Legiferarea bacșișului și relaxarea sancțiunilor de control

În cursul acestei săptămâni, la inițiativa Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România  (FAPT), condusă de doamna Corina Martin,  împreună Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor fin România (HORA) prin domnii Dinu Sebeșanu și Dragoș Petrescu, au avut loc discuții la Ministerul Finanțelor cu domnul ministru Eugen Teodorovici, pentru legiferarea bacșișului și norme care prevăd o relaxare a sancțiunilor ANAF, care n-au alt rol decât slăbirea absorției de venituri la bugetul de stat,  destabilizarea pieței de muncă și a economiei locale.

În urma discuțiilor purtate în cadrul întâlnirii, au fost admise și preluate în proiectul de Ordonanță de Urgență  în ședinta de Guvern  urmatoarele  amendamente:

introducerea  avertismentului, si apoi a amenzii, sanctiuni progresive si corelate cu gravitatea iregularitatii constatate in sanctiunile ce se vor aplica agentilor economici , cu posibilitatea de a plati 50% din amenda in termen de 48 de ore;

ridicarea pragului de 100 ron (sau maxim 1% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal şi/sau în registrul special la data şi ora efectuării controlului) ca diferenţa constatată între sumele înscrise în documentele justificative emise de/pentru operatorul economic pentru operaţiunile desfăşurate la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor şi sumele de bani efectiv existente în orice loc din incinta/incintele în care se desfăşoară activitatea, inclusiv sumele aflate asupra personalului şi cele încasate prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, pana la pragul de 300 ron (maxim 3%);

 legalizarea bacsisului pe nota de plata distincta, cu impozitarea de numai 16%, nu si cu TVA sau CAS;

delimitarea raspunderii angajatorului fata de raspunderea angajatului pentru nedeclararea sumelor incasate, avand in vedere ca trebuie sa generam si educarea comportamentului angajatilor pentru a  respecta legislatia si regulamentul de ordine interioara

posibilitatea de a plati o amenda mai mare pentru a evita suspendarea activitatii opratorului economic , avand in vedere ca inchiderea activitatii unui agent economic genereaza somaj, contracte neonorate, consecinte in lant si chiar afectarea imaginii turistice a Romaniei.

s560x316_bacsis

Declaraţie Corina Martin, Preşedinte Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania ( FAPT) si Asociatia Litoral – Delta Dunarii :

 ” Ma bucura dialogul corect si constructiv cu ministrul Eugen Teodorovici si Secretarul de Stat Dan Manolescu, pentru a aborda probleme esentiale ale industriei ospitalitatii din Romania. Cu trei ani in urma, cand am lansat public pentru prima oara ideea legalizarii bacsisului, industria nu era pregatita, si nici mediul politic nu a avut abordarea necesara. De aceasta data, aceasta propunere a fost preluata si devine tema de Ordonanta de urgenta,  in numai trei  saptamani de la primele discutii cu echipa Ministerului Finantelor. De la 1 Mai, daca dorim sa platim bacsis, vom  face acest lucru legal, la vedere, pe nota de plata. Evident ca mai avem de clarificat si alte aspecte legislative, care trebuie sa sustina si sa stimuleze dezvoltarea turismului in Romania , deci vom continua acest parteneriat cu Ministerul de Finante, pentru a lucra impreuna la urmatoarele acte normative. Insa consider ca acest moment si adoptarea Ordonantei de urgenta pentru legalizarea bacsisului si restructurarea activitatii si procedurilor de control ale ANAF, constituie  un mare pas inainte pentru industria ospitalitatii din Romania. Sustinem campania pentru emiterea bonului fiscal, sustinem importanta fiscalizarii si scoaterea la lumina a economiei subterane. Dar sustinem si cerem si masuri fiscale care sa protejeze si sa stimuleze investitiile si antreprenorii care lucreaza in legalitate si respect fata de legile si bugetul statului.  Continuam sa lucram pentru o 9atitudine in turism!”

Guvernul a decis să legifereze bacșișul, care va fi evidențiat pe  bon fiscal separat. Măsura va fi aplicată de la data publicării unei ordonante de urgență (OUG) cu această temă în Monitorul Oficial.

Seful ANAF, Gelu  Diaconu, a anunțat că bacșisul va fi legiferat și va fi trecut separat pe bon fiscal, urmând  să fie impozitat cu 16%, fără alte contribuții la buget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.