ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Burgas - orașul cu 5 simboluri

TIPĂREȘTE

Ghidurile turistice vorbesc despre Burgas - al patrulea oraș ca mărime din țară (după Sofia, Plovdiv și Varna) și cel mai mare oraș-port din Bulgaria - ca având cinci simboluri. Dacă în peregrinările tale pornești în căutarea lor, mai mult ca sigur vei descoperi și alte obiective unice, demne de statutul de simbol al orașului. Cam asta mi s-a întâmplat și mie.

O broșurică ilustrată pe care am obținut-o de la agenția turistică organizatoare a micului nostru circuit pe litoralul bulgăresc, în afară de alte aspecte legate de Burgas, semnala distinct toate cele cinci simboluri ale orașului. În cadrul excursiei în grup, timpul acordat plimbărilor individuale în Burgas nu ne-ar fi fost suficient pentru a le descoperi pe toate deoarece ele se află la oarecare distanță unele față de altele. În afară de asta, noi eram interesați să ne documentăm în privința modalității de a ajunge pe Insula Sf. Anastasia despre care aflaserăm de curând că se poate vizita și care ne ademenea prin noutatea obiectivelor.

Într-o altă zi, cu un plan minuțios alcătuit de noi, am revenit la Burgas cu autobuzul. Plimbarea noastră având drept unic scop descoperirea frumuseților orașului și bineînțeles a celor cinci simboluri, a fost făcută fără grabă, pe parcursul unei zile întregi.

Cele 5 simboluri ale orașului Burgas

Fără îndoială Farul - o construcție veche de mai bine de 100 de ani (înălțat probabil, în 1899) - este un simbol al orașului. Farul nu se poate vizita, dar poate fi văzut de pe dig, de la capătul plajei situată la nord de port sau - cel mai bine - făcând o plimbare cu vaporașul. Eu l-am văzut și l-am fotografiat la ieșirea, apoi la intrarea în port, cu ocazia plimbării pe mare până la Insula Sf. Anastasia. Turnul care îi ghidează pe navigatori la intrarea în port, înalt de 14 m, vopsit în benzi orizontale roșii și albe, nu este singurul far din Burgas. Am aflat că mai sunt două, mai scunde, situate la digul din interiorul portului. Nici unul dintre ele nu este obiectiv turistic și, deci, nu se poate vizita.

Gramofonul este o lucrare de artă modernă, înaltă de 2 metri, amplasată în centrul orașului, pe Str. Aleko Bogoridi, aproape de una dintre intrările în parc. Înconjurat de bănci pentru odihnă și de mai multe frumoase țâșnitori cu apă răcoroasă, acest al doilea simbol al orașului, proiectat de Rusi Stoyanov, este un foarte popular loc de întâlnire. Se spune că dacă întorci mânerul gramofonului, ascultând concentrat, vei auzi numele persoanei care te iubește. Eu nu am încercat să-l acționez și nici nu m-am apropiat mai mult decât este necesar pentru a-l fotografia. Doi copii învârteau de zor la manivelă, iar în zbenguiala lor abia am găsit un moment să pot fura 2-3 imagini demne de a fi atașate aici.

La intersecția străzilor Aleko Bogoridi și Aleksandrovska, Ceasul datând de la începutul sec. XX, dar care merge foarte bine și acum, este unul dintre simbolurile incontestabile ale orașului Burgas. Și acesta este un loc preferat pentru întâlniri. Glumeții spun că dacă ai timp de pierdut, chiar dacă ești singur și n-ai stabilit o întâlnire, te poți opri lângă ceas pretinzând că aștepți pe cineva. Poate chiar va apărea o persoană care să dorească să stea la vorbă cu tine.

Numit de localnici Compasul, această lucrare de artă executată în bronz, decorată cu simboluri în relif, este montată în caldarâm, pe Aleksandrovska - strada principală, pietonală, a orașului. Realizat de sculptorul Radostin Damaskov după proiectul arhitectului Vladimir Milkov, Compasul marchează kilometrul zero al orașului și are înscrise coordonatele Burgasului, precum și punctele cardinale.

Construit în 1936, Digul de la marginea parcului - din lemn și beton - a fost reconstruit recent din beton masiv. Are 300 m și este considerat simbolul cel mai de seamă al orașului. Marea, parcul, frumuseșea locului, atrag în aceeași măsură pe turiști și pe localnici. Deși cam obosiți după ce am colindat orașul, ne-am simțit bine plimbându-ne pe dig până la platforma de belvedere de la capăt. Din înălțimea celor 22 de metri ai senzația că te afli pe un vapor. Parcul, scările care coboară spre mare, plajele, portul și farul, precum și întinderea nesfârșită a mării, toate se văd minunat de acolo.

Digul din Burgas este scena a două importante evenimente intrate în tradiția locală. În ziua Sfântului Nicolae - 6 decembrie - care este sărbătoarea orașului, în memoria marinarilor și a pescarilor care și-au găsit sfârșitul în mare, sunt aruncate în apă flori și coroane. De Bobotează - 6 ianuarie - în cadrul unui serviciu religios, după tradiție, episcopul aruncă o cruce în mare, iar curajoșii plonjează în apele înghețate înotând către ea. Se spune că cel care va aduce crucea pe uscat se va bucura de sănătate și de viață prosperă în tot cursul anului.

Am prezentat succint aceste simboluri, dar orașul Burgas înseamnă pentru turist mai mult decât atât. Trebuie doar timp, picioare bune și interesul de a cunoaște orașul de la malul mării. Așadar, …

Ce se poate vizita în Burgas?

Gara, autogara, portul sunt cu siguranță locuri din care poate începe orice vizită. În Burgas sunt apropiate una față de cealaltă, toate sunt găzduite de clădiri moderne, amplasate într-o parte frumoasă a orașului. Pentru a ajunge în centru, pe strada principală, nu-ți trebuie mult timp. Clădiri cu o arhitectură deosebită, unele bine îngrijite, altele mai puțin (sunt și unele în renovare) vă vor atrage atenția necontenit, cu atât mai mult dacă ați pornit prin oraș special pentru acest lucru.

Aleksandrovska este strada centrală, pietonală, pe care nu o poate rata nici un turist. Ea începe chiar din fața gării și continuă drept, până la Bulevardul San Stefano. Intersecția cu Aleko Bogoridi, la celebrul ceas - simbol al orașului, ne dă prilejul să continuăm sau să alocăm mai mult timp arterei din dreapta pentru că acolo vom găsi multiple puncte de interes. Dacă sunteți atrași de muzee, aflați că Muzeul Arheologic se află la numărul 21, într-o frumosă clădire veche (1889) care a găzduit inițial prima școală din Bulgaria. Taxa de intrare este modică - 2 leva/persoană. Fondat în 1925, Muzeul Arheologic prezintă exponate începând din antichitate, din vremea coloniilor grecești și a Imperiului Roman. Putem afla câte ceva din istoria timpurie a navigației pe Marea Neagră, precum și cum s-au dezvoltat porturile în această parte a lumii în evul mediu, până la căderea sub jugul otoman. O mare colecție de ancore străvechi - cred că cea mai mare pe care am văzut-o eu vreodată - este expusă aici. În exterior, alături de clădire, trecând pe sub o arcadă susținută de două coloane de piatră, se ajunge la o expoziție în aer liber cu pietre funerare și cruci de marmură minuțios sculptate și inscripționate.

Muzeul Arheologic face parte din Muzeul Regional Burgas în administrația căruia funcționează patru expoziții de bază - istorie, arheologie, etnografie și istorie naturală - toate adăpostite de clădiri vechi, monumentale, situate relativ aproape una față de cealaltă (la aprox. 5 minute de mers pe jos). Noi am fost doar la Muzeul Arheologic și la Muzeul Etnografic.

La Muzeul Etnografic situat în Str. Slavyanska, nr. 69, taxa de intrare este tot 2 leva/persoană. În Casa Brakalov, o clădire veche din 1873, umbrită de o boltă de viță de vie, amplasată în imediata apropiere a Catedralei Sf. Chiril și Metodiu, facem cunoștință cu modul de viață și cu obiceiurile oamenilor care trăiesc sau au trăit în zona Burgas. Vedem o impresionantă colecție de costume tradiționale bulgărești cu exemplare specifice fiecărui grup etnic din împrejurimile Burgasului, dar și costume ale imigranților bulgari din teritoriile actuale ale Greciei și Turciei. De asemenea, vedem costume folosite la ritualuri și sărbători populare, diverse măști, obiecte gospodărești, bărci de pescari.

La Muzeul de Istorie din Str. Lermontov, nr. 31, precum și la Muzeul de istorie Naturală situat în Str. Konstantin Fotinov, nr. 30 nu am mai ajuns. Au rămas pe lista de așteptare până la o nouă vizită în Burgas. Dacă până atunci cineva le va vizita și va scrie despre ele aici, pe AFA, voi fi bucuroasă să aflu amănunte.

La capitolul "Lăcașuri de cult" n-am putut bifa decât Biserica Armenească situată chiar în spatele Hotelului Bulgaria, Biserica Ortodoxă Sf. Fecioară Maria și Catedrala Sf. Chiril și Metodiu.

Biserica Armenească, ortodoxă, construită în 1853, este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din oraș. Reconstruită de mai multe ori, cu un turn adăugat ulterior, biserica are ferestre cu vitralii și decorațiuni interioare complicate. În curte, alături de zid, există un monument comemorativ pentru toate victimele genocidului armean.

Biserica Ortodoxă Sf. Fecioară Maria este cea mai mare biserică din Burgas. A fost construită la mijlocul sec. XIX și are trei altare despărțite de 12 coloane de marmură. Această biserică este păstrătoarea multor obiecte de cult de mare valoare artistică, istorică și religioasă, între care câteva icoane pictate de călugări din Sfântul Munte Athos. Cele două turnuri clopotniță au fost înălțate mai târziu (în 1927-1928), iar pictura interioară realizată în perioada 1957-1958 se datorează maestrului iconograf Nikolai Evgenievich Rostovcev.

Catedrala Sf. Chiril și Metodiu este un vechi și foarte frumos lăcaș de cult din Burgas. A fost înălțată în perioada 1895-1907 după proiectul arhitectului italian Ricardo Toscani și poate fi considerată un alt simbol al orașului Burgas. Biserica are trei altare, este largă și posedă impresionante policandre. Coloanele de susținere sunt decorate într-un stil inedit. Chipurile celor doi frați, Sfinții Chiril și Metodiu, au fost realizate de renumiții pictori bulgari Gyudzhenov și Kozhuharov, ambii cunoscuți pentru aportul adus la decorarea Catedralei Sf. Alexander Nevski din Sofia.

Străbătând Pietonala din Burgas - Strada Aleksandrovska - cea mai vizitată și cea mai aglomerată stradă din oraș, vă puteți opri la un pub, la o înghețată, vă puteți relaxa pe băncile din zonele de odihnă, puteți asculta muzica instrumentiștilor stradali, puteți intra în magazine, restaurante sau cafenele. Noi am făcut câte puțin din toate acestea. Am ajuns până la intersecția cu Bulevardul San Stefano, iar de acolo, cu harta în mână, obosiți, am luat-o pe scurtături până la intrarea în parc.

Grădina Mării din Burgas - cu o suprafață de peste 600 hectare și o lungime mai mare de 5 km - este un loc pe care n-ar trebui să-l rateze nici un vizitator al orașului. Imensul parc ce mărginește țărmul Mării Negre a început să fie amenajat în 1910. S-au plantat pomi, s-au trasat alei, s-au construit fântâni, iar mai târziu s-a construit Cazinoul - un element arhitectural emblematic al Grădinii Mării.

În zona centrală sunt foarte multe busturi ale unor personalități istorice și culturale ale Bulgariei, un teatru în aer liber, o terasă cu frumoase priveliști asupra mării și plajelor orașului, cu cafenele și mici restaurante.

Dacă vii - așa cum am făcut noi - prin Str. Bogoridi, vei fi fascinat de priveliștea mării, a digului și a portului care se desfășoară în fața ta atunci când stai pe terasa umbrită de palmieri. Ai nevoie de câteva ore, precum și de picioare odihnite dacă dorești să dai ocol întregului parc. Cazinoul, astăzi centru cultural, situat pe aleea centrală a parcului, datează din 1936. Terasele sale oferă vederi largi spre întreg golful Burgas, iar la rândul ei, clădirea poate fi văzută din larg, de pe navele care se apropie de port. Vederea romantică a mării face din Cazinou un loc preferat pentru fotografiile de nuntă, pentru îndrăgostiți, dar și pentru turiști.

Mai multe monumente - monumentul dedicat tuturor marinarilor, monumentul genocidului armean, monumentul eroilor sovietici eliberatori și multe altele - vin ca o completare în peisajul verde, cu arbori seculari, din parcul marin.

Plaja orașului - o întindere de nisip de culoare mai închisă, cu veritabile calități terapeutice, este situată în fața Grădinii Mării. Este mare, aproape de centrul orașului, cu acces pe scările care coboară de pe terasa parcului. Mai există o plajă în Burgas. Ambele sunt bine amenajate, cu șezlonguri, umbreluțe și au în apropiere cafenele și baruri.

Bineînțeles, ziua fiind pe sfârșite, iar noi obosiți de atâta umblat, n-am fost interesați să facem plajă la Burgas. Soarele, marea și piscina de la Hotel Festa Panorama - Nessebar ne-au fost de ajuns.

Concluzii

Am mai fost la Burgas, ultima oară în anul 2014 în cadrul unui circuit de patru zile prin Bulgaria. Îmi amintesc cel mai bine de Grădina Mării care mi-a plăcut și atunci foarte mult. De astă dată, în cele două zile în care am vizitat orașul Burgas, am descoperit multe locuri noi, frumoase, care merită văzute. Și - desigur - au rămas destule care așteaptă ocazii viitoare pentru a fi descoperite și admirate.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 19.06.18 20:17:57
Validat / Publicat: 20.06.18 11:56:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 12651 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Burgas - Catedrala Sf. Chiril și Metodiu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

doinafil [20.06.18 16:55:54] »

Frumos și interesant orașul Burgas! . Mi-au plăcut simbolurile lui, dar și grădina Mării.

În P19, unghiul din care e făcută poza cred că avantajează cel mai mult „Cazinoul”. Parcă ar fi o corabie cu pânze, este f. reușită poza.

Statuia lui Hristo Botev îl înfățișează de parcă ar avea mai mulți ani decât a trăit, parcă ar fi trecut de 50 de ani. (a murit la, doar, 28 de ani).

Felicitări, mi-a plăcut și am votat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic [21.06.18 08:34:40] »

@doinafil: Da, frumos și interesant orașul Burgas. Din păcate, nu prea apreciat de turiștii care vin pe litoralul bulgăresc doar pentru plajă, pentru baie și - eventual - pentru a arunca o privire la casele cu arhitectură veche, specifică zonei. Burgas este considerat de mulți un oraș industrializat, nou, care nu prezintă interes turistic. Căutând, vei descoperi foarte multe de văzut.

Cât despre busturile personalităților din Grădina Mării... cam toate îi înfățișează cu mustăți și bărbi generoase. Probabil că așa se purta atunci. În orice caz, sunt sigură că sculptorii s-au inspirat din fotografiile de epocă rămase posterității. Că nu le-or fi nimerit și trăsăturile fețelor, îmbătrânindu-i mai mult sau mai puțin... asta cred că ține de talentul artistului.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Burgas, orașul verde:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055866956710815 sec
    ecranul dvs: 1 x 1