90580 
nu sunteţi logat. - LOGIN
La pas prin Arbanassi

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
22.10.2018
DE
Avatar Yersinia pestis
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Mărăşeşti (VN)
înscris/ă în 30.04.09
MEMBRU: CONSUL
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 4 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.00
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Veliko Tărnovo. Manual de folosire. Day 4: Arbanasi


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Motto: ”Atunci când călătorești, gândește-te că o țară nu este făcută pentru ca tu să te simți confortabil în ea. Este făcută pentru confortul oamenilor ei” – Clifton Fadiman.

Ultima zi petrecută în Veliko Tărnovo. Timpul a trecut atât de repede, totul a fost atât de alert, că nici nu ne-am dat seama, ba, mai mult, devenisem, parcă, oameni de-ai locului.

Pentru prima oară de când am ajuns acolo am gândit practic, nu m-am mai lăsat dus de emoții. Am stabilit că, dacă tot vom pleca din Veliko s-o facem trecând prin Arbanasi și, mai departe, Gorna Oryahovitsa.

OK, înainte de a preda camera am mai făcut o plimbare pe Str. Gurko (cum altfel), cred c-a fost cea mai frumoasă plimbare, am intrat în vorbă cu una din gospodinele de-și mătura strada din fața casei și care mi-a spus să-i fac fotografie, în care să iasă și florile ei. M-am executat, doar nu era să stric prietenia româno-bulgară ce unește cele două popoare. Apoi, în jurul orelor 11 am urnit Skoda din locul de parcare din fața hotelului. Și, da, îmi părea rău să plec !

De la Veliko Tărnovo la Arbanasi, în condiții normale de climă și temperatură, nu faci mai mult de 15 minute , mers civilizat, cu mașina.

Am intrat, de pe str. Tsanko Țserkovski în B-dul Vasil Levski și, de aici, am continuat drumul spre Tsarevets. Am rulat încet, preț de vreo 5 minute, încercând să-mi întipăresc în amintire imaginea unui oraș de neuitat.

Ieși, cumva, din Veliko Tărnovo, treci podul peste Yantra și urci dealul, trecând de intrarea în Trapezitsa, apoi, în cel mult 3 km, intri prin pădure.

La un moment dat, faci dreapta, așa cum te-ndeamnă un mare indicator care-ți arată că pe-acolo-i drumul spre Arbanasi. Și, cine-s io să contrazic indicatorul?! Am făcut, cuminte, la dreapta, am mers vreo câteva sute de metri și, gata, am ajuns!

Ce este cu Arbanasi?

Așa cum este și normal, orice localitate are legendele ei, în cazul de față, legat de nume. Așa și cu Arbanasi, inițial se numea ”Yailak”, adică ”pășune” dar, se pare că, întrucât aici locuiau mulți albanezi, turcii au dat, tot ei, numele de Arnavudkyoy (de la "sat albanez" în lb. turca).

Strict istoric, prima atestare a acestui sat este datată în anul 1538, an în care Soliman Magnificul a dat un decret prin care oferă vreo patru sate, printre care și pe acesta ,drept moșie ginerelui său, vizirul Rustem Pasha.

Se poate observa deci că încă din acele timpuri exista favoritismul.

Deși atestat cert în acel an, satul se pare că a fost întemeiat de către albanezi și greci, în jurul anului 1230, după ce țarul Ivan Asan al II-lea ar fi câștigat bătălia cu Tiranul Epirului.

Satul Arbanasi a devenit, încet -încet, un centru comercial important al zonei, mai ales între secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, când s-a bucurat de scutiri fiscale acordate de Imperiul Otoman, fapt ce a condus la îmbogățirea boierimii locale. Negustorii îmbogățiți ajung să aibă legături strânse cu Principatele Dunărene, Imperiul Austriac și cel Rus, ba ajung chiar și prin Persia. Adesea cumpără moșii în Țara Românească, iar Bucureștiul devine locul lor de reședință. La rândul lor, marile familii boierești românești cumpără moșii aici, pentru a avea loc de adăpostire în caz de prigoană.

Cei din Arbanasi dezvoltă meșteșuguri utile, cum ar fi tinichigeria, croitoria, vopsitoria, cizmăria, creșterea viermilor de mătase. Nu în ultimul rând, dealurile însorite ofereau condiții foarte bune de cultivare a viței de vie și de aici, comercializarea vinului.

Starea de bunăstare a negustorilor a fost remarcată prin locuințele construite, toate cu ziduri masive, din piatră. Casele par modeste sau chiar aspre, sărăcăcioase pe dinafară, fără a avea balcoane sau terase. Multe dintre acestea sunt prevăzute cu gratii la ferestre, iar porțile de acces în curte sunt masive, capabile să țină la respect o ceată de atacatori. Fiind casele boierilor îmbogățiți, în interior însă acestea sunt mult mai bogate,surprinzător chiar, oferind confortul vremii stăpânilor lor.

Practic ele asigură unicitatea satului Arbanasi și, mai cred eu, faptul că sunt construite în armonie cu mediul, doar piatră și lemn.

În plus, fiecare mare negustor sau boier a construit sau a contribuit la construirea de biserici. Acestea sunt construite într-un stil aparte, extrem de simple la exterior, spectaculoase, prin picturi, la interior.

Ulterior, evoluția istorică a fost dură pentru prosperul sat de altă dată și ca urmare a unor jafuri, din 1792 și din 1798–1810 când satul a fost prădat și ars, populația a început să se retragă de aici. Mai mult de atât, au urmat epidemii de holeră și ciumă, care au afectat sever numărul de locuitori. Iar în 1839 sultanul a dat un edict prin care a retras toate beneficiile fiscale acordate comercianților.

Nici după cucerirea independenței satul nu-și mai recapătă vechile puteri dar, rămâne un loc frumos, construit în armonie cu mediul natural. Dealtfel, ținând cont de acest aspect, din anul 1921 Arbanasi, a fost declarat stațiune turistică, în baza Decretului Regal.

Ce să faci în Arbanasi?

Ei, aici este o problemă: satul este mic, are, înțeleg, vreo 300 de locuitori. Ca să se păstreze aspectul, noile case trebuiesc construite tot în stilul vechi întrucât, de prin 2000, satul a devenit ”așezământ istoric de importanță naționala ”.

Și-atunci, când e vorba ce-ai putea face ca să-ți umpli timpul odată ajuns aici ai două opțiunii: mergi și te plimbi sau, stai, practic nu faci nimic.

Am ales să ne plimbăm, normal, de-aia venisem acolo. Ca și la Veliko Tărnovo, am mers pe ideea de mă las purtat de fluxul celorlalți. Ei, aici nu e așa, foarte puțini oameni pe străzi. Am punctat și eu câteva locuri musai de ajuns iar acolo unde nu le-am găsit, am încercat să vorbesc cu cei de-acolo, arbăștinașii, adică. Vorbitul e simplu, cu înțelesul e mai greu, engleza noastră nu bătea cu cea a lor, așa c-am vorbit limba ”gimnastică”. Nu, nu-i adevărată faza cu particula ”tătă” adăugată la un cuvânt românesc care să pară un cuvânt de-al lor! Oricum, pe noi nu ne-a ajutat.

În atare situație, ca tot românu' întreprinzător, am apelat la tehnica din dotare, respectiv mobilul. Trăiască IPhone 6s cu aplicațiile sale, Google Maps fiind una foarte nimerită față de situația în care ne aflam.

Google ne-a dus la ”Konstantsailev House”, o casă muzeu, cea mai cu moț casă din sat, că așa i-am spus să ne ducă. 6 leva de persoană intrarea, bulgarii au un fix cu astea 6 leva, cam atât a costat cam peste tot pe unde-am fost!

Un mare grup de chinezi în fața noastră, deci, chiar mare, că nici China nu-i mititică! Ghidul de-i conducea îi oprea peste tot locul, ăștia făceau poze ca nebunii. Afară ne-am strecurat noi, cumva, dar în interior nu prea am mai reușit, tot timpul erau persoane cu ochii oblici care să apară-n cadru.

Am mai vizitat Complexul ”Izvora”, pentru că era în apropiere, așezământ frumos, practic, chiar am apreciat faptul că au încadrat natura în ansamblul clădirii, apoi, am mai mers la biserică , Sf. Dumitru, cam același peisaj peste tot. Străzi pavate cu piatră, verdeață și, cam atât !

Acuma, pentru ceea ce o să spun, o să-mi atrag o grămadă de huiduieli! Nu-i nimic, sunt obișnuit, am fost polițist. Arbanasi este un sat frumos, dar, sincer, plictisitor: vezi o casă, le-ai văzut pe toate!

Cei de-acolo au dezvoltat o afacere din asta, ceea ce, pentru ei, este foarte bine ! Dar, Muzeul Satului de la București, Dumbrava Sibiului sau Muzeul Satului Maramureșean de la Sighetul Marmației sunt , cel puțin, la fel de frumoase. Ba, fiindcă sunt patriot, parcă și mai...

Nu vreau să spun vreo erezie, bisericile lor nu-mi inspiră nicio emoție religioasă, deși am înțeles că toate sunt vechi, că au iconostase de pe la 1670 și ceva, fix. Nu, n-am avut tresărire, dar nu din cauză c-aș fi vreun neam prost (sper) ci pentru că nu m-a prins unda electromagnetică de-i spuneam noi empatie. Trăirea de-am avut-o vizitând Arbanasi a fost ca aceea de la Agapia, când vizitezi satul de lângă mănăstire, unde sunt casele măicuțelor : totul era foarte frumos,flori și ordine dar, pustiu. Nu erau copii pe ulițe, nu auzeai cârâit de găină sau cucurigu de cocoș, curățenie perfectă, obositoare și era o liniște nefirească.

Așa era și la Arbanasi, este mai mult un sat -muzeu decât un sat viu, nu-s copii pe ulițe, oamenii nu merg la magazine, nu vezi crâșme cu mușterii, alții decât cei străini. Altcumva,da, pot spune ,fără să mă contrazic, că Arbanasi este o destinație din clasa ”must see” a zonei, ar fi păcat să nu vedeți un muzeu un aer liber! Dar, dacă după o oră petrecută acolo o să vă plictisiți, asta să nu vă mire, ajungem să ne plictisească și frumosul!

De aici și referirea din motto-ul acestui review, confortul religios dat de aceste biserici este dat pentru cei ce locuiesc acolo.

Dacă e vorba despre servit masa, așa, din fuga calului, am văzut că satul avea destule restaurante. Am înțeles că cel mai bun ar fi cel de la ”Izvora”, o pensiune cu un interior de vis, ceva ca și cum ai fi acasă, la bunici, și ați pune masa în livadă. Da, orice-am spune, întoarcerea la natură este în noi, rămâne o aspirație permanentă.

Recenzii bune avea și ”Arbanasi Han” dar noi n-am abuzat de serviciile niciunuia, micul dejun fusese servit la Hotel ”Concord” pe la ora 9,00, deci, abia ce mâncasem iar prânzul îl planificasem la Ruse .

Așa că, final de final, spun că dacă din Veliko Tărnovo am plecat ca și cum aș fi plecat de acasă, dorindu-mi să mă întorc cât mai repede, de la Arbanasi am plecat ca de la muzeu, un muzeu impersonal, rece. E vina mea, nu trageți în cel ce scrie, face și el ce poate!

Cum am mai spus pe parcursul acestui mini-serial, am povestit trăirile mele , chiar dacă nu bat cu ale voastre, cei care-ați fost aici, mi le asum !

Când am plecat din Arbanasi am mai avut o surpriză, GPS rămăsese setat pe ”mers pe jos” și încerca să mă scoată din sat mergând pe o cărare ce trecea printr-o livadă, și-mi tot poruncea să ”virez la dreapta ” , arătându-mi că, până la Gorna Oryahovitsa mai am de mers 55 de minute. Pentru cei 13 km de știam de ei de pe șosea mi s-a părut cam mult așa că m-am uitat mai atent la utilajul de mă ghida și i-am găsit buba. Gâdilată în amorul propriu Ioana și-a revenit și m-a scos în șoseaua spre Gorna Oryahovitsa , corectând și timpul estimat.

Gorna Oryahovitsa am trecut-o rapid, nu prea ne mai interesa zona. Am ocolit, preț de vreo 25 de km, mergând prin niște sate terne, nimic de ținut minte, până am ieșit, înapoi, în E 85, în dreptul localității Polikraishte. De aici, am găsit TIR-ul turcesc de rigoare după care ne-am ținut, cu încăpățânare( a lui, a turcului, care nu te lasă să depășești, neam !) până pe la Byala. Aici am scăpat de el și am dat bice .Urma să mergem până la Ruse, unde aveam să văd un oraș frumos, despre care o să vă scriu mintenaș.

Până atunci, haidi, pa!

 

Web, te rog frumos: youtube

---
Impresii încărcate de Yersinia pestis in 22.10.2018 11:59:50

Validat / Publicat: 22.10.18 13:49:26


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în BULGARIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 966


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Yersinia pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  55900 PMA (din 42 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de Yersinia pestis? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[22.10.18 13:49:04]
» mesaj pers

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[22.10.18 13:51:11]
» mesaj pers

   @webmasterX: Mulțumesc, am găsit! :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[22.10.18 15:35:45]
» mesaj pers

   @Yersinia pestis:

   Dobr den! ☀️

   Te-ai uitat pe GPS cat faci pe jos pana la Marasesti? 😃 De la Arbanasi.

   Fain satul, mi-placut! 😁

   Numai de bine! 👍

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[22.10.18 15:44:45]
» mesaj pers

   @Dan&Ema: Eh. ce să mai caut, nu-nțelegeam de ce mă tot trăgea dreapta, prin livada ăluia?! Probabil că dacă mă prindea-n livadă, bulgarul mă lua la pumni și, ca să scap, scurtam timpul de deplasare spre Gorna Oryahovitsa. Pân'la Mărășești n-avea rost să caut, nu ajungeam acolo!

   Da, n-are cum să nu fie frumos, doar că, pentru mine, e cam ca atunci când pui sticla de whisky în vitrină și n-o bei, e la conservare!

   Și la oameni, pe stradă, mă uitam cu atenție ca să văd: îs reali sau împăiați?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Carmen Ion
[22.10.18 15:45:05]
» mesaj pers

   @Yersinia pestis: Aceleași trăiri am avut și eu în urmă cu doi ani la Arbanasi și m-a pus Aghiuță să le împărtășesc pe AFA, de mi-am atras oprobiul public... Exagerez :)

   Nici eu nu m-am extaziat de ce am văzut acolo, mai ales că am intrat și în două biserici unde am plătit câte 6 leva de persoană unor doamne foarte țâfnoase care nu știau nicio boabă de engleză, și în schimb nu ne-am ales cu niciun pliant-ceva, o foaie xeroxată, nimic din care să înțelegem și noi ce vizităm. Plua că fotografiatul în interior era interzis...

   În rest, ce să zic, priveliști frumoase, case mari din piatră etc. etc., și chiar cred, la fel ca tine, că noi avem locuri mai frumoase, mănăstiri și biserici mai impresionante, numai că nu prea ne pricepem să le punem în valoare:(

   Să trăiești și să ne tot povestești! :*

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Yersinia pestis
[22.10.18 15:54:56]
» mesaj pers

   @Carmen Ion: Este că am dreptate?

   Am spus, fără ”răutăcisme”, Arbanasi este un loc frumos, dar ciudat prin asta! E o frumusețe artificială, ori o localitate în care nu vezi copii pe străzi, nu umblă lumea după mâncare, pâine, ceva, este o localitate moartă!

   Bolovanii puși unul peste altul pot să arate un stil de-a construi, este interesant dar, nu mă impresionează, nu sunt marcat!

   Ca o comparație, str. Gurko este vie, lumea iese afară, copiii vin sau se duc la școală, pe terasa de la restaurantul Gurko sunt și bulgari care rad ”una mică”, pisicile mișună, acolo sunt oameni, este viață!

   Bisericile în care nu intră decât turiști, iarăși, nu-mi spun nimic, de aicea, și indiferența cu care-am vizitat.

   Dar, să nu fiu (numai) cârcotaș, acuma știu ce este Arbanasi și n-o să mai înghit în sec când o s-aud la alții!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Carmen Ion
[22.10.18 16:07:44]
» mesaj pers

   @Yersinia pestis: Ai dreptate, sigur că ai! E un sat-muzeu trezit din amorțire doar de turiști. Nici mie nu-mi plac locurile astea, de aceea nu m-am simțit în largul meu în Austria...

   Vorba ta, mă uitam la oameni pe stradă să văd dacă nu sunt împăiați (o s-o scandalizez pe Mishu =)) =)) =)) ). Mergeau la fel de țepeni ca tăntica de e prima ministereasa noastră și nu i se clintește niciun mușchi pe față pe sub stratul gros de fard.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Yersinia pestis
[22.10.18 16:28:56]
» mesaj pers

   @Carmen Ion: Nu mă provoca cu privire la primul ministru! E sait de turism și mă blochează admin-ul dacă-mi spun părerea!

   Din Austria am amintiri diverse, și frumoase și nu prea. Prima e nasoală, am trecut, prin 2006, granița ,pe la ora 3 noaptea, nu eram încă în UE, așa s-a întâmplat. Mergeam în Germania să-mi iau ”Opelul” cel de toate zilele din vremea de atunci. Opel Astra Njoy, puțea România de ele! Vameșii austrieci se purtau cu noi de parcă eram ciumați, erau niște jegoși !

   În Graz, vreo 2 ani mai târziu, eram cu un grup de prieteni și, fără să știm, am intrat în cartierul sau, mă rog, zona , frecventată de cei împotriva cărora am făcut un referendum , de-a picat ! Eu , ca eu, sunt urât ca dracu’ , dar , unul dintre colegii noștri nu mai scăpa de un ciudat din ăla... și era disperat să scape ! Îți dai seama cât am râs de el, mai ales când am văzut dezamăgirea austriacului de-l abordase! :))

   Apropos, Graz, partea veche a orașului, este superbă, este conservată frumos, dar, nu ca la Arbanasi, acolo este viață!

   Scheonbrunn-ul, nu mai vorbesc, Prater-ul este un loc interesant, Catedrala Sf. Stefan, da, uite, mi-ai stârnit nostalgii despre Austria...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- webmaster26
[22.10.18 20:24:07]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Arbanassi, ARBANASI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Veliko Tarnovo și împrejurimile]

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[22.10.18 20:25:54]
» mesaj pers

   @webmaster26: saitul tău, regulile tale! Câtă vreme bântui pe-aici, le respect, mai ales că mi se par corecte! 😀

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[22.10.18 21:36:22]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

   -

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- ANILU
[23.10.18 08:28:04]
» mesaj pers

   @Yersinia pestis: Din nou am început ziua zîmbind!

   Mi-au plăcut părerile, simțirile tale după plimbarea prin sat.

   Dacă tot este un sat muzeu sau turistic, în engleză nu scria nimic pe plăcile informative? Numai în bulgareste?

   Nu că aș ajunge eu pe acolo prea curând, dar așa ca informație!!!

   Îmi doresc să văd și eu Velico, dar nu-l pot convinge pe soț, neam...

   Nu vrea sejur la bulgari, nicăieri 🤔😁 asta e...

   Aștept să citesc trăirile tale de la Ruse.

   Toate cele bune.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Yersinia pestis
[23.10.18 17:36:50]
» mesaj pers

   @ANILU: Nu, engleza nu prea există pe panourile lor turistice! Multă bulgară și rusă, în Arbanasi mai era ceva nemțește și, atât!

   Bine, nici eu nu-s vreun Shakespeare, să știu engleză în subtilități dar, la ei, engleza era caz de targă!

   Soțul tău ar trebui convins să meargă-n Bulgaria, sunt și multe locuri frumoase, ce merită văzute. Mă mir doar că tu, femeie fiind și soția lui pe de-asupra, n-ai reușit să-l educi?! Păi, cum se spune: în oricecasă cântă cocoșul! Muzica și versurile: găina! :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- elviramvio
[24.10.18 07:15:12]
» mesaj pers

   @Yersinia pestis:

   Şi Constantin Brâncoveanu a avut o casă pe acolo, există un panou în limba română.

   Nici pe mine nu m-a dat gata Arbanasi, Veliko Târnovo da. Am mâncat foarte bine însă la Arbanasi.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[24.10.18 14:49:13]
» mesaj pers

   @Yersinia pestis: Ce pot sa spun? Nu stiu, n-am vazut, nici pe-acolo n-am trecut!

   Satul de piatra isi chiar merita numele: e impietrit in timp, e comercial. Acum, ca-n vremurile vechi a fost si el viu.

   E frumos, e liniste, dar mai am si eu ulul acasa care, cand e prea ordine, se enerveaza! Deh, metehne (deformatii) profesionale!

   As sta cam vreo trei zile pe-acolo, sa-mi linistesc neuronul. Dar sa fie vara, soare si placut de stat in livada aluia pe unde te trimitea Ioana GPS

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- RoxanaGRS
[24.10.18 14:56:59]
» mesaj pers

   Felicitări pentru excursia reușită în Bulgaria! Am citit și celelalte review-uri. Și mie mi-a plăcut Veliko Tarnovo deși plecasem la fel de sceptică ca și tine. Știam doar despre cetatea Tsarevets. De fapt pentru cetate am și mers. Și am avut o surpriză extrem de plăcută. Și pe noi ne-a plouat :) Din păcate n-am stat decât o zi, în drum spre Grecia. La Arbanasi n-am ajuns și chiar îmi părea rău. Acum după ce-am văzut părerea ta și a lui Carmen despre acest sătuc, mi-a mai trecut regretul.

   Și, deși cu întârziere, îți urez și eu La mulți ani, multă sănătate și la cât mai multe călătorii frumoase!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Yersinia pestis
[24.10.18 19:13:24]
» mesaj pers

   @elviramvio: Nu numai Constantin Brâncoveanu, mai sunt case ale boierilor români. Și când te gândești că l-am bulit pe Ceaușescu c-avea conturi în Elveția! Era, iată, o practică de secole a boierimii române să-și disimuleze averile afară! Deci, obicei istoric, BOR o să-i canonizeze ca sfinți martiri, așa că, peste vreo 10 ani o s-avem “Sf. Dragnea”. “Sf. Becali”, “Sf. Băsescu”...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Yersinia pestis
[24.10.18 19:19:07]
» mesaj pers

   @Zoazore: Neah, nu reziști, soro, e caz de targă!

   Tu nu-nțelegi că-i liniște de-nceput de lume? Ajungi să te-njuri singur doar ca s-auzi vorbe!

   Ori, noi doi, io, fost gabor, obișnuit să fiu omenit cu cărămizi în șale și dumnezei pentru mama, tu, inginer petrolist situație în care dacă ai vreunul de vorbește și se poartă elegant îl dai afară, că-ti strică colectivul... hai, măi, mamă, ce vorbim aicea?! Dacă stai în Arbanasi 3 zile ai să sari la bătaie și la cel de te salută!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Yersinia pestis
[24.10.18 19:25:21]
» mesaj pers

   @RoxanaGRS: Mulțumesc mult pentru urări!

   Cum spuneam, dacă vezi Arbanasi nu e vreo păcăleală dar, nici icre de Manciuria nu-i!

   Pentru tine, da, du-te să vezi, dar nu-ți fă așteptări deosebite, nu-i vreun Heaven!

   Veliko Tărnovo este altceva, e viață reală, trepidantă. Arbanasi e un stop cadru, e artificial! Așa l-am perceput eu! Sau, altfel zis, decât Arbanasi mai bine stau trei ore-n piața agri. A oricărei localități! 😀

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Zoazore
[25.10.18 08:43:55]
» mesaj pers

   @Yersinia pestis: Felictari, Consul Yersiniuta!

   Mai ai putin si te-seninezi!

   Ai si n-ai dreptate! Cand eram pe campuri, imi urlau in cap 5 motoare de RABA odata, acum, la open-space birou, e ca la bursa! Toata lumea vorbeste cu toata lumea de se-ajunge la racnit sa se-auda. Nu suntem decat 50!

   Mai ies afara sa-mi linistesc neuronul!

   Asa ca eu cred c-as rezista. Poate nu trei zile, dar una jumate sigur. Chiar doua!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[15] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [OCT-2018] Tanti bulgăroaica, florile ei și Str. Gurko -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 22.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1022871">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1022871"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1022871">Şterge vot</a></div><span id="v91022871" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1022871)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1022871Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1022871MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [OCT-2018] Tanti bulgăroaica, florile ei și Str. Gurko
foto Yersinia pestis [22.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [OCT-2018] Clădire din Veliko Tărnovo -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 22.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1022872">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1022872"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1022872">Şterge vot</a></div><span id="v91022872" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1022872)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1022872Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1022872MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [OCT-2018] Clădire din Veliko Tărnovo
foto Yersinia pestis [22.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [OCT-2018] Râul Yantra -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 22.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1022873">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1022873"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1022873">Şterge vot</a></div><span id="v91022873" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1022873)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1022873Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1022873MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [OCT-2018] Râul Yantra
foto Yersinia pestis [22.10.18]
# [50 PMA, fara bonus]P04 [OCT-2018] Str Gurko, văzută din locul de panoramă din Veliko Tărnovo -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 22.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1022874">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1022874"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1022874">Şterge vot</a></div><span id="v91022874" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1022874)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1022874Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1022874MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [OCT-2018] Str Gurko, văzută din locul de panoramă din Veliko Tărnovo
foto Yersinia pestis [22.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [OCT-2018] Arbanasi -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 22.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1022875">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1022875"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1022875">Şterge vot</a></div><span id="v91022875" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1022875)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1022875Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1022875MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [OCT-2018] Arbanasi
foto Yersinia pestis [22.10.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P06 [OCT-2018] Arbanasi -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 22.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1022876">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1022876"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1022876">Şterge vot</a></div><span id="v91022876" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1022876)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1022876Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1022876MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [OCT-2018] Arbanasi
foto Yersinia pestis [22.10.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P07 [OCT-2018] Arbanasi -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 22.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1022877">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1022877"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1022877">Şterge vot</a></div><span id="v91022877" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1022877)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1022877Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1022877MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [OCT-2018] Arbanasi
foto Yersinia pestis [22.10.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P08 [OCT-2018] Arbanasi -Izvora -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 22.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1022878">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1022878"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1022878">Şterge vot</a></div><span id="v91022878" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1022878)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1022878Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1022878MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [OCT-2018] Arbanasi -Izvora
foto Yersinia pestis [22.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [OCT-2018] Arbanasi -Konstantsaliev House -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 22.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1022879">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1022879"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1022879">Şterge vot</a></div><span id="v91022879" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1022879)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1022879Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1022879MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [OCT-2018] Arbanasi -Konstantsaliev House
foto Yersinia pestis [22.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [OCT-2018] Cum vă spuneam -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 22.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1022880">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1022880"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1022880">Şterge vot</a></div><span id="v91022880" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1022880)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1022880Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1022880MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [OCT-2018] Cum vă spuneam
foto Yersinia pestis [22.10.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P11 [OCT-2018] Isvora -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 22.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1022881">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1022881"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1022881">Şterge vot</a></div><span id="v91022881" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1022881)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1022881Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1022881MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [OCT-2018] Isvora
foto Yersinia pestis [22.10.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P12 [OCT-2018] Veșnica întrebare: de ce trece găina strada? -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 22.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1022882">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1022882"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1022882">Şterge vot</a></div><span id="v91022882" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1022882)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1022882Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1022882MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [OCT-2018] Veșnica întrebare: de ce trece găina strada?
foto Yersinia pestis [22.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [OCT-2018] Arbănasi -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 22.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1022883">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1022883"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1022883">Şterge vot</a></div><span id="v91022883" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1022883)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1022883Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1022883MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [OCT-2018] Arbănasi
foto Yersinia pestis [22.10.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P14 [OCT-2018] Spre Biserica St. Dimitri -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 22.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1022884">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1022884"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1022884">Şterge vot</a></div><span id="v91022884" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1022884)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1022884Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1022884MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [OCT-2018] Spre Biserica St. Dimitri
foto Yersinia pestis [22.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [OCT-2018] Arbanasi -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 22.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1022885">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1022885"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1022885">Şterge vot</a></div><span id="v91022885" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1022885)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1022885Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1022885MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [OCT-2018] Arbanasi
foto Yersinia pestis [22.10.18]
# [50 PMA, fara bonus]

[15] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.127470970154 sec