ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.09.2015
DE msnd
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.07.13
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 nopți
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
70.00%
Satisfăcător
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

TIMP CITIRE: 7 MIN

Cu oarece bunăvoință, altă cazare bunicică – Hotel Tzarev Vrah, Mănăstirea Rila

TIPĂREȘTE

Drumul de la Salonic la Mănăstirea Rila a durat mai mult decât am estimat. Asta, pentru că am dorit să facem ceva cumpărături la ieșirea din Grecia, unde, un așa zis ”Free Shop” era deschis duminica, spre deosebire de magazinele din Salonic. Iar acesta era teribil de aglomerat. Așa se face că am ajuns la mănăstire în jurul orei 19.00.

Este de menționat că, deși pe site-ul nostru Mănăstirea Rila este încadrată geografic la zona Bansko, administrativ vorbind, ea se află tot în Regiunea Kyustendil, cea în care se află și hotelul Tihiat Kut Complex, în care am stat la ducerea spre Macedonia.

Nu știam cu exactitate amplasamentul hotelului, știam doar că este undeva în spatele mănăstirii. Așa că ne angajăm pe drumul ce o ocolește, dar imediat ce am trecut de zidul impresionant, GPS-ul ne anunță că am ajuns la destinație. Suntem pe un drum destul de îngust, având de o parte o clădire în construcție, iar pe partea cealaltă o suprafață destul de mare, în pantă pronunțată, pavată cu niște bolovani de râu mari și lucioși. Aceasta este mărginită de o parte de zidul mănăstirii, care are pe la mijloc o poartă de acces în interior, iar de cealaltă parte de o clădire cu o vechime respectabilă, 1866, precum și câteva chioșcuri cu suveniruri.

Găsim cu greu o suprafață relativ plană, în afara părții carosabile, și fără restricții de parcare, și pornesc în căutarea hotelului. Bineînțeles, mă îndrept către clădirea cea veche, care se prelungește cu un alt corp, ce are la parter un restaurant, cu o terasă în exterior, și deasupra, pe alte două niveluri ceva cu iz de hotel. Aflu însă că hotelul meu nu este acolo, ci la 50 m mai departe. Cei 50 de metrii se dovedesc a fi în realitate circa 150 m. Trebuie să precizez și aici că punctul de coordonate, indicat de site-ul de rezervări din nou cu 15 zecimale, este la peste 220 m vest – nord – vest de intrarea în hotel.

Găsesc hotelul, intru la recepție, fac rapid formalitățile de cazare, și mă interesez cum ajung în parcarea promisă de site-ul de rezervări. Am presupus că parcarea este în spațiul ceva mai larg din fața intrării în hotel. Așa că nu înțeleg prea bine explicațiile recepționerului, ce părea că vrea să mă aducă pe drumul parcurs de mine pe jos, prin terasa restaurantului întâlnit mai devreme. Abia când aflu că parcarea este în spatele hotelului, situația se mai clarifică. Dar, partea din spate este cu 4 etaje mai jos decât intrarea. Asta presupune coborârea suprafeței pavată cu bolovanii lucioși, pe o pantă pe care o aproximez la circa 20%, continuarea coborârii prin dreapta față de terasa restaurantului, și apoi un drum paralel cu cel urmat pe jos, până în spatele hotelului. Apreciem de comun acord că această coborâre, și mai ales urcarea, sunt nesigure pentru o mașină ca a noastră, și decidem că aceasta va rămâne în locul de parcare găsit, chiar dacă aceasta înseamnă căratul bagajelor pe o distanță de peste 200 m. Se pare că mai există un drum auto până la hotel, acesta ajungând însă la intrare. Pentru aceasta este necesar să se meargă pe drumul principal, asfaltat, încă circa 1 km, apoi se ia la dreapta, și se revine la hotel. Însă acest drum este foarte prost, încât nimeni nu îl recomandă. Ca o concluzie, hotelul are o parcare proprie, însă este greu accesibilă.

Rezolvând problema parcării, trecem la transferul bagajelor în cameră. Aflu însă că recepția este la nivelul 4, iar camera noastră la nivelul 2. Deci trebuie să coborâm 2 etaje. Situația seamănă izbitor cu cea de la Izgrev, doar numărătoarea este alta. Am folosit noțiunea de nivel, și nu cea de etaj, întrucât, în hotelurile bulgărești, cel puțin cele în care am stat eu, nu există parter, ci nivelul 1. Deci, luăm liftul și coborâm la nivelul 2. Am un moment de stupoare. Cabina liftului nu are uși proprii și, în timpul coborârii, poți urmări defilarea ușilor de la celelalte nivele și planșeele dintre acestea. Ajunși pe palier, remarc că acesta este foarte întunecat, având nevoie de oarece dexteritate pentru a deschide ușa camerei.

Camera este foarte mare, chiar pentru trei paturi, dar foarte sobră. Pereții sunt zugrăviți uni, într-un alb – crem anost, fără nici un fel de decor. Trei paturi independente perpendiculare pe unul din pereții lungi au pe partea opusă un tip de măsuță cu sertare pe lateral, deasupra căreia e o singură aplică, ce dă o lumină slabă. Nu există nici un scaun. Deși recepționerul ne asigurase că această cameră are balcon, acesta nu există. De la fereastra orientată spre spatele hotelului se vede un colț dintr-o terasă de restaurant, ce nu pare însă a fi folosită. Camera dispune de un dulap cu câteva sertare și umerașe, și o singură pătură suplimentară. Întreg mobilierul, precum și ușile, scârțâie teribil la fiecare atingere sau mișcare. Încă de la rezervare știam că hotelul nu are WiFi, dar în cameră descopăr că nu există nici televizor. În aceste condiții, după masa de seară nu mai sunt prea multe de făcut. Noaptea a fost foarte odihnitoare, în susurul pârâului ce trece prin spatele hotelului și într-o atmosferă mult mai răcoroasă decât cea de care am avut parte în zilele anterioare.

Baia este și ea destul de mare și, surpriză, are și o etajeră sub oglindă, și un port prosop. Da, dar numai unul pentru trei persoane. Tot e bine și așa. Însă, faianța crem, cu rosturile maro închis, plus lumina destul de slabă, nu îmi plac. În plus, dușul, cu scurgere direct pe pardoseală, este defect. Indiferent de poziția comutatorului, apa curge tot timpul numai prin baterie.

Încă de la rezervare știam că la acest hotel nu avem parte de micul dejun. Luând în considerare si terasa cu iz de pustiu din spatele hotelului, ne hotărâm încă de cu seară să luăm cina pe terasa restaurantului prin care trecusem la venire, aflat la circa 150 m spre mănăstire. Meniul este suficient de variat, personalul, bun vorbitor de limba engleză, foarte amabil, iar mâncarea (păstrăv la grătar) deosebit de apetisantă și gustoasă. Aceasta ne face să revenim la același local și pentru micul dejun. Impresia este aceiași cu cea de la cină.

Dar la micul dejun am o surpriză. Observ, pe șervețelele de la masă, sigla și numele hotelului unde suntem cazați. Cerând lămuriri, aflu că de fapt este aceiași unitate de cazare și alimentație publică. Atunci, de ce nu oferă și micul dejun? În plus, ambele componente țin de mănăstire. Poate așa se explică sobrietatea din cameră. Iar spațiile de cazare remarcate inițial deasupra restaurantului sunt rezervate pentru grupuri de pelerini, sau alți oaspeți ai mănăstirii. Nu am inspirația însă să întreb care este rolul terasei din spatele hotelului.

Încercând să mă lămuresc, la întoarcerea la hotel, cobor în partea din spate. Prima surpriză este casa scării. Pe cât de întunecat este holul, pe atât de albă și luminoasă este aceasta. Apoi, privit de aici, hotelul este de-a dreptul impresionant, mult mai mare decât ce se vede la fațada principală. Este și normal, de aici se văd cinci nivele în totalitate. Apoi, încă o surpriză, în parcare este o mașină, și nu este una prea sofisticată. Să fi fost un turist curajos (nu am avut impresia că ar fi mulți în hotel), sau cineva din personal, cere cunoaște bine situația.

Dar cea mai mare surpriză este terasa. Este o adevărată grădină, cu mese și bănci de lemn, umbrele și umbrare și multe spații verzi. Decoruri din lemn și o vatră în care s-a făcut cândva focul, probabil pentru un grătar, întregesc imaginea. Un bar și niște frigidere, dotate cu tot ce trebuie, dau impresia că terasa poate fi deschisă în orice moment. Probabil că aceasta depinde de gradul de ocupare a hotelului. Un singur paznic, cu patru picioare și ochi albaștri ne întâmpină în zonă. După cum se bucură la vederea noastră, nu numai că pare obișnuit cu oamenii, dar de multe ori le simte lipsa.

Încercând în final să fac un bilanț pro sau contra la adresa hotelului, deși am înșirat anterior o serie întreagă de nemulțumiri, consider totuși că este de luat în considerare ca o opțiune de cazare. În primul rând beneficiază de un amplasament de excepție, într-o zonă verde și cu susurul pârâului ca fond sonor. Apoi este apropierea de mănăstire. Mâncarea este foarte bună, chiar dacă nu este chiar în hotel. Și în final, camera este curată, rezonabilă atunci când nu ai alt gând decât a o folosi pentru odihnă. Pregătit la ce să te aștepți, aproape îmi vine să copiez încheierea folosită de unul din colegii noștri cu privire la informare.


[fb]
---
Trimis de msnd in 23.09.15 21:40:06
Validat / Publicat: 23.09.15 23:33:22
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1460 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (msnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 14. Clădirea restaurantului are o vechime respectabilă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • AŢI PUTEA rezerva o cameră aici, prin booking.com

  • ECOURI la acest review

    5 ecouri scrise, până acum

    webmaster69
    [23.09.15 23:32:19]
    »

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    = = =

    Mutat în rubrica "Tzarev Vrah Hotel [Mănăstirea Rila], Kyustendil" (nou-creată pe sait)

    msndAUTOR REVIEW
    [23.09.15 23:59:27]
    »

    @webmaster69 -

    Nu cred că punctul precizat este foarte util ca destinație GPS pentru acest hotel. El este pe să-i zicem, ”șoseaua principală”, câțiva metrii mai sus de intrarea în hotel, într-un loc în care nu se poate parca.

    Propun ca și coordonate fie:

    N 42.13509;E 23.34224,

    care este în parcarea din dreptul intrării în hotel, la care se ajunge pe drumul mai lung și foarte prost, fie

    N 42.13494;E 23.34256,

    care este în parcarea de jos, din spatele hotelului, pe care se ajunge pe drumul direct, dar accidentat.

    Nu am idee însă dacă vreo hartă GPS cunoaște drumurile de acces la aceste puncte.

    Mulțumesc pentru amplasarea articolului.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    calatorul
    [24.09.15 09:27:22]
    »

    La prima vedere arata bine, doar interiorul cam arhaic, rustic, dar multumim pentru informatii.

    msndAUTOR REVIEW
    [24.09.15 11:11:58]
    »

    @calatorul50 - Eu personal am rămas cu ideea că am dormit într-o chilie de mănăstire. Dar, am dormit și am mâncat bine, ceea ce pare a fi mai important. De aceea am și recomandat unitatea, cu toate micile deficiențe ale cazării.

    O zi bună.

    calatorul
    [24.09.15 12:01:52]
    »

    @msnd - MUltumesc pentru raspuns, asa devine chiar mai interesant, eu chiar am stat intr/un hotel din foste chillii de manastire la Angouleme in Franta. Si am ales sa dorm o noapte si la un Caravanserai din Kusadasi, incomod dar interesant, am povestit cum e si acolo.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    calatorul, msnd

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045322895050049 sec
    ecranul dvs: 1 x 1