UserCard @AmFostAcolo.ro – primul “card” la fel de folositor atat “proprietarului”, cat si celorlalti membri ai comunitatii :-)

Este, de fapt, un triplu-card! — de “identitate”, de “credit” si de “afinitate turistica” :) Cititi detaliile mai jos.


Dupa “lupte seculare” am implementat prima versiune a unei functionalitati indelung asteptate de unii dintre voi – asa numitul User Panel sau “Fisa Utilizatorului”, unde stiu ca doreati sa vizualizati istoricul unui utilizator pe site – ce alte impresii a mai scris, ce alte recomandari a mai facut samd.

A durat mai mult pentru ca am vrut ca pe langa acest istoric  sa implementez aici ( era locul cel mai potrivit) si cateva notiuni noi –  unele inedite pe web-ul mondial as zice :-) – care sper eu sa va fie cel putin pe atat de utile precum este istoricul.

Am dorit ca aceasta pagina sa afiseze cat mai multe informatii despre utilizator,  pe cat posibil tot ce doriti sa stiti despre el. Informatii, evident, publice implicit sau cele pe care acel utilizator opteaza sa le faca publice.  Pe langa istoricul posturilor sale pe AmFostAcolo.ro, am afisat aici o serie de informatii generale (grupa de varsta, localitatea, numar de vacante pe an etc). Nimic la care sa nu va asteptati,  cred –  pana acuma :-) —  cititi insa si ce urmeaza.

Am inclus aici insa si trei functionalitati noi: 1) posibilitati de a contacta acel user; 2) informatii despre contributia sa (cantitativa si calitativa) la buna informare a comunitatii (Sistemul PMA) si 3) o rubrica distinta, inovativa as zice, “Afinitatea Turistica cu acel user”.

1) Ca raspuns  al nevoii voastre practice de a intra in legatura, ocazional, cu un alt membru al comunitatii, am implementat doua posibilitati de a contacta un user.

  • prin intermediul messengerului. Dupa cum stiti, in sectiunea CONTUL MEU aveti posibilitatea sa va completati profilul, specificand date suplimentare despre voi (care majoritatea nu sunt si nu vor fi niciodata facute publice).
    Daca doriti sa puteti fi contactat prin messenger, completati campul Messenger-ID si din acel moment aceasta informatie va fi public disponibila, in pagina dvs proprie User-Card @ AmFostAcolo.ro – orice utilizator (inregistrat!) care doreste sa va contacteze nu trebuie decat sa ajunga in pagina dvs User-Card si sa faca click pe id-ul de messenger afisat. I se va deschide automat o fereastra in care veti putea dialoga liber.
    Ca sa va faceti o idee despre cum arata, vizitati pagina mea (Admin) aici (se deschide intr-o fereastra noua)   si faceti click pe idul de messenger afisat in chenarul din stanga sus, pe prima coloana (ultimul rand).  Puteti sa-mi si scrieti cate ceva, dar cel mai probabil nu voi putea sa va raspund, sunt destul de aglomerat.
  • Pentru cei care nu au messenger (sau nu doresc, din diferite motive, sa foloseasca aceasta optiune) – am proiectat alternativa trimiterii unui mesaj prin intermedul unei facilitati noi de pe site (care nu este inca deplin functionala; sper cat de curand sa-i dau drumul). Folosind facilitatea “Trimite mesaj” (pe acelasi rand cu rubrica messenger, mai la dreapta), veti putea introduce un text care va fi apoi expediat acelui utilizator prin email.
    Doua observatii asupra acestei facilitati:

    • adresa dvs de mail NU va fi facuta cunoscuta destinatarului.. Trimiterea se va face de pe un cont AmFostAcolo.ro, cu un text introductiv de genul “Acest e-mail v-a fost expediat de catre userul XXX @ AmFostAcolo.ro, prin intermediul facilitatii TrimitereMesaj de  pe site”
    • pentru ca intimitatea este foarte importanta pentru mine, nu veti primi astfel de e-mailuri decat daca v-ati dat acordul explicit sa primiti mesaje de la alti utilizatori.. In sectiunea CONTUL MEU veti gasi, la rubrica SETARI, un camp nou, “Sunt de acord sa primesc mesaje de la alti utilizatori ai site-ului”, care este setatata implicit pe valoarea “NU”

2) Sistemul de PUNCTE de APRECIERE-MULTUMIRE [PMA]

Orice impresii, sfaturi, recomandari postate pe site sunt contributii utile si apreciate, atat pentru mine, ca webmaster, cat si – MAI ALES – din punctul vostru de vedere, ca membri ai acestei comunitati. M-am gandit sa definesc un sistem – democratic :-) – de apreciere publica si transparenta  a acelor membrii care contribuie activ la dezvoltarea si consolidarea “sansei la o alegere informata, garantia unei vacante reusite” – asa cum defineste Radiovacanta site-ul AmFostacolo.ro :-) -, atat prin postarea de impresii si fotografii dintr-o destinatie, cat si printr-o prezenta activa la rubrica Ecouri (aducand completari, raspunzand intrebarilor puse de ceiallti membri etc).

Am implementat astfel Sistemul Puncte de Multumire-Apreciere (pe scurt PMA sau pma) – incerc sa-l schitez, foarte pe scurt, mai jos:

  • Orice review postat pe site primeste automat 1000 PMA
    • cei care citesc / consulta acel review, isi pot exprima multumirea/aprecierea pentru ANUMITE impresii, considerate relevante, votand review-ul (si acordandu-i, astfel, bonusuri):  FOARTE BUN (=FB, +100 pma), BUN (= B, +50 pma). Punctajul impresiilor de calitate poate fi astfel imbunatatit, dublat (sau chiar mai mult) prin aprecierile voastre pozitive.
      In acelasi timp, punctajul standard poate fi diminuat, votand – daca considerati potrivit – acel review ca SLAB ( 50 = MINUS 50 pma) sau FOARTE SLAB ( 100 = MINUS 100 pma). In principiu, un review FOARTE SLAB poate ajunge chiar la punctaj negativ :-)
  • Fiecare fotografie incarcata pe site aduce cu sine un punctaj de 50 PMA celui care a incarcat-o.
    • Am consider, dintotdeauna, ca o explicatie, chiar sumara, a pozei si imprejurarilor in care a fost luata ii dubleaza valoarea, astfel ca un text explicativ scris la o poza aduce un bonus de +50 pma la acea poza.
  • In fine, am incercat sa cuantific si contributia din activitatea la sectiunea “Ecouri”.  In acest moment, fiecare Ecou scris este punctat cu 50 PMA
    • In mod evident, unele Ecouri  – prin care se aduc completari sau detalii foarte utile – sunt mai valoroase decat altele (cele pe care eu le numesc  <tip “ce misto”>, de exemplu). Exista si aici Sistemul de Bonusuri – ANUMITE ecouri pot fi votate de voi ca FB (+10 pma), B ( 5  pma) sau dimpotriva, S (minus 5 pma), FS (-10 pma)
    • OBS1: Este posibil ca sistemul de punctaj aplicat la Ecouri sa sufere schimbari in timp —  in incercarea de a reflecta cat mai echitabil si mai corect contributiile utile pentru comunitate
    • OBS2: Ati observat cred ca mai sus am specificat “ANUMITE ecouri”.  Cine decide care ecouri sunt “eligibile” a fi votate si care nu? E un sistem mixt, automato-manual, care face aceasta alegere. Ecourile “substantiale”, bogate in text, sunt alese automat de program ca “evaluabile” (pot fi votate). In plus, eu si moderatorii putem ajusta manual decizia luata automatizat – unele dintre ecouri selectate ca “evaluabile” de soft decidem ca NU sunt votabile, iar altele, desi mai putin consistente cantitativ, le “bifam” ca evaluabile.

Ar mai fi de adaugat aici ca in curand voi afisa un clasament/TOP cu cei mai valorosi [mai “bogati” in PMA :-)] membri ai comunitatii (de fapt doua topuri, unul AllTime si unul pentru Anul in curs) si ca primii 100 (sau chiar 200) vor fi recompensati [cu premii simbolice si/sau – SPER – concrete, de profil :)]

Era sa uit: Punctajul PMA propriu este afisat, pentru fiecare utilizator, si in sectiunea CONTUL MEU, la rubrica PMA.

3) AFINITATEA TURISTICA

Afinitatea Turistica (mai pe scurt AT; posibil provizoriu numit astfel) este rezultatul unor observatii si “filozofari turistice” :) VECHI ale mele si incearca sa trateze o REALITATE ce tine de diversitatea gusturilor, preferintelor si experientelor turistice.

Cred ca ati observat si voi ca unele din postarile de vedere citite pe site sau pe alte forumuri turistice reprezinta destul de fidel punctul dvs personal de vedere, gusturile si preferintele turistice proprii – altele, mai putin sau deloc. Intr-un fel se vede (si percepe!)un sejur de catre cineva care cauta “leneveala”, “incarcarea bateriilor” si cu totul altfel de catre cineva care, dimpotriva, doreste o vacanta dinamica si activa, de cunoastere a cat mai multe locuri, lucruri si tipologii din destinatia in care a ales sa-si petreaca concediul. Cerintele  unui familist cu copii mici de la un resort / hotel / pensiune sunt posibil MULT diferite fata de cele ale unui cuplu tanar care prefera distractia, agitatia si eventuala lipsa a oricaror constrangeri. Nu in ultimul rand, cineva care merge pentru prima data in Antalya (de exemplu) percepe diferit conditiile si serviciile oferite de un resort comparativ cu cineva  care a fost acolo mult ani la rand. Etc samd.

Pe de alta parte, e normal si firesc ca opinia oricui sa aiba aceeasi “greutate” in calculul mediei, fara discriminare de experienta, preferinte, buget :-). Si totusi… … Personal mi-am ales dintotdeauna concediul (intr-o destinatie noua si nescunoscuta) in functie de cele spuse/scrise de persoane asemanatoare mie. In trecut, inainte de AmFostAcolo.ro, ma ghidam dupa cele scrise de nemti pe holidaycheck — mi s-a parut dintotdeauna ca ma identific mai mult cu felul lor de-a fi decat cu cel romanesc, din pacate (stiu, sunt destul de  ” ciudat” :-) ptr unii dintre voi). Asta ca sa nu mai vorbesc despre englezii (majoritari pe tripadvisor) si preferintele lor turistice, care mi se par de multe ori ale unor extraterestri :-)

Suplimentar – si chiar asa am facut! – am incercat sa tin cont predominant de parerile persoanelor cu preferinte turistice apropiate mie – familisti cu copii mici, oameni echilibrati care stiu sa vada si + si – la un resort, oameni care prefera majoritar relaxarea si leneveala in concediu etc.

Personal, as fi fost bucuros sa pot ACCENTUA parerile acestor oameni in aprecierea medie a unui resort/destinatii — dupa cum stiti, aceasta medie a aprecierilor este singurul criteriu al diverselor clasamente ale “celor mai apreciate hoteluri” de pe diverse site-uri. Si, in plus, sa exclud (sau sa scad ponderea) persoanelor cu care simteam ca nu ma potrivesc (turistic; aveam alte cerinte si asteptari de la concediu)

Ei bine, incepand de astazi, AmFostAcolo.ro este singurul site din lume care va permite – si imi permite, bineinteles :) – sa realizati acest lucru.

De fiecare data cand citit un review, faceti click pe postator – linkul va va duce in UserCard-ul acelui utilizator,unde, pe langa alte informatii, aveti posibilitatea sa va setati “Afinitatea Turistica” cu acel user. Totul foarte usor, cu un singur click.
Adnotand constant si perseverent aceasta informatie, puteti profita de cel putin doua facilitati:

  • cand un utilizator scrie un review nou, este suficient un click catre UserCard-u lui ca sa va aminititi cat de “afin turistic” :) va este – cu alte cuvinte, cat de importante sunt – pentru DVS! si doar ptr dvs, din acest punct de vedere – spusele lui
  • cand doriti sa va alegeti un hotel sau o destinatie noua de vacanta: pe langa media generala a acelei destinatii, vi se va afisa si o medie personalizata – pentru Dvs si doar ptr Dvs – calculata prin ponderarea (bazata pe AF) a notelor acordate de userii care au fost acolo!
  • in aceeasi idee, clasamentele pe statiuni / regiuni / tari vor fi duale – pe langa Clasamentul Genereal al hotelurilor, veti avea posibilitatea sa consultati un Clasament Particularizat – pentru dvs si doar pentru dvs – al mediilor ponderate de Afinitatile Turistice definite de dvs

Aveti la dispozitie un instrument util si eficient in evaluarea pe criterii cat se poate de personalizate (“cat mai apropiat posibil de gustul dvs”)  a hotelurilor si destinatiilor de vacanta – depinde doar de dvs daca il veti folosi sau nu. Eu cred ca va poate aduce beneficii mari si o viziune interesanta si cu totul inedita asura evaluarii resorturilor si destinatiilor  si va incurajez hotarat sa-l folositi: setati-va nivelul de afinitate turistica (ATENTIE: este stabilit IMPLICIT la 100% cu toti utilizatorii la care NU ati specificatt altfel!)  cu cat mai multi dintre cei care posteaza si veti obtine, in curand, rezultate interesante.

Ar mai fi de adaugat aici ca Afinitatile Turistice definite sunt strict confidentiale – nu sunt vizibile de ceilalti useri — doar dvs vi se afiseaza, daca sunteti logat pe cont.

Cred ca e cel mai lung post ever pe acest blog, nu stiu cati dintre dvs vor fi avut rabdarea sa ajunga aici :-).

M-as bucura insa sa citesc parerile dvs despe acest set de noi facilitati,eventual propuneri de imbunatatire.

Chiar daca nu veti primi PMA pentru aceste contributii :))))

7 thoughts on “UserCard @AmFostAcolo.ro – primul “card” la fel de folositor atat “proprietarului”, cat si celorlalti membri ai comunitatii :-)

  1. Am uitat sa amintesc despre o alta informatie, posibil utila, pe care o puteti tot aici, pe UserCard Utilizator[@]AmFostAcolo.ro

    Odata cu implementarea sistemului de sanctiuni administrative (este nevoie si de asa ceva, in ciuda optimismului meu initial), devine util si un alt tip de informatie despre un utilizator – daca are acces pe site sau nu [adica daca nu cumva e suspendat / banat — asta in caz ca il intrebati ceva si va mirati de ce nu va raspunde :)]

    In plus, in cazul sanctiunilor temporare, se afiseaza si perioada cand expira suspendarea (cand utilizatorul va putea, din nou, sa scrie e site)

    Aceste informatii le gasiti in chenarul din stanga sus, pe ultimul rand, la rubricile CARTONAS GALBEN (2 zile), CARTONAS ALBASTU (7 zile) si CARTONAS ROSU (definitiv). Dedesubt se afiseaza daca acel utilizator are vreun cartonas activ si daca da, cand expira suspendarea.

  2. M-am gandit mult daca sa las un comentariu; daca nu imi dai si PMA, de ce sa mai scriu?! :))
    Lasand gluma la o parte, AmFostAcolo.ro mi se pare cel mai complex si bine structurat site destinat calatoriilor. Pot spune ca noile facilitati ( inovative de altfel )ii dau site-ului o nota aparte,personalizandu-l as zice eu.
    Poate pe viitor te gandesti la o modalitate care sa permita incarcarea clipurilor direct pe site de catre utilizatori;deasemenea mi s-ar parea o idee excelenta daca s-ar putea ca userii sa poata primi oferte,noutati direct de la agentii de turism ( insa prin intermediul site-ului ); banuiesc ca pentru asta ar trebui colaborat cu agentiile si e mai greu… dar gandeste-te la prima varianta; multi o sa intampine ideea cu mult entuziasm…
    P.S. Felicitari pentru noile facilitati si pentru site in ansamblu; si la mai mare!!! Succes in continuare si de abia astept sa vad cu ce ne mai surprinzi..

  3. Da, lung, lung, dar plin de informatii interesante.Cum au afirmat si “antevorbitorii” este cel mai bun si mai bine structurat site de calatorii. Felicitari pentru imbunatatirile facute si pentru cele care vor urma!

  4. webmaster crezi ca ar fi posibil ca pe viitor, prezenta unui membru pe site sa fie vizibila celorlalti useri? de exemplu, atunci cand accesezi contul respectivului membru sa ti se indice daca este sau nu online pe site?

    as mai avea inca o intrebare: nu este posibil ca toate ecourile postate pe site sa fie votate? am vazut ca sistemul le alege doar pe unele; mie mi s-a intamplat sa vreau sa votez un ecou, insa sa nu fie posibil pentru ca nu fost selectionat de programul respectiv; unele sunt destul de utile si totusi nu pot fi votate.. dupa parerea mea nu numai cele bogate cantitativ sunt benefice; ci si cele bine structurate, la obiect,etc…

  5. 1) Da, este posibil sa afisez daca un membru este prezent pe site sau nu – cu aproximatie, insa, de fapt — “prezent pe site” = citeste sau a citit in ultimele 15 minute o pagina (15 minute = durata dupa care sesiunea se deconecteaza automat). Aceasta informatie va fi afisata in UserCard @ AmFostAcolo, cat de curand.

    2) Initial asa era – toate reviews-urile erau “evaluabile”. Insa arata destul de neestetic acel pragraf tehnic la FIECARE ecou. In plus (si cel mai important) ingreuneaza inutil citirea cursiva a sirului de intrebari-raspunsuri. Pe de alta parte, cel putin 50% din ecouri nu se justifica a fi votate (nu are sens sa votezi o intrebare sau o exclamatie, ci, in general, doar raspunsurile), asa ca am preferat varianta actuala, automatizata PLUS selectarea manuala a ecourilor de catre moderatori.
    Daca doriti sa votati un Ecou care nu este evaluabil, solicitati (tot acolo, la ecouri) trecerea lui in stadiul “evaluabil” si… dorinta vi se va indeplini. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.