Fumatul in hoteluri si alte locuri publice – interzis (si) in Turcia!

Viitorul expresiei ‘fumezi ca un turc’ este in pericol. Turcia s-a alaturat saptamana aceasta  statelor care interzic fumatul in cafenele si restaurante. Interdictia este sustinuta de premierul turc Recep Tayyip Erdogan, dusman vehement al fumatului.

‘Expresia ‘fumezi ca un turc’ apartine de-acum trecutului’, a titrat pe prima pagina cotidianul Radikal, asimiland aceasta interdictie unei revolutii, intr-o tara unde fumatul era inca permis in autobuze in urma cu 15 ani. Ziarul turc Aksam a titrat simplu ‘Sfarsitul’, publicand alaturi o fotografie in care un fumator expira un nor de fum.

Aceasta masura reprezinta de fapt o extindere a interdictiei de a fuma in birouri si cladiri publice, care dateaza din 2008 si care a permis diminuarea cu 7 la suta a nivelului tabagismului, potrivit ministrului turc al Sanatatii, Recep Akdag.

Dupa cate stiu, hotelurile aveau mai demult la dispozitie o perioada de tranzitie in implementarea masurii, termenul limita fiind duminica trecuta.  Anul trecut, la IC Green, sufeream deja din plin :) de pe urma acestei masuri, deja stricta acolo.. Mai ales ca mi se formase deja un rutina – butonatul la computer/laptop nu “mergea” daca nu intindeam din cand in cand mana dupa tigara/cafea.  Iar cafeaua pur si simplu o refuzam – nu mai avea absolut nici un farmec fara tigara.

Altfel stateau lucrurile la Lykia World Belek, anul acesta – peste tot in numeroasele baruri fumatul era ingaduit. Fumatorii care sunt acum sau vor merge in viitor la acest hotel au toate motivele sa spuna, probabil, “ce vremuri, fratele meu” :-)

Curios si straniu pentru mine, opinia publica sustine in mare parte aceasta interdictie. Spre exemplu, un studiu realizat pe un esantion de 600 de persoane de institutul Quirk Global Strategies arata ca 95 la suta dintre turci aproba aceasta masura.

Totusi, cei care lucreaza in restaurante protesteaza fata de decizie. O asociatie de proprietari de cafenele a anuntat ca intentioneaza sa lanseze o actiune in instanta impotriva interdictiei de a fuma. In capitala Ankara, mai multe baruri din cartierul Sakarya au arborat afise pe care scria: ‘Suntem impotriva interdictiei de a fuma’.

Va sfatuiesc  sa nu fiti tentati sa “fentati” interdictia –  turcii sunt in general destul de rigurosi in aplicarea oricarei legi.  Patronii de restaurante sunt obligati sa-si avertizeze clientii care insista sa-si aprinda o tigara, apoi sa refuze sa-i serveasca, iar intr-un final sa cheme politia, daca fumatorii nu vor dori sa se conformeze. Un fumator incapatanat risca o amenda de 32 de euro, iar patronii cladirii unde acesta a fumat vor plati 260 de euro la prima abatere si pana la 2.595 de euro, daca situatia se va repeta. Autoritatile afirma ca au detasat 5.000 de agenti pentru a controla daca legea este aplicata!!

In opinia mea, resorturile turistice destinate strainilor nu vor fi chiar in prima linie de verificare la sange a aplicarii a legii, dar… beter be safe than sorry.

1 thought on “Fumatul in hoteluri si alte locuri publice – interzis (si) in Turcia!

  1. Oamenii sunt de acord (desi procentul e suficient de mare incat sa ma faca sceptica) cu astfel de masuri deoarece stiu si ei ce consecince negative are fumatul.
    Din experienta proprie zic ca majoritatea fumatorilor vor sa se lase, dar nu pot. Iar o astfel de masura e perceputa ca pe o incurajare.

    Iar interdictia a obtinut rezultatele scontate, in 2015 vanzarile de tutun scazusera cu 12% iar fumatul de la 31.2 la 27.1%. Iar procentele nu pot decat sa devina si mai bune cu trecerea timpului.

    Nu ma incadrez eu printre fanii lui Erdogan, dar unele masuri luate de el sunt chiar pozitive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.