[Iniţiative AFA] AmFostAcolo recomandă: rezervările – doar cu plata unui avans

Am publicat pe AmFostAcolo, în decursul anilor,  un număr însemnat de cazuri de nerespectare a rezervărilor efectuate, unele în împrejurări “severe” – familii cu copii mici ajunse “la ceas de seară / noapte” în creierii munților – și care nu s-au mai putut caza. Discuțiile sunt interminabile, vina – aruncată de la unul la altul. “Adevărul” e, probabil, în majoritatea cazurilor undeva la mijloc. Vinovate sunt, de obicei, ambele părți implicate – atât turistul cât și hotelierul (vorbesc pe baza cazurilor punctuale analizate – nu intru în detalii, nu e subiectul acestui articol).

AmFostAcolo îşi asumă o sarcină dificilă, ce-mi pare cvasi-utopică în acest moment: educarea  / formarea / promovarea unui comportament mai responsabil în privinţa rezervărilor efectuate.  Mă refer mai sus mai ales la rezervările efectuate la pensiuni, vile şi alte unităţi hoteliere mici din România.

În condiţiile lipsei (momentane?)  unui sistem modern şi eficient de “sigilare” larg-răspândit (mă refer în principal la ansamblul carte de credit + sistemul de garantare aferent), AmFostAcolo recomandă ca rezervările să fie încheiate prin plata unui avans (şi prin agrearea condițiilor de anulare)

Ştiu prea bine că majoritatea covârşitoare a rezervărilor se fac doar pe simpla promisiune (de obicei doar verbală) – reciprocă, a turistului că va veni, a hotelierului că-i va “ţine rezervată” camera. E adevărat, în marea majoritate a cazurilor această promisiune este respectată, azi, în România. Dar “mâine”, când criza îşi va fi dat duhul şi revigorarea economică se va simţi şi în rezervările efectuate, la ce ne putem aştepta?

V-ar mira să auziţi că unii turişti rezervă (“pe vorbe”, bineînţeles) la 6-7 pensiuni diferite şi merg – în cel mai bun caz – doar la cea pe care “o alege grupul / nevasta”? – fără să anunţe anularea celorlalte rezervări, de multe ori?

Aceste practici nu-i afectează doar pe hotelieri, cum la prima vedere v-ar veni să credeţi – efectele lor se răsfrâng  şi asupra noastră, a turiştilor. Vor fi destule situaţii în care nu vom “prinde” o rezervare în toată staţiunea, deşi unele din camerele “blocate” la momentul rezervării vor rămâne, într-un final, goale.

Altfel ar sta lucrurile dacă rezervările ar fi făcute prin plata unui avans. Majoritatea cazurilor grave semnalate pe sait NU ar fi avut loc dacă rezervarea ar fi fost făcută cu plata unui  avans.

Intenţionezi  – şi eşti hotărât/ă – să petreci un weekend la pensiunea X? Contactează proprietarul (preferabil în scris – prin email – vezi mai jos), stabiliţi rezervarea ptr. nr dorit de camere, ce avans trebuie plătit, condiţiile de plată ale avansului (până când? în bancă? prin poştă? etc.), stabiliţi în plus, NEAPĂRAT, condiţiile de anulare  a rezervării (de exemplu: “avansul se restituie la anularea cu minim 7 zile înainte de cazare şi se pierde [parțial/integral] dacă anularea se face ulterior” – e doar un exemplu! aceste condiţii se pot negocia până se ajunge la un punct care să respecte interesele ambelor părţi!), trimiteţi bani şi atunci:

  • – când ajungeţi acolo, camera (sau camerele) vă aşteaptă – doar pe voi — în caz contrar… proprietarul ajunge pe Lista Neagră AFA şi vai de fundul lui după aia :);
  • – proprietarul este asigurat că veţi veni — în caz contrar,  se alege măcar cu avansul — şi se poate concentra pe alte priorităţi.

“Procedura” este  civilizată, decentă, NORMALĂ – şi se foloseşte în tot spectrul “turismului civilizat” – de turişti şi hotelieri cu mult mai mare experienţă turistică decât cele de la noi, din România.

Şi totuşi, “procedura” este respinsă – uneori cu îndârjire – atât de turişti cât şi de hotelierii “mici” (majoritatea covârşitoare, din fiecare categorie, în estimarea mea – poate mă înşel).

În opinia mea, factorii care duc la această “respingere” sunt

  • ÎN CAZUL TURIŞTILOR: lipsa de timp, aversiunea pentru completarea sau îndeplinirea formalităților; comoditatea; dorința de a avea posibilitatea de a se răzgândi oricând, fără a fi “sancţionat” pentru asta (evitarea oricărei răspunderi), “jmecheria”, superficialitatea, prejudecăți diverse
  • ÎN CAZUL HOTELIERILOR: teama de a pierde din clienți (“turiştii nu vor să plătească avans“, “concurența acceptă rezervări și fără avans“); preferința de a lucra “cu ca$h”, evitarea “înregistrării” plăților în orice evidențe accesibile terților (terților autorizați, bineînțeles – de exemplu Fiscul), superficialitatea.

În plus, unele cauze sunt obiective, precum

  • lipsa unui sistem formalizat, automatizat și eficient de garantare a rezervărilor prin carte de debit/credit (fără blocarea banilor, de preferat) – precum cel folosit pe booking.com, de exemplu

Oameni buni – o rezervare este , în fapt, un cvasi-contract comercial, încheiat între două părți – fiecare  interesată!;  în cadrul acestui “contract”, fiecare parte are atât drepturi cât și responsabilități — și  proprietarul unității de cazare, dar și turistul!

Cum cele două părți semnatare nu se cunosc –  de obicei –  este absolut normal ca înțelegerea să prevadă UN AVANS, care să asigure fiecare parte că respectiva înțelegere va fi dusă la îndeplinire, cu respectarea obligațiilor asumate de către fiecare parte.

 

STIMAŢI TURIŞTI. E în interesul unui turist responsabil, civilizat şi calculat vizavi de posibilele riscuri la care îşi expune familia să încheie o înţelegere de rezervare care să prevadă plata unui AVANS plus condişiile de anulare a respectivei rezervări. Nu trataţi superficial problema – “lasă că merge ş-aşa, am rezervat pân-acuma doar verbal şi n-au fost probleme” — e ca şi cum ai spune (păstrând proporţiile) “nu port centura” (hai să presupunem că nu ar fi obligatorie prin lege) “pentru că niciodată nu mi s-a întâmplat să fie nevoie de ea”. Ce aveţi de pierdut? Timp şi – posibil – avansul, în cazuri de excepţie – e adevărat; sunt însă “costuri” absolut normale, ca în orice alt demers pe care îl întreprindeţi în mod interesat! “Vrei să ai confortul /avantajul X? Atunci e firesc să plăteşti pentru el!”

  • contactaţi proprietarul / administratorul unei unităţi de cazare preferabil în scris – pe lângă faptul că aveţi un istoric clar şi uşor de consultat, puteţi oricând prezenta schimbul de mesaje ca dovadă (dacă e cazul);
  • solicitaţi “sigilarea” înţelegerii prin plata unui avans;
  • discutați și clarificați, fără echivoc, condițiile în care poate avea loc anularea (de exemplu “avansul se restituie dacă rezervarea este anunțată în scris cu minim 7 zile înainte de cazare”) și responsabilitățile ambelor părți în caz că una dintre ele nu respectă înțelegerea (ex: turistul pierde avansul dacă nu se prezintă – și nu a anunțat în scris anularea cu minim X zile înainte” și “hotelierul se obligă la penalități duble față de valoarea avansului” sau ” asigurară un sejur gratuit pentru dublul numărului de zile rezervate” – în caz că nu respectă rezervarea etc.);
  • e preferabil să solicitaţi o factură proforma pe baza căreia să plătiţi avansul;
  • trimiteţi banii doar printr-un sistem care să vă asigure un document sau chitanță doveditoare (prin depunere în cont bancar, prin poștă sau sistem de transmitere rapidă a banilor etc).

 

STIMAȚI HOTELIERI – vă invit să realizați că avantajele adoptării unui sistem de rezervări bazat pe plata unui avans sunt mai mari decât posibilele dezavantaje, Dovediți că – indiferent de practicile “vecinului care lucrează la negru” – sunteți adeptul unui mod de lucru modern, civilizat, decent. Veţi vedea că “pierderea” de care vă temeţi va fi depăşită net de câştigul viitor – sub toate aspectele lui, inclusiv financiar dar nu numai financiar!

 

———-

AmFostAcolo recomandă – şi nu impune, bine îneţeles – nimănui acest mod de lucru. Fiecare – atât fiecare turist, cât şi fiecare hotelier – va proceda cum crede că-i mai bine pentru el.

Dacă părțile care încheie înțelegerea se cunosc personal (sau prin prieteni comuni) – evident că se pot încheia rezervări și fără avans. Eu personal prefer însă întotdeauna să plătesc avans – chiar și în aceste cazuri. Așa mi se pare corect și civilizat.

 

IMPORTANT: AmFostAcolo va considera de acum încolo cazurile de nerespectare a rezervărilor efectuate exclusiv verbal (care nu pot fi dovedite prin documente –  mesaje email, chitanțe avans etc.) ca o vină comună a hotelierului și a turistului.

Începând cu 01.08.2013, plângerile referitoare la nerespectarea rezervărilor efectuate exclusiv “verbal” nu vor mai fi sprijinite de AmFostAcolo. Cazuri de acest gen nu vor mai fi tratate ca excepții de la regula “nu scrieți impresii (articole) de cazare decât dacă ați fost cazați efectiv acolo” – redarea acestor experiențe va putea fi făcută doar în cadrul ecourilor la un alt set de impresii din acea destinație (nu se mai acceptă publicarea lor sub forma de articole distincte).
[Dacă nu există alte review-uri din acea destinație – textul respectiv va fi amânat de la publicare până la apariția unui prim review din cadrul destinației respective]

[adăugat ulterior] IMPORTANT: începând cu septembrie 2016, se iau în considerare doar nerespectarea rezervărilor pentru care s-a plătit un avans.

* * *

Aș fi bucuros să aud părerile voastre despre această inițiativă AmFostAcolo. Atât ale turiștilor, cât și ale celor cu afaceri în domeniu. Voi cum procedați? În caz că nu ați adoptat încă un asemenea sistem, ați fi dispuși să treceți la rezervări efectuate (majoritar) cu plata unui avans?

Și încă ceva – un subiect de reflecție – discuție: În Bulgaria / Grecia / Austria / Cehia / șamd rezervările le facem cu plata unui avans (sau blocarea, chiar virtuală, a contravalorii unei / unor nopți de cazare). În România de ce nu le-am face astfel? Să fim noi românii mai serioși, mai “de cuvânt”, mai “de încredere” decât bulgarii / grecii / austriecii / cehii?

 

10 thoughts on “[Iniţiative AFA] AmFostAcolo recomandă: rezervările – doar cu plata unui avans

  1. Am pățit să nu fiu primit la camera rezervată prin booking.com (deci „cu garantare”) și să nu am nicio problemă la rezervări telefonice (doar „pe vorbe”).
    Și am făcut rezervare chiar și în Austria doar pe vorbe (însă aici a fost vorba de mail-uri).
    E o discuție lungă, cu argumente pro și contra de ambele părți.
    Dar ca idee, nu am absolut nicio obiecție asupra recomandării în sine. Doar că nu sunt un fan al plăților în avans. Știți de ce? pentru că se poate citi cuvântul care ne definește activitatea preferată și așa: TU RIȘTI… Prefer să risc fără să pierd bani.

  2. Consider ca o rezervare fara avans presupune riscuri de ambele parti dar cel mai expus este clientul.
    Acesta se trezeste ca nu are unde sa stea si sa iei statiunea la picior sa cauti ceva disponibil este neplacut si iti aduce de obicei conditii mai rele decat ti-ai fi dorit.
    Riscul proprietarului este ca acel turist cu care doar a discutat sa nu se prezinte dar el nu pierde decat un castig potential. Totusi pentru a elimina chiar si acel risc el este dispus sa dea camera respectiva unui turist care se prezinta intre timp.
    Prin urmare nesolicitand avans proprietarul tinde sa-si minimizeze riscul, sacrificandu-si ‘moralitatea” .

    As sugera totusi ca si in aceste cazuri in care se poate dovedi plata avansului, inainte de a se pune pe lista neagra sa se incerce obtinerea unui punct de vedere si din partea proprietarului. Daca acesta nu vine intr-o saptamana atunci va fi pus pe lista neagra.
    Daca platesc avans nu inseamna ca nu am stat de fapt acolo si am plecat sau nu eventual nemultumit de alte aspecte. Sa nu facem dintr-o mentionare pe AFA un caz.

  3. @Freelancer:
    1. Un alt motiv pentru care unii hotelieri preferă să nu lucreze cu avans este cel al predispoziţiei pentru lucrul “la negru” (o rezervare cu plata explicită de avans = o rezervare care musai trebuie înregistrată în “catastife”)
    2. Nicio includere pe lista neagră nu este făcută fără aflarea punctului de vedere a hotelierului în cauză (vezi coloana “confirmare”). Mai mult, acesta este invitat explicit să-şi publice punctul de vedere, în cadrul dreptului la replică oferit, în egale condiţii, de AFA.
    Dacă observaţi cu atenţie, una din coloanele Listei negre este rezervată tocmai dreptului la replică din partea hotelierului în culpă. Veţi găsi acolo un link (sau mai multe, după caz) către intervenţia publică a acestuia pe sait = dreptul la replică (sub formă de ecou sau/şi articol distinct)

  4. Foarte buna initiativa.Am avea de castigat atat noi ca si turisti, cat si hotelierii ocazie cu, care am intra in UE si din punct de vedere al turismului.Oricum initiativa este de laudat si de apreciat.

  5. Evitati Hotel Lidia. Comportament angajati = 0, Administratorul curatenie in timpul sejurului (am stat 7 nopti) = 0, cazare = am asteptat f mult, am fost trimisi la alt hotel …. pacat! Evitati Hotel Lidia! Prosoape rupte, patate, lipsa sapun, hartie igienica … si am fost a 3-a oara (anii trecuti a fost OK!)

  6. Pensiunea Perla Sibiului.
    Proprietari care nu ne-au lăsat să facem grătar deși aveau un gratar în curte.
    Camere facă căldură și apă caldă.
    Nu aveam voie să primim părinții copiilor cazați nici pt 10min. Când veneam de la meci trebuia să sunăm la poarta pt.a ne deschide.
    Sibiul nea lăsat un gust amar dp.această experienta.
    Evitați pensiunea Perla Sibiului. Noi am înghețat de frig si aveam marea surpriză ca de dim până seara Proprietarii să stea la masa din hol de dimineață până seara sa ne păzească în condițiile în care noi rezervasem toată pensiunea

  7. Am facut o rezervare la pensiunea Daiana din Sucevita(pentru data de 10 iunie), am primit mail de confirmare a rezervarii, am vorbit si la telefon cu cineva de acolo. Cu aproape 3 saptamani inainte de eveniment(urmeaza sa particip la o nunta undeva in zona), primesc un telefon de la ei prin care mi se comunica faptul ca rezervarea este anulata, nu mai poate fi onorata, fara alte explicatii. Cat este de normal asa ceva?

  8. Am facut rezervare la pensiunea Beverly Hills din Baile Felix, telefonic, cu proprietarul pensiunii-in august 2018. Conducem 200 km pana la ei si inainte cu vreo 15 km ii sunam sa le spunem ca sosim…ca sa ne spuna ca nu mai avem rezervarea… Iar asta s-a intamplat intr-o perioada cand absolut toate unitatile aveau locurile ocupate…am ramas pur si simplu fara cazare pe acea noapte, eu si cu sotia mea!… Romania este ani-lumina departare de calitatea serviciilor din vest!…

  9. Buna ziua

    Va rog sa ma ajutati sa iau cea mai corecta decizie .Sunt proprietar de pensiune si am o rezervare pe 5 zile cu tichete de vacanta pe care le-am solicitat in avans, intrucat in luna mai expira sunt trimise la Bucuresti de 16 zile, nu s-a facut decontarea lor iar turistii care au sosit ieri vor sa renunte la urmatoarele 4 zile motivand timpul ploios ,,si imi cer banii pe tichetele ramase .cum sa procedez ?

  10. Presupun că nu aveți prevederi privind eventuale penalități pentru cazurile de anulare, care să fi fost comunicate clar turiștilor.
    Dacă presupunerea este întemeiată, atunci banii pentru serviciile neprestate trebuie restituiți turiștilor, la solicitarea lor.
    Fiind vorba despre o sumă probabil mai mare și un caz mai complicat, cu tichetele aflate pe circuitul de decontare – turiștii ar putea înțelege dacă i-ați înștiința (eventual în scris) că „vor primi banii după maxim X zile”

    Cazuri precum cele de mai sus subliniază cât de importantă poate fi politica privind eventualele anulări ale rezervărilor. De exemplu ”Anularea se poate gratuit cu X zile înainte de check-in; dacă anularea intervine ulterior acestei date, se vor aplica penalități stabilite în modul următor: […]”.
    Prevederi care, în plus, trebuie comunicate clar și explicit turiștilor (preferabil în scris) ÎNAINTE de rezervare…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.