ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.07.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 09.08.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2014
DURATA: 3 nopți
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
PLAJA şi MAREA:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

La bulgari - nu doar Revelionul, ci şi Paştele

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Înainte de 1989, într-o scenetă la televizor, a existat o replică ce spunea: “primul pas e greu, al doilea e ultimul”. Din păcate, nu mai reţin care dintre marii noştri actori a spus-o, dar mie mi-a revenit în minte când am decis, în urmă cu vreo 5 ani, împreună cu nişte colegi de serviciu, să facem revelionul împreună “la bulgari”. Era un prim pas...

În acel moment, am plecat “în orb”, nu aveam nicio informaţie despre ce am putea găsi acolo. Sugestia ne-a fost oferită de o foarte mică agenţie de turism de la noi, ca alternativă la ofertele din România. Cel ce conducea agenţia ne garanta că vom fi mulţumiţi. Ne dăduse mai multe variante, cele mai multe la Nisipurile de aur. Dintre acestea, el ne sfătuia să mergem la hotel Viva. All inclusive, cu masa festivă inclusă în preţ, preţ ce era cu muuult mai mic decât la o pensiune de la noi, aflată la Cucuieţii din deal, ce oferea doar mic dejun. Convinşi de aceste argumente, de pozele promiţătoare, dar şi de absenţa unor alternative interesante la noi (e drept, 1 decembrie era chiar după colţ deja), am zis să facem acest prim pas al nostru în “relaţia turistică” cu ţara vecină de la sud.

A fost o experienţă reuşită, cu cazarea într-un studio dublu, o cameră foarte mare având două grupuri sanitare şi saltele minunate, cu mobilier mai învechit (anul acesta cineva de pe amfostacolo ne-a informat că hotelul a fost renovat şi din poze chiar se vede că arată bine), cu mâncare excepţională şi personal foarte bine instruit.

“Succesul” din acel an m-a determinat ca în anul următor să doresc să repet mişcarea, prin aceeaşi agenţie. În mod firesc aproape, prima opţiune s-a îndreptat tot către Viva. Din păcate, am aflat că aceştia nu mai organizau revelionul. Ni s-a oferit altă variantă şi anume Grand Hotel Varna din Sf. Constantin şi Elena (despre hotel şi revelioanele petrecute acolo am vorbit mai pe larg aici: vezi impresii). Recunosc, nu auzisem de staţiunea respectivă până atunci, deşi se pare că e cea mai veche staţiune balneară de la ei. Mă întrebam dacă nu cumva acesta va fi fiind acel al doilea pas, cel nefericit... Mizând totuşi pe experienţa anului anterior, dar şi pe credibilitatea pe care o căpătase în ochii mei cel ce conducea mica agenţie, împreună cu alte 2 familii din cele ce ne încumetasem cu un an înainte să încercăm aventura bulgărească şi alţi noi doritori, am bătut palma şi ne-am prezentat la datorie pe 30 decembrie.

Din fericire, totul a fost în regulă şi de atunci Bulgaria şi Grand Hotel Varna au devenit obişnuiţă pentru petrecerea Revelionului. Noi şi noi prieteni au fost alături de familia mea în cei trei ani succesivi în care amfostacolo. Şi de fiecare dată, gazdele noastre au arătat că nu intră în inerţie şi “au inventat” mereu câte ceva nou, care să îmbunătăţească serviciile.

Încurajaţi de mini-vacanţele hibernale, anul acesta am decis să încercăm şi varianta cu “Paştele petrecut la bulgari”. La început, mă găndeam să mergem în altă staţiune, în Sunny beach sau Nessebar, să vedem şi alte locuri. Ai mei însă au insistat să alegem tot GHV. “Ne-am simţit bine acolo, nu avem decât trei zile la dispoziţie şi vreau să fiu sigură că totul e pus la punct şi că ne vom relaxa în acest scurt interval. Pentru descoperirea unor locuri noi, avem la dispoziţie vacanţa de vară”, mi-a spus soaţa. Şi cine sunt eu să o pot contrazice? :) Dincolo de glume, am fost extrem de uşor de convins. Cu adevărat, acolo m-am simţit mereu foarte bine. Atât de bine, încât bateriile mi se umpleau la loc de parcă aş fi stat o săptămână, nu doar 3 zile. Şi, recunosc, cumva am ajuns să mă simt acolo ca la o a doua casă, casa mea de vacanţă. Şi asta nu doar pentru că fusesem înainte de 3 ori şi deja ştiam “rosturile casei”. Ci mai ales datorită personalului ce lucrează acolo şi care mi s-a strecurat în suflet. Au ajuns să îmi fie dragi şi să îi apreciez pentru ce fac şi mai ales cum fac. Zâmbeşte şi vei găsi în faţă un zâmbet (subl noastră, a AFA)! Nimic mai adevărat acolo. Nişte oameni minunaţi. Cu cineva de acolo sunt deja prieten pe Facebook şi mă bucur de fiecare dată când aflu câte o veste nouă sau văd o poză cu familia lor.

Ajunşi la hotel, constat că şi de Paşte, parcările hotelului sunt pline ochi cu maşini româneşti. 1-2 cu numere din Moldova, uite, încă vreo două din Serbia, câteva bulgăreşti (or fi ale personalului?), în rest de la noi. Constaţa şi Bucureştiul îşi dispută supremaţia. Am aflat ulterior că şi de 1 mai a fost la fel.

Băiatul cu căruciorul de bagaje se prezintă prompt în faţa hotelului şi ne preia “încărcătura”. Intru pe uaţap şi dau mesaj celorlalte familii din grup că am ajuns (internetul merge bine). Unii au fost mai harnici ca noi, sunt deja în piscina interioară, cu apă termală. Afară nu e foarte cald, sunt ceva nori şi nu s-au încumetat să încerce şi piscina exterioară.

Ajuns la recepţie, constat cu plăcută surprindere că figura mea a fost reţinută de încă cineva de acolo, care mă salută şi o cheamă repede pe colega ei, ce mă ştie de câţiva ani. Ne regăsim cu bucurie, ne asigurăm reciproc că suntem bine, sănătoşi, unii mai fericiţi, căci sunt în vacanţă, ceilalţi fericiţi şi ei că au văzut revenind alte câteva chipuri cunoscute, în afară de ale noastre, semn că munca lor a fost apreciată (am recunoscut şi eu vreo 2 persoane văzute la ultimul Revelion).

Ni se înmânează cheile celor două camere ale noastre. Constat că nu au numere succesive şi mirat o întreb dacă nu există posibilitatea să primim camere alăturate. Mă aştept la un răspuns afirmativ, căci doar anunţasem din timp că suntem un grup compus din 5 familii, iar în vizitele anterioare primisem camere unele lăngă altele. Spre surprinderea mea, interlocutoarea îmi pasează un “No, sorry, it isn’t possible! ”, ce mă face instantaneu să îi arăt cum se stă cu gura deschisă. Bine-bine, înţeleg că nu s-o fi putut, dar de ce aerul ăsta vesel pe figura ei? “It’s OK! ”, mă resemnez eu, decis să nu pun la suflet chestia asta. În fond, chiar nu contează, bine că măcar suntem la acelaşi etaj…”Yes, it’s OK! ”, vine continuarea din partea gazdei noastre, urmată de “It’s a surprise! ”. Îi mulţumesc, “see you later, aligator”, nu-i bai, chiar dacă nu prea înţeleg chestia cu surpriza. Probabil că o fi vrut să spună că îşi dă seama că a fost o surpriză şi pentru ei că nu au mai avut camere suficiente pentru a ne satisface dorinţa. În fine, trec peste, deja am uitat de asta până la lift, noi luăm unul, băiatul cu bagajele pe cel de alături şi ne întâlnim în faţa camerei. Avem camera chiar lângă colţ, şi ne dăm seama că altă dată avusesem chiar o cameră alăturată acesteia. Deschid uşa şi... da, acum înţeleg că este o surpriză: în semn de curtoazie din partea hotelului, pentru faptul că eram un client fidel, conducerea decisese să ne ofere, celor din grupul nostru, cazare în “suite” în loc de studiou! Fiul meu apare în uşă: “Şi voi aveţi apartament? ” Aflu apoi că 4 familii din grup primisem acest “bonus”. De aceea nu putuseră să ne dea camere alăturate, căci apartamentele sunt plasate fiecare în câte un colţ al clădirii. Rămân pentru a doua oară cu gura deschisă în decurs de un sfert de oră, de data asta din raţiuni de motive divergente şi contrare (SIC!).

Dacă studiourile mi se păruseră suficient de mari, apartamentul era de-a dreptul imens. Cu un living uriaş, de vreo 70 mp, în care ai o sofa, o comodă cu televizor mare, o măsuţă, 3 fotolii, minibar (plin), frigider, filtru pentru preparat cafea sau ceai, împreună cu zahărul, cafeaua, şi ceaiul aferente, o vitrină cu “sticlării”, o masă de scris, o masă de cafea şi alta, rotundă, cu 4 scaune... pentru bridge probabil. Masa, cu o lampă cu abajur alb, atârnată pe cablu ce cobora până deasupra acesteia, mi-a plăcut cel mai mult. De fiecare dată când o priveam, mă înveseleam, cu gândul la o veche ilustrată cu nişte câini jucând poker, pe care probabil mulţi aţi văzut-o. Pe toată lungimea livingului, este un balcon, cu vedere la piscinele exterioare şi la mare, din el putând admira întregul parc al complexului hotelier.

Dormitorul este şi el mare, 25-30 mp, cu un pat matrimonial generos, cu o comodă pe care se află alt televizor, o masă de machiaj şi alte două fotolii. Şi dormitorul are ieşire la un balcon, către altă latură a hotelului. Dormitorul are acces direct la o cameră de baie mare, cu cadă, al doilea grup sanitar aflându-se în holul de la intrare, vis-a-vis de dulapul pentru haine.

Pe pereţi sunt aplice, tablouri şi chiar şi deodorante de cameră. Toate conferă o atmosferă caldă, prietenoasă, familială chiar.

Da, o surpriză cu adevărat plăcută.

Fiecare cameră are aparatele de condiţionare a aerului, cu posibilitatea de setare individuală.

Pescăruşii, îndrăzneţi, de-a dreptul obraznici aş zice, bântuie pe balcoane. Balconul de la dormitor era revendicat de o pereche. Bărbătuşul, harnic nevoie mare, îi făcea în fiecare zi curte cu serenade consoartei sale, funcţionând cu spor pe post de ceas deşteptător. Într-una din zile, se lupta cu adidasul nevestei pe care vroia pesemne să îl facă cadou perechii sale.

De pe balconul din spate, cel mare, se vede marea grădină a hotelului. Arată superb, mult verde de la gazon şi copaci, minunat acompaniat de concertul coloristic al florilor care sunt multe şi minunate, dominat de rosul lalelelor, şi temperat de albul mobilierului de la piscină. Piscina cea mare arăta minunat. Deja câţiva curajoşi se bălăceau în ea, deşi sunt convins că apa era rece. Pe margine şi peste tot de altfel, şezlonguri, paturi de plajă albe cu baldachin, un bar ce funcţiona din plin, cu oaspeţi de jur-împrejur, pe scaunele barului. Alături, măsuţe şi scaune pentru cei ce le preferau. Undeva în stânga era restaurantul “barbeque”, în dreapta, cel cu profil asiatic. Nu am apucat să trec şi pe la ele, m-am mulţumit cu cel principal.

Mâncarea a fost bună şi de această dată, suficient de diversificată pentru a satisface toate gusturile. Inclusiv pe vegetarieni. Masa a cuprins şi bucatele tradiţionale de Paşte, ouă roşii, miel şi cozonac. Băutura, ca de obicei, indigenă. Dacă doreai de import, trebuia să plăteşti. Sucurile sunt de automat (deci nu grozave), la fel, dacă ai chef de Coca-cola, trebuie să mergi la cofetăria de jos şi să cumperi. Cafeaua la restaurant este tot la automat, solubilă (e bună, dar nu toţi pot bea ness). Dacă vrei espresso, găseşti la barurile de la parter şi din grădină.

Plecând prin grădină spre mare, ajungi la celelalte hoteluri din cadrul complexului: întâi la Lebed (care arată cel mai puţin atrăgător), apoi la Dolphin şi în final la Dolphin Marina şi Rubin (cu arhitectura cea mai modernă), acestea două aflate pe plajă. În drumul spre ele, treci pe lângă clubul copiilor. Locul pe care cei mici îl vor găsi, cu siguranţă, cel mai atractiv, căci acolo se pot da în leagăne, se pot agăţa de o mică tiroliană, cei mai mici se vor putea juca în nisip cu ustensilele oferite de hotel, iar cei mari vor putea participa la “lecţii” de desenat şi pictat. În permanenţă, ei se vor afla sub supravegherea personalului specializat, care îi vor antrena în diferite jocuri şi activităţi. Dintre ei, cel mai iubit era “piratul”, un tip grăsun şi tare simpatic, cu o energie exuberantă, ce toată ziua bântuie printre cei mici, iar seara sunt cu toţii la mini-disco. La care, desigur, asistă amuzaţi cei mari. Copii se ataşează mult de partenerii lor de joacă adulţi, astfel încât la finalul mini-vacanţei au putut fi văzute multe lacrimi inocente pe obrăjorii picilor agăţaţi de picioarele şi mijlocul “piratului”.

Antrenul a fost prezent pe parcursul sejurului. Mai puţin dans faţă de Revelion, perioada împingând pe majoritatea la o reţinere decentă, de apreciat înaintea marii sărbători ortodoxe. Dimineţa, trei animatoare adunau destule adepte la scena în aer liber de afară, pentru o şedinţă de aerobică apreciată atât de partea femeiască participantă, cât şi de privitori, mai ales de jumătatea masculină a celor ce îşi degustau cafeaua la piscină. Vremea a fost şi ea generoasă cu noi. La început ceva mai răcoare şi cu acompaniament de nori, ba chiar şi ceva stropi de ploaie, ce din fericire a plecat când a auzit clopotele învierii, pentru ca a doua zi să avem parte de un soare zâmbitor şi generos, ce a tras de hainele mai groase de pe noi şi ne-a lăsat în tricou cu mânecă scurtă. În scurt timp, şezlongurile erau pline, ba chiar şi apa din piscină a făcut cunoştinţă cu unii mai căliţi, ce nu au ratat să-şi ofere o avanpremieră a vacanţei estivale. Plaja ne-a oferit un spectacol deosebit, cu valuri care izbindu-se de dig, aruncau apa la peste 3 metri în sus, formând o perdea ce avansa în viteză pe întreaga lungime a peretelui de beton ce i se opunea, ca într-o cursă nebună de evadare.

Noi ne-am plimbat în lung şi în lat prin staţiune, mai frumoasă acum, când îşi schimbase ţinuta şi se prezenta în faţa noastră în verde, cu accesorii florale în toate culorile paletei coloristice ale artistului desăvârşit care poposise odată cu noi pe acele meleaguri.

Seara de Înviere s-a constituit într-un eveniment deosebit, plin de încărcătura magică a credinţei împărtăşite de neamuri diferite ale Pământului. Am plecat de la hotel către mica mânăstire ortodoxă din localitate. Ne întrebam dacă chiar va fi vreo slujbă sau doar vom aprinde o lumânare la sfântul locaş. Ieşind în stradă, ne-am alăturat unui întreg şuvoi uman ce se îndrepta într-acolo, izvorând parcă din toate colţişoarele locului. Am ajuns la mânăstire, unde am găsit mii de oameni, turişti sau localnici (din Varna probabil majoritatea). Mai multe echipaje de poliţie erau în zonă, pentru a interveni în caz de nevoie, dar desigur, nu a fost cazul, căci cei ajunşi acolo erau călăuziţi de sentimente de iubire şi respect. Toată zona din apropiere era plină de oameni de ascultau slujba ţinută de un sobor compus din mai mulţi preoţi. Aceştia se aflau în curtea mânăstirii, pe o platformă înălţată şi luminată pentru a fi văzuţi de către participanţii la misterul divin. Îmi este tare greu să vă împărtăşesc măcar puţin din magia acelor momente. Asupra noastră se lăsase, într-un fel de care doar divinitatea este capabilă, o pace şi o emoţie profundă. Nu mă joc cu cuvintele când spun că iubirea faţă de cel de lângă tine, indiferent dacă era din familie sau străin, dacă vorbea acelaşi grai cu tine sau nu, plutea ca un abur mistic printre noi. Slujba a fost ţinută în bulgară, desigur, însă vestea învierii Domnului a fost transmisă în mai multe limbi, în greacă, rusă şi română. Un gest de respect şi recunoaştere ce mi-a amintit de intonarea imnului nostru naţional în noaptea de anul nou. Au urmat momente de neuitat, în care s-a dat lumina de la unul la altul. “Христос Воскресе! ” primea drept răspuns “Adevărat a-nviat! ”, iar la “Christos a-nviat! ” ţi se răspundea fără ezitare: “Воистину воскресе! ”. Toată lumea vorbea o singură limbă, înţeleasă de fiecare din cei prezenţi, aceea a credinţei. După ce s-a luat lumină, s-a plecat într-o procesiune în jurul parcului.

A fost minunat, incredibil, magic! Emoţia spirituală simţită atunci am mai trăit-o o dată, în urmă cu vreo 20 de ani, pe când mă aflam în Libia. Atunci s-a nimerit ca Paştele catolic şi ortodox să pice în aceeaşi zi. În noaptea de înviere, ne-am adunat în mica bisericuţă construită de sud-coreeni pe şantierul unde lucram. A fost prezent şi un episcop corean, care, în drumul dinspre Vatican spre casă, se oprise pentru a fi alături de credincioşii în acea seară. După mica slujbă, ne-am aşezat turceşte, în cerc, în mijlocul bisericii. Eram români, filipinezi, coreeni, egipteni, italieni, englezi... şi ce neamuri or mai fi fost. Fiecare grup etnic a spus căteva cuvinte, pe limba proprie şi în engleză şi s-au cântat şi cântece religioase specifice fiecărei naţii prezente. Şi atunci am simţit cu toţii un sentiment aparte, al dragostei şi al apartenenţei unice. Până şi unui coleg de-al meu, ateu convins, dar care venise şi el cu noi, i-au dat la un moment dat lacrimile, biruit de sentimentele ce parcă se simţeau la propriu mângâindu-te. Momente unice!

Revenind de la slujbă la hotel, am avut plăcuta surpriză să găsim în holul mare mai multe mese pline cu ouă roşii, cozonac şi vin roşu. Am ciocnit conform tradiţiei, am mâncat câte o felie de cozonac şi am închinat un pahar de vin, cu şi în sănătatea personalului aflat la datorie. Ne-am retras apoi cu sufletul plin în camerele noastre.

A doua zi, străzile staţiunii musteau de oameni ieşiţi la plimbare, care aleseseră să respire aerul primenit al primăverii în schimbul unei băi în piscina hotelului sau în ştrandul cu apă geotermală, aflat la vreo două sute de metri de complex. Prin copacii şi arbuştii, de pe tot teritoriul localităţii, vedeai ici-colo snuruleţe alb-roşii de mărţişoare, înodate pe crenguţe. Presupun că e vorba de o tradiţie locală de mărţişor.

Am plecat la capătul celor trei zile de relaxare, cu părerea de rău pe care am smţit-o de fiecare dată, bucuroşi în egală măsură că am făcut din nou o alegere bună. Gazdele noastre din Bulgaria nu ne-au dezamăgit nici acum şi cu siguranţă ne vom revedea. De Anul Nou sau de Paşte, ori poate şi cu o ocazie, şi cu cealaltă. Ne-am luat la revedere şi le-am mulţumit pentru că ne-au oferit iarăşi momente frumoase şi amintiri de împărtăşit.

La întoarcere am luat-o, evident, ca într-un ritual, prin Balcic. Încă o vizită la palat, încă nişte imagini întipărite în minte. Grădina botanică este minunată şi nu poate fi zugrăvită în albul hărtiei şi negrul fontului. Acel loc trebuie văzut măcar o dată în viaţă. Chiar şi doar pentru a ne aduce aminte de Regina Maria, acea femeie extraordinară, despre care nu toţi ştiu cât şi-a iubit ţara şi cât de multe a făcut pentru ea.

În final, nu pot spune altceva decât Blagodaria Bulgaria!


[fb]
---
Trimis de cher-cher in 16.07.14 16:38:46
Validat / Publicat: 16.07.14 20:29:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3121 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cher-cher); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P32 La băruleţul de la piscină se bea un espresso adevărat: mic, tare şi cremos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[16.07.14 20:28:05]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Grand Hotel Varna" (deja existentă pe sait) - consider acest review ca suficient de reprezentativ pentru hotel (care o medie uşor nedreaptă pe AFA, ce nu reflectă "realitatea" - ci (mai mult) aşteptări insuficient justificate, insuficient de realiste - de "5 stele pline", fără a pondera "stelele" cu criteriul preţ!)

Mai mult chiar - tot ca o rara avis, "brânduşă albă" (nu selectăm, de obicei, reviews-uri "de cazare" drept MG): Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

-

@cher-cher: Încărcând inițial impresiile la o rubrică de călătorie, rubrica de CAZARE a fost nedisponibilă pentru notare.

Te-aș ruga să indici o notă și pentru acest capitol - cazare - folosind linkul EDIT IMPRESII (afișat cu roșu mai sus, disponibil până la publicare).

După publicare, poți scrie eventual notele de la CAZARE sub formă de ECOU, le vom adăuga noi în caseta tehnică.

cher-cherAUTOR REVIEW
[17.07.14 00:37:45]
»

Legat de un calificativ pentru cazare, am să încerc să îl dau ţinând cont în apreciere de ce am văzut şi în celelalte vizite acolo. Pentru că dacă aş avea în vedere de exemplu doar cazul fiului meu, pentru cazarea primită în acest an, într-un apartament imens, în care mobilierul era nou, cu siguranţă nu aş putea să dau decât 100%. Şi am avut apartament, însă mobilierul nu era nou. Şi chiar dacă el era bine întreţinut şi nu se sesiza vreun miros neplăcut cum se întâmplă uneori în cazul mobilierului vechi, trebuie să ţin totuşi cont că se poate şi mai bine. Şi acest lucru este dovedit chiar de acest hotel.

Camerele sunt spaţioase. Şi aici mă refer chiar şi la cele normale, double room, voi lăsa la o parte cazul special al apartamentelor, având în vedere că majoritatea dintre cei de aici merg, probabil, la acest tip de camere. Sunt mobilate corespunzător, cu două paturi mari, o masă mică rotundă, două fotolii, noptiere, frigider, televizor, telefon (unul în cameră, al doilea la baie) şi un fel de birou, servantă, nu ştiu exact cum să îl numesc, în fotografiile puse la articolul destinat Revelionului se poate vedea bine la ce mă refer. Există conexiune internet WiFi. Geamurile sunt mari de tot, ceea ce mi-a plăcut mult. Balconul este suficient de mare şi cel puţin la o parte din camere, mobilierul de pe balcon a fost schimbat.

Camera de baie este încăpătoare, nu foarte mare, dar în niciun caz mică, o dimensiune normală aş spune (faţă de cele greceşti este mare: P). Este echipată cu uscător de păr şi cosmeticele uzuale, şi halate de baie. Hărtia igienică nu lipseşte niciodată. Cadă, nu duş. Prosoapele sunt (sau arată ca şi) noi, şi la fel ca şi halatele, sunt foarte curate şi miros bine.

La fel aşternuturile, apretate, curate şi mirosind frumos. Saltelele sunt excelente (cel puţin pentru coloana mea cu mari probleme) şi asta înseamnă mult pentru mine când apreciez o cazare. Mochetele nu sunt noi, au trecut mai mulţi ani peste ele, dar cel puţin erau aspirate.

Şi aici aş vrea să vorbesc despre alt lucru extrem de important pentru mine când vorbesc despre o cazare: curăţenia. Este unul din lucrurile ce m-au făcut să revin aici de mai multe ori. Niciodată nu am avut nici cel mai mic reproş de făcut din acest punct de vedere. Întotdeauna am găsit totul sclipind, mai ales la baie şi mereu "cârpăria" mirosea frumos.

Îngrijitoarea şi-a făcut apariţia zilnic, chiar şi pe 1 ianuarie, chiar şi în prima zi de Paşte. Şi am fost plăcuţi surprinşi să găsim, nu o dată, "lebede" pe pat. Ba o dată şi câte o bombonică de ciocolată pe pernă (e drept, şi noi mai lasăm 1-2 euro pe pernă, deşi sunt convins că nu beneficiem de curăţenie suplimentară pentru asta, căci femeia şi-a făcut treaba cu aceeaşi conştiinciozitate şi înainte de a-i lăsa ceva).

Mobilierul este vechi. O dovedeşte chiar şi micul radio plasat în tablia dintre cele două paturi. Uneori, căte o bucată de furnir din vreo bucată de mobilier mai era sărită. În dulapul "clasic" pentru haine, găseşti "scule" de lustruit pantofii şi pentru cusut. În afară de dotările camerei, pe care le consider foarte bune (practic nu ştiu cam de ce ai mai avea nevoie în plus), şi hotelul are dotări bune: piscină interioară, sală de fitness şi de masaj, mai multe restaurante, mai multe piscine exterioare, club al copiilor, baruri şi cofetărie, şezlonguri şi paturi de plajă atât în grădină cât şi pe plajă, etc.

Parcarea e foarte mare şi foarte important, cu acces controlat şi limitat, terenuri şi sală de sport... nu ştiu ce ar mai fi. Dacă are sau nu sală de conferinţe nu mă interesează, mi-ar fi plăcut să găsesc (în primul an au fost, apoi nu le-am mai găsit, nu ştiu ce este în plin sezon) mese de biliard şi de tenis. Oficiu de schimb valutar este, jocuri se pot lua de la recepţie. Pentru mine, cel puţin, este suficient.

Sigur, ne putem gândi dacă vrem şi la alte chestii, dar personal le consider neesenţiale. Eu unul am fost foarte mulţumit de ce am găsit. Întotdeauna când am făcut o clasificare a cazării am ţinut cont şi de nivelul la care mă raportez. Un studio de la o vilă din Grecia nu va putea fi niciodată echivalată cu una de la Hotel Regency din Manhattan, de exemplu (ca să nu merg mai sus). Asta nu mă va împiedica să îi acord acelui studio un grad de satisfacţie de 100% dacă ea îmi va oferi confortul corespunzător categoriei sale şi dacă (niciodată fără) voi găsi curăţenia pe care o cer de la orice unitate de cazare.

Patul şi curăţenia contează cel mai mult pentru mine. Faptul că mobilierul nu este recent schimbat, chiar dacă mă poate determina să fac diferenţe între cazări similare, are o pondere mai mică. În camera de hotel dorm şi mă spăl. Aşadar, un pat confortabil şi o baie curată sunt mai importante decât şezlongul de plastic de pe balcon. O gaură de ţigare în mochetă? Tind să aduc pentru asta reproşuri mai întâi turiştilor şi de-abia apoi hotelierilor. Atăta timp cât lângă acea gaură în covor nu gpsesc şi un smoc de păr de la blonda ce tocmai a făcut check-out-ul, nu reprezintă pentru mine un element esenţial în clasificare. Să fim serioşi, mochetele şi mobilierul mare nu poate fi schimbat odată cu fiecare nesimţit care vizitează o cameră a hotelului.

Avănd în vedere aşteptările, necesităţile mele şi preţul, aş fi tentat să ofer 100%. Totuşi, nu pot să nu am în vedere, chiar dacă reprezintă o pondere mai mică, că vorbim de un hotel ce îşi revendică 5 stele. Dacă ar fi fost vorba de un hotel de 4 stele, nu aş fi scăzut nimic. Totuşi, hotelul nu e chiar de 5 stele (cel puţin nu aşa cum mă găndesc eu). Mobilierul în mare parte învechit, totuşi contează.

Un hotel de 4 stele din Viena cu o cameră de dimensiuni similare, arăta mai bine din acest punct de vedere (deşi acolo internetul era contra-cost, de exemplu, iar costul era mai mare, şi nu oferea decât mic dejun).

Apoi mai există şi unele deficienţe la restaurant (pe care eu le-am înţeles pe deplin, căci ţin în primul rând de turişti, nu de hotel, şi dacă e nevoie pot explica, şi cel puţin după prima zi nu m-au mai deranjat deloc, dar ştiu că pe alţi vizitatori, da), de fiecare dată mai puţine, pe care nu le-am luat în considerare acolo, însă pot conta în cazul unei comparaţii. Prin urmare, voi depuncta puţin aici şi nu voi putea da mai mult de 90%. Rog înscrierea acestui procentaj în caseta tehnică.

De asemenea, dacă se poate, aş vrea să leg această melodie de articol, dacă şi webmasterul o va considera potrivită:

https://www.youtube.com/watch?v=Zm3BENszeDA

webmasterX
[17.07.14 00:51:03]
»

@cher-cher:

Prin urmare, voi depuncta puţin aici şi nu voi putea da mai mult de 90%. Rog înscrierea acestui procentaj în caseta tehnică.

Rezolvat!!!

webmaster
[17.07.14 00:51:34]
»

@cher-cher: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

cher-cherAUTOR REVIEW
[17.07.14 01:07:36]
»

@webmaster: Mulţumesc!

alexandru1988
[11.11.14 19:34:17]
»

@cher-cher - Salutare Cher-Cher.

Date fiind cele scrise de tine mai sus, am rugamintea sa ne detaliezi putin serviciile oferite de GrandHotelVarna, si aici ma refer la piscina interioare si centrul spa.

Dat fiind faptul ca noi vom opta sa mergem de revelion anul acesta, si cum plaja nu cred ca se poate face, as fii interesat de conditiile de cazare, mancare, si tot ce tine de petrecerea de revelion.

Precizam ca suntem un grup de 6-8 persoane, intre 27-40ani, fara copii anul acesta, doar cupluri.

Astept cu interes raspunsul tau.

Stima.

Alex

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alexandru1988, cher-cher
Alte impresii din această RUBRICĂGrand Hotel Varna Hotel:

INFO: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048412084579468 sec
    ecranul dvs: 1 x 1