“Mărul de Aur” pentru Brâncuşi

În perioada 11-14 octombrie s-a desfăşurat în Gorj infotripul delegaţiei FIJET (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism) sosită pentru evaluarea la faţa locului a frumuseţilor judeţului Gorj, majoritatea dintre ele unice în Europa, dar şi a operei lui Brâncuşi, purtătorul stindardului pentru obţinerea prestigiosului trofeu “Mărul de Aur”, echivalentul Oscar-ului din turism.

Au fost prezenţi jurnalişti din Statele Unite, Rusia, Spania, Ucraina, Slovacia, Croaţia, Serbia, Canada, Bulgaria, Belgia, Estonia şi Italia, dar şi jurnalişti români în frunte cu Victor Rădulescu, preşedintele FIJET România.

Infotripul a fost organizat de către Asociaţia de Promovare Turistică Gorj, membră a Federaţiei Asociaţiilor de Promovare a Turismului, cea care a avut idea şi apoi forţa de a duce mai departe acest vis, cu multă dăruire şi mai ales cu mult suflet şi Autoritatea Naţională pentru Turism, care a susţinut nu doar financiar  acest inedit proiect pentru Gorj.

DSCF4980

Programul delegaţiei intitulat “Trăiţi povestea Gorjului în grădina Carpaţilor”, a fost destul de încărcat, în fiecare zi până seara târziu având loc deplasări către principalele obiective turistice din Gorj, însă dorinţa şi bucuria de a vedea locuri noi şi unice au anulat orice urmă de oboseală care ar fi putut apărea. Voi încerca să redau foarte succint câteva repere din programul delegaţiei, un program elaborat cu multă atenţie care să atingă atât latura religioasă şi culturală, cât şi elemente turistice ce ţin de cadrul natural, cum ar fi canioane, trasee montane, defileuri, sosele de înălţime, unice în România.

Delegaţia FIJET a fost întâmpinată traditional la intrarea în judeţul Gorj de către autorităţi locale, cu pâine, sare şi cozonac, ţuică în ploscă şi vin în căni de lut, şi de Ansamblul “Cheile Olteţului”, care au urat bun venit delegaţiei, aşa cum ştiu ei cel mai bine – prin muzică şi voie bună.

A urmat deplasarea către Mănăstirea Polovragi, construită în secolul al XVII-lea, monument istoric, peştera Polovragi care se află la o altitudine de 675 m şi Cheile Olteţului, unul dintre canioanele cele mai înguste din România. Pentru că vremea a permis, delegaţia a urcat pe Transalpina, pe la Rânca, jurnaliştii străini afirmând că este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pământ, un drum construit pe vremea romanilor, reabilitat în timpul regelui Carol al II lea şi dat uitării de către comunişti. În ultimii ani a început să fie reabilitat, numărul turiştilor crescând de la an la an..

În timpul  infotripului au mai fost vizitate în centrul oraşului Tg-Jiu,  Axa Brâncuşi din care fac parte cele trei mari opere emblematice ale artistului:   „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului” si „Coloana Infinitului”, Mausoleul Ecaterina Teodoroiu, o veritabilă Ioana D`arc a României, ridicat pe locul unde i-au fost depuse rămăşiţele pământeşti,  Casa Memorială Ecaterina Teodoroiu, unde am fost întâmpinaţi de strănepoata eroinei, Gădina Publică şi Centrul Civic.

O etapă aparte a constituit-o vizita la Casa Memorială Constantin Brâncuşi, din Hobiţa, chiar dacă mai există controverse în legătură cu locul unde a crescut Brâncuşi în Hobiţa, delegaţia FIJET a ascultat cu sufletul la gură povestea vieţii marelui om, expusă cu multă dăruire de cea care are grijă de acestă casă – muzeu.

S-a vizitat Mănăstirea Tismana, cel mai vechi aşezământ monahal din Gorj, unde delegaţia a fost întâmpinată de către primarul localităţii cu castane fierte, nuci, must şi ţuică din fructe şi unde ni s-a expus istoria acestei Mănăstiri şi proiectele legate de terminarea renovării sălii în care a fost depus tezaurul BNR către sfârşitul celui de-al doilea război mondial. O întâlnire pe cât de neaşteptată pe atât de inedită a fost cu Maica Vartolomeea, un înger fără aripi care se roagă necontenit pentru o lume mai bună, o femeie înţeleaptă care alină şi încurajează întotdeauna un suflet trist, coborâtă de la Schitul Cioclovina, pentru a se spovedi.

Mănăstirea Lainici a fost un alt punct de atractie pentru delegatia FIJET, drumul plin de adrenalină prin defileul Jiului a luat sfârşit în faţa mănăstirii de călugări, unde se spune că Tudor Vladimirescu s-a ascuns o perioadă printre călugări, fapt care a atras mânia turcilor care au ars mănăstirea. Aici s-a servit un prânz tradiţional, după ce stareţul manăstirii a binecuvântat bucatele. Mănăstirea Lainici este locul unde majoritatea jurnaliştilor au rămas fără cuvinte admirând superbele picturi din biserici, practic nici o suprafaţă nu a rămas neacoperită, iar Vlada Kostic, presedintele FIJET Serbia, mi-a mărturisit că acest lucru nu l-a mai întâlnit nicăieri, deşi în Serbia mănăstirile ortodoxe sunt la fel cu ale noastre, însă lipseşte „căldura” lor.

Canionul Gorjului, sau Cheile Sohodolului, aşa cum mai este cunoscut,  reprezintă unul dintre obiectivele turistice importante ale Gorjului, autocarul nu a putut înainta foarte mult în cei 10 km de chei, majoritatea jurnaliştilor şi-au dorit să străbată aceste chei la picior, admirând creaţia naturii, canioane, peşteri, avene săpate în calcare cretacice. „Nările” şi „Inelul”, formaţiuni calcaroase asemănătoare ca aspect, au fost punctele principale de atracţie şi binenţeles de fotografie.

Delegaţia FIJET a mai vizitat Muzeul Satului de la Curţisoara şi Casa Memorială Gheorghe Tătărescu, a participat la Festivalul Răciturilor din comuna Peştişani, iar în ultima zi, s-a întâlnit în Sala Maură a Consiliului Judeţean Gorj, cu Prefectul judeţului, Preşedintele Consiliului Judeţean şi cu primarul municipiului Târgu Jiu, pentru concluzii referitoare la Infotrip şi pentru a expune viitoarele proiecte turistice.

Plamen Starev, preşedintele de evaluare FIJET ne-a declarat că nu există nici un impediment ca Gorjul lui Brâncuşi să nu obţină acest trofeu, semnele din partea participanţilor sunt pozitive, ceea ce va face ca votul în comisia finală să fie doar o simplă formalitate. Personal sunt convins că Mărul de Aur va ajunge acasă la Brâncuşi, această distincţie va spori interesul turiştilor pentru această zonă deosebit de frumoasă, care astfel se va înscrie în loja exclusivistă ale celor mai galonate destinaţii turistice din România şi din lume.

[shareB]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.