77132 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Drumul spre nordul litoralului bulgar

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
18.04.2017
DE
Avatar nicole33
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN București
înscris/ă în 12.03.11
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2017

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
N/A

   

Drumul cu mașina de la București la Albena - aprilie 2017


Urmare de aici

Alegerea traseului de urmat în minivacanța de Paști a fost mai grea ca niciodată. Ne-am temut de aglomerarea punctelor de trecere a frontierei cu ocazia sărbătorilor pascale, ştiut fiind faptul că mulţi compatrioţi petrec de ani buni sărbătorile religioase şi legale de orice fel la vecinii de la sud de Dunăre, atraşi de preţurile rezonabile şi serviciile all inclusive. Noile restricţii privind scanarea docuimentelor de identitate şi noul sistem de plată a vignetei bulgăreşti, introdus de la începutul anului, nefăcând decât să crească şi mai mult timpul de traversare în ţara vecină. Variantele luate în calcul erau Giurgiu-Ruse şi Călăraşi-Ostrov-Silistra. În final, în preziua plecării am ales varianta arhicunoscută prin Giurgiu, chiar dacă varianta prin Silistra ne oferea o ieşire foarte rapidă din Bucureşti şi nişte kilometri buni pe autostradă în România.

Traseul parcurs a fost următorul: Bucureşti – Giurgiu – Ruse – Ţar Kaloyan – Razgrad – Shumen – Varna – Constantin şi Elena – Nisipurile de Aur – Kranevo –Albena.

Am plecat din faţa blocului la ora 05.40, vineri 14 aprilie, iar la ora 09.20 eram deja în parcarea hotelului Kaliakra din Albena.

Drumul București – Giurgiu a fost liber și bun, în cea mai mare parte, așa cum îl știam. Am alimentat la o benzinărie Mol de pe raza oraşului Giurgiu. Ne-am continuat drumul spre vamă. La 06.46 am ajuns la pod. Am plătit taxa de pod, 13 lei (echivalentul a 3 euro), ne-au verificat existenţa rovigntei, am vrut să plecăm cu tot cu cutia milei, dar nu am reuşit decât să ne zgâriem aripa faţă dreapta, dovadă că păcatele se plătesc scump în Vinerea Mare :D. Traversarea podului a fost mai rapidă decât ne temeam că va fi, complet fără camioane, ceea ce a constituit un mare avantaj. Podul era complet reabilitat, fără lucrări, fără semafoare şi fără gropi – de vis.

La intrarea în Bulgaria, am prezentat doar cărțile de identitate, certificatul de înmatriculare al mașinii nu ne-a fost cerut. Pentru operativitate, nu au mai scanat niciun buletin, fiind suficientă confruntarea vizuală a pozei din cartea de identitate cu fizionomia pasagerilor. Ne-am bucurat că am trecut repede de controlul paşapoartelor şi ne-am proptit într-o măreaţă coadă pentru achiziţionarea vignetei bulgăreşti.

Fiecare parca maşina pe unde dorea şi unde putea şi apoi se deplasa pe jos spre ghişeul unde se plătea această taxă. Funcţiona un sigur ghişeu şi erau doar alţi cincisprezece compatrioţi înaintea mea. Sinceră să fiu, mă aşteptam la mai rău. Vigneta bulgărească era la acelaşi preţuri ca anul trecut, respectiv 15 leva (8 euro) pentru 7 zile, 30 leva pentru 30 de zile şi 97 de leva pentru un an (de fapt, valabilă până la sfârşitul anului). Se poate plăti cu leva, euro sau cu card bancar. Ca de fiecare dată, unii se ambiţionau să plătească în lei, dar... fără succes. Tot aşteptând să-mi vină rândul, am calculat dacă rentează să iau una anuală, principalul avantaj fiind scutirea timpului pierdut de fiecare dată în vamă, dar cu ieşirile viitoare deja planificate nu acopeream costul acesteia. Acum, pentru minivacanţa de cinci zile, am luat una de 7 zile, plătită cu card bancar. Am lipit-o cu bandă adezivă în colțul din dreapta jos al parbrizului. Teoretic, trebuie lipită normal, dar nu doream să mă chinui apoi cu dezlipitul. Douăzeci de minute pierdute în plus faţă de vechiul sistem când achiziţionam de la benzinării, fiecare de unde dorea.

Tronsonul Ruse – Ţar Kaloyan – Razgrad – Shumen este un drum rapid, în mare parte cu trei benzi, una fiind alocată alternativ fiecărui sens de mers. Fără gropi, doar cu ceva petice pe alocuri, însă în cea mai mare parte carosabilul a fost impecabil.

Ştiam încă de la drumul precedent făcut cu ocazia Crăciunului că vom intra pe autostrada Sofia – Varna imediat după Struino, înainte de a ajunge la Shumen. Autostrada spre Varna este mult mai bună decât era în urmă cu nişte ani. Drumul a fost destul de liber. Carosabilul este perfect, mai puţin în ultima parte a autostrăzii, cam prin dreptul ieşirii spre Devnia, zonă unde a trebuit să reducem viteza de deplasare.

Am traversat Varna prin centru, ca de obicei, destule semafoare, dar nimic deosebit. În dreptul Catedralei din Varna noi am virat stânga spre staţiunile aflate la nord de Varna, în timp ce pentru Burgas se virează la dreapta.

Am trecut pe lângă Constantin şi Elena, apoi pe lângă Nisipurile de Aur, însă fără a intra în staţiuni. La Kranevo a fost radar, ca absolut de fiecare dată când am trecut pe acolo, pe restricţie de 40 km/h, bine semnalizat din timp de către ceilalţi participanţi la trafic.

La ora 09.15 intram în Albena şi cinci minute mai târziu deja parcam maşina la hotel Kaliakra, gazda noastră pentru sărbătorile pascale din acest an. Pentru a nu risca blocarea maşinii de către compatrioţii care urmau să vină, am preferat să parcăm maşina în stradă, lângă hotel, astfel încât să o vedem de pe geamul din hol. Menţionez faptul că parcarea de sus a hotelului era goală, locuri pe alese, doar o singură maşină, bulgărească, în toată parcarea. Am fost convinsă atunci că am ajuns înaintea colegului @Fanespoitorul, campion în ajunsul primul la Kaliakra, uneori chiar cu o zi mai devreme :D, dar nu a fost să fie, colegul fiind deja cazat, doar că a lăsat maşina în parcarea dinspre Arabella.

Distanţa parcursă: 296 kilometri în trei ore şi patruzeci de minute. Soţul a fost dezamăgit pentru că nu şi-a putut atinge/depăşi recordul personal de trei ore în cap Albena – Bucureşti din urmă cu vreo nouă ani, dar prin Silistra.

Parcarea în Albena

Acum de Paşti noi am prins încă în vigoare vechiul sistem de plată. La bariera de intrare în staţiune am luat un tichet pe care l-am predat la recepţie în momentul cazării. Tichetul ne-a fost returnat la plecare după plata sumei de 6 leva/sejur. Am validat tichetul la barieră, apoi l-am introdus în aparat, bariera s-a ridicat şi am trecut.

Lucrurile se vor schimba anul acesta odată cu începerea sezonului turistic. Va exista posibilitatea de a rezerva telefonic un loc de parcare înaintea sosirii în staţiune, cu plata la sosire. Ei se angajează să asigure un loc de parcare cât mai aproape de hotelul la care va fi cazat turistul, contra sumei de 10 leva pe zi. Ieşirile din staţiune cu maşina nu se vor taxa suplimentar.

În paralel, va funcţiona şi vechiul sistem de plată a parcării, dar fără loc rezervat, însă mult mai ieftin, la doar 10 leva/sejur şi cu ieşirile din staţiune pe parcursul sejurului taxate cu câte 2 leva/ieşire, ca şi până acum. Dezavantajul ar fi acela al parcării maşinii la oarecare distanţă de hotel, dar diferenţa de preţ mi se pare destul de importantă, mai ales în cazul unor sejururi mai lungi.

Nu cred că va rămâne cineva cu maşina neparcată în Albena, mai ales că va creşte numărul locurilor de parcare, în această perioadă ei lucrând de zor la amenajarea de noi parcări.

Pentru vizitatori, există şi varianta parcării gratuite, dar doar primele 30 de minute sunt free.

După un sejur plăcut deşi cam răcoros şi ploios în ultimele două zile, marţi 18 aprilie, la ora 10.45, am făcut check out-ul, am plătit parcarea şi am pornit spre casă.

La fel ca de Crăciun, drumul spre casă a început cu o repriză de cumpărături în Varna, magazinaşele din Albena fiind orientate mai mult spre suveniruri şi cam atât.

Am mers pe acelaşi traseu ca la venire.

Înainte de ieşirea de pe autostrada Varna – Sofia am oprit la un OMV, pentru a verifica dacă mai este posibilă achiziţionarea vignetei bulgăreşti pentru autoturismele înmatriculate în România. Ei bine, se poate. Am achiziţionat o vignetă pentru 30 de zile contra sumei de 30 BGN, plătită cu card bancar, cu începere de la jumătatea lunii mai, vignetă pe care o voi folosi luna viitoare pentru traversarea Bulgariei în drum spre Turcia şi retur, nedorind să mai pierd timpul aiurea la cozi în vamă în acest scop.

Pe tronsonul Shumen – Ruse am circulat foarte bine. Am văzut şi un accident urât în care au fost implicate, din păcate, maşini româneşti.

Vama nu a fost aglomerată, poate şi pentru faptul că deschiseseră două porţi la bulgari pentru plata taxei de pod de 2 euro sau 4 leva şi trei porţi în partea românească pentru controlul paşapoartelor. Pe pod am pierdut vreo trei minute, opriţi în partea bulgărească pentru nu ştiu ce lucrări. Nici la întoarcere nu ne-au scanat documentele, doar control vizual al cărţilor de identitate, mult mai rapid.

Cam asta a fost experienţa noastră bulgărească de anul acesta.

Recomand traseul prezentat mai sus celor care intenţionează să-şi petreacă vacanţa într-una din staţiunile bulgăreşti aflate la nord de Varna.

Drumuri bune tuturor şi vacanţe frumoase!

---
Impresii încărcate de nicole33 in 18.04.2017 23:21:32

Validat / Publicat: 18.04.17 23:56:22


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în BULGARIA.
VIZUALIZĂRI: 2473

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  51500 PMA (din 56 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
  • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de nicole33? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
    sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

Cele mai recente 11 ecouri scrise la acest articol [pagina 2, ecourile 31 - 41]
pentru ecouri mai vechi, folosiți PAG.URM, PAG. PREC (vezi mai jos)
Pentru ÎNTREGUL ȘIR de ecouri, în ordine cronologică, începeți cu PAGINA 1
SAU puteți consulta forma MONOBLOC (nepaginată) a ecourilor click aici
.
- nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[19.08.17 18:27:11]
» mesaj pers

   @alexmobila:

dar cu 2 copii mici sa fac drumul pana in Vama si inapoi nu e distractiv deloc... mai ales cand unul nu sta cuminte in scaun si urla tot drumul. Deci nu merci. Prefer sa ma risc.

   Nu înţeleg de ce te cramponezi atât de vamă şi de ce vrei să rişti absolut inutil şi gratuit.

   Soluţia mie mi se pare una extrem de simplă.

   Cât timp este încă valabilă prima vignetă cumpărată, te urci frumuşel în maşină doar tu, lăsând soţia şi copiii la hotel sau la plajă, mergi până la prima benzinărie şi mai cumperi una.

   Eu aş merge spre Varna. Este imposibil să nu găseşti.

   Recomand plata cu card bancar sau cu leva, dacă ai schimbat.

   Mergând cu maşina în ziua plecării fără vignetă valabilă pe distanţa Albena-Vama Veche sau Negru Vodă, şansele de a fi "surprins" de camerele video de pe traseu sunt maxime. Din acest motiv, eu apreciez că nu merită deloc să-ţi asumi acest risc.

   Bulgaria fiind stat UE, ca şi România, amenda îţi vine direct în plic acasă. Pentru 8 euro crezi că merită?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- alexmobila
[19.08.17 22:18:50]
» mesaj pers

   Eu sunt "sotia" 🤘🤘🤘 sotul a comis o si are si permisul expirat deci totul e în carca mea.

   Dar ai dreptate, cred ca maine cat dorm copiii de pranz mami face o plimbare singura spre Varna 🤘🤘🤘

   tks!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[19.08.17 22:34:34]
» mesaj pers

   @alexmobila:

Eu sunt "sotia" 🤘🤘🤘 sotul a comis o si are si permisul expirat deci totul e 8n carca mea.

   Scuze, nu am fost atentă.

   Să nu uiţi să dai şi certificatul de înmatriculare al autoturismului când cumperi vigneta sau să scrii clar numărul de înmatriculare pe o hârtie.

   Varna oferă şi posibilităţi de shopping :))

   Succes!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- cristim10
[19.08.17 22:57:16]
» mesaj pers

   @alexmobila: vigneta se poate cumpara de la orice benzinarie shell. Asa ca e simplu sa te uiti dupa una in zona in care esti.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
- nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[19.08.17 23:08:01]
» mesaj pers

   @cristim10:

vigneta se poate cumpara de la orice benzinarie shell.

   Părerea mea este că nu are rost să alerge căutând neapărat un Shell.

   De exemplu, eu am cumpărat de la un OMV.

   Poate să oprească la orice benzinărie care are afişat afară tariful vignetelor şi sunt şanse mari să găsească şi la staţii "no name".

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- alexmobila
[19.08.17 23:10:38]
» mesaj pers

   Merci. Cele mai aproapiate Omv/Shell/Luko sunt in Varna. In zona exista doar Petrol. Dar se pare ca am. sanse chiar si la acestea. Vedem. maine/poimaine.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- nrs
[20.08.17 08:58:07]
» mesaj pers

   petrol este perfect! in general se poate cumpara din lanturi de benzinarii nu din benzinarii independente

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[03.10.17 14:07:16]
» mesaj pers

   @all: Un anunț important pe care îl postez și aici pentru mai multă vizibilitate:

   De astăzi (3 octombrie 2017) s-a deschis în județul Constanța un nou punct de trecere a frontierei cu Bulgaria care va fi cunoscut drept vama Lipnița-Kainardja (Кайнарджа) (agerpres.ro/comunicate/20 ... a-igpf-11-51-39). Program de funcționare: 08.00:20.00.

    Așezarea din Bulgaria este cunoscută în istorie drept locul unde s-a semnat Pacea de la Kuciuk-Kainargi (1774), în urma războaielor nesfârșite dintre ruși și Imperiul Otoman (amănunte aici: adevarul.ro/locale/consta ... 1c5f/index.html).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 2100 PMA1 (din 7 voturi)]
- Zoazore
[03.10.17 15:16:22]
» mesaj pers

   @tata123: O importanta informatie! Ar trebui postata si pe grupul de pe FB!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[03.10.17 23:04:06]
» mesaj pers

   @tata123:

   Într-adevăr, o informaţie importantă, utilă multora.

   Mulţumim.

   L.E. Totuşi, pentru bucureşteni, de exemplu, noul punct de trecere a frontierei nu cred că va prezenta prea mult interes, aceştia, dacă tot vor trece Dunărea pe la Ostrov, vor alege, cel mai probabil, să intre în Bulgaria pe la Silistra, dar constănţenii vor avea o opţiune în plus în caz de aglomeraţie în celelalte puncte de trecere a frontierei din judeţ.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- abancor
[03.10.17 23:28:44]
» mesaj pers

   Am auzit și eu la radio știrea. Urmează zilele astea să se deschidă încă un punct în zonă, la Dobromir.

   Nu prea văd cum o să ajute trecerile astea. Eventual sînt utile dacă e aglomerat la Silistra, altfel sînt bune pentru traficul local.

   Dacă vor atrage trafic nou, un efect neplăcut va fi aglomerarea DN 3 și a bacului de la Ostrov.

   Mai bine o numeau Cuiugiuc - Kainargea, suna mai istoric, aproape de Kuciuk Kainargi (Cuiugiuc e ultima localitate înainte de graniță, nu Lipnița).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1200 PMA1 (din 4 voturi)]
.

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI

Autorul nu a încărcat până în acest moment nicio fotografie care sa fie atașată acestui set de impresii

Vezi eventual "Alte fotografii din această destinație" (încarcate de alți utilizatori)  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.121114015579 sec