine privește atent poate identifica și urme ale trecerii vandalilor prin peșteră. Observăm inscripții (cu caractere latine sau slavone). Probabil că multe dintre desenele de pe pereți sunt imitații datând din zilele noastre. Numele de Denis (scris cu caractere slavone), dar și alte nume scrijelate peste picturi, stau mărturie în acest sens. În prezent, accesul la zona picturilor rupestre este oarecum limitat prin montarea unor balustrade în fața pereților, dar - mai ales pentru faptul că vizitarea se face fără a fi însoțit de ghid sau de un supraveghetor - numai propria conștiință te poate face să respecți acest loc turistic interesant și unic.

La Peștera Măgura, comparativ cu alte peșteri pe care le-am vizitat, nu există nici o restricție privind filmarea sau fotografierea. Atâta doar că din cauza luminilor din interior, nu toate cadrele sunt reușite.

Când în cele din urmă am ieșit la lumina zilei, ne aflam la poalele unei stânci înconjurată de vegetație, pe un platou pe care aștepta - gol - un trenuleț. Persoana de la micul magazin (cu suveniruri, cu vinuri locale și cu răcoritoare) ne-a informat că trenulețul nu face curse decât atunci când sunt mai mulți turiști. Cum noi doi am fost singurii care ne-am aventurat la ora aceea în călătoria spre centrul Pământului, oricât de obosiți am fi fost, acum, la suprafață, nu ne rămânea decât să ne deplasăm pietonal - vreo 2 km - până la locul în care ne lăsaserăm mașina.

Am făcut acest drum în ritm lejer, de plimbare, privind de la înălțime Lacul Rabisha - cel mai mare lac din Bulgaria și șerpuirea asfaltului mărginit de liliacul căruia îi trecuse floarea, de iasomia cea plăcut mirositoare și de tot felul de arbuști sălbatici.

În încheiere, aș vrea să menționez un amănunt important pentru viitorii vizitatori. La finalul vizitei noastre la Peștera Măgura, când am ajuns la locul în care ne lăsaserăm mașina, lângă restaurantul părăginit, nefuncțional, am fost abordați de un cetățean - probabil cel care încasa taxa de intrare la toaletele existente acolo. Acesta ne-a pretins 3 leva pentru parcarea mașinii, deși în jur nu era nici o mențiune sau vreun însemn referitor la acest aspect. Nu conta că plătiserăm taxa de intrare la peșteră - și încă una dintre cele mai mari pentru un obiectiv turistic bulgar - 10 leva/persoană. Pretinsul încasator de taxe de parcare avea și bilete și voia să ne dea nu unul, ci două. Atunci am intrat la idei. În timp ce soțul meu îl întreba de ce două - "plătim parcarea pe persoană sau pe mașină?" - eu mi-am aruncat ochii pe bilet. Era de 1,50 leva, dar avea înscris pe el "Билет за пътуване" ceea ce înseamnă "Bilet de călătorie". Or, noi călătoream cu mașina noastră și nu cu altceva. Ghinionistul a pierdut din vedere faptul că turistul străin - în opinia lui numai bun de fraierit - mai cunoaște câte un cuvânt care nu este pe limba țării natale. Desigur, 3 leva nu este cine știe ce sumă, dar parcă nu vrei să fii luat de fraier de orice closetar bulgar.

La Kaleto, în Belogradchik, nu am fost taxați pentru parcare deși am oprit chiar lângă un panou pe care era înscris tariful. Când ne pregăteam să facem plata, încasatoarea ne-a întrebat dacă vom vizita cetatea. Primind un răspuns afirmativ, ne-a indicat unde se află casa de bilete. Mașina a rămas pe loc, nepretinzându-ni-se nici la final vreo taxă pentru parcare. Am concluzionat că - la Belogradchik - vizitatorii obiectivului turistic nu datorează și taxă de parcare.

---
Impresii încărcate de iulianic in 28.05.2018 13:33:35

Validat / Publicat: 28.05.18 16:21:39


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în BULGARIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 846


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  38400 PMA (din 28 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de iulianic? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster26
[28.05.18 16:20:35]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Belogradchik, VIDIN" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[28.05.18 17:30:46]
» mesaj pers

   @iulianic:

   Interesantă. Imi plac peșterile foarte mult dar nu știu dacă m-aș aventura fără ghid, ați fost curajoși. Oricum o voi avea în vedere când mai ajung prin zonă, poate nimeresc un grup.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic
[28.05.18 20:17:10]
» mesaj pers

   @elviramvio: Da, interesantă! Interesantă mai ales pentru desenele de pe pereți, dar nici pe departe frumoasă ca Postojnska Jama din Slovenia.

   Peștera Măgura este lungă. Te cam plictisești până ajungi la sala cu picturi preistorice, dar sunt indicatoare și aleile te conduc ele însele. Când am ajuns acolo, la casa de bilete, în afară de doamna care încasa taxa, mai erau doi bărbați. Cred că unul dintre ei era ghid, dar de ce să se mai obosească în peșteră pentru numai doi vizitatori? În doi, nu are de ce să-ți fie teamă în peșteră. Sunt lumini, e adevărat, cam discrete. Înălțimea plafonului de care stau agățați liliecii este mare. Doar câte unul mai amețit trece în zbor de ici colo.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- doinafil
[28.05.18 21:39:14]
» mesaj pers

   @iulianic: După cum a spus și Elvira mai sus, nici eu nu m-aș fi încumetat să intru pe sub pământ, fără ghid, sau fără alți turiști.

   În poza P21 parcă se văd trei siluete: un bărbat, o femeie într-o îmbrățișare, și un copil (sau, mai degrabă, un câine mai mare, în pozișia șezând, cu spatele.

   Natura lucrează câteodată parcă sub mâna unui sculptor. Așa am observat și în altă peșteră, în „Cave d*Arta”, din Palma de Mallorca, unde se vedea o formațiune geologică de forma unui elefant.

   Felicitări pentru curaj, pentru poze și pentru aerticol!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- krisstinna
[29.05.18 09:35:19]
» mesaj pers

   @iulianic: Și eu am coborât in Creta într-o peșteră, fără ghid. L-am convins și pe domnul C, mai erau acolo doi oameni dar la un moment dat cei doi au ieșit și am rămas doar noi.

   Uitasem că acolo era un mormânt, era locul in care au murit sute de oameni, uitasem totul datorită măreției locului. Practic eram in cavoul lor, in inima pământului, a fost impresionant.

   Felicitări, am citit cu mare interes, după cascade, peșterile sunt favoritele mele :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- iulianic
[29.05.18 10:27:12]
» mesaj pers

   @elviramvio și @doinafil:

… nu știu dacă m-aș aventura fără ghid...

… nu m-aș fi încumetat să intru pe sub pământ, fără ghid, sau fără alți turiști.

   Da, ghidul are rolul lui, dar dacă se nimerește unul care-și face prezentarea numai în bulgară (ca la Peștera Orlova Ciuca), nu e de prea mare folos. Ceilalți turiști – dacă ar fi fost – m-ar fi împiedicat la poze. De întuneric, de lilieci sau de alte animale nu mi-a fost teamă. Peștera se încuie atunci când nu este program de vizitare. Sunt porți de fier la ambele capete, iar turiștii care intră și care ies sunt cu siguranță monitorizați. Persoana care ne-a întâmpinat la ieșire și care ne-a salutat zâmbind, părea că știa de prezența noastră.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- iulianic
[29.05.18 10:58:16]
» mesaj pers

   @krisstinna: Mulțumesc pentru aprecieri!

   În Creta, noi am vizitat doar Dikti Cave, peștera unde se spune că s-ar fi născut Zeus - maimarele zeilor Olimpului. Nici acolo ghidul grupului nu ne-a însoțit, ci doar ne-a indicat cărarea în pantă abruptă care conduce la intrarea în peșteră. El și cei – majoritatea – fără o prea bună condiție fizică au rămas în așteptare, la o terasă. La casa de bilete doar am achitat taxa și ni s-a arătat intrarea. Atunci au fost și alți vizitatori.

   Dikti Cave este mai curând o groapă uriașă, săpată aproape vertical către străfundurile pământului. O scară cu balustradă solidă se bifurcă la un moment dat, astfel încât la coborâre se merge pe o parte, iar la urcare pe cealaltă. Nu pot spune că Dikti Cave m-a impresionat prea mult.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- tata123
[30.05.18 10:04:32]
» mesaj pers

   @iulianic: Un obiectiv foarte interesant, mai ales prin prisma existenței acelor picturi preistorice. Ati petrecut 2 ore în subteran, mă gândesc că pe la noi prin peșteri închei traseul de vizitare în circa 30 de minute :) Am văzut câteva fotografii pe Internet cu o sală imensă, de zeci si zeci de metri înălțime și lungime.

   Mă uit la imaginile preistorice surprinse de aparatul foto și parcă nu îmi vine să cred că au fost făcute cu mii de ani în urmă. Se pare că sunt circa 750 de picturi pe pereții peșterii, unele având o simbolistică greu de descifrat (ar fi existat si păreri privind existența unor imagini de extratereștrii).

   Mulțumim pentru articolul descriptiv și pentru amănuntele privind accesul. Vacanțe frumoase!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- webmaster
[30.05.18 10:57:49]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

   ===

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic
[30.05.18 11:13:50]
» mesaj pers

   @tata123: Da, se zice că sunt vreo 750 de picturi pe pereții Peșterii Măgura. Poate numărate element cu element, dar cine să le fi numărat? Eu în orice caz, nu. Multe par grupate cu un anume înțeles. Nu sunt pe o întindere foarte mare. Peștera este lungă și ți se urăște mergând pe căile ei de acces când în sus și când în jos, până ajungi la zona cu stalactite care este într-o parte a peșterii sau la zona cu picturi care este în cealaltă parte, mai aproape de ieșire.

   Și eu am pus serios la îndoială vechimea picturilor de pe pereți. Unele par chiar foarte proaspete. S-ar putea să fie și interesul de a scoate în evidență unicitatea locului. Cât despre scrijeliturile de deasupra unor desene sau de numele foarte… contemporane, ce să mai zic? Nu cred că în preistorie s-a numit cineva Denis și că-și putea scrie numele cu litere slavone.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- hopyk
[01.06.18 11:54:21]
» mesaj pers

   Foarte frumos!!! Citind articolul si vazand superbele poze, regret ca am trecut repede pe langa ea, fara s-o mai vizitam. Data viitoare cu siguranta n-o mai ocolim. Felicitari pentru articol!!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic
[08.06.18 21:20:57]
» mesaj pers

   @hopyk: Mulțumesc! Peștera chiar merită vizitată, dar cred că e bine ca oamenii să știe la ce să se aștepte. Trebuie ceva timp pentru a o străbate în totalitate, iar ca să te întorci din drum înainte de a o termina de cutreierat, înainte de a vedea cele mai interesante zone ale sale, adică stalactitele și picturile preistorice - ambele amplasate către sfârșitul traseului - este mare păcat.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[49] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2018] Peștera Măgura - Spre casa de bilete și intrarea în peșteră. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969669">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969669"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969669">Şterge vot</a></div><span id="v9969669" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969669)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969669Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969669MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2018] Peștera Măgura - Spre casa de bilete și intrarea în peșteră.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2018] Peștera Măgura - Ajungem la casa de bilete. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969671">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969671"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969671">Şterge vot</a></div><span id="v9969671" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969671)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969671Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969671MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2018] Peștera Măgura - Ajungem la casa de bilete.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2018] Peștera Măgura - Intrarea în peșteră și persoana care ne-a deschis. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969674">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969674"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969674">Şterge vot</a></div><span id="v9969674" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969674)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969674Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969674MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2018] Peștera Măgura - Intrarea în peșteră și persoana care ne-a deschis.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2018] Peștera Măgura - Dincolo de intare, coborârea la iad. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969677">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969677"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969677">Şterge vot</a></div><span id="v9969677" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969677)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969677Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969677MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2018] Peștera Măgura - Dincolo de intare, coborârea la iad.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2018] Peștera Măgura - Impresionante scobituri în stâncă. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969678">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969678"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969678">Şterge vot</a></div><span id="v9969678" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969678)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969678Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969678MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2018] Peștera Măgura - Impresionante scobituri în stâncă.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2018] Peștera Măgura - Formațiuni geologice spectaculoase. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969680">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969680"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969680">Şterge vot</a></div><span id="v9969680" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969680)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969680Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969680MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2018] Peștera Măgura - Formațiuni geologice spectaculoase.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2018] Peștera Măgura - Planul peșterii numai în bulgară. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969681">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969681"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969681">Şterge vot</a></div><span id="v9969681" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969681)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969681Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969681MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2018] Peștera Măgura - Planul peșterii numai în bulgară.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2018] Peștera Măgura - Formațiuni geologice spectaculoase. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969682">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969682"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969682">Şterge vot</a></div><span id="v9969682" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969682)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969682Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969682MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2018] Peștera Măgura - Formațiuni geologice spectaculoase.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2018] Peștera Măgura - În punctele esențiale, săgeți indicatoare. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969684">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969684"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969684">Şterge vot</a></div><span id="v9969684" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969684)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969684Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969684MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2018] Peștera Măgura - În punctele esențiale, săgeți indicatoare.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2018] Peștera Măgura - Călătorie spre centrul Pământului. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969685">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969685"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969685">Şterge vot</a></div><span id="v9969685" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969685)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969685Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969685MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2018] Peștera Măgura - Călătorie spre centrul Pământului.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2018] Peștera Măgura - Spre stlactite sau spre picturile rupestre? -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969686">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969686"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969686">Şterge vot</a></div><span id="v9969686" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969686)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969686Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969686MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2018] Peștera Măgura - Spre stlactite sau spre picturile rupestre?
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2018] Peștera Măgura - Formațiuni geologice spectaculoase. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969687">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969687"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969687">Şterge vot</a></div><span id="v9969687" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969687)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969687Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969687MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2018] Peștera Măgura - Formațiuni geologice spectaculoase.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2018] Peștera Măgura - Picturile rupestre preistorice luminate și protejate de balustradă. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969689">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969689"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969689">Şterge vot</a></div><span id="v9969689" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969689)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969689Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969689MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2018] Peștera Măgura - Picturile rupestre preistorice luminate și protejate de balustradă.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2018] Peștera Măgura - Picturile rupestre preistorice luminate și protejate de balustradă. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969690">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969690"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969690">Şterge vot</a></div><span id="v9969690" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969690)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969690Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969690MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2018] Peștera Măgura - Picturile rupestre preistorice luminate și protejate de balustradă.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2018] Peștera Măgura - Picturile rupestre preistorice luminate și protejate de balustradă. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969691">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969691"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969691">Şterge vot</a></div><span id="v9969691" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969691)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969691Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969691MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2018] Peștera Măgura - Picturile rupestre preistorice luminate și protejate de balustradă.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2018] Peștera Măgura - Picturile rupestre preistorice. Reprezentarea soarelui. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969692">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969692"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969692">Şterge vot</a></div><span id="v9969692" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969692)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969692Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969692MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2018] Peștera Măgura - Picturile rupestre preistorice. Reprezentarea soarelui.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2018] Peștera Măgura - Picturile rupestre preistorice luminate și protejate de balustradă. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969694">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969694"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969694">Şterge vot</a></div><span id="v9969694" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969694)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969694Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969694MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2018] Peștera Măgura - Picturile rupestre preistorice luminate și protejate de balustradă.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2018] Peștera Măgura - Picturi rupestre preistorice. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969695">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969695"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969695">Şterge vot</a></div><span id="v9969695" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969695)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969695Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969695MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2018] Peștera Măgura - Picturi rupestre preistorice.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2018] Peștera Măgura - Formațiuni geologice spectaculoase. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969696">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969696"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969696">Şterge vot</a></div><span id="v9969696" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969696)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969696Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969696MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2018] Peștera Măgura - Formațiuni geologice spectaculoase.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2018] Peștera Măgura - Formațiuni geologice spectaculoase. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969698">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969698"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969698">Şterge vot</a></div><span id="v9969698" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969698)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969698Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969698MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2018] Peștera Măgura - Formațiuni geologice spectaculoase.
foto iulianic [28.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2018] Peștera Măgura - Formațiuni geologice spectaculoase. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969699">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969699"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969699">Şterge vot</a></div><span id="v9969699" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969699)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969699Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969699MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2018] Peștera Măgura - Formațiuni geologice spectaculoase.
foto iulianic [28.05.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [MAY-2018] Peștera Măgura - Motelul - restaurant abandonat. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969700">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969700"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969700">Şterge vot</a></div><span id="v9969700" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969700)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969700Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969700MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAY-2018] Peștera Măgura - Motelul - restaurant abandonat.
foto iulianic [28.05.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [MAY-2018] Peștera Măgura - În subteran. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969701">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969701"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969701">Şterge vot</a></div><span id="v9969701" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969701)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969701Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969701MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [MAY-2018] Peștera Măgura - În subteran.
foto iulianic [28.05.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [MAY-2018] Peștera Măgura - În subteran. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969702">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969702"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969702">Şterge vot</a></div><span id="v9969702" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969702)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969702Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969702MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [MAY-2018] Peștera Măgura - În subteran.
foto iulianic [28.05.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [MAY-2018] Peștera Măgura - În subteran. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969704">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969704"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969704">Şterge vot</a></div><span id="v9969704" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969704)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969704Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969704MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [MAY-2018] Peștera Măgura - În subteran.
foto iulianic [28.05.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [MAY-2018] Peștera Măgura - În subteran. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969705">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969705"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969705">Şterge vot</a></div><span id="v9969705" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969705)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969705Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969705MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [MAY-2018] Peștera Măgura - În subteran.
foto iulianic [28.05.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [MAY-2018] Peștera Măgura - În subteran. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969706">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969706"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969706">Şterge vot</a></div><span id="v9969706" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969706)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969706Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969706MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [MAY-2018] Peștera Măgura - În subteran.
foto iulianic [28.05.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [MAY-2018] Peștera Măgura - În subteran. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969707">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969707"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969707">Şterge vot</a></div><span id="v9969707" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969707)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969707Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969707MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [MAY-2018] Peștera Măgura - În subteran.
foto iulianic [28.05.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P29 [MAY-2018] Peștera Măgura - În subteran. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969708">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969708"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969708">Şterge vot</a></div><span id="v9969708" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969708)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969708Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969708MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P29 [MAY-2018] Peștera Măgura - În subteran.
foto iulianic [28.05.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P30 [MAY-2018] Peștera Măgura - În subteran. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av969709">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv969709"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=969709">Şterge vot</a></div><span id="v9969709" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(969709)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f969709Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e969709MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P30 [MAY-2018] Peștera Măgura - În subteran.
foto iulianic [28.05.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[49] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.127588033676 sec