Category Archives: analize

Concluzii la finalul Târgului de Turism al României 16-19 februarie 2017

 

AmFostAcolo.ro a fost ACOLO, ca de fiecare dată când Romexpo organizează Târgul de Turism al României, eveniment de marcă din industria de hospitality din țara noastră. Vom face o scurtă analiză a celor patru zile de târg, pentru că în opinia noastră au fost punctate câteva premiere care trebuiesc amintite.

270 de expozanți din 15 țări (Austria, Bulgaria, Croația, Egipt, Federația Rusă, Grecia, Israel, Moldova, Palestina, Polonia, Republica Cehă, Republica Dominicană, România, Turcia și Ungaria) au fost prezenți la această ediție a TTR, reușind în mare parte să trezească interesul românilor pentru vacanțe croite după preferințele fiecăruia, la prețuri promoționale, după buzunarul fiecăruia.

Târgul de Turism al României s-a bucurat de participarea activă a proaspătului ministru al Turismului, domnul Mircea Titus Dobre, care alături de președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, domnul Mihai Draban, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, domnul Burcea Alin și președintele Federației Patronale a Turismului din România, domnul Mohammad Murad au tăiat panglica inaugurală a ediției cu numărul XXXIX a TTR. La inaugurare au fost prezente și alte personalități naționale și internaționale, amintesc doar secretarul de stat în ministerul Turismului, doamna Cristina Tărtăreață, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România, doamna Corina Martin precum și delegațiile oficiale ale unor state participante ca Bulgaria, Grecia, Israel, Maroc, Moldova, Palestina și Turcia. În a doua zi a TTR și-a făcut simțită prezența alături de ministrul Turismului și domnul Victor Ponta, fost premier al României.

Au fost peste 23.000 de vizitatori în cele 4 zile de TTR, o creștere cu 5% față de perioada similară a anului trecut, interesați în principal de achiziționarea de vacanțe în România. Putem spune că România a fost “pe val”  la această ediție a TTR, touroperatorii care vând litoralul românesc bucurându-se de un interes major pentru achiziționarea de pachete turistice cu reduceri early-booking cuprinse între 15% și 40%. A contat foarte mult introducerea de zboruri operate de Blue Air din Cluj, Iași, Timișoara sau Oradea, agențiile de turism creionând pachete atractive care includ atât zborul cât și transferul de la aeroport la hotel și invers. “Vinovată” pentru introducerea zborurilor către și dinspre litoral este Asociația Litoral – Delta Dunării, care prin efortul susținut a reușit atragerea celui mai important operator aerian low-cost către Constanța (Blue Air), reușind deschiderea unei baze aeriene permanente, din aprilie a.c.  În plus, s-a putut observa o diversificare a serviciilor turistice în sensul apariției de numeroase programe opționale, excursii de o zi în Deltă sau la obiectivele turistice din județul Constanța și Bulgaria sau intrări gratuite la diferite parcuri acvatice sau de aventură.

Am discutat cu câțiva operatori despre introducerea tichetelor de vacanță de la 1 iulie, este un lucru foarte benefic pentru turism, deși ar fi fost mai bine ca lansarea acestui produs să se facă mai timpuriu, eventual la 1 sau 15 mai. Ar mai fi câteva aspecte legate de comisionul agențiilor și de companiile care vând aceste vouchere, însă au existat discuții constructive la nivel de patronate și minister, iar aceste lucruri sperăm să-și găsească o rezolvare grabnică.

Printre destinațiile externe ale căror oferte au captat atenția, amintim stațiuni din Spania, Costa Brava – în special pentru pachetele atractive seniori, dar și Tenerife, Mallorca sau Gran Canaria. Sectorul de croaziere are o creștere de 30% față de anul trecut, Egipt, re-intră în sfera de  interes a turiștilor care doresc o vacanță în ținutul piramidelor, dar și destinații ca Indonezia, China sau Madeira au avut un mare grad de interes în rândul vizitatorilor.

Bulgaria și Grecia se păstrează în topul destinațiilor externe, chiar dacă au pierdut numeroși clienți în favoarea litoralului românesc, care prin pachetele complete oferite (zbor, transfer, cazare în regim demipensiune sau all inclusive) dar și prin creșterea calității serviciilor concurează cu aceste destinații. Astfel, vizitatorii și-au putut achiziționa vacanțe early booking de 6 nopți în regim all inclusive pe litoralul românesc. cu prețuri cuprinse între 150 și 250 de euro de persoană per sejur. Diferențele apar datorită clasificării hotelului, a serviciilor și stațiunii.

Mamaia păstrează coroana litoralului românesc, fiind urmată de stațiunile din sud unde s-a investit foarte mult în confort și servicii (Jupiter, Neptun, Venus). O creștere față de anii precedenți au avut și hotelurile din Eforie Nord, Techirghiol și Mangalia, această evoluție continuând și în acest an, mai ales pe pe segmentul de balneo, din ce în ce mai atractiv ca pachete, pe litoral.

Deși perioada programată pentru TTR a fost “împinsă” către ultima lună din iarnă, acest lucru nu a însemnat neapărat un lucru rău, touroperatorii reușind ca pe intern, în anumite perioade să-și epuizeze ofertele de vacanță, intrând în stop sales. Probabil aici este și vina hotelierilor, care în acest an au asigurat mai puține camere unor agenții de turism, păstrând un număr important de locuri pentru ofertele personale. Încă nu se înțelege faptul că niciodată un hotel nu va vinde așa cum o face agenția, niciodată un hotel nu va oferi asigurare și niciodată un hotel nu va oferi un pachet complet de vacanță, cu tarife early-booking. Mi-aduc aminte de un important om de turism care afirma că tariful de la recepție este “tariful fraierului”. Nu dezvolt aici, important este să se înțeleagă că hotelierul nu va vinde niciodată la fel de bine ca o agenție iar scopul comun este satisfacția turistului prin creșterea calității serviciilor, ceea ce este în mare măsură obligația hotelierului.

Cele patru zile de TTR au adus un număr foarte mare de vizitatori, n-am văzut de foarte mult timp un așa mare interes pentru vacanțe, touroperatorii abia mai făceau față solicitărilor, iar la unele standuri se formase coadă, vizitatorii așteptând nerăbdători să le vină rândul.  La un astfel de touroperator am observat un agent de turism care refuza să mai acorde cataloage celor care nu doreau să vorbească cu agenții de turism. Acest lucru l-am observat în ultima zi, când aglomerația a fost maximă și când mulți se călcau în picioare pentru a prinde loc la masa unui agent de turism. Deci, eu nu cred cifrele oficiale când se afirmă că la TTR au fost doar 23.000 de vizitatori.

Despre asociațiile de promovare turistică, de departe cel al Asociației Litoral-Delta Dunării a fost cel mai animat, așa cum se întâmplă de fiecare dată când ALDD participă, lansarea filmului oficial de prezentare a stațiunii Mamaia în prezenta ministrului și a tuturor oficialilor, în prima zi, show-urile prezentate zilnic, artiști precum Lucian Colareza, Mr Saxobeat, Eugeniu Albu sau dansurile tradiționale dobrogene, au încins atmosfera de party, unde Vama Veche a participat pentru prima dată la un astfel de eveniment. Si a participat bine! Cu cocktail-uri oferite zilnic, tuturor celor care vizitau standul ALDD, cu muzică și bună dispoziție. Acolo am putut degusta vinul de Măcin, vinul de Cernavodă sau cel moldovenesc de la Cramele Chateau Vartely, am servit preparate tradiționale pescărești din Delta Dunării sau rapane din 2 Mai. Dar cel mai mult m-am îndulcit cu baclavalele turcești. Președintele Asociației Litoral-Delta Dunării, doamna Corina Martin a fost permanent în mijlocul vizitatorilor standului, invitându-i să deguste preparatele oferite sau să facă fotografii de vacanță cu postere din Delta Dunării sau de pe  litoralul românesc.

Am vizitat standul Sibiului, care prezenta destinațiile turistice din județ dar și evenimentele care vor avea loc în acest an, standul patronatului “Ion Movilă” din Eforie și Techirghiol “înarmat” cu oferte imbatabile pentru vacanțele de relaxare, centrele wellness și SPA adaptate în pachete promoționale pentru sărbătorile pascale.

La standul Hunedoara am întâlnit oferte pentru atracțiile din zonă, Geoparcul Dinozaurilor sau pentru Țara Hațegului, cu principalele elemente de interes turistic. “Milioane de ani de povești și legende”, ni se dezvăluie ca destinații unice cuprinzând Castelul Corvinilor, Cetatea Devei sau Sarmizegetuza Regia, destinații care beneficiază de un mare interes și aflux de turiști români, dar mai ales străini.

Consiliul Județean Arad a lansat programul “City Break în Arad” care propune turiștilor vizite la principalele obiective turistice din județ, iar județul Maramureș s-a prezentat cu formații artistice de muzică populară, preparate autentice tradiționale, dar și cu pachete promoționale pentru sărbătorile pascale sau de 1 Mai.

Mi-a atras atenția standul stațiunii Băile Herculane, s-a muncit enorm în această zonă turistică lăsată uitării atât de mult timp, dar readusă la viață datorită unor oameni cu suflet care au investit enorm. pentru creșterea calității serviciilor.  Sunt puse la dispoziție pachete turistice atractive în hoteluri renovate complet, iar turiștii care caută relaxare în acestă zonă sunt din ce în ce mai numeroși,  pachetele care includ serviciile balneo fiind din ce în ce mai apreciate.

De departe, unul dintre partenerii media ai TTR,  AmFostAcolo.ro a beneficiat de un interes major din partea vizitatorilor, utilizatori ai site-ului care doreau să socializeze și să interacționeze cu alți utilizatori sau care pur și simplu citeau pe site, dar nu s-au gândit niciodată să se înscrie. Au înțeles avantajele de a fi membru înregistrat și de a scrie experiența proprie de vacanță, pentru că, nu-i așa, “șansa unei alegeri informate este  garanția unei vacanțe reușite”.

Târgul de Turism al României a beneficiat de o mulțime de activități conexe, putem aminti workshopul Bibi Touring, despre noutățile din turismul românesc și prezentarea unor destinații de top din țara noastră, un eveniment unde au participat o mulțime de invitați, agenți de turism sau hotelieri interesați de noutățile dezvoltate de touroperator. De aici s-a putut procura și Bibi Enciclopedia, cel mai complet catalog de prezentare a destinațiilor de vacanță românești.

Asciația Zig-Zag sub deviza “Uimește-mă povestind, descoperă-mă călătorind!” a prezentat diferite regiuni turistice din România prin materiale foto-video sau prin legende despre anumite obiective de interes turistic. Radio Gaia a prezentat un program mixt de muzică, dans, teatru și workshop a unor medici și psihoterapeuți din diferite domenii de activitate, iar Asociația  Ecologică Turism Verde, a dezvoltat câteva workshop-uri de prezentare a tradițiilor culturale ale valahilor, principii morale asupra preferințelor de consum ale turiștilor sau despre triunghiul turistic, relația turist – rezerva turistică – produsul turistic.

Una dintre cele mai așteptate întâlniri de lucru a fost organizată de Organizația Patronală a Turismului Balnear din România, împreună cu Asociația Română de Turism Medical, unde în prezența ministrului Turismului, a președintelui OPTBR și a celor mai importanți jucători din turismul de sănătate, s-a discutat despre oportunitățile de care ar putea beneficia turiștii, dacă ar exista un cadrul legislativ mai avantajos.

“Istoria vinului și viitorul enoturismului în România” a fost un alt workshop așteptat, unde s-a prezentat istoria vinurilor autentice, vinul între cultură și business, despre creșterea turismului viticol și despre competitivitate în managementul destinațiilor enoturismului.

Pe toată perioada Târgului de Turism al României, vizitatorii au putut urmări programe artistice de dans a unor formații populare din diferite regiuni ale țării, dansuri tradiționale turcești dar și prestații artistice ale unor cântăreți binecunoscuți din România.

S-a tot discutat dacă Târgul de Turism al României să fie împărțit în două ediții anuale, de primăvară și de toamnă. Eu cred că fiecare ediție are rolul ei bine determinat. Dacă la ediția de primăvară sunt căutate preponderent destinațiile de litoral cu mare și plajă, toamna interesul se mută pentru zona de munte, în special pentru schi. Primăvara descoperim foarte puține oferte de munte, așa cum toamna le găsim pe cele de litoral, în special pachetele pentru Sărbătorile de iarnă.

În final aș adăuga că această ediție a Târgului de Turism al României a fost una dintre cele mai reușite organizate de către Romexpo, iar gradul de interes  s-a văzut în numărul foarte mare de vizitatori. Organizatorii ne-au dezvăluit o surpriză pentru ediția din primăvara viitoare și anume mutarea TTR în pavilioanele B, mai moderne, cu un grad de confort sporit, care se vor plia mai bine pe structura unui asemenea târg internațional.

Ovidiu O.

[shareB]

Bilantul Asociatiei Litoral – Delta Dunării pentru anul 2015

Bilantul activității Asociației Litoral-Delta Dunării pentru anul 2015 și perspectivele pentru anul viitor.
Pe scurt:
Asociatia Litoral – Delta Dunarii s-a bucurat de un buget semnificativ din taxa de promovare colectată de Primăria Constanța, cheltuind aproape 199.000 de euro pe evenimentele inserate în calendarul de activități al ALDD;
– Pentru 2016 Aeroportul International Mihail Kogalniceanu Constanta în colaborare cu ALDD are în vedere deschiderea de noi rute aeriene către destinații apreciate de către turiștii români, dar ținând cont și de interesul partenerilor străini pentru stațiunile de pe litoralul românesc;
– Rusia va fi o posibilă țară interesată de stațiunile litoralului românesc, în contextul deteriorării relațiilor cu Egipt și mai nou, Turcia;
– Tarom nu sprijină dezvoltarea turismului de la malul Mării Negre, nefiind interesați de un dialog pentru deschiderea de noi rute aeriene;
– Au fost prezentate Târgurile unde ALDD a participat cu sumele alocate pentru acestea, bani proveniți exclusiv din taxa de promovare a stațiunii Mamaia și a Satului de Vacanță;
– În actualul context unde de la 1 ianuarie 2016 nici o primărie din România nu va mai beneficia de un leu din taxa hotelieră datorită desfințării ei din noul Cod Fiscal, taxa de promovare reprezintă SINGURA alternativă pentru promovarea destinațiilor locale, iar dezinteresul anumitor consilieri (din Mangalia, de exemplu) nu va face altceva decât să îngroape la propriu turismul local;

DSC_3347
– Au fost amintií ambasadorii litoralului românesc și serviciul pe care ei îl fac promovării turismului românesc și s-a discutat despre Campionatul de Bob si Skeleton din septembrie anul viitor, unde vor fi peste 600 de sportivi și oficiali din 40 de țări dar și despre Smart Driving Series, concept unic în România inclus în Campionatul de automobilism, cu o mașină personalizată Mamaia Style;
– Programul City Break la Constanța cu prețuri de 210 lei pentru 2 nopți la un hotel de 4 stele;

DSC_3442
– Delta Dunării se poate mândri cu o creștere de aproape 30% a numărului de turiști față de anul precedent, însă se simte nevoia unei promovări externe, ca destinație exclusivă.
Pe larg se poate povesti foarte mult despre această conferință de presă. Ceea ce am apreciat este transparența de care au dat dovadă cei din ALDD pentru prezentarea programelor și a cheltuielilor aferente. În general când vine vorba despre bani, multe ONG-uri, Asociații, Federații, entități care gestionează bănuți sunt zgârcite la detalii. Felicitări, Asociatia Litoral-Delta Dunării pentru activitate și transparentă!

Declaratie Corina Martin, Presedinte Asociatia Litoral – Delta Dunarii: „Asociaţia Litoral – Delta Dunării este liderul organizaţiilor private de promovare din România, deţine o strategie proprie pentru promovarea destinaţiei şi în special pentru Mamaia, organizează şi susţine evenimente în staţiune, conferinţe şi evenimente proprii de prezentare internaţionale, încheie parteneriate cu companii aeriene, lucrează direct cu ambasadele, consulatele şi birourile de turism ale României din străinătate, realizează propriile campanii de promovare media în ţările pieţelor ţintă, încheie protocoale cu organizaţii, federaţii sportive, instituţii publice (ISU, Jandarmeria, Inspectoratul Şcolar Judeţean), administrează  singură un buget de promovare ca autoritate contractantă (similar autorităţilor publice) şi a devenit un model preluat la constituirea altor asociaţii de promovare şi dezvoltare a turismului din România.

În condiţiile în care noul Cod Fiscal a desfiinţat taxa hotelieră şi având în vedere că Autoritatea Naţională pentru Turism a epuizat banii atraşi din fonduri europene, introducerea unei Taxe de promovare rămâne singura soluţie pentru ca destinaţiile turistice să îşi constituie bugete de promovare care să fie colectate de primării şi date spre administrare asociaţiilor de promovare şi dezvoltare a turismului locale şi regionale din care şi primăriile trebuie să facă parte.

In acest context se dovedeşte eficienţa introducerii taxei de promovare a staţiunii Mamaia şi tocmai de aceea modelul nostru a fost preluat şi implementat de Primăriile Oradea şi Bucureşti.

In continuare suntem cea mai puternică organizaţie din turismul românesc în parteneriat public-privat şi continuăm să milităm pentru înfiinţarea Organizaţiei Române de Turism, după modelul asociaţiei noastre.”

Excursiile şcolare şi impozitul forfetar în turism

 

A mai trecut o săptămână, sau cel puţin aşa credeam dimineaţă, până am fost informat că mâine se lucrează, recuperând ziua de 24 decembrie. Totuşi asta nu m-a împiedicat să consider că suntem la început de week-end, prilej de a consulta presa de specialitate, care la început de an  practic a explodat cu ştiri şi reportaje din domeniul turistic.

M-am gândit că multe dintre aceste ştiri sunt deosebit de interesante şi merită postate pe blogul AmFostAcolo, un portal de ştiri din ce în ce mai interesant şi  util, pentru o gamă cât mai variată de turişti.

Astfel, răsfoind cotidianul Ring, aflăm că profesorii nu mai au voie să organizeze excursii, fără implicarea agenţiilor de turism. Acest protocol a fost semnat între reprezentanţii Ministerului Educaţiei prin secretarul de stat  Stelian Fedorca şi ANAT, prin preşedintele Corina Martin. Protocolul nu poate avea un caracter obligatoriu, fără anumite restricţii impuse de Min. Educaţiei.

nou-regulament-pentru-excursiile-si-taberele-scolare-profesorii-insotitori-vor-semna-o-declaratie-ca-raspund-de-copii-174580

Normele de aplicare se vor concretiza în viitorul apropiat, iar acestea prevăd un contract bine determinat cu agenţia de turism care trebuie să posede licenţă de turism, poliţă de asigurare şi ghid autorizat. Acest lucru va conduce către o siguranţă a condiţiilor de cazare şi masă, excursii opţionale desfăşurate cu personal specializat şi mai ales către practicarea unor preţuri mai mici garantate prin contract.

Sunt convins că nu doar mie mi-ar place să-mi ştiu copii în siguranţă, beneficiind de condiţii optime în excursie, de aceea personal, susţin această iniţiativă în premieră pentru sectorul educaţional turistic.

* * *

Se pare că astăzi a avut loc o întâlnire între noul ministru al Turismului, doamna Grapini şi reprezenţanţii mediului de afaceri din domeniul turistic şi agenţii de turism. S-au ridicat foarte multe probleme, de la impozitul forfetar şi descentralizarea unităţilor turistice până la noua lege a turismului şi principiile după care ea trebuie să se ghideze. Despre impozitul forfetar sunt sigur că se va scrie foarte mult perioada următoare, totuşi trebuie avut în vedere că el nu se va aplica unitar pentru toate categoriile de afaceri ci doar pentru

 acele categorii de servicii la care cheltuiala administrativa pentru plata impozitului pe profit este mare si pentru intreprinzator, si pentru stat .

 

spunea doamna Grapini. Cu alte cuvinte, pentru hoteluri, pensiuni, baruri şi restaurante se va plăti un impozit fix, indiferent de profit, însă diferenţiat în funcţie de capacitatea locaţiei, calitatea amplasamentului, şi  tarifele medii adecvate locaţiei respective.

guvernul-discuta-posibilitatea-introducerii-unui-impozit-forfetar-pentru-servicii_size9

Acest lucru a fost sesizat şi de preşedintele patronatului hotelierilor din Mamaia, dl.  Nicolae Bucovală, care a afirmat că este de acord cu introducerea impozitului forfetar, doar dacă este diferenţiat în funcţie de tipurile de turism existente (balnear, montan, de litoral, etc)

Nu toţi factorii din turism consideră oportun introducerea impozitului forfetar în acest moment, prioritatea maximă fiind intrarea în legalitate a unităţilor turistice care nu sunt acreditate şi practică evaziune fiscală. Pentru ele impozitul forfetar nu există, adâncind practic prăpastia care există între unităţile acreditate şi cele care practică turismul la negru. Totuşi, se pare că nu este vorba de o nouă taxă introdusă în turism, ci de înlocuirea taxei pe profit cu impozitul forfetar, mulţi n-au înţeles corect şi au tras concluzii pripite.

Se poartă discuţii ca unităţile turistice să fie trecute sub controlul autorităţilor locale, care sunt direct interesate pentru eliminarea unităţilor care practică turismul la negru şi care practic ar elimina concurenţa neloială.

Deocamdată discuţiile continuă cu toate părţile implicate, sperăm ca doamna Grapini să găsească cea mai bună variantă, iar noi turiştii să avem doar de câştigat.

Zilele următoare vom avea cu siguranţă mult mai multe amănunte, atunci voi reveni cu noi informaţii şi probabil mai multe concluzii.

Să aveţi parte de un week-end minunat!

[shareB]

Turcia si boom-ul turistic

Am citit zilele trecute pe un site german un titlu interesant si as vrea sa-l aduc la cunostinta mai ales celor care iubesc litoralul turcesc cu toate ca nu ne priveste direct.

Anul 2012 va fi in ce priveste vacantele anul semilunii;  aproximativ 35 de milioane de turisti se pregatesc sa invadeze tinuturile insorite. In anul 2011 au fost 31,5 milioane comparativ in urma cu 10 ani erau in jur de 11!!! Se preconizeaza ca in 2023 cand se va serba jubileul de 100 de ani de la intemeierea republicii se va ajunge pe la 50 de milioane.

Inca un amanunt important ar fi:  pentru prima data se preconizeaza ca germanii vor fi “detronati” de catre rusi care vor profita de caderea vizei si se vor vedea in numar de aproximativ 5,3 milioane fata de 5,1 germani. Vom vedea multi turisti veniti chiar si pe cont propriu ceea ce pana acum nu era posibil din cauza obligativitatii vizei.  Oricum cifrele mi s-au parut semnificative din aceasta cauza am rescris acest articol.

Sursa:  http://reisen.t-online.de/erstmals-mehr-russen-als-deutsche-in-der-tuerkei-erwartet/id_54553934/index

Articolul a fost incarcat de claudiu 71 pe in cadrul sectiunii ‘Discutii libere’ si mutat de noi ulterior pe blog.

Intr-adevar, interesanta evolutia acestei tari, intr-un fel “impotriva curentului

Turcia este ţara cu cea mai mare creştere economică din Europa şi a doua din lume, după China.

   Economia turcă a înregistrat în 2011 un salt de 8,5%.

   Şi aceasta în condiţiile în care, în trimestrul IV, economia turcă a înregistrat o încetinire a ritmului, crescând cu “numai” 5,2%.

   Altminteri, dacă ar fi fost luate în calcul doar primele trei trimestre, creş­terea ar fi fost de 9,6%, scrie Le Figaro.

   Guvernul turc a estimat pentru 2012 o creştere de 4%, pentru ca, în anul următor, să ţintească 5%.

Primul premiu anulat (din cauza voturilor frauduloase. Again!!)

Un nou episod din seria “atacul (si votul) clonelor”.  Din pacate, a intervenit in perioada in care am fost in concediu, iar voturile (si, intr-unul din cazuri, chiar un premiu alocat!) obtinute prin aceste manipulari mi-au scapat pe moment… :(

Analizele efectuate in aceste zile mi-au semnalat ca 14 utilizatori au acordat voturi la foc automat (cate 14 fiecare) in favoarea userului adigogu, iar aceste voturi i-au asigurat userului locuri nemeritate in clasamentele ultimelor  saptamani (locul 40 in S26 – cand a si castigat un premiu! […]  locul 5 in S29 si locul 2 in S30 — devenite locul 46, respectiv 54 dupa eliminarea voturilor frauduloase).

Analizand re-pozitionarea userului in saptamana in care a a avut drept de alegere, consider ca pozitia ocupata fara voturile frauduloase nu-i permitea obtinerea premiului solicitat, astfel ca premiul obtinut P26-2 / 5 zile cazarea gratuita la Pensiunea Pietrele Doamnei Pojoritai se retrage si va deveni disponibil pentru alegere in saptamana curenta, nr. 30!

Aparand ca beneficiar al acelui premiu, nu a avut din fericire drept de optiune in saptamanile urmatoare, astfel ca toate aceste voturi nu au avut alte efecte (in afara de cel din Clasamentul anual, unde efectele au fost anulate odata cu stergerea voturilor frauduloase).

adigogu, dupa cum proabil stii, increderea si onoarea se castiga in timp si se poate pierde intr-o clipita. Exact in aceasta ipostaza esti si tu, personal nu-ti inteleg deloc tactica – pe care o dispretuiesc profund, ca pe orice inselatorie sau jmecherie tipica unor anumite mentalitati intolerabile pe aceste site si in aceasta comunitate. Dupa mine, chiar scriai bine si aprecierile nu-ti lipseau, iar in timp puteai deveni unul dintre cei mai apreciati autori de pe site… :(

Utilizatorii care au votat masiv pentru adigogu in aceste 2 saptamani: alin3000 , gheorghevasile , ionmihai , marinicaa , marinra , nicup , nioana , sweetonitza , amadalin , era , eugenn , pion183 , ancarad , ioanacami2001 au primit sau vor primi cartonas  rosu (banare, acolo unde era evident ca sunt clone) sau unul albastru (7 zile suspendare) .  Toate voturile exprimate de acestia au fost anulate.

Iar adigogu – ca orchestrator al celei mai nesimtite campanii de manipulare a voturilor intalnita pana acum pe site – a primit si el aceeasi pedeapsa administrativa – cartonas albastru si 7 zile de suspendare. Plus o penalizare de 25% aplicata la total PMA valabila pe intreg anul 2010.

In afara de cazul de mai sus, programul a mai depistat alte trei cazuri de voturi suspecte:

tohan a votat masiv “la foc automat”  impresiile scrise de sidexplozia2010

corina.vacaru are 8 voturi “in salva” catre userul miha_t

RobertCondescu s-a autovotat prin clona Valy (banata intre timp)

Voturile au fost anulate, iar corina.vacaru si tohan au primit cate 7 zile suspendare.

Aviza eventualilor amatori: asemenea verificari se fac periodic si (de obicei) in foarte scurt timp veti fi depistati. Merita?

Voturi, manipulari si clone. Ah da, si cartonase…

Au venit odata cu primavara, un pic mai tarziu decat primii ghiocei. Da, o alta serie de conturi create probabil special pentru acest scop (cel al manipularii pozitiilor ocupate in clasamente, prin voturi la foc-automat), de catre unii oameni cu obrazul mai gros…  Si – nu ma indoiesc – mai tabacit, mi-e greu sa cred ca in viata de zi cu zi se comporta altfel… Asta e, mai scapa si pe aici, din cand in cand, cate o uscatura-doua. NU pentru mult timp, insa.

Urmatoarele conturi-clona au fost pedepsite cu CARTONAS ROSU (banare definitiva), iar voturile lor au fost sterse integral:

  • gogu.ro – clona goagal (la randul lui cont strans legat de contul ionut73).
    Voturile sale (18 ptr ileanaxperta si 17 pentru ionut73) au fost sterse in totalitate.
  • TATAIE – idem (idem). Credeam ca nu a apucat sa voteze (a fost banat imediat dupa crearea contului), dar se pare ca a apucat repede-repede sa “bifeze” vreo 6 voturi (beneficiar ileanaxperta) – sterse toate.

Urmatoarele conturi au fost sanctionate cu CARTONAS ALBASTRU (7 zile supendare), iar voturile considerate frauduloase (serii nefiresti, la foc automat) au fost sterse:

De mentionat ca voturile au fost acordate intr-un interval scurt sau foarte scurt de timp (cu exceptie ultimilor sapte, la care au fost mai multe serii).

AVIZA EVENTUALILOR AMATORI: Chiar daca nu se mai fac zilnic (speram si credeam ca nu mai e nevoie; intr-o vreme chiar nu mai era…), aceste verificari se fac periodic si nu merita sa dati cinstea pe rusine – parerea mea;  mai devreme sau mai tarziu veti fi SIGUR prinsi cu ocaua mica.

“Atacul clonelor”, serie noua, 2010

Se intampla. Ca in orice padure, se intampla sa mai descoperim din cand in cand cate-o “uscatura” si  in cea a noastra  — face parte din “viata virtuala” :)  , cred, sa descoperim cateodata, uitandu-ne imprejurul nostru, oameni care isi asuma riscurile nerespectarii Regulilor, manati de…. mai stiu eu? nici are o importanta prea mare, la urma urmei… Fiind vorba totusi despre o incercare de inselaciune, o lipsa crasa de fair-play la adresa celorlalti membri ai comunitatii, masurile decise vor fi drastice…

Astazi mi-a fost sesizat un posibil caz de auto-clonare multipla. Sesizare perfect intemeiata – cercetarile noastre au descoperit un numar de 6 clone create de utilizatorul raszvan in ultimele zile. Si asta doar la o prima si superficiala vedere! e posibil ca atunci cand voi gasi ceva timp suplimentar sa iasa la iveala alte asemenea suprize…

Toate clonele descoperite – grasuclaudius, bgdl, gigione, gordor, vivianau fost BANATE, iar voturile lor – sterse in intregime.

Clone-master raszvan a primit si el cartonas albastru si o supendare pe 7 zile.  Nu as exclude ca insusi acest user sa fie, la randul lui, o clona! — asta imi spune intuitia, dar deocamdata imi lipsesc dovezile.

Cum am spus, cercetarile vor continua.

Asigurarea unor conditii echitabile de desfasurare a concursului e una din “prioritatile zero”  pentru mine   – se pare ca e nevoie de o alta perfectionare a programului care studiaza patternul acordarii voturilor in scopul depistarii incercarilor de frauda (clonele de mai sus nu corespundeau niciunui pattern, acordasera un numar foarte mic de voturi).

Va tin la curent cu rezultatele, chiar daca ele vor veni un pic mai tarziu (dupa ce termin procesul indelung-consumator-de-timp de trimitere a premiilor).

Analiza – cele mai apreciate impresii postate pe site in 2009; cei mai votati autori

Inauguram astazi o sectiune de ANALIZE care va prezenta date sper cat se poate interesante si de utile, obtinute prin prelucrarea informatiilor incarcate de voi pe site in ultimii doi ani (pana in 31.12.2009)

Am ales sa incep cu o analiza a impresiilor dintr-un motiv anume, “de sezon” as spune – vedeti mai jos.

Iata cum arata Clasamentul celor mai apreciate impresii –  cele mai votate de voi de-a lungul timpului (au fost luate in calcul doar bonusurile pozitive)

Review Autor Voturi
Periplu prin Maroc – Descoperind Marocul danutza 14
Foarte frumos!!! – Herriott Watt University rudy 14
Nu uitati!! Intodeauna in vacanta: SMILE!!! – Kiro… Alex_Macedo 13
Indiana Jones. – La Piramide, birjar! Alex_Macedo 12
Sinaia – Nostalgia Sinaiei de-altadata Alex_Macedo 12
Machu Picchu – una din cele 7 noi minuni ale lumii… edith simon 12
Surprize-surprize – Marriott lizuk 12
Surpriza placuta – Royal Marina Palace molko 12

Urmeaza un numar mare de impresii cu cate 11 voturi.

De remarcat ca datorita introducerii tarzii a Sistemului PMA (si implicit al sistemului de voturi), unele impresii (postate mai demult) nu au avut sansa celor postate mai recent. E usor nedrept, dar nu avem ce face.

Si daca tot am analizat impresiile care au adunat cele mai multe aprecieri, normal ar fi sa continuam cu un studiu al celor mai apreciati autori, din acest punct de vedere – exclusiv al voturilor adunate. M-am gandit sa analizez media voturilor obtinute per review si am luat in calcul doar acei autori care au postat cel putin 3 impresii pe site.

Iata rezultatul analizei, sub forma de Top 10 – cei mai votati autori de impresii

Utilizator Impresii Bonusuri – MediaPerReview
Alex_Macedo 6 55 9.1667
mili1983 12 78 6.5000
rudy 3 19 6.3333
Pami 17 84 4.9412
edith simon 7 34 4.8571
Corina70 5 22 4.4000
lizuk 34 137 4.0294
ms65 3 12 4.0000
adrian76 46 179 3.8913
cristinadumitru 53 190 3.5849

Se observa trei utilizatori care conduc detasat in acest clasament. Meritele lor sunt aparte ar trebui rasplatite intr-un mod mai special.

Posibilitatile mele sunt limitate la cele ale oricaruia dintre voi, cititori ai acestui site si simpli angajati (ca mine), dar m-am gandit sa-i recompensam pe primii trei cu cazare gratuita la intalnirea AmFostAcolo.ro din februarie!

Voi continua seria de analize cu capitolul cele mai apreciate hoteluri (vile, pensiuni) in 2009, sper sa gasesc timpul necesar cat de curand.