2015, ANUL REDUCERILOR ÎN TURISM! TVA scade de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice

Ministrul delegat pentru IMM și Turism, Florin Jianu, a precizat că măsura nu se referă doar la pachetele all inclusive, ci și la acelea care conțin una sau două mese pe zi. În prezent, TVA de 9% se aplică doar pentru pachetele care conțin cazare cu mic dejun. Hotelierii au cerut în ultimii ani reducerea TVA și pentru celelalte tipuri de pachete. Ei consideră o anomalie ca o cafea sau un croisant mâncat de dimineață să fie taxat cu 9%, iar pentru același produs, consumat la prânz, TVA să fie de 24%. Florin Jianu a explicat pentru Neptun Tv ce impact are această măsură.

652x450_149539-vacante-mai-ieftine-din-2015-uite-cu-cat-scad-tarifele-odata-cu-reducerea-tva-in-turism

„Este o minirevoluție ceea ce se întâmplă în turism, alinierea la tot ceea ce însemneană competitivitatea la nivel european și global a turismului românesc prin această măsură de reducere a TVA-ului extrem de utilă pentru turism. Acest lucru se va vedea într-un număr crescut de turiști români și străini“, a afirmat Florin Jianu, ministrul Turismului.

Președintele Asociației Patronale Mamaia crede că decizia va ajuta România să concureze în turism cu alte țări din zonă, unde TVA este sub 24%.

„Turistul, cel care este consumatorul final, practic un sfert din sejurul pe care și-l cumpăra, era asociat cu statul român, este un lucru benefic pentru că el va beneficia de acești bani pe care-i plătea în plus la TVA“, a spus Nicolae Bucovală, președintele Asociația Patronală Mamaia.

 

„Vom deveni mai competitivi pentru că avem ocazia să avem o reducere a pachetelor de vacanță în România prin această scădere a TVA-ului“, a afirmat Corina Martin, președintele Asociația Litoral-Delta Dunării.

Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015. Prețurile la cazare în regim all inclusive vor scădea cu 10% anul viitor, promit operatorii din turism. De asemenea, se vor consolida serviciile și vor fi mai multe facilități în același preț. În plus, unitățile de cazare care oferă servicii all inclusive vor atrage mai mulți turiști străini, spune administratorul a două complexuri all inclusive din stațiunile Mamaia și Predeal.

„Va avea un impact pozitiv. Va aduce creștere de trafic turistic pe pachetele all inclusive inclusiv va atrage consolidarea pachetelor. Vom veni cu elemente noi, probabil excursii de o zi în Delta Dunării sau alte tipuri de servicii incluse în cadrul pachetelor all inclusive. Estimăm o creștere a traficului turistic din alte țări“, a spus telefonic Marius Usturoiu, proprietar hotel all inclusive.

Dacă masa de prânz nu este în pachetul turistic, pentru ea se va plăti 24% TVA. Această măsură va încuraja deschiderea de structuri all inclusive, cu pachete cât mai complexe, crede Marius Usturoiu. Astăzi, premierul Victor Ponta a declarat că reducerea TVA de la 24 la 9 la sută pentru toate pachetele turistice este o măsură cu un impact bugetar redus.

„Am reușit în acest moment să rezolvăm o problemă importantă și anume scăderea TVA-ului pentru că era o problemă de competitivitate a sectorului de turism din România și cred că impactul bugetar este de 100 de milioane de lei este inclus în acest buget“, a spus Victor Ponta, premierul României.

Anul trecut, România a avut aproximativ opt milioane de turiști în unitățile de cazare, dintre care un milion șapte sute de mii din străinătate. Cei mai mulți dintre aceștia au venit din Germania, Italia și Franța.

Sursa:NeptunTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.