Category Archives: Filozofari turistice

Atenție la chilipiruri! Plus alte info și sfaturi care v-ar putea scuti de (mari) dureri de cap, în alegerea vacanței 2018!

Înainte de toate – menționez că este genul de articol scris PREVENTIV.Slavă Domnului,  anul acesta nu am sesizat cazuri, indicii care să prevestească potențiale alte falimente, insolvențe, ȚEPE în domeniul turistic.Dar nu se știe niciodată, e bine să fiți oricum în temă / mereu prevăzători.

  1. ATENȚIE LA CHILIPIRURI! Dacă primiți o ofertă cu totul ieșită din comun, ca preț, nu vă bucurați DIRECT că “l-ați prins pe Dzeu de picior” :)- Verificați prima dată dacă o ofertă cât de cât asemănătoare (ca nivel preț) este de găsit la minim un alt vânzător!Dacă nu găsiți nimic măcar asemănător, în altă parte — 99% ceva e necurat acolo.

    Fie e o țeapă premeditată, fie cel care face această ofertă vinde intenționat în pierdere – având, de obicei, probleme financiare grave;  FOARTE MARE risc  de faliment / va intra în insolvență,  mai devreme sau mai târziu,  deși evident nu și-ar dori asta.În acest caz, poate aveți noroc și plecați înainte de “viitură”;  poate nu…

-2. Dacă hotelul / sejurul găsit l-ați găsit, din “prima strigare”, la un preț de 1.000 euro, atunci toate ofertele normale, oneste vor fi în jur de 1000 de euro, plus/minus 40-70 euroNu vă așteptați (știu că mulți o fac!) să găsiți variante cu 3-400 de euro mai ieftine!Fie veți pierdeți timp inutil, fie vă veți expune la țepe!INFO: toate agențiile de turism ONESTE au aproximativ aceleași prețuri .Simplificând, e  prețul de vânzare impus de hotel + un comision.Prețul cu care un hotel vinde pe o aceeași piață – de exemplu piața est-europeană –  este același (pt  toate agențiile!)Iar comisionul mediu, ăn marea majoritate, posibil majoritatea covârșitoare  a cazurilor,  este scris cu o singură cifră!(de exemplu undeva între 5 și 7%)Dacă veți găsi undeva preț cu peste 10% mai ieftin față de media celorlalte oferte, atunci se aplică punctul 1 – cel referitor la chilipiruri/țepe.-3. Nu alegeți EXCLUSIV pe criteriul “prețul cel mai mic”.  Eu unul nu o fac nici măcar atunci când îmi cumpăr ciorapi!:) — Voi?În unele, posibil destule cazuri — prețul respectiv (“cel mai mic”) este real, nu e o țeapă.(Bine, nu mă refer aici la prețuri cu “200-300 de euro mai mici” ci la cazul NORMAL, cu 10-20 – 40-70 euro mai mic).Însă ofertantul respectiv – fie că e agenție, fie că e hotel etc – este clar disperat după ceva. Ok, acel “ceva” poate să fie nevoia de “a intra pe piață”, cu o politică de prețuri mai agresivă, limitată în timp – acesta ar fi “cazul fericit”.Cazurile nefericite sunt însă mult mai multe și indică, de obicei, probleme (grave) în administrarea acelei afaceri (agenții/hotel)Vă întreb: ați văzut sau auzit de falimente sau țepe la agențiile sau hotelurile are vând la “preț mare” sau obișnuit, normal?Falimente sau “țepe” au dat cei care au vândut “cu cel mai mic preț”!4. Puneți întotdeauna “răul înainte” și luați în calcul  și varianta “Shit happens”.Mai pe românește, probleme grave pot apărea, cu intenție, premeditare sau absolut fortuit (întâmplător).Ce se întâmplă în aceste cazuri, dacă apar, cum vă veți descurca?Sunteți asigurați?Medical, în primul rând, dar nu numai!

  • achiziționați din timp (MUSAI chiar de la cumpărare sejur! e cel ami covanabil, de departe financiar) asigurări medicale, storno etc
  • verificați dacă furnizorul este asigurat în caz de insolvență / faliment!Obligatoriu în cazul agențiilor!
  • ați primit factură/contract? Dacă nu, FOARTE probabil NIMENI nu vă va  putea ajuta (despăgubi etc), în caz de “accidente”!

Scrisoare către GHIOLBANI

Azi mi-a aruncat Yahoo! în față un articol destul de interesant ca mesaj, puțin cam dur în limbaj. Cu acordul autorului, îl reproduc aici integral, în cele ce urmează.
Originalul poate fi citit aici.
Aș mai adăuga doar o opinie personală: din punctul meu de vedere, în locurile unde se vorbește despre Munte, eu aș ruga onor cititorii să „vadă” cuvântul Natură. Pentru că, din păcate, avem aceleași probleme și la mare, și în Deltă, și… peste tot! E timpul să luăm totuși atitudine…
Așadar…

 


 

SCRISOARE către GHIOLBANI. Stați acasă! Muntele nu are nevoie de voi
Andrei Stanca
August 27, 2014

La Bâlea Lac...

Când vorbești despre cei care citesc cărți din snobism sau de fațadă, discuția lunecă spre faptul că e bine că le citesc și-așa, rău n-are cum să fie. Motivele contează mai puțin, iar ei își deschid o mică portiță către educație și rafinament. Când vine vorba, însă, despre ghiolbanii care merg pe munte, noi am prefera să stea acasă și să facă orice altceva, numai să lase muntele în pace.

Muntele nu a fost, nu este și nu va fi niciodată pentru toată lumea. Muntele îi primește cu drag pe cei care respectă natura și care se respectă pe ei înșiși îndeajuns de mult, încât să încalțe bocancii și să se asigure că au la ei cele necesare unei drumeții. Pentru că, dragi ghiolbani, dacă alunecați într-o râpă sau vă rătăciți ca neghiobii pe munte, fără să catadicsiți să sunați la Salvamont înainte de venirea întunericului, puneți pe drumuri o întreagă echipă de salvatori montani, doar pentru că voi sunteți niște ghiolbani.

Dacă vrei să asculți muzică și nu te interesează ciripitul păsărilor și vuietul munților, bagă-ți căștile-n urechi sau stai acasă, pentru că nimeni nu te admiră dacă urci cu mașina până-n vârful muntelui, deschizi portierele și portbagajul și dai muzica la maximum. Ne deranjezi la fel de tare, indiferent dacă-l asculți pe Salam, pe David Guetta, dacă îți place ”Cheful șoferilor” sau îl admiri pe Ion Dolănescu. În acel moment, ne-am dori să rămâi fără baterie la mașină și să vii să ne rogi să te ajutăm, iar noi să-ți spunem cât ești de ghiolban.

Dragă ghiolbanule, lasă florile în pace! Unele dintre ele sunt protejate prin lege. Dacă le rupi pentru că nu știi asta, florile rămân rupte, tu demonstrezi că ești prost, iar cei care ar fi trebuit să se ocupe de educația ta, fie că vorbim despre părinți sau despre diferitele instituții ale statului, nu și-au făcut treaba. Dacă le rupi pentru că ”așa vrei tu”, ca domnița care a cules, recent, un întreg buchețel de flori de colț, înseamnă că ești un ghiolban nesimțit, care ar trebui amendat cu câteva mii de lei. Pentru că o crimă față de natură este un atac la adresa tuturor membrilor societății în care habitezi.

Dragă ghiolbanule, îți respectăm pasiunea pe care o ai pentru mici și grătare. Și nouă ne plac micii, de ce să te mințim? Dar, după ce faci un grătar și chefuiești alături de ceilalți ghiolbani din gașca ta, strânge gunoiul, pune-l în pungi și ia-l cu tine, pentru că nimeni nu este obligat să suporte, în mijlocul naturii, priveliștea unui loc care arată de parcă pe-acolo ar fi trecut orcii din ”Stăpânul inelelor”. Până la urmă, mizeria făcută de tine va fi strânsă, probabil, de voluntarii din cadrul unor asociații, în timp ce tu, ghiolbanule, vei sparge semințe în fața blocului și vei râgâi după bere.

Ghiolbanule, scrisoarea asta ți se adresează, iar mesajul nostru este următorul: STAI ACASĂ! Muntele chiar nu are nevoie de tine și ești mai dăunător în mijlocul naturii decât râia pe-o capră.

[shareB]

Prin Cheile Râșnoavei

O pârtie de schi abandonată de Guvern aruncă primăria Câmpulung Moldovenesc în faliment

Pârtie de 4,200 km, telegondolă şi instalaţie de zăpadă artificială. Asta ar fi trebuit să găsim astăzi în masivul Rarău. Lucrările au fost însă abandonate după ce au fost deja cheltuiţi 10 milioane de euro. Primăria Câmpulung Moldovenesc, anunţată din septembrie din că nu va mai primi niciun leu de la Guvern, a rămas acum cu o datorie de şapte milioane de lei şi se află în pragul falimentului. O investiţie de 10 milioane de euro a fost abandonată de autorităţi. Pârtia din masivul Rarău, care ar fi trebuit finalizată în vara anului trecut, nu va mai primi finanţare de la guvern. Mai mult, lucrări deja executate şi neplătite în valoare de peste şapte milioane de lei au fost trecute printr-o decizie a Curţii de Conturi în bugetul primăriei Câmpulung Moldovenesc. Din această cauză staţiunea a ajuns în topul celor mai îndatorate localităţi din ţară şi se află acum în pragul falimentului. Până la sfârşitul anului, primăria Câmpulung Moldovenesc ar urma să achite 900.000 de lei în contul arieratelor, bani pe care nu îi are prevăzuţi în buget, şi nici nu pot fi obţinuţi din altă sursă.

Şantierul pentru construirea pârtiei de schi din muntele Rarău, Câmpulung Moldovenesc, a fost abandonat. FOTO: Dinu ZARĂ

Proiectul pentru construirea pârtiei de schi în masivul Rarău a fost aprobat în aprilie 2009, printr-o hotărâre a guvernului Boc, şi urma să fie finanţat din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin programul „Schi în România”. Chiar ministrul de atunci al turismului, Elena Udrea, a ajuns la Câmpulung Moldovenesc pentru semnarea contractului de finanţare.

Lucrările la pârtia de schi din masivul Rarău au fost abandonate Valoarea totală a proiectului era de 107,6 milioane de lei, perioada de executare a lucrărilor fiind 2011-2014. Licitaţia pentru execuţia lucrărilor a fost câştigată de asocierea firmelor SC Acomin SA Cluj Napoca şi SC Instcomp SA Suceava. Pârtia este amplasată în partea de sud-est a staţiunii Câmpulung Moldovenesc, pe versantul nordic al Muntelui Rarău.

Pârtia construită pe versantul nordic, într-o zonă unde zăpada se topeşte abia spre sfârşitul primăverii, urma să devină cea mai lungă din Moldova. Construită după standarde internaţionale, pârtia beneficiază de o instalaţie de telegondolă cu o capacitate de transport de 1.008 persoane pe oră. „Domeniul schiabil oferit prin această investiţie va fi unic în România prin legatura pe care o oferă cu intravilanul de pe Masivul Rarău şi prin spectaculozitatea traseului. În premieră naţională se va realiza un domeniu schiabil cu o lungime totală de 4,5 km şi o diferenţă de nivel de 800 de metri. Pârtia a fost proiectată datorită configuraţiei terenului şi deservirii de instalaţiile de transport pe cablu în două tronsoane, inferior şi superior”, se arată într-o prezentare a proiectului publicată pe pagina de internet a Primăriei Câmpulung Moldovenesc. Primul tronson, cu valoarea estimată de 71,1 milioane de lei, are o lungime de 2.514 metri, baza fiind la altitudinea de 756 de metri, ajungându-se la altitudinea de 1220 de metri. Al doilea tronson, cu o valoare de 36,5 milioane de lei, are o lungime de 1.397 de metri, fiind situat între 1220 şi 1640 de metri altitudine. Proiectul mai include realizarea de parcări auto şi drumuri de acces, instalaţie artificială de înzăpezit şi lac de acumulare, alimentare cu energie electrică, instalaţie de iluminat nocturn, clădire administrativă, bileterie electronică, maşină de bătut zapada şi alimentare cu apă şi canalizare. Finanţările, sistate în 2012 Începând din anul 2012, lucrările executate pentru amenjarea pârtiei nu au mai fost decontate de guvern. „În 2012, au fost executate lucrari în valoare de 7.1 milioane de lei, sumă pentru care Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc a transmis către minister solicitare de alocare de fonduri pentru decontarea lucrărilor executate, dar suma a rămas sa fie decontată în anul 2013. Cu toate intervenţiile făcute de Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc, Consiliul Judeţean Suceava, parlamentarii din judeţul Suceava, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la Ministerul Economiei şi la Autoritatea Naţională pentru Turism, pâna la această dată nu s-au alocat sumele restante pentru plata datoriilor şi pentru continuarea lucrarilor. Mai mult, Curtea de Conturi ne-a obligat să înregistrăm facturile în contabilitatea primăriei şi aşa ne-am trezit cu arierate de şapte milioane de lei. Iar în septembrie am primit o adresă de la ministrul Grapini în care ni se spune că nu vom primi finanţare”, a explicat Mihăiţă Negură, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc.

Lucrările la primul tronson al pârtiei de schi au fost deja executate în proporţie de 80%, dar pentru ca investiţia să fie dată în folosinţă ar mai fi nevoie de 19,4 milioane de lei, asta pe lângă suma restantă de 7,1 milioane de lei. Valoarea totală a tronsonului I este de 71.1 milioane de lei, din care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a alocat în perioada 2009 – 2012 suma de 44.4 milioane de lei, iar contribuţia Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc a fost de 298.105 lei.

Din cauza facturilor pe care Ministerul Dezvoltării refuză să le plătească, Primăria Câmpulung Moldovenesc a ajuns în top 10 localităţi îndatorate din ţară. O hotărâre a Guvernului Ponta obligă administraţiile publice să achite, lunar, câte 5% din arierate. În cazul municipiului Câmpulung Moldovenesc ar însemna suma de 900.000 de lei pentru ultimele două luni ale anului. Cum în bugetul local aceşti bani nu există, primarul Mihăiţă Negură se teme că s-ar putea trezi cu conturile blocate.

Datorită expunerii nordice şi amplasării într-o zonă în care zapada nu se topeşte în totalitate până în luna aprilie, investiţia devine foarte eficientă şi, fiind realizată conform normelor internaţionale, pârtia constituie un obiectiv turistic de agrement de mare interes pentru turiştii români şi străini care vizitează zona. Pentru municipiul Câmpulung Moldovenesc, acestă investitie reprezintă însă o importantă sursă de venituri pentru administraţia locală şi pentru populaţie, industria turismului fiind în momentul de faţă singura direcţie sigură de dezvoltare a zonei”, apreciază primarul Mihăiţă Negură. În condiţiile dispariţiei mineritului, închiderii unor întreprinderi mari, cum ar fi fabrica de încălţăminte „Montana” şi filatura de tip bumbac, fabrica de mobilă este în proces de închidere, iar fabrica de lapte „Rarăul” şi-a restrâns foarte mult activitatea, locuitorii municipiului şi ai localităţilor învecinate găsesc tot mai greu locuri de muncă şi surse de venit. Construcţia pârtiei ar putea duce la investiţii în structuri de cazare şi servicii turistice. „Vor avea de lucru constructorii, transportatorii de persoane şi marfă, meşterii populari, crescătorii de animale, agricultorii şi în general furnizorii de alimente cu specific local, va creşte foarte mult promovarea şi valorificarea resurselor locale pe piaţa turistică. Se vor crea foarte multe locuri de muncă în exploatarea directă a pârtiei: specialişti în transport pe cablu, mecanici, personal de manipulare şi întreţinere, monitori, ghizi, personal salvamont şi prim-ajutor medical, dar mai ales în noile structuri de primire turistică cu cazare sau alimentaţie publică”, susţine Mihăiţă Negură.

Fostul preşedinte al CJ Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, susţine că prin sistarea finanţării investiţiilor în turism din judeţul Suceava se doreşte izolarea acestei zone. „Atrag atenţia Guvernului şi majorităţii USL că astfel de situaţii cum este cea de la primăria Câmpulung Moldovenesc şi cum sunt şi altele, foarte multe în ţară, ar trebui să-i preocupe mai mult şi să aloce fonduri pentru obiectivele de investiţii având ca beneficiari administraţiile locale, cu prioritate pentru investiţiile realizate în proporţie de peste 50 %. Pentru că guvernarea USL este incompetentă dar consecventă, mă tem că va continua să ignore Bucovina, Suceava şi Moldova, deci astfel de investiţii vor fi date uitării”, a spus secretarul general al PDL, senatorul Gheorghe Flutur.

Locuitorii municipiului Câmpulung Moldovenesc pun sistarea finanţării lucrărilor la pârtia din masivul Rarău pe seama unei vizite buclucaşe în localitate a ministrului delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini. Aflată într-o vizită de lucru în judeţul Suceava, Maria Grapini a fost condusă pe şantierul pârtiei de schi. În vârful pârtiei, delgaţia a fost suprinsă de o ploaie torenţială. Pentru că maşina de teren în care se afla a trecut cu greu de torenţii formaţi pe munte, Maria Grapini s-a speriat şi a acuzat că viaţa i-a fost pusă în pericol. Ministrul le-a reproşat localnicilor că au dus-o pe munte, în noroi, în loc să discute în birou, cu planşe în faţă. Maria Grapini a plecat atunci foarte supărată din Câmpulung Moldovenesc şi localnicii bănuiesc că acesta este şi motivul pentru care investiţia nu a mai fost finanţată.

(sursa: Adevărul.ro)

[shareB]

[Iniţiative AFA] AmFostAcolo recomandă: rezervările – doar cu plata unui avans

Am publicat pe AmFostAcolo, în decursul anilor,  un număr însemnat de cazuri de nerespectare a rezervărilor efectuate, unele în împrejurări “severe” – familii cu copii mici ajunse “la ceas de seară / noapte” în creierii munților – și care nu s-au mai putut caza. Discuțiile sunt interminabile, vina – aruncată de la unul la altul. “Adevărul” e, probabil, în majoritatea cazurilor undeva la mijloc. Vinovate sunt, de obicei, ambele părți implicate – atât turistul cât și hotelierul (vorbesc pe baza cazurilor punctuale analizate – nu intru în detalii, nu e subiectul acestui articol).

AmFostAcolo îşi asumă o sarcină dificilă, ce-mi pare cvasi-utopică în acest moment: educarea  / formarea / promovarea unui comportament mai responsabil în privinţa rezervărilor efectuate.  Mă refer mai sus mai ales la rezervările efectuate la pensiuni, vile şi alte unităţi hoteliere mici din România.

În condiţiile lipsei (momentane?)  unui sistem modern şi eficient de “sigilare” larg-răspândit (mă refer în principal la ansamblul carte de credit + sistemul de garantare aferent), AmFostAcolo recomandă ca rezervările să fie încheiate prin plata unui avans (şi prin agrearea condițiilor de anulare)

Ştiu prea bine că majoritatea covârşitoare a rezervărilor se fac doar pe simpla promisiune (de obicei doar verbală) – reciprocă, a turistului că va veni, a hotelierului că-i va “ţine rezervată” camera. E adevărat, în marea majoritate a cazurilor această promisiune este respectată, azi, în România. Dar “mâine”, când criza îşi va fi dat duhul şi revigorarea economică se va simţi şi în rezervările efectuate, la ce ne putem aştepta?

V-ar mira să auziţi că unii turişti rezervă (“pe vorbe”, bineînţeles) la 6-7 pensiuni diferite şi merg – în cel mai bun caz – doar la cea pe care “o alege grupul / nevasta”? – fără să anunţe anularea celorlalte rezervări, de multe ori?

Aceste practici nu-i afectează doar pe hotelieri, cum la prima vedere v-ar veni să credeţi – efectele lor se răsfrâng  şi asupra noastră, a turiştilor. Vor fi destule situaţii în care nu vom “prinde” o rezervare în toată staţiunea, deşi unele din camerele “blocate” la momentul rezervării vor rămâne, într-un final, goale.

Altfel ar sta lucrurile dacă rezervările ar fi făcute prin plata unui avans. Majoritatea cazurilor grave semnalate pe sait NU ar fi avut loc dacă rezervarea ar fi fost făcută cu plata unui  avans.

Intenţionezi  – şi eşti hotărât/ă – să petreci un weekend la pensiunea X? Contactează proprietarul (preferabil în scris – prin email – vezi mai jos), stabiliţi rezervarea ptr. nr dorit de camere, ce avans trebuie plătit, condiţiile de plată ale avansului (până când? în bancă? prin poştă? etc.), stabiliţi în plus, NEAPĂRAT, condiţiile de anulare  a rezervării (de exemplu: “avansul se restituie la anularea cu minim 7 zile înainte de cazare şi se pierde [parțial/integral] dacă anularea se face ulterior” – e doar un exemplu! aceste condiţii se pot negocia până se ajunge la un punct care să respecte interesele ambelor părţi!), trimiteţi bani şi atunci:

  • – când ajungeţi acolo, camera (sau camerele) vă aşteaptă – doar pe voi — în caz contrar… proprietarul ajunge pe Lista Neagră AFA şi vai de fundul lui după aia :);
  • – proprietarul este asigurat că veţi veni — în caz contrar,  se alege măcar cu avansul — şi se poate concentra pe alte priorităţi.

“Procedura” este  civilizată, decentă, NORMALĂ – şi se foloseşte în tot spectrul “turismului civilizat” – de turişti şi hotelieri cu mult mai mare experienţă turistică decât cele de la noi, din România.

Şi totuşi, “procedura” este respinsă – uneori cu îndârjire – atât de turişti cât şi de hotelierii “mici” (majoritatea covârşitoare, din fiecare categorie, în estimarea mea – poate mă înşel).

În opinia mea, factorii care duc la această “respingere” sunt

  • ÎN CAZUL TURIŞTILOR: lipsa de timp, aversiunea pentru completarea sau îndeplinirea formalităților; comoditatea; dorința de a avea posibilitatea de a se răzgândi oricând, fără a fi “sancţionat” pentru asta (evitarea oricărei răspunderi), “jmecheria”, superficialitatea, prejudecăți diverse
  • ÎN CAZUL HOTELIERILOR: teama de a pierde din clienți (“turiştii nu vor să plătească avans“, “concurența acceptă rezervări și fără avans“); preferința de a lucra “cu ca$h”, evitarea “înregistrării” plăților în orice evidențe accesibile terților (terților autorizați, bineînțeles – de exemplu Fiscul), superficialitatea.

În plus, unele cauze sunt obiective, precum

  • lipsa unui sistem formalizat, automatizat și eficient de garantare a rezervărilor prin carte de debit/credit (fără blocarea banilor, de preferat) – precum cel folosit pe booking.com, de exemplu

Oameni buni – o rezervare este , în fapt, un cvasi-contract comercial, încheiat între două părți – fiecare  interesată!;  în cadrul acestui “contract”, fiecare parte are atât drepturi cât și responsabilități — și  proprietarul unității de cazare, dar și turistul!

Cum cele două părți semnatare nu se cunosc –  de obicei –  este absolut normal ca înțelegerea să prevadă UN AVANS, care să asigure fiecare parte că respectiva înțelegere va fi dusă la îndeplinire, cu respectarea obligațiilor asumate de către fiecare parte.

 

STIMAŢI TURIŞTI. E în interesul unui turist responsabil, civilizat şi calculat vizavi de posibilele riscuri la care îşi expune familia să încheie o înţelegere de rezervare care să prevadă plata unui AVANS plus condişiile de anulare a respectivei rezervări. Nu trataţi superficial problema – “lasă că merge ş-aşa, am rezervat pân-acuma doar verbal şi n-au fost probleme” — e ca şi cum ai spune (păstrând proporţiile) “nu port centura” (hai să presupunem că nu ar fi obligatorie prin lege) “pentru că niciodată nu mi s-a întâmplat să fie nevoie de ea”. Ce aveţi de pierdut? Timp şi – posibil – avansul, în cazuri de excepţie – e adevărat; sunt însă “costuri” absolut normale, ca în orice alt demers pe care îl întreprindeţi în mod interesat! “Vrei să ai confortul /avantajul X? Atunci e firesc să plăteşti pentru el!”

  • contactaţi proprietarul / administratorul unei unităţi de cazare preferabil în scris – pe lângă faptul că aveţi un istoric clar şi uşor de consultat, puteţi oricând prezenta schimbul de mesaje ca dovadă (dacă e cazul);
  • solicitaţi “sigilarea” înţelegerii prin plata unui avans;
  • discutați și clarificați, fără echivoc, condițiile în care poate avea loc anularea (de exemplu “avansul se restituie dacă rezervarea este anunțată în scris cu minim 7 zile înainte de cazare”) și responsabilitățile ambelor părți în caz că una dintre ele nu respectă înțelegerea (ex: turistul pierde avansul dacă nu se prezintă – și nu a anunțat în scris anularea cu minim X zile înainte” și “hotelierul se obligă la penalități duble față de valoarea avansului” sau ” asigurară un sejur gratuit pentru dublul numărului de zile rezervate” – în caz că nu respectă rezervarea etc.);
  • e preferabil să solicitaţi o factură proforma pe baza căreia să plătiţi avansul;
  • trimiteţi banii doar printr-un sistem care să vă asigure un document sau chitanță doveditoare (prin depunere în cont bancar, prin poștă sau sistem de transmitere rapidă a banilor etc).

 

STIMAȚI HOTELIERI – vă invit să realizați că avantajele adoptării unui sistem de rezervări bazat pe plata unui avans sunt mai mari decât posibilele dezavantaje, Dovediți că – indiferent de practicile “vecinului care lucrează la negru” – sunteți adeptul unui mod de lucru modern, civilizat, decent. Veţi vedea că “pierderea” de care vă temeţi va fi depăşită net de câştigul viitor – sub toate aspectele lui, inclusiv financiar dar nu numai financiar!

 

———-

AmFostAcolo recomandă – şi nu impune, bine îneţeles – nimănui acest mod de lucru. Fiecare – atât fiecare turist, cât şi fiecare hotelier – va proceda cum crede că-i mai bine pentru el.

Dacă părțile care încheie înțelegerea se cunosc personal (sau prin prieteni comuni) – evident că se pot încheia rezervări și fără avans. Eu personal prefer însă întotdeauna să plătesc avans – chiar și în aceste cazuri. Așa mi se pare corect și civilizat.

 

IMPORTANT: AmFostAcolo va considera de acum încolo cazurile de nerespectare a rezervărilor efectuate exclusiv verbal (care nu pot fi dovedite prin documente –  mesaje email, chitanțe avans etc.) ca o vină comună a hotelierului și a turistului.

Începând cu 01.08.2013, plângerile referitoare la nerespectarea rezervărilor efectuate exclusiv “verbal” nu vor mai fi sprijinite de AmFostAcolo. Cazuri de acest gen nu vor mai fi tratate ca excepții de la regula “nu scrieți impresii (articole) de cazare decât dacă ați fost cazați efectiv acolo” – redarea acestor experiențe va putea fi făcută doar în cadrul ecourilor la un alt set de impresii din acea destinație (nu se mai acceptă publicarea lor sub forma de articole distincte).
[Dacă nu există alte review-uri din acea destinație – textul respectiv va fi amânat de la publicare până la apariția unui prim review din cadrul destinației respective]

[adăugat ulterior] IMPORTANT: începând cu septembrie 2016, se iau în considerare doar nerespectarea rezervărilor pentru care s-a plătit un avans.

* * *

Aș fi bucuros să aud părerile voastre despre această inițiativă AmFostAcolo. Atât ale turiștilor, cât și ale celor cu afaceri în domeniu. Voi cum procedați? În caz că nu ați adoptat încă un asemenea sistem, ați fi dispuși să treceți la rezervări efectuate (majoritar) cu plata unui avans?

Și încă ceva – un subiect de reflecție – discuție: În Bulgaria / Grecia / Austria / Cehia / șamd rezervările le facem cu plata unui avans (sau blocarea, chiar virtuală, a contravalorii unei / unor nopți de cazare). În România de ce nu le-am face astfel? Să fim noi românii mai serioși, mai “de cuvânt”, mai “de încredere” decât bulgarii / grecii / austriecii / cehii?

 

Din ciclul „Cu stângu’n dreptu’” sau noile realizări al D-nei Ministru delegat al Turismului

După ce la Târgul de Turism de la Viena, unde România figura printre parteneri, am reușit „la mustață” să fim reprezentați – a venit și această nouă ‘realizare‘ a doamnei Ministru: retragerea României de la Târgul de Turism de la München!!!

Ministrul delegat pentru IMM si Turism, Maria Grapini, a anulat luni participarea României la târgul de turism de la München, care a început miercuri, informează Mediafax. Potrivit unei scrisori transmise de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) ministrului Maria Grapini, hotelierii și agenții au fost informați de decizie cu câteva ore înainte. Operatorii care au plătit deja biletele de avion și camerele la hotel acuză ministerul pentru pierderile suferite, informează Mediafax.

În urmă cu numai câteva ore am aflat cu uimire ca România nu va fi prezenta la târgul de turism de la München, eveniment care face parte din lista târgurilor aprobate și anunțate de către ministerul pe care îl coordonați, așa cum am fost informați anterior, chiar de către minister“, se arată într-o scrisoare trimisă miercuri de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) ministrului Maria Grapini.

Grapini a decis luni sa anuleze prezenta României la târgul de turism de la München, după ce evenimentul a fost inclus anterior pe lista târgurilor agreate de ministerul pentru IMM și Turism.

Astfel, cea mai mare parte a firmelor care urmau să fie prezente la eveniment și să își prezinte ofertele în standul României, fără sa plătească taxa de participare la târg, au fost nevoite să renunțe. Având în vedere că unii turoperatopri aveau deja întâlniri importante stabilite cu multă vreme înainte, au fost nevoiți cu o zi înainte de începerea evenimentului să achiziționeze la prețuri ridicate un spațiu de discuții.

În acest moment ne aflam în situația stânjenitoare de a răspunde acuzațiilor membrilor ANAT și hotelierilor care și-au rezervat din timp bilete de avion și cazare, cheltuind sume semnificative în acest sens, inclusiv pentru materialele de promovare nu doar a imaginii proprii, ci și a imaginii României“, se mai arată în scrisoarea ANAT.

La târg sunt prezente aproape toate țările din Europa, printre care Albania, Cipru, Ungaria, Ucraina, Serbia, Polonia, Turcia, Cehia, Austria, Bulgaria, Marea Britanie, Grecia, Italia, Croația, Franța, Olanda și Spania.

Ne este dificil sa înțelegem de ce lista modificată a prezentei României la târgurile de turism nu a fost transmisă din timp și către ANAT. În acest sens, vă solicităm, stimată doamnă ministru delegat, un punct de vedere oficial asupra acestei regretabile situații, cu care nu ne-am mai confruntat anterior“, se arată în scrisoarea ANAT.

Maria Grapini a declarat pentru Mediafax că târgurile și orice eveniment finanțat sau cofinanțat de la buget se realizează doar dacă există eficiența demonstrată a ediției anterioare și dacă este solicitată de un număr important de firme.

În cazul târgului internațional F.R.E.E de la München, direcția de specialitate nu a putut fundamenta eficiența participării la ediția 2012 (s.n.[*])“, a spus ministrul.

Întrebată dacă pe segmentul marketing ia decizii de una singură sau se consultă cu cineva, Grapini a răspuns că există un corp de consultanți care discută cu direcția de specialitate, precum și o firmă de consultanță care asigură consultanță în marketing.

(sursa)

* Nota noastră: din spusele D-nei ministru eu am înțeles că o direcție din cadrul ministerului NU și-a făcut treaba și ăsta a fost motivul disfuncționalității. Dar nu a dat nicio explicație fenomenului, nici scuze n-a prezentat – dimpotrivă.
Oare cu un astfel de ministru va prospera turismul de la noi?!?

Vedeți și un reportaj pe această temă:

Îmi permit să citez aici doar un scurt fragment din discursul D-nei Ministru Maria Grapini:

“… nu este relevant să cheltuim bani ca cinci firme să se ducă să ocupe un stand, care analizându-le nici nu au în obiectul de activitate profilul târgului“.

Și asta din gura unui Ministru din onor Guvernul ROMÂNIEI oameni buni… Păi dacă nici limba țării nu o cunoaște/stăpânește cât de cât, ce pretenții să mai avem la profesionalism?!?
Ca să nu mai vorbim de faptul că susține că firmele noastre s-ar fi înscris la târg cu doar două zile înainte de începerea acestuia. Păi dacă s-au înscris așa din scurt, atunci cum or fi reușit să aibă ȘI rezervări la hotele, ȘI bilete de avion, ȘI prospecte/pliante/etc. gata pregătite în germană?!? Știți cum se spunea pe vremuri la chestii din astea? „Hai, las-o jos că măcăne”!!!

 

[shareB]

Târgul de Turism de la Viena

 

Între 10 și 13 ianuaria a.c. a avut loc la Viena Târgul de Turism, la care am participat și noi, în calitate de țară parteneră.
Cum a decurs participarea, am aflat și eu de curând din presă și caut să fac o sinteză în rândurile ce urmează.
Începând de joi (10 ianuarie) complexul expozițional Messe Wien din Viena a avut timp de trei zile o perioada de vârf datorită celor trei târguri ce au avut loc în acelaşi timp: ‘Ferien Messe Wien‘ (sălile A, B), ‘Viena Autoshow‘ (săli C, D), ambele organizate de Reed Exhibitions Messe Wien și evenimentul ‘invitat’ ‘Cook & Look‘, cel mai mare târg de bucătărie și savoare din Austria.

La finalul târgului (Duminică 13 ianuaria a.c.), expozanții și organizatorii au putut raporta o adevărată reușită – aproximativ 148.000 de vizitatori au participat la evenimente.
Combinația de teme turism/automobile și-a demonstrat încă odată forța de atracție. Atât “Ferien-Messe-Wien” cât și “Vienna Autoshow” sunt platforme importante și ies în evidență pentru forța lor conducătoare în industria auto și turistică”, a spus Dl. Matthias Limbeck, CEO la Reed Exhibitions Messe Wien. Încă de la debutul din 2004, “Vienna Autoshow”, împreună cu “Ferien-Messe Wien”, ce au loc mereu simultan, au fost cel mai reușit eveniment din portofoliul Reed Exhibitions Messe Wien, atrăgând un număr maxim de vizitatori. „În afară de ofertele atractive de pe durata târgurilor, arhitectura spațioasă și infrastructura modernă, care creează cadrul ideal, au contribuit din plin la succesul tîrgurilor” subliniază Dl. Matthias Limbeck. „Amplasarea centrală în cadrul orașului și legăturile directe cu rețeaua de transport în comun extrem de eficientă au adăugat un plus de merite celor de mai sus”.

Punctele de reper ale târgurilor:
La “Vienna Autoshow”, singurul târg auto din Austria organizat de importatorii de automobile, 40 de mărci au prezentat circa 400 de mașini noi, printre care una în premieră mondială și câteva în premiere Europene sau Austriece.

750 expozanți din 70 de țări au participat la “Ferien-Messe Wien”. România s-a prezentat în acest an ca stat partener; regiunile partenere ale târgului – Corinthia, Slovenia și Friuli–Venezia Giulia au expus împreună sub titlul “Alpe-Adria-Trail”.

La Târgul de turism de la Viena, cei de la Austrian Airlines au reconstruit o jumătate de avion. Grecii au avut un stand cu ecrane imense, amplasate în așa fel încât să redea panorame la 360 de grade. Iar deasupra bogatului stand al turcilor, zburau mini-zeppeline teleghidate. Cum pentru standul României nu se mai știa dacă vin banii, cei de la Reed Exhibition, organizatorii târgului, au gândit că nu se cade ca tocmai țara parteneră să nu aibă chiar nimic. ”Până la urmă, firma care amenajează târgul și-a asumat riscul de a face niște lucrări pentru care nu se știa dacă va fi plătită”, a amintit primarul Sibiului, orașul cu cea mai importantă prezență în rândul expozanților români. Doar că standul a avut dotări minime: mese simple, mochetă fără pretenții, iluminat simplu și panouri pentru fotografii. Nici măcar aceste panouri nu au fost toate decorate cu imagini din România.

Consider interesant să prezint aici, ca o paranteză, felul cum s-a prezentat Grecia la acest târg – o ţară aflată într-o profundă criză economică şi în plin tumult politic. (Sursa).

În cadrul unei conferinţe de presă ţinută la Târgul Internaţional de Turism din Viena, Dl. prefect al insulelor Ionice, Spiros Spirou, a dat asigurări că, în ciuda ştirilor negative privitoare la ţara sa, Grecia şi în special insulele Ionice îşi menţin ospitalitatea, măreţia tradiţională şi dragostea lor pentru mediul înconjurător.

La rândul său, în luarea de cuvânt de la aceeaşi conferinţă de presă, Dl. Panagiotis Skordas, director al biroului din Viena al Oficiului Naţional de Turism din Grecia (GNTO) a subliniat faptul că în anul trecut, peste 17 milioane de turişti străini au vizitat Grecia, şi că asta a reprezentat o creştere cu peste 10% faţă de 2010, iar numărul turiştilor austrieci a depăşit cifra de 500.000.

Primarii din Corfu, Giannis Trepeklis, şi cel din Zakynthos, Stylianos Bozikis, au subliniat amândoi la conferinţa de presă, importanţa turismului ca resursă cheie de venituri pentru Grecia şi regiunile lor, făcând referiri istorice şi remarcând bogăţia naturală şi culturală a insulelor lor care atrag turişti austrieci pentru a-şi petrece vacanţele.

Cu astfel de atitudine şi oameni, e sigur că şi în acest an ţara care a oferit lumii moderne democraţia, va beneficia în continuare de o ‘mare’ de vizitatori.

Cum au stat lucrurile însă în cazul nostru?

România este singura ţară din cele 70 participante la Târgul de Turism de la Viena (Wien Ferien-Messe) care a organizat reprezentaţii artistice în primele două zile ale târgului. Cu acest prilej, celebrii “Junii Sibiului”, dansatorii care au făcut ocolul lumii cu folclorul românesc autentic, au prezentat un spectacol artistic iar trupa ‘Domino’ a susţinut un recital de rock la ţambal.
Seara tradiţională românească de vineri a fost singurul eveniment de acest fel din Târg. Practic, sute de vizitatori, participanţi, experţi în turism au venit să se bucure de spectacolul oferit, dar şi de mâncărurile tradiţionale româneşti. Pe acordurile specifice Maramureşului, oaspeţii s-au bucurat de slănina, toba, cârnaţul afumat, berea, vinul şi desigur, ţuica de la noi. Plăcut impresionaţi de costumele spectaculoase ale “Junilor”, mai ales costumul miresei, cei prezenţi la Târgul de Turism de la Viena nu doar că s-au prins la joc în hora din standul României, dar cei mai mulţi, s-au înghesuit să facă poze cu dansatorii sibieni, care au fost până acum vedetele acestei manifestări de turism, prima din acest an la care se prezintă ţara noastră. (Sursa).

Cu doar două zile înainte de începerea evenimentului, Ministerul IMM-urilor, Turismului şi Mediului de afaceri, condus de Maria Grapini, a decis sistarea fondurilor pentru construirea standului României, cu toate că ţara noastră avea statutul de partener la acest târg.

Prin urmare, organizatorii austrieci au construit un stand simplu, pe banii lor, ca să evite o situaţie delicată. Chiar şi aşa, România şi-a susţinut programele convenite, încercând să mascheze dezinteresul autorităţilor pentru imaginea promovată. În cele trei zile ale Târgului de la Viena, cele 750 de standuri din 70 de ţări au fost vizitate de peste 148 de mii de potenţiali turişti.

Ministerul nu a dorit să plătească din câte am înţeles standul, lucrare care a fost angajată. S-a recurs atunci la o variantă minimală de stand. În restul Europei, aşa ceva ar fi inimaginabil. […] Deci prezenţa României nu a fost că ‘hai să ne ducem să le arătăm ce de ţuică avem noi’. Prezenţa noastră a fost de ţară parteneră a Târgului de Turism de la Viena. Foarte bun pentru noi, o posibilitate de a ne face simţită prezenţa“, a declarat primarul Sibiului, Klaus Johannis. (Sursa).

Nu a tăiat ministrul banii pentru standul României, ci a aprobat devizul în aceeași zi, când a primit documentația, ca să se poată construi standul. Nu a fost niciun pericol să nu se plătească standul și nu am primit niciun ‘cadou’ de la austrieci, deoarece devizul a fost semnat înainte de începerea construcției. Nu se putea construi un alt tip de stand (decât cel standard) deoarece pe proiecte europene procedura de licitație durează câteva luni. De altfel, în 3 ianuarie 2013, anunțul a fost pus pe site, dar nu s-a înscris nimeni“, declara Maria Grapini in scrisoarea deschisă, transmisă, vineri, de ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism.

Maria Grapini a adăugat, în scrisoarea deschisa adresată primarului Sibiului, că nu a aprobat plata materialelor promoționale.

Eu am tăiat din deviz doar aberantele obiecte ‘promoționale’: rucsacuri, cantare, tricouri, care ar fi fost cumpărate din China pentru a promova un stand al României. Firmele participante au știut ca procedura este întârziată și că standul va fi standard, nu de ministrul numit de doua săptămâni, ci de funcționarii neclintiți de ani de zile din Departamentele de Turism“, precizeaza Maria Grapini. (Sursa).

 

[shareB]

Gheaţă, filme, dame şi cultură

Turistii-se-pot-caza-in-igluuri-la-Balea-LacVreţi să experimentaţi viaţa la poli şi nu ştiţi cum? Hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac vă oferă cazare la iglu! Ei, da, camerele de gheaţă din hotel se pare că nu oferă întocmai senzaţia autentică de trai eschimos şi nici destulă intimitate. Astfel, s-au construit igluuri individuale în care poţi dormi o noapte pentru suma de 400lei. Desigur, nu există duş sau toaletă. Aceste facilităţi se găsesc în Cabana Bâlea Lac, la câţiva zeci de metri distanţă, acolo unde există şi restaurantul. Dacă vă închipuiţi că nu sunt doritori, vă înşelaţi. Numai în sezonul acesta, hotelul de gheaţă a avut 100 de clienţi!                               Sursa: Business24

De unde le-or veni ideile turiştilor ăstora, ne întrebăm? Cercetătorii ne răspund! Din filme. O agenţie independentă de cercetări de piaţă din Brussel (TCI Research) a dezvăluit interesantul rezultat cum că în anul 2012 peste 40 milioane de turişti şi-au ales destinaţia vacanţelor inspiraţi din filmele vizionate. Aşadar, apare o nouă metodă de promovare turistică, o cale subtilă de-a sugera un concediu, un city-break sau o expediţie aventuroasă prin intermediul scenelor de film, a decorului ales. Interesant, nu? Pe lângă marele exod către antipozi al fanilor hobbiţilor&elfilor&gnomilor, putem să ne orientăm şi către oraşele bătrânei Europe în care s-au filmat atâtea scene romantice sau aventuroase şi să ne închipuim în pielea personajelor nostre preferate…               Sursa: TravelDailyNews

Iar dacă vorbim de personaje de film, vorbim de vedete şi de ultima modă. Care e cel mai nou trend la Londra, Las Vegas ori Dubai? Localurile exclusiv pentru doamne. Chiar pe 1 februarie se va deschide un restaurant, aparţinând brandului KC’z în Soho/Londra, după modelul altora care deja funcţionează cu succes, pentru clientelă exclusiv feminină. Maxima concesie se poate face domnilor, numai la orele cinei, obligatoriu însoţiţi de o doamnă. Oare ia emanciparea femeii un nou avânt? Ori feminismul încă nu şi-a spus ultimul cuvânt?

Şi ca să încheiem într-o notă armonioasă şi pacifistă, să bârfim şi ultima informaţie. Dacă nu ştiaţi deja, nu-i târziu să aflaţi care sunt capitalele culturale europene în 2013. Aşadar, Marsilia şi Kosice ne vor încânta anul acesta cu evenimente şi acţiuni care mai de care mai atractive, aşteptându-şi turiştii. Festivităţile de deschidere vor avea loc succesiv, în 12-13 ianuarie la Marsilia şi în 19-20 ianuarie la Kosice. Ambele oraşe, atât vechiul port francez cât şi tradiţionalul târg slovac, speră în revigorarea economică, în obţinerea unei bune imagini şi-a unor capitaluri de faimă şi prestigiu în urma acestor mediatizate acţiuni, pentru care s-au pregătit cu renovări, reconstrucţii, inaugurări şi felurite atracţii. Rămâne de văzut ce vor reuşi şi cu ce se vor alege.

[shareB]

Călătoreşte-te încet!

Acum, că s-a numărat cel de-al un miliardulea turist la nivel internaţional, după ce citim prin ştirile internaţionale că Parisul are noi legături aeriene cu Grecia, Luxemburg, Qatar şi China, că Czech Airlines va avea noi zboruri la Florenţa, Munchen, Zurich şi în Rusia, iar Brittish spre Zagreb, Hanovra dar şi Coreea, că noi curse de croazieră vor pleca din Malta, Portsmouth şi Genova, iar în anul 2013 se previzionează peste 3 miliarde de pasageri în aer, să stăm şi cugetăm.

Turismul e o industrie gigantică din care facem parte cu toţii şi care ne atinge pe toţi, fie că suntem călătorii propriu-zişi, fie că tragem avantajele sau ponoasele trecerii altor călători prin oraşul, ţara, zona noastră de baştină. Dar în iureşul şi graba acestui turism, să ne amintim că vacanţele au scopul să ne relaxeze, răsfeţe, deconecteze în opoziţie cu monotonia sau efortul de zi cu zi, să nu uităm că plecăm în concediu să ne simţim bine, nu ca să ne întoarcem şi mai obosiţi.

Aşadar, vă propun să acordaţi puţină atenţie unui curent născut de mai bine de 10 ani şi care continuă să suscite interes şi să ne pună pe gânduri din ce în ce mai mult: Mişcarea Slow. E vorba despre Slow food, Slow cities, Slow living şi, desigur, Slow travel. Într-un cuvânt, încetişor! Italienii, care au inventat acest concept, au resimţit primii şi au şi declarat lumii întregi, că graba nu le prieşte şi preferă pe îndelete. Să mănânce, să trăiască, să relaţioneze, să perceapă lumea. Curentul s-a răspândit uşor. A făcut adepţi în toată Europa, apoi în lume. Sunt azi peste 40 de oraşe în diferite ţări care şi-au declarat statutul de slow city, îndeplinind cu mândrie anumite criterii stricte de trafic redus, populaţie nu mai mare de 50.000 locuitori, aglomerări puţine, zgomot redus, etc. La noi s-ar putea traduce cu celebra zicere „încet, încetişor şi pe loc” atribuită traiului domol. N-am avea noi oare oraşe care s-ar potrivi conceptului, în care nimic nu se face în grabă şi superficial, ci totul pe îndelete şi bătrâneşte? Oho, şi încă prea multe! Dar să nu deviem de la subiectul turismului.

Există deja în lume alternativa vacanţelor slow – cazare în gazde, camere de oaspeţi, case de închiriat pe perioade de cel puţin o săptămână, unde turistul încearcă să se simtă ca acasă şi se insinuează în viaţa comunităţii respective încercând să o înţeleagă, face cumpărături, găteşte, se plimbă în împrejurimi fără să bifeze obiective ultra cunoscute şi trasee celebre. Pur şi simplu trăieşte şi se bucură de zilele de relaxare, departe de rutina de-acasă.

La vremea bilanţurilor şi-a planurilor de călătorie, să luăm în calcul şi această variantă, zic.

 

[shareB]

 

.

De la Nistru pân’la Tisa, tăt… englezu’ plânsu-mi-s-a (despre concediul sau)

M-am  intors din vacanta si in lunga perioada de recuperare a mailurilor care mi s-au adunat in casuta postala, am dat peste unul (din domeniul vacantelor) care m-a inveselit de-a dreptul si in consecinta am decis ca sa va ofer si voua o propunere de asemenea “tratament” :).

Cred c-am mai scris, ocazional,  in mai multe locuri pe site: englezii mi se par cei mai ciudati turisti — nu discut alte aspecte particulare ale lor, ar fi destul de… offtopic s-o fac :) Iata insa mai jos o lista cu cele mai ciudate / nostime plangeri facute de turistii britanici la intoarcerea din concediu (le-am subliniat pe cele care mi-au placut cel mai mult) – toate sunt REALE si au fost publicate de doua dintre agentiile mari de turism din Marea Britanie.

  • Unul dintre turisti s-a declarat deranjat de faptul că foarte mulţi dintre pasagerii din avion aveau valize mari, negre, iar el a fost nevoit să piardă zeci de minute pentru a-şi identifica propriul bagaj care arăta la fel.
  • Membrii unei familii au fost total nemulţumiţi de faptul că atunci când au ajuns în Portugalia vremea era prea călduroasă şi din această cauză au transpirat în hainele pe care şi le-au luat cu ei.
  • După ce a descoperit că şamponul i s-a scurs în bagaj în timpul zborului, o turistă s-a plâns de faptul că hotelul unde stătuse le oferea clienţilor produse cosmetice, fără să-i atenţioneze asupra unor asemenea accidente previzibile.
  • Un cuplu a fost nemulţumit de faptul că hotelul oferea atât de multe oportunităţi de distracţie pentru copii, încât cei mici nu au mai vrut să-şi petreacă timpul cu părinţii lor.
  • Alţi turişti au fost total deranjaţi din cauză că băuturile şi cocktailurile oferite după prânz conţineau prea mult alcool, iar după-amiază se simţeau prea obosiţi.
  • Un  turist în Africa a declarat că, din cauză că a văzut un elefant, luna sa de miere a fost total distrusă. Bărbatul s-a simţit inferior la vederea animalului.
  • O femeie a chemat poliţia, plângându-se că a fost încuiată în cameră de personalul hotelului. În realitate, ea a uitat semnul „Nu deranjaţi“ pe clanţa uşii.
  • Un turist s-a plâns din cauză că plaja avea prea mult nisip.
  • Un turist cazat la Novotel, în Austria, a fost nemulţumit de faptul că supa era prea densă şi prea vâscoasă.
  • “Toplessul pe plajă ar trebui interzis“, a scris o clientă în plângere. Ea a fost deranjată că soţul său a fost ocupat toată ziua să admire sânii doamnelor.
  • “Am cumpărat o pereche de ochelari Ray-Ban de la un vânzător de pe stradă ca să putem să ne dăm seama dacă sunt falşi”, se precizează în altă plângere.
  • Alţi turişti s-au plâns de faptul că nu au fost atenţionaţi că sunt peşti în mare.
  • “Ne-a luat nouă ore să zburăm din Jamaica în Anglia”.
  • “Eu şi logodnicul meu am rezervat o cameră cu două paturi, dar ne-au dat o cameră matrimonială. Acum ar trebui să fiţi traşi la răspundere pentru faptul că sunt însărcinată. Dacă primeam camera pe care am cerut-o, acest lucru nu s-ar fi întâmplat“. LOL!
  • Un cuplu s-a plâns de faptul că apartamentul lor cu o cameră era mai mic decât cel al prietenilor lor, cu trei camere.
  • “Pe broşură se preciza: «hotel fără coafeze».Noi am făcut cursuri de coafură, avem voie să ne cazăm?“.
  • “Erau prea mulţi spanioli. Recepţionerul vorbea spaniolă, mâncarea era cu specific spaniol“, au reclamat nişte turişti proaspăt întorşi din Spania.
  • Alţi turişti au fost nemulţumiţi din cauză că nisipul nu era la fel de galben ca în broşură.
  • Un cuplu s-a plâns că a trebuit să stea la coadă afară, fără aer condiţionat.
  • “Este datoria voastră ca agenţie să ne atenţionaţi în privinţa turiştilor zgomotoşi şi indisciplinaţi“.
  • Un turist a fost nemulţumit din cauză că a fost muşcat de un ţânţar.
  • “Ar fi trebuit să se specifice în ofertă că la magazinele din zonă nu găsim biscuiţii noştri preferaţi, crocanţi“.
  • Faptul că magazinele dintr-o zonă turistică închid după-amiaza a fost o altă plângere depusă la o agenţie.
  • “În vacanţa petrecută în Goa (India) am fost dezamăgită din cauză că toate restaurantele aveau în meniu curry. Nu-mi place mâncarea picantă“.
  • “Am rezervat locuri pentru o excursie la un parc acvatic, dar reprezentanţii agenţiei nu ne-au spus să ne luăm costumele de baie la noi“.

Avem si noi ceva-ceva (f putini, in opinia mea) “ucenici” in aceasta “breasla”, dar suntem la mii de ani-lumina de britanici :)

UserCard @AmFostAcolo.ro – primul “card” la fel de folositor atat “proprietarului”, cat si celorlalti membri ai comunitatii :-)

Este, de fapt, un triplu-card! — de “identitate”, de “credit” si de “afinitate turistica” :) Cititi detaliile mai jos.


Dupa “lupte seculare” am implementat prima versiune a unei functionalitati indelung asteptate de unii dintre voi – asa numitul User Panel sau “Fisa Utilizatorului”, unde stiu ca doreati sa vizualizati istoricul unui utilizator pe site – ce alte impresii a mai scris, ce alte recomandari a mai facut samd.

A durat mai mult pentru ca am vrut ca pe langa acest istoric  sa implementez aici ( era locul cel mai potrivit) si cateva notiuni noi –  unele inedite pe web-ul mondial as zice :-) – care sper eu sa va fie cel putin pe atat de utile precum este istoricul.

Am dorit ca aceasta pagina sa afiseze cat mai multe informatii despre utilizator,  pe cat posibil tot ce doriti sa stiti despre el. Informatii, evident, publice implicit sau cele pe care acel utilizator opteaza sa le faca publice.  Pe langa istoricul posturilor sale pe AmFostAcolo.ro, am afisat aici o serie de informatii generale (grupa de varsta, localitatea, numar de vacante pe an etc). Nimic la care sa nu va asteptati,  cred –  pana acuma :-) —  cititi insa si ce urmeaza.

Am inclus aici insa si trei functionalitati noi: 1) posibilitati de a contacta acel user; 2) informatii despre contributia sa (cantitativa si calitativa) la buna informare a comunitatii (Sistemul PMA) si 3) o rubrica distinta, inovativa as zice, “Afinitatea Turistica cu acel user”.

1) Ca raspuns  al nevoii voastre practice de a intra in legatura, ocazional, cu un alt membru al comunitatii, am implementat doua posibilitati de a contacta un user.

  • prin intermediul messengerului. Dupa cum stiti, in sectiunea CONTUL MEU aveti posibilitatea sa va completati profilul, specificand date suplimentare despre voi (care majoritatea nu sunt si nu vor fi niciodata facute publice).
    Daca doriti sa puteti fi contactat prin messenger, completati campul Messenger-ID si din acel moment aceasta informatie va fi public disponibila, in pagina dvs proprie User-Card @ AmFostAcolo.ro – orice utilizator (inregistrat!) care doreste sa va contacteze nu trebuie decat sa ajunga in pagina dvs User-Card si sa faca click pe id-ul de messenger afisat. I se va deschide automat o fereastra in care veti putea dialoga liber.
    Ca sa va faceti o idee despre cum arata, vizitati pagina mea (Admin) aici (se deschide intr-o fereastra noua)   si faceti click pe idul de messenger afisat in chenarul din stanga sus, pe prima coloana (ultimul rand).  Puteti sa-mi si scrieti cate ceva, dar cel mai probabil nu voi putea sa va raspund, sunt destul de aglomerat.
  • Pentru cei care nu au messenger (sau nu doresc, din diferite motive, sa foloseasca aceasta optiune) – am proiectat alternativa trimiterii unui mesaj prin intermedul unei facilitati noi de pe site (care nu este inca deplin functionala; sper cat de curand sa-i dau drumul). Folosind facilitatea “Trimite mesaj” (pe acelasi rand cu rubrica messenger, mai la dreapta), veti putea introduce un text care va fi apoi expediat acelui utilizator prin email.
    Doua observatii asupra acestei facilitati:

    • adresa dvs de mail NU va fi facuta cunoscuta destinatarului.. Trimiterea se va face de pe un cont AmFostAcolo.ro, cu un text introductiv de genul “Acest e-mail v-a fost expediat de catre userul XXX @ AmFostAcolo.ro, prin intermediul facilitatii TrimitereMesaj de  pe site”
    • pentru ca intimitatea este foarte importanta pentru mine, nu veti primi astfel de e-mailuri decat daca v-ati dat acordul explicit sa primiti mesaje de la alti utilizatori.. In sectiunea CONTUL MEU veti gasi, la rubrica SETARI, un camp nou, “Sunt de acord sa primesc mesaje de la alti utilizatori ai site-ului”, care este setatata implicit pe valoarea “NU”

2) Sistemul de PUNCTE de APRECIERE-MULTUMIRE [PMA]

Orice impresii, sfaturi, recomandari postate pe site sunt contributii utile si apreciate, atat pentru mine, ca webmaster, cat si – MAI ALES – din punctul vostru de vedere, ca membri ai acestei comunitati. M-am gandit sa definesc un sistem – democratic :-) – de apreciere publica si transparenta  a acelor membrii care contribuie activ la dezvoltarea si consolidarea “sansei la o alegere informata, garantia unei vacante reusite” – asa cum defineste Radiovacanta site-ul AmFostacolo.ro :-) -, atat prin postarea de impresii si fotografii dintr-o destinatie, cat si printr-o prezenta activa la rubrica Ecouri (aducand completari, raspunzand intrebarilor puse de ceiallti membri etc).

Am implementat astfel Sistemul Puncte de Multumire-Apreciere (pe scurt PMA sau pma) – incerc sa-l schitez, foarte pe scurt, mai jos:

  • Orice review postat pe site primeste automat 1000 PMA
    • cei care citesc / consulta acel review, isi pot exprima multumirea/aprecierea pentru ANUMITE impresii, considerate relevante, votand review-ul (si acordandu-i, astfel, bonusuri):  FOARTE BUN (=FB, +100 pma), BUN (= B, +50 pma). Punctajul impresiilor de calitate poate fi astfel imbunatatit, dublat (sau chiar mai mult) prin aprecierile voastre pozitive.
      In acelasi timp, punctajul standard poate fi diminuat, votand – daca considerati potrivit – acel review ca SLAB ( 50 = MINUS 50 pma) sau FOARTE SLAB ( 100 = MINUS 100 pma). In principiu, un review FOARTE SLAB poate ajunge chiar la punctaj negativ :-)
  • Fiecare fotografie incarcata pe site aduce cu sine un punctaj de 50 PMA celui care a incarcat-o.
    • Am consider, dintotdeauna, ca o explicatie, chiar sumara, a pozei si imprejurarilor in care a fost luata ii dubleaza valoarea, astfel ca un text explicativ scris la o poza aduce un bonus de +50 pma la acea poza.
  • In fine, am incercat sa cuantific si contributia din activitatea la sectiunea “Ecouri”.  In acest moment, fiecare Ecou scris este punctat cu 50 PMA
    • In mod evident, unele Ecouri  – prin care se aduc completari sau detalii foarte utile – sunt mai valoroase decat altele (cele pe care eu le numesc  <tip “ce misto”>, de exemplu). Exista si aici Sistemul de Bonusuri – ANUMITE ecouri pot fi votate de voi ca FB (+10 pma), B ( 5  pma) sau dimpotriva, S (minus 5 pma), FS (-10 pma)
    • OBS1: Este posibil ca sistemul de punctaj aplicat la Ecouri sa sufere schimbari in timp —  in incercarea de a reflecta cat mai echitabil si mai corect contributiile utile pentru comunitate
    • OBS2: Ati observat cred ca mai sus am specificat “ANUMITE ecouri”.  Cine decide care ecouri sunt “eligibile” a fi votate si care nu? E un sistem mixt, automato-manual, care face aceasta alegere. Ecourile “substantiale”, bogate in text, sunt alese automat de program ca “evaluabile” (pot fi votate). In plus, eu si moderatorii putem ajusta manual decizia luata automatizat – unele dintre ecouri selectate ca “evaluabile” de soft decidem ca NU sunt votabile, iar altele, desi mai putin consistente cantitativ, le “bifam” ca evaluabile.

Ar mai fi de adaugat aici ca in curand voi afisa un clasament/TOP cu cei mai valorosi [mai “bogati” in PMA :-)] membri ai comunitatii (de fapt doua topuri, unul AllTime si unul pentru Anul in curs) si ca primii 100 (sau chiar 200) vor fi recompensati [cu premii simbolice si/sau – SPER – concrete, de profil :)]

Era sa uit: Punctajul PMA propriu este afisat, pentru fiecare utilizator, si in sectiunea CONTUL MEU, la rubrica PMA.

3) AFINITATEA TURISTICA

Afinitatea Turistica (mai pe scurt AT; posibil provizoriu numit astfel) este rezultatul unor observatii si “filozofari turistice” :) VECHI ale mele si incearca sa trateze o REALITATE ce tine de diversitatea gusturilor, preferintelor si experientelor turistice.

Cred ca ati observat si voi ca unele din postarile de vedere citite pe site sau pe alte forumuri turistice reprezinta destul de fidel punctul dvs personal de vedere, gusturile si preferintele turistice proprii – altele, mai putin sau deloc. Intr-un fel se vede (si percepe!)un sejur de catre cineva care cauta “leneveala”, “incarcarea bateriilor” si cu totul altfel de catre cineva care, dimpotriva, doreste o vacanta dinamica si activa, de cunoastere a cat mai multe locuri, lucruri si tipologii din destinatia in care a ales sa-si petreaca concediul. Cerintele  unui familist cu copii mici de la un resort / hotel / pensiune sunt posibil MULT diferite fata de cele ale unui cuplu tanar care prefera distractia, agitatia si eventuala lipsa a oricaror constrangeri. Nu in ultimul rand, cineva care merge pentru prima data in Antalya (de exemplu) percepe diferit conditiile si serviciile oferite de un resort comparativ cu cineva  care a fost acolo mult ani la rand. Etc samd.

Pe de alta parte, e normal si firesc ca opinia oricui sa aiba aceeasi “greutate” in calculul mediei, fara discriminare de experienta, preferinte, buget :-). Si totusi… … Personal mi-am ales dintotdeauna concediul (intr-o destinatie noua si nescunoscuta) in functie de cele spuse/scrise de persoane asemanatoare mie. In trecut, inainte de AmFostAcolo.ro, ma ghidam dupa cele scrise de nemti pe holidaycheck — mi s-a parut dintotdeauna ca ma identific mai mult cu felul lor de-a fi decat cu cel romanesc, din pacate (stiu, sunt destul de  ” ciudat” :-) ptr unii dintre voi). Asta ca sa nu mai vorbesc despre englezii (majoritari pe tripadvisor) si preferintele lor turistice, care mi se par de multe ori ale unor extraterestri :-)

Suplimentar – si chiar asa am facut! – am incercat sa tin cont predominant de parerile persoanelor cu preferinte turistice apropiate mie – familisti cu copii mici, oameni echilibrati care stiu sa vada si + si – la un resort, oameni care prefera majoritar relaxarea si leneveala in concediu etc.

Personal, as fi fost bucuros sa pot ACCENTUA parerile acestor oameni in aprecierea medie a unui resort/destinatii — dupa cum stiti, aceasta medie a aprecierilor este singurul criteriu al diverselor clasamente ale “celor mai apreciate hoteluri” de pe diverse site-uri. Si, in plus, sa exclud (sau sa scad ponderea) persoanelor cu care simteam ca nu ma potrivesc (turistic; aveam alte cerinte si asteptari de la concediu)

Ei bine, incepand de astazi, AmFostAcolo.ro este singurul site din lume care va permite – si imi permite, bineinteles :) – sa realizati acest lucru.

De fiecare data cand citit un review, faceti click pe postator – linkul va va duce in UserCard-ul acelui utilizator,unde, pe langa alte informatii, aveti posibilitatea sa va setati “Afinitatea Turistica” cu acel user. Totul foarte usor, cu un singur click.
Adnotand constant si perseverent aceasta informatie, puteti profita de cel putin doua facilitati:

  • cand un utilizator scrie un review nou, este suficient un click catre UserCard-u lui ca sa va aminititi cat de “afin turistic” :) va este – cu alte cuvinte, cat de importante sunt – pentru DVS! si doar ptr dvs, din acest punct de vedere – spusele lui
  • cand doriti sa va alegeti un hotel sau o destinatie noua de vacanta: pe langa media generala a acelei destinatii, vi se va afisa si o medie personalizata – pentru Dvs si doar ptr Dvs – calculata prin ponderarea (bazata pe AF) a notelor acordate de userii care au fost acolo!
  • in aceeasi idee, clasamentele pe statiuni / regiuni / tari vor fi duale – pe langa Clasamentul Genereal al hotelurilor, veti avea posibilitatea sa consultati un Clasament Particularizat – pentru dvs si doar pentru dvs – al mediilor ponderate de Afinitatile Turistice definite de dvs

Aveti la dispozitie un instrument util si eficient in evaluarea pe criterii cat se poate de personalizate (“cat mai apropiat posibil de gustul dvs”)  a hotelurilor si destinatiilor de vacanta – depinde doar de dvs daca il veti folosi sau nu. Eu cred ca va poate aduce beneficii mari si o viziune interesanta si cu totul inedita asura evaluarii resorturilor si destinatiilor  si va incurajez hotarat sa-l folositi: setati-va nivelul de afinitate turistica (ATENTIE: este stabilit IMPLICIT la 100% cu toti utilizatorii la care NU ati specificatt altfel!)  cu cat mai multi dintre cei care posteaza si veti obtine, in curand, rezultate interesante.

Ar mai fi de adaugat aici ca Afinitatile Turistice definite sunt strict confidentiale – nu sunt vizibile de ceilalti useri — doar dvs vi se afiseaza, daca sunteti logat pe cont.

Cred ca e cel mai lung post ever pe acest blog, nu stiu cati dintre dvs vor fi avut rabdarea sa ajunga aici :-).

M-as bucura insa sa citesc parerile dvs despe acest set de noi facilitati,eventual propuneri de imbunatatire.

Chiar daca nu veti primi PMA pentru aceste contributii :))))