ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Buzău
ÎNSCRIS: 16.02.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Un taran la Sozopol

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Titlul pentru descrierea impresiilor mele legate de sejurul petrecut la Sozopol mi-a venit cand, in urma peregrinarilor mele pe internet, am dat peste impresia unui user care a spus ca doar taranii merg in Bulgaria. Am picat putin pe ganduri, am cugetat si mi-am dat seama ca are perfecta dreptate. Astfel ca, neavand ce face, mi-am acceptat soarta de taran si impreuna cu alti doi consateni de-ai mei ne-am suit in caruta si am dat bice la cai. Despre drum si cazarea pe care am gasit-o la niste gazde destul de dragute am scris deja asa ca in cele ce urmeaza o sa incerc sa descriu prin cuvinte si imagini orasul.

Despre orasul Sozopol, cu localizarea si istoria lui bogate, nu o sa insist, deja s-a facut o descriere foarte buna despre el. Sozopolul este impartit in doua parti distincte, orasul vechi si orasul nou. Orasul nou este cel care se dezvolta, se extinde si care se intinde spre sud. Este plin de vile si blocuri moderne, cu o gramada de spatii de inchiriat, dezvoltatorii imobiliari atat din Bulgaria cat si din alte tari (am vazut inclusiv un complex care-si facea reclama incercand sa atraga turistii dornici de bucatarie cu specific irlandez) construind din plin. Din pacate vilele si hotelurile din aceasta zona nu permit accesul decat pe niste scari abrupte la o plaja mai mica care ofera, in compensatie, mai multa liniste comparativ cu celelalte doua plaje mari din Sozopol. Din pacate, pe faleza abrupta care aminteste de Eforie Nord sunt lasate de izbeliste multe cladiri incepute si abandonate. Iar un alt lucru negativ este ca nu prea gasesti vegetatie cu o mica exceptie asupra careia as dori sa insist. Astfel, cand mergi spre iesirea din oras, pe partea stanga am vazut o poteca care mergea spre o padurice pe care am mers si eu. Dupa ce treci de paduricea in care parca ai vrea sa stai cat mai mult datorita cantecelor pasarilor, ajungi la niste stanci unde amatorii de pescuit pot sa dea la peste. Si, sprea marea mea uimire, am vazut pe cineva care stransese deja o sacosa de peste, undeva spre 4-5 kg. In afara de asta, se poate ajunge la un golfulet retras si linistit unde se poate face plaja departe de ochii oricui (o sa atasez o fotografie pentru conformitate).

Strada care merge paralel cu plaja este o ocazie buna pentru cei care doresc sa faca cumparaturi dar, mai ales, pentru cei care doresc sa manace ceva. Cunoscatorii de limba bulgara/rusa se pot simti foarte bine deoarece in marea majoritate a cazurilor este foarte greu sa te intelegi in engleza cu vreun vanzator, iar meniurile la restaurante, cu cateva exceptii, nu sunt scrise decat in alfabet chirilic. De mancare se poate lua orice se doreste, de la pizza si kebab pana la fructe de mare si peste. Ca recomandari in aceasta zona v-as putea sugera Restaurantul Baracuda, unde pe timpul zilei se poate gasi o masa fara nici o problema dar seara este foarte greu de gasit ceva liber. Tot seara este si un program cu muzica si dansuri grecesti care destind atmosfera. Ca sugestii de mancare va pot sugera Tarator (o supa rece de castraveti cu iaurt) la un pret undeva pe la 1,5 leva, scoici (cu sos sau fara) pe la un pret de 8 leva 200 grame, Kavarma (un fel de tocanita foarte gustoasa) cu pret si gramaj asemenator, o bere Kamenitza costa 2 leva. Sa nu uitati ca, indiferent la ce restaurant ati merge, sa cereti paine, ea nu este inclusa in meniu, si sa fiti atenti la ce fel de paine si ce cantitate cereti, la restaurantul de care vorbesc se aduc chifle dar in alta parte (despre care voi scrie mai tarziu) ni s-au adus felii. Vis-a-vis de acest restaurant se mai afla unul pe care nu l-am vizitat dar care cred ca merita incercat, mai ales pentru mielul la protap care se rumeneste la intrare!

Ca preturi la mancarea junk-food, se merge de la 4 leva un kebab mic si pana la 7 leva unul foarte mare, se pot gasi scoici, diferite feluri de peste, rondele de calamar, caracatita etc. (totul sa intelegeti ce vorbeste vanzatoarea), incepanad cu 1,5 leva/100 grame. Clatitele, foarte mari, si care merita incercate pleaca de la 2 leva si, in functie de ce cereti, pot ajunge la 3,5 leva, porumbul fiert costa, fara exceptie, 2 leva, fructele si legumele la piata sunt aproximativ ca pret, ca la noi.

Plaja principala a orasului este langa aceasta strada comerciala iar ca preturi un sezlong sau o umbreluta costa 6 leva. Cei care doresc sa stea pe cearceaf o pot face foarte bine ori in spatele sezlongurilor, ori in fata lor (asta daca vin pe plaja la 8 - 9 dimineata, dupa aceea este mai greu de gasit loc liber). Daca aveti si umbreluta, va sfatuiesc sa mergeti inspre dreapta unde va lasa sa o puneti, in zona de scaunuri unde scrie VIP este interzis accesul cu ele. Cei care doresc sa faca nudism pot merge inspre capatul plajei (in dreapta), fara ca sa fie cineva ofensat sau deranjat.

Accesul spre orasul vechi se poate face in mai multe feluri dar eu recomand faleza, pentru ca aici veti gasi o gramada de terase si tot aici mai exista o plaja mai mica dar care pare mai selecta. Poate acest lucru se datoreaza si prezentei a doua hoteluri elegante in zona, "Vila List" si "Hotel Selena".

Orasul vechi a reprezentat pentru mine ceva extraordinar, imposibil de descris in cuvinte. Este o atmosfera boema si o impresie de intoarcere in timp imposibil de uitat. Despre bisericile si semnificatia lor s-a scris deja, astfel ca voi insista asupra a cateva lucruri pe care le consider relevante. Astfel, la intrarea in oras exista un teatru de vara unde in fiecare seara se sustin spectacole. Pe stradutele inguste puteti gasi absolut orice doriti, imbracaminte, incaltaminte, terase, cofetarii, galerie de arta, suveniruri, este o atmosfera pe care, cu riscul de a ma repeta, nu am intalnit-o pana acum decat in orasul vechi din Ierusalim. Se poate vizita "marina" (portul turistic) de unde se poate pleca intr-o excursie cu vaporasul, sau se poate manca la una dintre numeroasele "mehanale" de aici. Atentie, pretul este un pic mai mare decat in orasul nou dar atmosfera merita din plin. Am incercat sa intram in Restaurantul "Vyaturnata Melnitsa" insa nu mai era nici o masa libera, asta poate si datorita spectacolului folcloric oferit seara de seara si poate ca, din ce am inteles, ar fi cel mai bine cotat restaurant din oras. Am gasit insa loc liber la o mehana de langa port unde am mancat rondele de calamar la un pret in jur de 9 leva/200 grame, caracatita cu sos la pret si gramaj asemanator. Aici ne-am lovit de situatia descrisa anterior cu painea, trebuind sa insistam ca ea sa fie adusa pana se raceste mancarea.

In rest ce sa spun, cursul valutar la casele de schimb am vazut ca este la 1 leva- 0,41 lei, noi am facut retrageri de la bancomat, in Sozopol se gasesc vreo 3 bancomate de la Unicredit, mai exista si 2 de la Reiffeisen dar care nu merg, mai sunt inca vreo doua banci care nu sunt in Romania si pe care nu le-am incercat. Noi am scos bani de la Unicredit si conversia a fost foarte buna.

In incheiere nu pot decat sa recomand din plin aceasta locatie oricui se considera sau nu "taran", iar fotografiile pe care le atasez sper ca sa vorbeasca mai mult decat am reusit eu despre farmecul de neinlocuit al acestui loc.

Rog webmasterul sa ataseze urmatoarea melodie: http://www.youtube.com/watch?v=aNk-BbbYnuY&feature=related

N.B. Pretul afisat include absolut totul, transport, cazare, mancare, cumparaturi. Si sa nu uit, cei care doresc sa inchirieze in orasul vechi o pot face foarte bine cautand putin pe internet.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de cristisch2003 in 02.09.12 11:59:18
Validat / Publicat: 02.09.12 13:06:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10103 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristisch2003); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster10 [02.09.12 12:11:11] »

Foarte bune/utile recomandarile, multumim pentru articol.

Admin [02.09.12 13:05:04] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

cristisch2003 [02.09.12 20:33:32] »

@webmaster10: Va multumesc pentru aprecieri si doresc, cu aceasta ocazie, sa fac o completare pe care o consider esentiala pentru familiie cu copii: plaja este cu nisip, putin cam aspru dar care nu creeaza probleme.

Intrarea in apa, cel putin in zona in care am facut noi plaja (plaja centrala) este putin cam abrupta la mal, dupa care apa scade si se poate merge cativa zeci de metri pana apa ajunge la umeri.

Apa este de o claritate pe care am intalnit-o la Marea Egee, aproape de mal vin pestisori pe care-i vezi innotand printre picioarele tale, si chiar cand au fost valuri nisipul de pe fundul apei nu tulbura excesiv marea. Intr-adevar, a doua zi dupa ce marea a fost putin agitata, au fost aduse la mal alge si o meduza destul de mare, dar care au fost curatate.

Un alt aspect interesant, care poate tulbura linistea, este galagia de la terase si baruri. Cel putin in zona in care am stat noi, dupa ora 24 se aude o muzica in fundal deloc suparatoare, astfel ca nu se creeaza un disconfort care sa strice odihna.

ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA [03.09.12 20:38:00] »

@cristisch2003: si eu sunt un alt taran care merge in Bulgaria... destul de des chiar!

Sozopol chiar mi-a placut foarte mult, as reveni aici in viitor cu mare placere.

cristisch2003 [04.09.12 09:51:29] »

@ionescunic: Uite ca si "taranii" au inceput sa ajunga la oras, mai ales cele de Patrimoniu Unesco...

davidana [11.09.12 00:23:51] »

puteti sa imi spuneti cat mai e de mers cu masina de la albena la duni? incerc sa ma hotarasc intre aceste 2 statiuni...

cristisch2003 [11.09.12 15:55:05] »

@davidana: In jur de 200 de km, traseul fiind pe coasta bulgara, depinde din ce oras plecati dumneavoastra, puteti alege si alt traseu (va recomand sa cititi descrierile cu diferitele trasee propuse spre nordul si sudul litoralului bulgar).

davidana [11.09.12 22:51:46] »

din iasi, cat as face pana la albena si cat pana la duni

cristisch2003 [12.09.12 22:34:42] »

@davidana: Depinde pe unde o luati, daca iesiti pe la Calarasi pana la Duni se fac pe traseul pe care l-am descris pe site cam 6 ore, in functie de cum mergeti, pana la Albena cred ca de la iesirea din tara ar trebui sa nu faceti mai mult de 3 ore. Daca o luati pe la Vama Veche, ganditi-va ca Albena este la cca 60 km de granita, iar Duni la inca 200 de km...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mate [01.11.12 11:24:15] »

@cristisch2003: Draga autorul, trebuia dupa primul paragraf sa scrii: In continuare reviewul se recomanda doar taranilor, smecherii sa nu se mai oboseasca sa citeasca! F. bun review-ul, apreciez... pozitiv! Hai, fericire!

Elena_d [13.05.13 22:33:05] »

Multumesc pentru articolul postat. Ma felicit ca am ales ca destinatie de vacanta zona aceasta.

Acum cativa ani am vizitat in fuga Sozopolul si mi-a placut foarte foarte mult, asa ca pentru vara aceasta avem rezervare la Duni-Sozopol. Sigur o sa fie o vacanta reusita.

myk007 [28.05.13 13:34:25] »

@cristisch2003:

o mica precizare referitoare la "1 leva - 0,41 lei"... este putin invers (1 leu = 0.4-0.45 leva sau 1 leva = 2.2-2.4 lei)...

iar in general, in vama, la benzinarii, restaurante, hoteluri etc cand se plateste in euro, pentru ca nu avem leva, se face conversia 1 euro = 2 leva.

Nasshu [28.05.13 14:44:47] »

@myk007:

iar in general, in vama, la benzinarii, restaurante, hoteluri etc cand se plateste in euro, pentru ca nu avem leva, se face conversia 1 euro = 2 leva.

ce bine ar fi... in general cursul oficial la bulgari variaza la casele de schimb valutar undeva intre 1 euro = 1,92 -1,96 leva.

In nici un caz nu o sa gasesti curs la mica intelegere in restaurant/hotel, etc, la 2 leva/1 euro pentru ca ar iesi in pierdere..

Eu nu am reusit sa platesc direct in euro la benzinariile din Bulgaria (cele mai renumite) - card sau leva.

Dragoș_MD [25.12.15 23:03:15] »

@cristisch2003 -

Am incercat sa intram in Restaurantul "Vyaturnata Melnitsa" insa nu mai era nici o masa libera

Las' c-am reușit eu, astă-vară; pe la prânz, ce-i drept.

O să scriu, sper, cât de curând propriile impresii despre orașul vechi, care și mie -mi-a plăcut mult.

Crâșma e ok, și nu - nu mi s-a părut prea scumpă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristisch2003, davidana, Elena_d, Mate, myk007
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Sozopol:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090257167816162 sec
    ecranul dvs: 1 x 1