ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 7 zile
familie cu copii
4 AD. + 2 COPII -- v: 3 şi 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cea mai mare, cea mai tare, cea mai... cea!

TIPĂREȘTE URM de aici

SUNNY BEACH

Cea mai mare staţiune de la Marea Neagră este situată la 30 de kilometri nord de Burgas şi la 95 de kilometri sud de Varna, dispune de vreo 300 de hoteluri şi alte circa 600 de unităţi de cazare (blocuri cu apartamente în regim de self catering, pensiuni, case de vacanţă, vile etc) cu o capacitate totală de cazare de peste 300 000 de locuri de cazare (neoficial!), adică mai mult decât întreg litoralul românesc (asta dacă ne luăm după datele prezentate de statistica noastră!).

Staţiunea este situată într-un golf superb pe a cărui latură de nord, care este mai mare, întâlnim staţiunile Sveti Vlas şi Elenite iar în partea de sud oraşul Nessebar format din două părţi şi anume: oraşul nou în partea continentală şi oraşul vechi (cel mai căutat obiectiv turistic de pe litoralul bulgăresc!), amplasat pe o peninsulă lungă de 850 de metri şi lată de 350 de metri la care se ajunge printr-un istm (aşa ceva dar la o scară mai mică am văzut anul trecut în Muntenegru, la Sveti Ştefan).

Staţiunea este împărţită în două de un bulevard principal, care o traversează pe axa nord-sud pe o distanţă de opt kilometri, deosebit de aglomerat în sezon estival (logic!) şi întrerupt de nenumărate semafoare, astfel că dacă nu vă alegeţi bine intrarea în staţiune spre locul unde aveţi cazarea riscaţi să pierdeţi mult timp traversând acest bulevard.

Partea vestică a staţiunii a cunoscut o amploare mai mare după 1990, când s-a construit (de multe ori haotic!) nenumărate vile, pensiuni, complexe rezidenţiale, blocuri de apartamente de închiriat, case de vacanţă, case particulare etc şi mai rar hoteluri dar care nu depăşesc, de regulă, trei stele. Aici găsim ofertele de cazare cele mai mici datorită distanţei mari faţă de plajă şi a ofertei limitate de distracţie.

Partea estică în schimb, la care o să mă refer în continuare, chiar dacă este construită în marea ei majoritate în perioada comunistă, s-a adaptat extraordinar la turismul capitalist, vechile hoteluri transformându-se în resorturi atrăgătoare care au devenit, în special datorită preţului, o alternativă de luat în seamă a locaţiilor de pe litoralul românesc, de la Marea Egee sau chiar de la Marea Mediterană din zona Grecia – Turcia.

Aici, în partea estică găsim cele mai multe hoteluri, majoritatea de 3 sau 4 stele, dar şi câteva de 5 stele, situate între bulevardul principal şi o alee de promenadă ,,gen Mamaia’’, alee care se întinde de-a lungul plajei în jumătatea de nord a staţiunii şi se continuă foarte puţin în partea de sud deoarece aici întâlnim o formă de relief foarte interesantă şi anume nişte dune de nisip sălbatice, protejate prin lege, din câte am înţeles -din această cauză accesul la mare în această zonă se face pe nişte alei din lemn amplasate printre aceste dune.

Marea, destul de caldă în perioada în care am fost noi (12-19.07), este mai curată decât la noi (explicaţia principală ar fi că litoralul nostru se află mai aproape de Delta Dunării, loc prin care marele fluviu se varsă în Marea Neagră), a fost foarte liniştită chiar dacă într-o după-amiază s-a înnorat şi seara a plouat. Singurele inconveniente au fost prezenţa algelor a doua zi după ce-a plouat şi prezenţa în număr relativ mare a meduzelor moarte.

Plaja staţiunii este lată (50-100m) cu nisip fin, auriu, intrarea în apă destul de lină, ceea ce face din Sunny Beach o staţiune foarte căutată de familiile cu copii în special. În partea de nord plaja este destul de uniformă, este mai îngrijită şi e mult mai populată decât cea din sud care are o formă neregulată datorită dunelor de care vorbeam şi are handicapul de a fi situată mai departe de hotelurile din acea zonă (şi viceversa!). Şezlonguri cu umbrele erau la discreţie în general, mai aglomerat fiind în dreptul Club Evrika Beach, aşezate aerisit, cu spaţii suficiente între ele, plaja se curăţa şi aranja cu utilajele pe fiecare dimineaţă, între hoteluri erau porţiuni fără şezlonguri pt cei cu cearceafuri, baruri şi terase aparţinând de hoteluri sau independente, mese de masaj cu preţuri mai bune decât la hotel (se pot negocia!), terenuri pt sporturi pe plajă (volei, fotbal, badminton etc), sporturi nautice, locuri de joacă pt copii cu tobogane, leagăne, trambuline, corzi elastice etc. Am remarcat lipsa vânzătorilor ambulanţi (cel puţin în zona unde am stat noi!) dar şi prezenţa în număr mic a duşurilor şi toaletelor.

Datorită caracteristicilor plajei în partea de nord întâlnim cele mai căutate dar şi cele mai luxoase hoteluri începând cu cele două Helene (Sands şi Park), situate în extremitatea nordică, continuând cu impozantele Majestic şi Victoria, Club Evrika Beach (hotel în care am fost cazaţi!) şi terminând cu Barcelo Royal, aflat aproape de centru, după părerea mea cel mai bun hotel din staţiune, un stabiliment aflat în plan secund faţă de plajă, într-o zonă mai liniştită şi care mai cuprinde un mall cu magazine de firmă, restaurante, baruri şi terase elegante, care fac notă discordantă cu cele situate pe aleea de promenadă, situată la vreo 50 de metri mai încolo.

În centrul staţiunii întâlnim o stradă pietonală perpendiculară pe bulevardul principal, pe care iarăşi o pot compara cu cea din Mamaia din zona Cazinoului, numai că este ceva mai lungă şi mult mai animată decât cea românească, care intercectează aleea de promenadă şi se continuă pe mare cu un ponton confecţionat din beton, lemn şi fier, ponton de unde pleacă vaporaşele în scurte croaziere dar şi spre oraşul vechi Nessebbar.

Am lăsat la urmă aleea de promenadă a staţiunii care, împreună cu strada pietonală din centru, reprezintă principalele atracţii ale staţiunii, în special pe timpul serii şi al nopţii, locuri unde găsim de-o parte şi de alta a lor, nenumărate magazine diverse, marketuri, buticuri, restaurante, baruri, terase, cafenele, discoteci, cluburi, cazinouri, case de schimb valutar, fast food-uri, tonete cu suveniruri, tarabe cu îngheţată, vată pe băţ, porumb fiert şi copt, patiserii, covrigării, shaormerii, bijuterii, jucării, piscine cu globuri plutitoare, parcuri de joacă pt copii, maşinuţe, terenuri de minigolf, corzi elastice, tobogane, trambuline, rodeo, tir, închirieri biciclete, mopede electrice, iluzionişti, circari cu animale, mascote, animatoare în localuri, trenuleţe care traversează staţiunea, bazine cu peştişori care curăţau pieliţele de pe picioare etc (este posibil să fi uitat multe!).

Ceea ce nu mi-a plăcut în staţiune a fost insuficienţa tomberoanelor şi a coşurilor de gunoi iar lucrul acesta se vedea foarte bine seara, datorită gunoaielor.

Dpdv al distracţiei am remarcat spectacolele de karaoke la terase pe aleea de promenadă (unele de-a dreptul jalnice!) iar în partea centrală baruri cu chelneriţe îmbrăcate mai... sumar, ca să nu spun altfel!

Despre viaţa de noapte vă povestesc data viitoare când o să mergem fără copii, dar mi-ar fi plăcut să pot face o comparaţie între Mamaia şi Sunny Beach – cred că e unul dintre puţinele domenii la care îi batem! De data asta noi ne-am dedicat nepoţeilor, seară de seară, care au fost încântaţi de oferta bogată de distracţie!

Fiţi foarte atenţi la schimbul valutar: la hotel Evrika 1 euro=1,82 lv, casa de schimbb Crown =1,91 iar lângă Barcelo Royal =1,59 dar era scris foarte mic în timp ce cu majuscule scria preţul de vânzare!

Într-una dintre ultimele seri am fost în oraşul vechi Nessebar, cel mai vizitat obiectiv turistic de pe litoralul bulgăresc, dar timpul scurt pe care l-am petrecut acolo (cca două ore) nu-mi dă dreptul să vă povestesc prea multe despre această locaţie fascinantă pe care v-o recomand fără rezerve şi despre care vă invit să citiţi impresii de la cei care au vizitat-o cu adevărat – noi am trecut-o doar în revistă dar vom reveni cu siguranţă! Ceea ce vă pot spune este legat de transpotul către acest obiectiv plecând din nordul staţiunii:

-o variantă mai practică şi mai ieftină, pe care am folosit-o şi noi, cea cu autobuzul pe bulevardul principal contra sumei de 1 leva – staţia de plecare din extremitatea nordică se află în dreptul hotelului Bellevue Palace iar autobuzele vin la interval de cca 20 de minute.

-o variantă mult mai incitantă, de durată şi mai costisitoare şi anume cu trenuleţul pe aleea de promenadă până în centrul staţiunii contra sumei de 3 leva pt un adult şi 1 leva pt un copil, iar de pe pontonul din centrul staţiunii cu vaporaşul până în Nessebar, contra sumei de 10 leva pt un adult şi 5 leva pt un copil.

Bineînţeles există şi varianta cu taxi-ul dar nu ştiu preţul! Trăsuri n-am văzut!

Aceasta este staţiunea Sunny Beach, aşa cum am văzut-o eu, de unul singur în cei câţiva kilometri făcuţi pe plajă în fiecare dimineaţă şi împreună cu familia pe fiecare seară, pe aleea de promenadă, o staţiune unde ne-am simţit extraordinar, atât adulţii cât şi copiii şi unde ne-am întoarce cu plăcere!


[fb]
---
Trimis de marocanu21 in 05.09.13 20:11:04
Validat / Publicat: 05.09.13 21:25:38
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 14809 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
ÎN PLUS Articolul a fost considerat definitoriu pentru descrierea acestei destinații = a fost setat EDITOR' SEL ce înseamnă EDITOR'S SEL?
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P46 senzaţii tari
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[05.09.13 21:37:11]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

laurao
[06.09.13 09:14:10]
»

Felicitari pentru articol. O prezentare obiectiva a statiunii si un ghid f. bun pentru cei ce vor un sejur in acest loc.

daniel_72
[06.09.13 10:36:03]
»

Felicitari. Foarte frumos si foarte la obiect.

Stiind ca ai avut sejur la Club Evrika, as dori doar sa adaug ca este vorba de linia 1 referitor la autobuzul care merge catre Nessebar, iar pentru copiii cu varsta pana in 6 ani nu trebuie cumparat bilet.

marocanu21AUTOR REVIEW
[06.09.13 11:02:14]
»

@laurao: Mulţumesc!

marocanu21AUTOR REVIEW
[06.09.13 11:21:40]
»

@daniel_72: Mulţumesc! Ai dreptate cu biletele numai că nouă tanti taxatoarea nu ne-a luat bani nici pt nepoţelul de 7 ani - cumsecade femeie!

manuta_1969
[29.09.13 19:47:46]
»

Super frumos articolul, ca de obicei este o placere sa citesc minunatele locuri vizitate de tine. Din partea mea un vot meritat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
daniel_72, laurao, manuta_1969, marocanu21
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sunny Beach:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055169105529785 sec
    ecranul dvs: 1 x 1