ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.02.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 4 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

De Paste la Veliko Tarnovo

Ilustrație video-muzicală
Vasilia Oblak - Cloud


TIPĂREȘTE

Cand am ales Veliko Tarnovo pentru vacanta de Paste de anul acesta ne-am gandit ca este aproape de Bucuresti, aproximativ 180 km, ca ofera conditii foarte bune de cazare-mai ales ca nu mai voiam all inclusive-, ca avem multe de vazut chiar daca vremea este capricioasa primavara. Am mai fost aici acum trei ani, la inceputul lunii septembrie-atunci ne-am cazat la Arbanassi-si imi doream sa revad orasul vechi agatat pe stanca, cu case care par suprapuse, una in "capul" alteia, varuite in alb, cu stradute inguste, cu pomi si vita de vie crescute parca din piatra, cu povesti ascunse in spatele perdelelor cu danteluta de la ferestre.

S-a scris mult si foarte bine documentat despre istoria milenara a orasului-unul dintre cele mai batrane din Bulgaria dar si din Europa-eu nu as vrea sa repet ci doar sa incerc sa redau atmosfera orasului in care istoria te trage de maneca la fiecare colt de strada, in care timpul pare ca s-a oprit, doar masinile si hainele oamenilor readucandu-te in prezent. Vorbesc, desigur, de orasul vechi, partea noua a orasului neavand nimic deosebit fata de alte asezari, poate doar faptul ca VelikoTarnovo, fiind important centru universitar,sunt foarte multi tineri.

Hotelul in care am stat, Grand Hotel Yantra (vezi impresii), este foarte bine situat, aproape de cetatea medievala Tsarevets dar si de ulitele strabatute zilnic de turisti din multe tari-Gurko, Ivan Vazov, Stefan Stambolov, Racovski, Varosha... De pe imensa terasa a apartamentului care a fost "casa" familiei mele de Paste priveam cetatea si Catedrala Patriarhala care amintesc glorioasa perioada in care aici era capitala celui de-al doilea Regat Bulgar, epoca in care orasul era unul dintre cele mai importante centre politice, culturale, religioase ale Europei. Ruinele sunt bine conservate, pe alocuri reconstituite, primavara dealul Tsarevets este inveselit de splendoarea pomilor infloriti dar cu adevarat spectaculos mi s-a parut noaptea. Dupa lasarea intunericului Veliko Tarnovo este mai frumos decat ziua, bisericile, statuile, zidurile cetatii sunt luminate discret astfel incat ai impresia ca acolo, in cetate, locuitori din alte timpuri isi vad linistiti de treburile lor... In ajunul Pastelui, eram in restaurantul hotelului, s-a facut brusc intuneric si a inceput spectacolul de sunet si lumina de la cetate care are loc ori de cate ori este o sarbatoare. Tineri, maturi, copii, cu totii am fost incantati de magia luminilor care se schimba cu repeziciune, de laserele care strabat cerul intunecat, de tonalitatea grava a clopotelor si de muzica ce sugereaza prin schimbarile de ritm evenimentele tragice dar si pe cele fericite din istoria poporului bulgar. Rand pe rand suntem partasi la inflorirea si decaderea Regatului Bulgar, la deznadejdea si suferinta poporului supus timp de aproape 500 ani Imperiului Otoman, la eroismul Miscarii de Eliberare Nationala, in final acordul triumfal al muzicii sugerand eliberarea de sub dominatia otomana si renasterea spiritului poporului bulgar. Minunat acest spectacol, copiii au fost fascinati, nimeni n-a scos nici un sunet... Prima versiune a spectacolului care impresioneaza turistii de pretutindeni a fost realizata in 1985 pentru a comemora a 800-a aniversare a revoltei antibizantine conduse de fratii Petru si Asan.

In noaptea de Inviere am fost sa luam Lumina de la biserica cea mai apropiata de Grand Hotel Yantra-Catedrala Nasterea Maicii Domnului de pe Ulita Ivan Vazov. In anul 1844, din bani proveniti exclusiv din donatiile credinciosilor, renumitul constructor Kolio Ficheto a ridicat o biserica monumentala, identica cu cea actuala, care insa a fost distrusa de devastatorul cutremur din 1913. Vointa divina a fost ca aceasta biserica sa renasca in forma ei initiala, astfel incat a fost gasita macheta de ghips a bisericii cladite de Kolio Ficheto. Negustorii instariti ai orasului au finantat reconstructia catedralei care a fost sfintita in 1934 si pictata abia in 1954, deosebite fiind frescele, foarte bine pastrate, care redau scene din istoria orasului Veliko Tarnovo si a poporului bulgar. Este interzisa fotografierea si filmarea in interiorul catedralei, eu am facut totusi o singura poza pentru ca nu obsevasem afisul, apoi mi-a atras baiatul meu atentia. Catadrala are mare importanta istorica pentru bulgari, aici oficiindu-se slujba de multumire la intrarea trupelor rusesti eliberatoare in Veliko Tarnovo, in 1877, fiind totodata locul unde regii Alexandru I Battenberg si Ferdinand au depus juramantul.

Ne-am plimbat mult, fara o tinta anume, pe ulitele pietruite ale orasului vechi, cu case specifice arhitecturii renasterii bulgare, unele renovate, altele triste, cu pozele proprietarilor plecati dintre noi lipite pe porti. Multe dintre ele sunt transformate in pensiuni, cafenele, restaurante, anticariate, muzee. Cele locuite se cunosc dupa rufele intinse la uscat, dupa ghivecele cu muscate abia scoase din iarna-le-am vazut si inflorite si inveselesc de minune batranele casute-dupa pisicile rasfatate tolanite la soare. Sunt multe pisicute pe strazile vechiului oras, trec nepasatoare pe langa turisti, semn ca ele sunt stapanele si noi intrusii... Cel mai mult impresioneaza modul in care sunt construite casele, suspendate pe stanca, valorificand fiecare palma de teren, una lipita de alta, iluzia optica fiind de suprapunere pe verticala. Putine au curti, foarte mici, majoritatea au balconase sau terase agatate deasupra strazii sau periculos suspendate-pentru noi care nu suntem obisnuiti -deasupra prapastiei.

Pentru cine vrea sa simta atmosfera orasului este "obligatorie" plimbarea pe Ulita Gen. Gurko-poarta in semn de recunostinta numele contelui rus care a eliberat Veliko Tarnovo dupa aproape 500 ani de stapanire otomana. E multa liniste, nu sunt pravalii pe aceasta strada, privelistea orasului si a monumentului fratilor Asan din vale este superba. Intr-una din casele vechi, adevarata bijuterie arhitecturala, Casa Sarafkina, este amenajat un muzeu etnografic, fiind expuse tesaturi, costume populare, ceramica, obiecte de uz casnic, un etaj intreg fiind dedicat obiceiurilor populare. Foarte cautat de turisti este hotelul Gurko, amenajat intr-o frumoasa cladire reprezentativa pentru stilul renasterii bulgare. Multi turisti aleg sa se cazeze aici sau sa manance in taverna amenajata la parterul hotelului.

Pe cat de linistita este Ulita Gurko pe atat de agitata este Ulita Racovski-vechea Samodovska Charshya-strada unde mesterii artizani isi au pravaliile si atelierele din secolele trecute. Galerii de arta, magazine cu splendide bijuterii din argint lucrate manual, vase traditionale din ceramica, icoane, antichitati, cafenea unde poti savura o delicioasa cafea turceasca la nisip, alaturi de o bucata de rahat sau halvita, casuta mesterului care lucreaza vase de arama... Nimeni nu pleaca fara sa cheltuie ceva bani in pravaliile artizanilor care sunt deosebit de prietenosi. Stiu sa-si vanda marfa, ce mai... Nici eu nu am rezistat si am plecat dintr-un magazin de bijuterii cu o cruciulita lucrata in filigran.

Pe Ulita Racovski, la Hanul Hadji Nikola, puteti vedea pana in luna octombrie expusa "Comoara Panagyuriste", tezaurul trac -unul din cele mai faimoase din lume-alcatuit din 9 piese care cantaresc 6,164 grame aur pur. Tezaurul a fost descoperit in 1949 de cei trei frati Deikovi care lucrau la o fabrica de caramida, in timp ce sapau dupa lut si arheologii considera ca este un serviciu tracic de baut, folosit pentru ritualuri religioase, care a apartinut unui conducator necunoscut din tribul odrisilor de la sfarsitul secolului al IV-lea I. Hr. Cel mai mare obiect este o amfora, numita riton, cu trei ritoni mai mici-3 capete de amazoane, 3 capete de animale si o protoma, jumatatea superioara a caprei insotite de un obiect mare sub forma de platou, numit fiala. Baiatul meu a fost atat de fascinat de perfectiunea acestor obiecte faurite cu atata timp in urma, incat am vazut tezaurul de doua ori alaturi de obiecte din ceramica pictata din aceesi epoca descoperite la Sozopol. Tot la Hadji Nikola am admirat si elegantele tablouri-lucrate traditional, gravura imbinata cu acuarela-ale sud coreencei Anna Kim.

Hanul Hadji Nikola, declarat monument de importanta nationala este tot opera genialului Kolyo Ficheto, fiind construit in 1858, pentru bogatul negustor Nikola Minchev. Dupa o indelungata restaurare, hanul a fost redeschis in 2010, fiind in prezent un cunoscut centru cultural care cuprinde sali de expozitie, restaurante, gradina in curtea interioara, magazin de vinuri...

Peste tot pe unde ne-am plimbat am admirat operele constructorului Kolyo Ficheto-biserici, case, poduri-, figura reprezentativa a Renasterii bulgare, nascut la Drianovo in 1800, vorbitor de limba turca, greaca, romana care desi era analfabet a lasat urmele genialitatii sale in multe orase ale Bulgariei. Impresionant cum acum aproape 200 ani, un om care nu stia sa scrie si sa citeasca putea sa construiasca adevarate capodopere arhitecturale, modele studiate de viitorii arhitecti de astazi. Am admirat si Casa cu maimuta construita pe un spatiu extrem de ingust la comanda unui negustor dar si cladirea in care in prezent este amenajat Muzeul Adunarii Constituante si a Renasterii Bulgariei, cladire in care s-a proclamat prima Constitutie Bulgara in 1879-opere ale aceluiasi genial Kolyo Ficheto.

In doua dimineti ne-am plimbat in satul cu garduri de piatra, plin de pomi infloriti si pensiuni primitoare, Arbanassi, despre care va voi povesti altadata ca si despre atmosfera de inaltare spirituala care ne-a intampinat la Manastirea Sfantului Dimitrie Basarabov, a treia zi de Paste cand ne-am intors acasa.

Recomand din tot sufletul o excursie la sfarsit de saptamana la Veliko Tarnovo-drumul este liber, in 3 ore de mers lejer ajungeti- iar celor cu copii mici le-as sugera sa se cazeze intr-una din multele pensiuni din Arbanassi unde vor avea liniste deplina, aer curat, loc de joaca.


[fb]
---
Trimis de Floria in 21.04.12 19:31:33
Validat / Publicat: 21.04.12 20:43:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5601 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Orasul vazut de pe strada Gurko.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

roth
[21.04.12 21:47:03]
»

Cat ma bucur sa vad un rw "de la fata locului", spun asta fiindca am anulat in ultima clipa, sau chiar mai tarziu deoarece am platit ceva banuti, o rezervare de paste la Hotel Rashev situat pe Nikola Pikolo nr2, undeva in inima orasului vechi.

Ne putand ajunge, am savurat rw scris de tine si astept orice alta poveste din vacanta de Paste petrecuta acolo.

Frumos scris, multe detalii si mai ales bucuria cu care recomanzi aceste locuri sunt suficiente pentru un doritor de drumetii sa se hotarasca pentru aceasta destinatie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
FloriaAUTOR REVIEW
[21.04.12 21:59:51]
»

@roth: In plimbarile noastre am trecut pe langa Minotel Rashev, este foarte aproape de Grand Hotel Yantra unde am stat noi, aproape de cetate, de catedrala unde am fost de Inviere, pe o straduta linistita. Deci, daca ai fi ajuns, am fi fost la cel mult 300 m una de alta. Sunt multe de vazut in zona, nu ai cum sa te plictisesti, poate alta data vei putea ajunge...

O seara buna, Floria

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[21.04.12 22:52:51]
»

Melodia atasata se poate sterge/schimba!

FloriaAUTOR REVIEW
[21.04.12 22:55:15]
»

@webmaster13: Multumesc! Nici nu se putea mai bine, e foarte potrivita!

crima
[21.04.12 23:05:56]
»

@Floria

Foarte cautat de turisti este hotelul Gurko

Confirm A fost plin, marea majoritatea fiind romani.

Aflu, cu surprindere, ca s-a tinut spectacolul de sunet si lumini de la castel. Spun asta intrucat, intreband la centrul de informare turistica despre acest lucru, mi s-a spus ca nu va avea loc, fiind informat insa de spectacolul de sunet si lumina (proiectii, lasere si artificii) de la monumentul Asen. Acest show a avut loc duminica seara, de la ora 21. A fost un spectacol de-a dreptul spectaculos . L-ai vazut? Noi (am fost un grup de 8 persoane) l-am vazut de la masa rezervata la cina festiva, la механа Гурко...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
FloriaAUTOR REVIEW
[21.04.12 23:17:32]
»

@crima: Nu am vazut spectacolul de la monumentul Asen, desi mi se spusese cand am facut rezervarea ca va fi spectacol asemanator cu cel de la cetate dar nu stiam in ce zi si la ce ora Noi am vazut spectacolul de la cetate sambata seara incepand cu ora 20.30 din restaurantul hotelului Grand Hotel Yantra.

amero
[22.04.12 09:51:53]
»

exceptional rew. documentat, frumos, de exceptie

le_maitre
[22.04.12 12:45:45]
»

Here i come cu cea mai mare placere aducand votul de superbonus in desaga pentru un rw care m-a transpus din nou in atmosfera deosebita intalnita la Veliko "slash" Arbanassi! Felicitatiuni si vorba ta... o excursie este absolut de recomandat in aceasta zona pentru a scapa din valtoarea, praful si claxoanele oraselor noastre.

bessondm
[23.04.12 12:26:41]
»

Foarte frumos ai scris despre un oras atat de frumos, scuza-mi repetitia... Si noi am fost vrajiti de istoria sa zbuciumata, iar despre cetate pot spune ca este un monument impresionant, cu-adevarat.

Hanul Hadji Nikola l-am descoperit intamplator, hoinarind pe stradutele orasului vechi, dar l-am indragit instantaneu: local cu parfum arhaic, insa extrem de elegant, foarte curat, totul alb si sclipitor, zona pentru nefumatori, personal amabil si vorbitor de engleza, preturi decente. Atat de mult ne-a placut, incat anul trecut, la intoarcerea din Grecia, tot acolo ne-am oprit pentru un scurt popas a dejeuner...

georgel
[08.05.12 18:59:45]
»

Am fost de Paste cu familia la Veliko. Ne-am cazat la hotel Lucky, aproape de hotel Grand Yantra. Foarte frumos jocul de lumini de la cetate si cel de la monumentul Asen. De jocul de lumini de la Asen se ocupa o firma din Bucuresti (traiasca ai nostrii). M-am plimbat mult pe jos cu familia, pe stradute inguste, intortocheate, unde sa circuli cu masina este o aventura. Am intalnit multi romani, cu unii am baut si cate o bere la terasa Arhitectilor. Mi-a placut foarte mult cum arata Hotelul Gurko, cu terasa si restaurantul rustic. Sincer, ma voi intoarce cu placere, pentru ca mai sunt multe de vazut in oras si in imprejurimi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
FloriaAUTOR REVIEW
[08.05.12 20:16:02]
»

@georgel: Asteptam si impresiile dv. de la hotel Lucky pe langa care am trecut si noi in plimbarile noastre. Noi am fost pentru a doua oara la Veliko Tarnovo, prima data acum trei ani, in septembrie, am stat la Complex Izvora in Arbanassi, pitoresc si linistit. Vom reveni si noi in zona, mai ales ca e aproape de Bucuresti si drumul este bun si liber.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
georgel
[09.05.12 08:28:44]
»

@Floria: Hotelul cochet, foarte bine ingrijit, foarte curat, personalul dragut si amabil. Am facut rezervarea prin Booking.com si am fost foarte multumit.

Vreau sa revin in zona, mai ales ca este si aproape de Turnu Magurele (ferry-boat). In 10 minute esti pe celalalt mal, la Nikopol si de acolo mai sunt 123 km.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, bessondm, crima, Floria, georgel, le_maitre, roth
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Veliko Tarnovo și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06360912322998 sec
    ecranul dvs: 1 x 1