ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Braila
ÎNSCRIS: 01.03.16
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Vf. Vihren - pentru începători, neinițiați, antitalent.. așa... ca mine

TIPĂREȘTE

Să încep cu începutul: vă povestește cele ce urmează un ins de 37 de ani, fumător înrăit de 15 ani, cu ceva condiție fizică dar nu prea-prea (clar nu sunt Bear Grills), muntele e o chestie pentru mine pe care mintea mea de câmpie nu prea poate s-o priceapă. Pe deasupra sunt și un șofer excesiv în respectarea regulilor, nu bag viteză, respect toate indicatoarele, semnalizările, deci moșcăit și cam mototol.

Darrrrrrrrrrrr... adrenalina este mai mare când ești un fricos și începe aventura, nu?! Așa că mi-am luat doza, ole!

Cum am decis această excursie

Plictiseală mare prin Brăila, nu îmi plac picnicurile, grătarele, deja ideea de litoral mă agasa (am mai fost de vreo 2 ori anul acesta, weekenduri, din ce în ce mai aglomerat și urât). Așa că mă mânca. Știind că soția este înnebunită după munte, lansez provocarea: uite, căutam deja ceva de sărbători, am văzut la Bansko prețuri mici, dar sunt și mai mici vara, am putea să urcăm și pe munte, pe Vf. Vihren, 2914 m altitudine, ce mișto! Te bagi? Te riști?

Normal că i s-au aprins beculețele și am făcut pregătirile pentru weekendul următor. Draga și scumpa de ea, ca un copil se bucura. Abia apoi am început să mă interesez ce înseamnă drumul până acolo, apoi și de urcarea pe munte. Deja mormăiam și bombăneam. Dar unui copil când îi promiți ceva, nu mai poți da înapoi.

Așa că a doua zi am făcut rezervare la un hotel, prin agenția de turism cu care colaborăm. Față de majoritatea, preferăm prin agenție, chit că e mai scump. Cred că v-am explicat mai sus ce soi de om sunt, așa că am oroare de poveștile alea cu booking pe cont propriu, plăți cu cardul, garanții reținute, rezervări neonorate, etc. 3 nopți cazare, 4 stele, mic dejun inclus, 131 de euro, mi s-a părut okay.

Ziua 1: plecăm în dimineața de 12.08.2016 ora 3 a. m. din Brăla, direcția București- Giurgiu-Ruse-Sofia-Bansko. Drum rău, culmea! la ora aceea trafic, ploaie torențială, o groază de tiruri, acvaplanare pe ploaie torențială, barieră de jumătate de oră la Drajna, apoi viteză mică pe autostradă că făcea mașina ca toate alea prin bălți, ajungem la Giurgiu undeva pe la 6:30. Oroare! Schimb de tură la vameși! Mai stăm și acolo în coloană o oră. La vamă un birou al lor de vignete, 8 euro o săptămână. Normal că pe chitanță mi-a greșit numărul mașinii, verific, băgase un N în plus, mă întorc, bulgarul încăpățânat și categoric ”NO PROBLEM”, așa că-l înjur printre dinți, ridic din umeri și ce-o fi o fi (n-a fost nimic, NO PROBLEM cum zise bulgarul, sper să nu mă trezesc cu vreun plic acasă). Lipesc vigneta de geam regulamentar și intru pe european. Drum bun până pe autostradă, la fel și pe autostradă, intrăm pe centura Sofiei, lucrări, dar măcar am rulat, nu am stat pe loc, iarăși autostradă, entuziasmați de tuneluri (lucrări și acolo, dar se rula).

Ne interesasem de Mănăstirea Rila din timp, zicem să facem un ocol până la ea. Bad choice! Cică e cea mai mare mănăstire din Bulgaria, frumușică, n-am ce zice, dar nu m-a lăsat cu gura căscată. Plus că drumul de la Rila până la ea... 15 km cu gropi, nu poți da mai mult de a 2a-3a. La întoarcere pe drumul ăla groaznic și o mașină de poliție, oprea mașini. N-am avut probleme, nu m-a oprit, dar mi s-a părut cam nesuferită faza, mi-a tras un semnal de alarmă.

Intrăm în Bansko, nu găsim imediat un exchange-office, cam rătăcim. Până la urmă găsim unul de schimbăm euro în leva (exclus din lei in leva).

Ajungem la Hotel Saint Ivan Rilski Spa etc. La marginea stațiuni, cale de 20 de minute de mers pe jos de strada Pirin de unde încep terasele și magazinele, cam sordidă zona. Cel puțin jumătate dintre hoteluri închise vara.

Parcăm în fața hotelului, chiar în fața recepției. Întreb la recepție dacă este okay, într-o engleză mai slabă ca a mea mi se răspunde că e okay dar duminică nu se poate. Mă gândesc că au vreun eveniment, dar n-au avut până la urmă. Foooooarte dubioși bulgarii cu parcările lor. Ai senzația că dacă nu ar taxa parcările și nu ar ridica mașinile le-ar scădea PIB-ul cu 50%. Prea agresivi, prea dispuși să te prindă în offsaid cu parcarea.

Ducem bagajele în cameră, arată okay, curat, nou, spațiu, nefumători, balcon, minibar.

O luăm la picior prin Bansko, ajungem și în piața N... nuștiucum. Festival Internațional de Jazz. Adică în fiecare seară 1-2 orchestre de jazz bulgărești, apoi 1-2 străine dar no-name-uri. La scenă un gărduț și bănci pentru special-guests. Apoi mai multe băncuțe la liber, în rest tonete cu bere, hotdog, etc. Atmosferă de zilele Tecuciului (n-am fost niciodată acolo, dar așa-mi imaginez).

Nighty-night că a doua zi urma urcarea și eram obosit treaz de la 1 noaptea.

Ziua 2 - Ascensiunea Vf. Vihren

Momentul George Dinică în Columna: eu, care în nemernicia mea, nu am urcat niciodată pe Omu, Moldoveanu, Negoiu, îndrăznesc Vihren... Și îndrăznesc.

Sculat devreme, micul dejun la hotel (nimic deosebit, repetitiv, dar suficient, soția remarcă nu nu e de 4 stele, eu remarc omleta bună și cafeaua okay). Pornit cu mașina spre Cabana Vihren, aflată pe undeva la 2000 m altitudine. Drum impecabil de 15 km, serpentine la greu, toto drumul numai pădure. Ajungem la Cabana Vihren. Mă rog... aproape, parcăm mașina la vreo 700 m mai la vale că deja era full.

Mă apucă groaza: panou 3 ore până în Vărf, dar văd deja bolovani, cam de 0,5-1 m în diametru, jnepeniș și cam atât. Mă bucur că nu e cald.

Începem ascensiunea. Ca întotdeauna exagerez: ditamai rucsacul, 1 litru de apă, un energizant, 3 banane, 4 nectarine, 3 ciocolățele, geacă de frig, foiță de ploaie. Bățul de trekking a fost bun, folositor.

Urcarea grea în primă fază, cale de o oră. Las pe alții să mă depășească, deja răsuflu greu. În mod normal aș fi aprins o țigară după jumătate de oră. Realizez că nu este cazul și că mi-ar face rău. Bine fac. Gâfâială prima 1/3 din drum. A doua treime deja mă relaxez, încep să mă acomodez cu genuflexiunile (cam asta e mișcarea tot timpul în ascensiune). Mă felicit că am fost la sală și că am făcut ”geno” cu bara pe spate. Nu am crampe, nu am dureri, dar simt deja altitudinea. Și țigările din ultimii 15 ani...

Plus că sete. Mare sete. Beau toată apa în primele 2/3 de traseu. Rucsacul pare din ce în ce mai greu.

Văd deja în zare o culme, o creastă ceva, cu ceva siluete de omuleți în vîrful ei. Totuși în dreapta se vede o chestie albă de piatră mai înaltă. Mă amăgesc. Îmi zic că nu are cum să se poată urca pe chestia aia albă cu vârful în ceață, că probabil toată urcarea până la vârf e doar urcarea până la șaua aia cu oameni micuți pe ea.

Ajung și eu pe creasta aia, în jos se văd niște lacuri glaciare. Priveliște superbă. Mă uit cu coada ochiului drept: oamenii continuă să urce pe chestia aia albă numai din bolovani, spre vârf, spre ceață. Mai că mă pufnește plânsul. Prea mult, prea greu, prea...

Dar ce, io sunt mai prejos?! Ce au ăștia în plus și nu am eu?! Drăcușorul răspunde sec: n-au 83 de kile și au plămâni neînnegriți. Corect.

Rog soția s-o ia înainte, simt c-o țin pe loc. Deja se pierde în ceață. Îmi strigă ceva, dar n-o mai aud. Îi fac un semn totuși că totul e okay (am văzut în copilărie o mătușă surdă care la orice îi ziceai făcea: da, da, acum). Mă pufnește râsul.

Îmi iau reper în față o duduie la vreo 40 de ani în trenning roz. Văd că merge ca mine, mai încet. Am vreo 3 tentative de a abandona. Zig-zag, uneori alunec puțin. Mă uit în jos, n-aș vrea să știu cum e să te prăbușești pe spate... n-ai în ce te opri, te duci 100 de metri și iei toți bolovanii la rând. Încerc să compar cu ceva similar din experiența mea. N-am cu ce. Poate doar cu o amintire de la 5 ani când nu mai știam cum o să cobor de pe un copac. Dar era un copăcel la o înălțime de 3 metri. Aici e Vihren la 2914 metri... Stai! se vede vârful. Forțez! Reușesc!

Copleșit, victorios, ce senzație! Pozele cu stegulețul. Mă uit în jos și mă apucă iarăși frica. Cum o să mă dau eu jos de aici. E prea vertical pentru mine... Culmea! Reușesc fără probleme prima etapă care era cea mai grea. A doua etapă e mult mai ușoară. Deja a 3-a se vede Cabana Vihren, îți dă speranță. Atent în continuare la accidentări. Încep că doară unghiile. Pe muntele ăsta când urci, doar urci, fără trepte plane, când cobori doar cobori. Uneori cobor cu fundul înainte, în patru labe. Bățul deja incomodează.

Ajungem jos. Mă uit la ceas: 4 ore urcarea, 2,30 coborârea. Am supraviețuit. Abia jos mă bucur cu adevărat. Trag sufletul. Ne urcăm în mașină.

Ce mișto! La hotel avem spa! Oya!!! Sauna de 3 feluri e faină rău după așa efort. Mă și hidratez repede cu vreo 2 beri. Fac un calcul: am bătut recordul meu de băut lichide- cel puțin 6 litri.

Seara intru pe wifi. Caut ceva. Mă îndrept spre soție: ce-ar fi ca la anul să facem Myticas, Muntele Olimp, la greci, 2918 m altitudine?! Atât mi-a trebuit!!! Cum ziceam: fricoșii simt cel mai mult adrenalina când îi apucă curajul.


[fb]
---
Trimis de Mitin in 18.08.16 10:32:55
Validat / Publicat: 18.08.16 11:28:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Balcic

VIZUALIZĂRI: 3196 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 spre Vf. Vihren
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.08.16 11:28:34]
»

Excelent review-ul! Doar... câteva poze îi lipsesc, pentru a fi "mmcp"

-

Ajungem la Hotel Saint Ivan Rilski Spa

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

mishu
[18.08.16 11:39:29]
»

, Doamne ce bine este sa te distrezi pe seama altuia, dar stii tu cum e, "Ce-si face omul cu mana lui, lucru manual se numeste"

Eu cred ca tocmai "nepriceperea" ta, felul prudent sa spunem de a aborda lucrurile, vad insa ca ai stiut ce sa iei cu tine pe munte te-a facut (chiar daca ceva mai greu) sa ajungi in varf.

Nu cred ca vorbim aici de o intrecere, vorbim doar de a-ti atinge scopul.

Felicitari, totul a fost ca o poveste placuta scrisa cu mult umor, si am retinut urmatorul varf pe care il vei cuceri.

Astept impresiile, pana atunci insa ma bucur ca am prins primul vot, felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adryana
[18.08.16 12:21:21]
»

Foarte frumos povestit, mi-a mers la inima articolul tau. Stii ca se spune ca orice inceput e greu, acum puteti sa va considerati oameni cu experienta si sa incercati sa cuceriti si alte varfuri.

Eu sunt la fel de comoda si in plus am si rau de inaltime, chiar nu ma vad acolo vreodata. Sa urc 4 ore ?...exclus ! ma gandesc ce decizie ati fi luat daca intai te interesai de la inceput unde se afla Bansko si ce implica drumul pana acolo. Oare ati mai fi mers?

Mi s-a intamplat f.rar sa iau o decizie inainte de a sti tot ce implica destinatia propusa si daca merita mers din pc. meu de vedere: cati km sunt pana acolo, pe ce traseu se merge, cat costa drumul, ce preturi sunt la cazare, ce se poate vedea,cum se ajunge pe varful Vihren si ce implica asta, etc .Asta ca sa nu imi stric vacanta, nu imi place sa risc nimic.

Am fost si noi la Bansko dar iarna si parca nu se mai termina drumul pana acolo, ni s-a parut lung si obositor. Pacat ca este atat de departe, am fi mers mai des, este o statiune frumoasa.

Felicitari pentru ambitie si curajul de a ajunge pe Vihren !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MitinAUTOR REVIEW
[18.08.16 12:46:00]
»

@mishu - Multumesc mult! Chiar a fost o provocare pentru mine

MitinAUTOR REVIEW
[18.08.16 12:54:58]
»

@adryana - Te contrazic putin. Drumul si plonjarea in necunoscut au fost interesante, foarte interesante. De multisor planuiam sa fac excursii ”afară” și cu mașina personală, dar recunosc că nu prea îndrăzneam, nu-mi știam limitele. Așa că a fost un exercițiu bun pentru destinațiile viitoare la care visez să ajung și cu mașina: Austria, Grecia, Ungaria. Acum știu că pot conduce 12 ore/zi fără probleme, ce timp de recuperare la oboseală îmi trebuie după o escaladă serioasă, după drum, ce tip de cazare îmi este mai de folos în funcție de scopul călătoriei, etc.

Iar legat de urcatul pe munte- chiar mi-am dorit asta. Cunosc montagnarzi serioși. Majoritatea lor sunt genul care au condiție fizică, nu au job de birou, știu cu ce se mănâncă escaladarea, practică sport, fac multă mișcare zilnic, etc. Nu sunt profilul lor categoric! Job de birou, mă bucur cînd alerg și eu fără să leșin 3 km, miop, tot tacâmul. Concluzia articolului aș vrea să fie: totuși se poate, ceva mai greu, dar si satisfacția e mai mare. De ce să fim blazați?!

Radu Tudoran
[18.08.16 15:21:59]
»

N-am mai urcat pe munte de cand eram tanar si nelinistit, dar review-ul tau mi-a dat idei. Chiar daca am 15 ani mai mult ca tine Si zici ca se supravietuieste si fara antrenamente ca-n Legiunea straina?

Bia710
[18.08.16 15:29:04]
»

@Mitin - Felicitări pentru articol! Noi suntem iubitori de munte pe timp de vară, cât mai sus, dar pe trasee de pe care să pot să revin cu plămânii la mine (intacți zic, că dacă urc așa ca voi mi se pare că la un moment dat se termină ) și să mai mișc cât de cât picioarele a doua zi. Asta înseamnă bineînțeles mașină, telecabină, telescaun etc. cât mai sus, cât se poate, apoi trasee așa, nu prea verticale , dar cu view-uri amețitoare cu munții din jur și văile la vedere.

Cum spuneam, când am văzut ”Vf. Vihren - pentru începători, neinițiați, antitalent... ”, mi-am zis asta e, încă o idee de weekend de pus în aplicare. La bulgari am mai fost, dar nu la munte. Apoi am citit articolul, am râs din plin și parcă mi-am pierdut un pic respirația, în timp ce vă însoțeam pe munte în gând. Ce ați făcut voi nu e de noi, clar.

Dar dau un vot cu mare plăcere. Și apropos de destinațiile viitoare, Austria este minunată și pentru stilul nostru de a urca pe munte, dar mai ales pentru al vostru. Călătorii frumoase spre noi destinații și noi înălțimi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MitinAUTOR REVIEW
[18.08.16 15:47:31]
»

@Radu Tudoran -

Păi... se poate! Erau toate vârstele pe munte, chiar era foială, am văzut bărbați de 65 de ani (în formă, nu?!), tineri cu copilul în rucsac. Cam toți erau bine echipați, adică bocăncei de munte, pantalon lung. Cine era în teniși și/sau în pantaloni scurți cam suferea. Testează-te pe o Toaca-Ceahlău, pe la Cascada Duruitoarea, și dacă merge, o să faci față cu brio.

Iar febra musculară de după, micile bătături, julituri, belituri... sunt medalii frumoase la orice vârstă, nu?!

ANILU
[18.08.16 16:18:13]
»

@Mitin - Felicitări pentru excursie şi pentru felul haios în care ne-ai descris escaladarea munţilor la vecinii bulgari.

Mi-a plăcut cum ai început, te-ai descris pe tine şi după aceea ne-ai spus unde ai plecat, ca să ne facem o idee, cine, unde şi când

Recunosc că nici eu nu urc pe munte aşa la pas, dar îmi plac la nebunie articolele colegilor de aici pe AFA, care fac excursii pe munte şi ne spun şi nouă.

Şi acum lăsând gluma la o parte, până să ajungi pe muntele Olimp, te poţi antrena urcând prin munţii noştri Carpaţi.

Excursii frumoase în continuare.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio
[18.08.16 17:52:10]
»

@Mitin -

Felicitari pentru adrenalina dar si pentru articol, sincer, din fotoliu este foarte distractiv, chiar foarte. Si vezi ca suna a promisiune, am facut semn sa nu uit sa te urmaresc in 2017 la "nasu" si in 2018 pe Everest. Cu sotia rezolvi usor, card plin sa ai, asa ca drum bun si pante usoare!

Mi-a placut poanta cu cazutul pe spate, de fapt e cea mai buna ca nu vezi golul de sub tine si nu te sperii !!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krisstinna
[18.08.16 18:16:41]
»

@Mitin -

Draga și scumpa de ea, ca un copil se bucura

-Ești adorabil!

Super descris totul.

Am o curiozitate ca de la fumător la fumător: când ai fumat prima țigară? Chiar nu ai fumat deloc sus? Eu sigur aș fi tras una la repezeală.

Felicitări, mulțumesc.

fanespoitorul
[18.08.16 18:40:35]
»

@Mitin - v20+. Un lucru cred ca nu am inteles urcarea a fost grea din cauza rucsacului, dar rucsacul era in spate sau in fata??

webmasterX
[18.11.19 14:36:02]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Drumeții spre vârful Vihren» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Bansko]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Bia710, fanespoitorul, mishu, Mitin, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții spre vârful Vihren:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.038218021392822 sec
    ecranul dvs: 1 x 1