Festivalul Antic Tomis, ediția a IV-a 2015

Pentru al patrulea an consecutiv, în perioada 28-30 august 2015, Constanța va fi  gazda Festivalului Antic Tomis, cel mai mare eveniment internațional de reenactment  organizat în România și unul dintre cele mai  importante organizate de către Asociația Litoral – Delta Dunării în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța. Întreg conceptul sunt strădania Asociatiei Litoral Delta Dunării și a doamnei Corina Martin, care au ținut ca acest eveniment șă-și păstreze identitatea iar constănțenii și turiștii aflați pe litoral în această săptămână să se poată bucura pe deplin de aceste lecții de istorie prezentate de cele mai importante asociații de reconstituire istorică din România și Bulgaria.

Untitled-28

La acest eveniment vor participa: Terra Dacica Aeterna (Cluj), prezentă încă de la prima ediție a festivalului, Garda Apulum (Alba Iulia), România – Dacia Casa Noastră (Constanţa), Nimfele Dace (Zalau) si  Scythia Minor (Dobrici, Bulgaria) asociație care va aduce la Constanța în premieră  celții, cei mai feroce războinici care au dominat partea de vest a Europei mai bine de  1000 de ani. Tot în premieră, bulgarii vor veni și cu artiști care vor interpreta muzică antică.

Festivalul Antic Tomis se va desfășura în Constanța, în parcul Tăbăcărie, acolo unde s-au desfășurat ultimele două ediții ale evenimentului, acest loc fiind cea mai bună alegere pentru amplasarea taberelor și pentru desfășurarea luptelor. Tabăra este amplasată foarte aproape de Mamaia, deci foarte facil de vizitat de către oricare turist aflat în stațiune. Și nu doar din Mamaia.

Un alt moment al săptămânii antice este oferit pentru sâmbătă de Parada renactorilor  din Stațiunea Mamaia, pe un traseu de maximă vizibilitate pentru turiști Piațeta Cazino – faleză – Piațeta Perla, locul unde începând cu ora 21.00 se va desfășuta premiera teatrului antic Antigona a lui Sofocle, în interpretarea studenților Facultății de Arte ai Universității Ovidius Constanța. De altfel piesa va fi reluată a doua zi într-un decor natural cu care ne-am obișnuit, in zona taberei asociațiilor din Parcul Tăbăcărie.

Flacăra festivalului va fi aprinsă vineri în Piața Ovidiu, la capătul unei parade antice militare și civile în fruntea căreia se va afla regina Tomiris, pe traseul Primăria Constanța – B-dul Tomis – Piața Ovidiu care se va desfășura între orele 17.00-17.30

În cele  trei zile de Festival se vor organiza reconstituiri ale bătăliilor dintre daci și romani, ateliere de creație, unde publicul va putea interacționa cu dacii, romanii și celții, vor putea învăța si participa la atelierele de țesături, olărit și bucătărie, unde se vor pregăti numeroase preparate culinare din acea perioadă. Pentru copii se vor organiza spectacole de teatru, dar și demonstrații de trageri cu arcul, mânuit sabia, țesături și olărit.Dacă ne referim  la bugetul festivalului, Corina Martin a menționat că ALDD a beneficiat pentru organizarea festivalului din acest an de cofinanțare din partea Primăriei Constanța de 100.000 lei.

„Această cofinanțare presupune contribuție proprie din partea ALDD de 10.000 lei, adică de 10% și am reușit să mai atragem câteva sponsorizări, cea mai importantă fiind cea care vine de la Banca Transilvania, aprobată chiar săptămâna trecută.  În general, bugetul se cifrează undeva între 25.000 de euro pe hârtie și până spre 30.000 de euro cu surse atrase, parteneriate media, cu contribuții pe care le primim în produse. Iată, de exemplu, supermarketul Cora ne-a pus la dispoziție câteva produse care ne sunt necesare pentru taberele de reconstituire istorice, pentru atelierele de gastronomie”, a precizat Corina Martin.

Untitled-26

Programul complet al  evenimentelor dedicate Festivalului Antic Tomis 2015 este următorul:

28 august
PARCUL TĂBĂCĂRIE

orele 09.00 – 12.00: Amenajare tabăra antică
orele 12.00 – 21.00: Ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice, antrenamente militare cu public
orele 15.00 – 16.00: Teatru de păpuși cu tematică antică
orele 19.00 – 20.00: Demonstrații militare – reconstituirea luptelor între daci și romani

CENTRUL VECHI AL ORAȘULUI CONSTANȚA

orele 17.00 – 17.30: Parada antică militară și civilă pe traseul Parcul Arheologic Constanța (intrarea de pe bulevardul Ferdinand) – Prefectura Constanța – Bd. Tomis – Statuia „Lupoaica cu pui” – Piața Ovidiu
orele 17.30 – 18.00: Ceremonia de deschidere – în Piața Ovidiu
ora 18.00: Retragerea spre tabăra festivalului din Parcul Tăbăcărie

29 august
PARCUL TĂBĂCĂRIE

orele 10.00 – 15.00: Ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice, antrenamente militare cu public
orele 15.00 – 16.00: Teatru de păpuși cu tematică antică
orele 17.00 – 21.00: Ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice, antrenamente militare cu public. Ritualuri antice de nuntă și de inițiere în arta vindecării.

MAMAIA

orele 20.00 – 21.00: Parada antică pe traseul Piațeta Cazino – Promenada – Piațeta Perla
ora 21.00: Teatru antic în Piațeta Perla: Antigona de Sofocle

30 august
PARCUL TĂBĂCĂRIE

orele 10.00 – 14.00: Ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice, antrenamente militare cu public
ora 15.00: Ceremonia de închidere
orele 17.00 – 21.00: Ateliere de reconstituire istorică, muzică și dans antic. Ritualuri antice de nuntă și funerare.
ora 20.00: Teatru antic – Antigona de Sofocle

„Acest oraș are nevoie de un eveniment istoric de o asemenea ținută, Constanța are nevoie de o viață culturală din ce în ce mai  bogată și mă bucur că și noi contribuim la asta” – CORINA MARTIN

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.