Black Friday la Tarom – bilete de la 119 € / 15 zboruri, 139 € / 7 orașe, 159 € / altele 6 — destinații super-tentante , toate!

Între 12 – 17 noiembrie, puteți cumpăra bilete TAROM la SUPER-prețuri – și nu pentru „ciurucuri”, ci pentru destinații ZUPER-tentante, precum Atena, Istanbul, Frankfurt, Munchen, Roma, Chişinău, Hamburg, Tbilisi, Tel Aviv, Salonic, Praga, Stockholm, Belgrad, Torino, Lyon; Budapesta, Amsterdam, Bruxelles, Barcelona, Erevan, Nisa; sau Paris, Cairo, Amman, Beirut, Madrid, Londra.

În plus, oferta include toate taxele , un bagaj de mână de 10 kg, un bagaj de cală de 23 kg (30 kg pentru Roma, Amman şi Beirut), checkin și catering la bord.

Perioadă de călătorie: 29 noiembrie 2019 – 31 octombrie 2020, data ultimului retur.

Oferta de BLACK FRIDAY detaliată – mai jos:

  • Tarif de la 119 EUR, dus-întors, cu toate taxele incluse, pentru călătorii între Bucureşti – Atena, Istanbul, Frankfurt, Munchen, Roma, Chişinău, Hamburg, Tbilisi, Tel Aviv, Salonic, Praga, Stockholm, Belgrad, Torino, Lyon
  • Tarif de la 139 EUR, dus-întors, cu toate taxele incluse, pentru călătorii între Bucureşti – Budapesta, Sofia, Amsterdam, Bruxelles, Barcelona, Erevan, Nisa;
  • Tarif de la 159 EUR, dus-întors, cu toate taxele incluse, pentru călătorii între Bucureşti – Paris, Cairo, Amman, Beirut, Madrid, Londra.

Sursa: https://tarom.ro/black-friday-la-tarom

Thomas Cook aproape de faliment — 600.000 turiști afectați! [UPDATE] Falimentul a fost declarat oficial duminică noaptea. Urmează cea mai mare operațiune de repatriere civilă din istorie!

Compania britanică Thomas Cook, cel mai vechi operator de turism din lume, aflat în dificultate financiară din cauza datoriilor acumulate, poartă discuții cu guvernul Marii Britanii și cu potențiali investitori privind atragerea unei finanțări de 200 milioane de lire sterline, fonduri necesare pentru a evita intrarea în faliment.

Potrivit unei surse citate de Reuters, reprezentanții Thomas Cook poartă discuții cu guvernul britanic și cu investitori potențiali pentru a găsi o soluție. Compania caută să obțină încă 200 milioane de lire sterline, pe lângă pachetul de finanțare în valoare de 900 milioane de lire sterline agreat anterior cu acționarii și creditorii, printre care compania chineză Fosun Tourism, principalul său acționar.

Noile fonduri sunt necesare pentru a asigura operațiunile companiei pe timp de iarnă, când Thomas Cook trebuie să plătească hotelurile pentru serviciile furnizate în sezonul de vară.

Dacă nu va reuși să obțină banii, Thomas Cook ar putea fi pusă sub administrație judiciară, etapă care de cele mai multe ori precede falimentul.

Un asemenea scenariu ar atrage după sine cea mai mare repatriere pe timp de pace din istoria Marii Britanii, în condițiile în care aproximativ 160.000 de clienți britanici ai companiei se află în prezent în vacanță peste hotare.

Guvernul britanic și autoritatea de reglementare din domeniul aviației au elaborat un plan în cazul în care vor trebui să repatrieze turiștii aflați peste hotare, însă un eventual colaps al Thomas Cook va afecta mai mult decât turiștii aflați în vacanță.

 În total, circa 600.000 de clienți din întreaga lume s-ar putea trezi blocați în eventualitatea colapsului. 

În plus, falimentul Thomas Cook ar putea afecta economiile principalelor sale piețe, și anume Spania, Grecia și Turcia.

Sursa: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/turism/thomas-cook-cea-mai-veche-companie-de-turism-din-lume-se-lupta-pentru-supravietuire-600-000-de-turisti-se-pot-trezi-blocati-in-cazul-unui-colaps-19121004


UPDATE:

Falimentul a fost declarat oficial în noaptea de duminică spre luni (22-23 septembrie), inclusiv printr-un comunicat pe saitul CAA = Civil Aviation Authority – autoritatea aeriană britanică, vezi https://thomascook.caa.co.uk/

Guvernul britanic și CAA vor asigura repatrierea turiștilor britanici, în perioada 23 sept – 6 oct 2019.

Turiștii care urmau să plece, în zilele sau lunile următoare sunt înștiințați că vacanțele lor au fost anulate (sunt sfătuiți să NU mai meargă la aerport). Ei vor primi foarte probabil banii înapoi, din fondul britanic de asigurare pentru aceste cazuri.

Va fi cea mai mare operațiune de repatriere pe timp de pace din istoria Marii Britanii – aprox 160.000 britanici sunt afectați (și 600.000 din toată lumea).

Transfăgărășanul — închis sâmbătă, 7 septembrie (08.00-18.00)

Circulația rutieră se închide pentru desfășurarea unei competiții internaționale de triatlon.

În data de 07.09.2019 (sâmbătă), în intervalul orar 08:00 – 18:00, traficul rutier va fi închis pe drumul național DN 7C (Transfăgărășan), între Barajul Vidraru și Bâlea Lac, km 62+000 – km 116+808”, a anunțat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Sursa citată a precizat că circulația va fi închisă pentru desfășurarea competiției de triatlon ”Transfier” organizată de Asociatia Club Sportiv No Stress, scrie News.ro. Porivit organizatorilor, competiția este în top trei cele mai grele triatloane pe distanțe lungi din lume, asemănător ca dificultate cu Savageman 70.3 si Wildflower 70.3.

Grevă majoră a piloților Ryanair la final de august și început de septembrie. Multe curse anulate. [update]: Ryanair are aprobarea tribunalului pentru a împiedica greva

Săptămâna trecut, piloții britanici ai Ryanair, membri ai sindicatului Balpa, s-au pronunțat în favoarea unei încetări a activității în zilele de 22 și 23 august, precum și în perioada 2-4 septembrie. Revendicările lor vizează salariile, pensiile și remunerația pentru perioada de maternitate.

Agenția Agerpress anunță însă o altă perioadă – și anume „o grevă de 498 de ore, începând de joi, 22 august, ora 00.01” – a ”piloților angajați direct de companie”.

O grevă a fost declanșată și în toamna anului trecut, când sute de curse au fost anulate și zeci de mii de călători au fost afectați.

Așa că dacă aveți zbouri Ryanair în perioadele 22-24 august și 2-4 septembrie – ar fi bine să verificați, eventual studiați reprogramarea…


UPDATE: Un tribunal superior irlandez a emis ieri (miercuri, 21 august) un ordin care permite companiei aeriene low-cost Ryanair să îi împiedice pe piloții irlandezi ai companiei să intre în grevă la finele acestei săptămâni, transmite Reuters.

Sursa: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/ryanair-are-aprobarea-tribunalului-pentru-a-impiedica-o-greva-a-pilotilor-irlandezi-19092969

Important! Bulgarii impun, în aceste zile, controale suplimentare în punctele de trecere a frontierei din cauza pestei porcine

Pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane, cei care trec prin punctele de frontieră sunt trași pe dreapta cum ajung pe teritoriul Bulgariei.

Bulgaria a anunțat Poliția de Frontieră din România că a luat măsuri pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane în regiunile de la graniță. Au fost interzise importurile de carne de porc, a informat Garda de Coastă. 

Mai multe regiuni din partea de nord a Bulgariei au fost declarate zone calamitate. În consecință, au fost luate măsuri pentru limitarea răspândirii acestui virus pe teritoriul național, spun oficialii bulgari.

În acest sens, autoritățile bulgare interzic importurile de materii prime sau produse alimentare de origine animală care conțin carne de porc.

Cetățenii români care se prezintă la punctele de trecere a frontierei româno-bulgare pentru a intra în Bulgaria sunt atenționați că pot fi supuși controlului fizic al mijlocului de transport, urmărindu-se identificarea materiilor prime și a produselor de origine animală, în vederea confiscării acestora.

Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă recomandă turiștilor tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Pe raza județului Constanţa, de exemplu, la graniţa cu Bulgaria, sunt cinci puncte de trecere a frontierei cu specific rutier, în total, fiind disponibile 9 benzi de control pe sensul de intrare în țară, respectiv 10 benzi pe sensul de ieşire, astfel:  PT. Vama Veche – Durankulak; PTF Negru Vodă-Kardam, PTF Ostrov-Silistra, PTF Lipnița –Kanardja și PTF Dobromir-Krushari. Ultimele două fiind pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone, iar programul de funcționare este de la ora 08:00 la ora 20:00.

Între 16-28 aprilie în Spania sunt anunțate greve aeriene, portuare, feroviare

Dacă aveți planificat vreun minisejur ori citybreak „spaniol” și prindeți una sau mai multe zile din perioada 16-28 aprilie – citiți cu atenție cele de mai jos, vă pot afecta transportul / transporturile

  • a fost deja declanșată o grevă a personalului de securitate din Aeroportul Adolfo Suarez Madrid Barajas. Greva afectează serviciile de control de securitate și acces în zonele de îmbarcare din cele 4 terminale ale aeroportului. Se recomandă celor ce urmează să folosească acest aeroport să se prezinte din timp pentru realizarea formalităților de îmbarcare.
  • Greva se va extinde, în 21 și 24 aprilie, la toate aeroporturile din Spania.
  • din 17 aprilie, intră în grevă sindicatele din infrastructura feroviară, de la liniile de tren de mare viteză și lucrătorii din porturi. Se recomandă cetățenilor care au de făcut călătorii cu trenurile de mare viteză sau cu feriboturile din porturile spaniole să verifice din timp dacă le vor fi sau nu afectate planurile de deplasare.
  • În perioada 18-28 aprilie vor fi în grevă lucrătorii care asigură controalele de securitate în gările din Spania. În cazul călătoriilor cu trenul în Regatul Spaniei, se recomandă prezentarea mai din timp în gara de plecare, din cauză că timpii necesari efectuării controlului de securitate vor fi mult mai mari decât cel obișnuit.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Madrid: +34917344004, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Regatul Spaniei: +34649656032.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://madrid.mae.ro, http://barcelona.mae.ro, http://bilbao.mae.ro; http://sevilla.mae.ro; http://ciudadreal.mae.ro, http://castellon.mae.ro; http://zaragoza.mae.ro, www.mae.ro și reamintește că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

2019 – se reia Concursul Săptămânal; plus alte noutăți / modificări

Îndrăgitul concurs săptămânal („Top Săptămânal «Hot Users»”) reia acordarea de „mini-premii”, începând cu 1 februarie 2019 („săptămâna 6”), într-o nouă formulă de premiere

  • nu va exista „premiul cel mare” – diminuându-se astfel — sper, MULT — lupta acerbă apărută în ultimele zile / ore ale unor săptămâni, pentru ocuparea locului 1
  • vor exista în schimb (mult) mai multe „mini-premii”, pentru aproape fiecare participant
  • „premiile” vor fi vouchere de vacanță acordate de agenția saitului fiecărui concurent care atinge minim 10.000 PMA în acea etapă (săptămână).
  • Voucherele se pot concretiza, la solicitarea deținătorului, în eventuale discounturi comerciale, evidențiate distinct pe eventuala factură (nu plătiți „impozit pe venit”)
  • valoarea voucherului va fi calculată în euro,  prin împărțirea punctajului din acea săptămână la 1000 (de exemplu: unui concurent care va avea, la final de etapă, 250.000 PMA i se va aloca AUTOMAT un voucher de 250 euro; altuia , care are 15.000 PMA – i se va aloca un voucher de 15 euro)
  • voucherele pot fi valorificate doar prin comenzi la agenția saitului – și cf „Termeni și condiții de valorificare vouchere conc. săptămânal” și a Regulamentului concursului (vor fi publicate în curând – în pagina ”Top Săptămânal”, versiunea nouă, pe coloana din dreapta). Comenzile pot fi făcute pentru orice destinație / cazare, indiferent dacă o găsiți sau nu în lista ”Ofertei curente” din acel moment – cu excepția pensiunilor din România (și a altor cazări de acest gen de la noi – care nu lucrează, în general, cu agențiile).

NB: Un sistem de „recompensare” relativ asemănător este prevăzut a fi implementat și pentru „Clasamentul Anual AFA” – începând din 2020

###

Actualizare importantă [02.01.2019]: Ne dorim, FOARTE mult, să încurajăm (și răsplătim) scrierea cât mai multor reviews-uri DE CAZARE – capitol la care este MULT loc de mai bine, pe AFA (la reviews-urile cu recomandări „de călătorie” stăm MULT mai bine), astfel că acest tip de reviews-uri vor fi prioritar răsplătite în 2019.

Începând cu 01.05.2019, în clasamentul săptămânal vor fi fi incluse doar punctele adunate din reviews-urile DE CAZARE (plus, evident, PMA primite la răspunsuri, ecouri etc)

###

ALTE MODIFICĂRI, din 1 ian 2019, în funcționarea AmFostAcolo, a sistemului PMA etc

  1. Rubricile de tip ”Târguri” (de Crăciun etc) NU VOR mai avea regimul ”de interes turistic temporar ori restrâns” – reviews-urile noi încărcate în aceste rubrici vor fi publicate în regim „normal” (cu PMA_STD; vor putea fi votate cu „voturi pline”).

OBS:

  • Modificarea regimului rubricilor deja existente nu se va face automat – ci în timp, pe măsură ce acea rubrică ajunge în atenția moderatorilor (sunt multe, „răsfirate” în sutele / miile de secțiuni)
  • Modificarea unei rubrici nu va avea efect retroactiv asupra revs deja publicate în acea rubrică (nu vor fi recalculat punctajul cf noilor setări);
  • Pentru evitarea discuțiilor nepotrivite (în cazul trimiterii spre publicare a unui rev despre un Târg de care nu a mai auzit nimeni și care nu stârnește interes de vizitare), echipa administrativă are drept exclusiv de setare „manuală” a oricărui articol ca fiind de „interes turistic temporar ori restrâns”

###

2. Modificări în procedura de selecție review „de interes editorial sporit”

Vrem, și pe mai departe, MULT, să recompensăm autorii care scriu despre „destinații inedite” – sau care actualizează rubrici în care nu s-a mai scris recent (de minim 1.5 – 2 ani)

Termenul/categoria „destinație inedită” este însă extrem de greu de definit – practic imposibil de definit riguros.  Din această cauză am observat destule nemulțumiri.

Un autor ar putea scrie un review despre „satul X din destinația Y”, ori despre ”biserica Z din localitatea U” — despre care într-adevăr nu s-a mai scris pe sait; obiectiv pe care l-ar putea considera, pe drept cuvânt, „destinație inedită”. Din punct de vedere editorial, însă, deși poate fi acceptat ca ”inedit”, putem considera că nu prezintă interes (public!) semnificativ – caz în care NU îl selectam – inducând, evident, potențiale „nemulțumiri”…

a. Pentru (1) claritate maximă în acordare și (2) simplitate, am decis ca statutul „de interes editorial crescut” (IS) se va acorda, din 2019, strict pe criterii TEHNICE — bazat pe analiza altor eventuale reviews-uri din rubrica în care a fost publicat articolul. (statutul „IS” se va acorda doar dacă acea rubrică NU conține deja revs mai recente de 1.5-2 ani — indiferent de cât de inedit ar putea părea obiectivul recomandat)

b. Condiția suplimentară de selecție ca „IS” — cea explicitată, actualmente, prin „depăsește pragul minim (calitativ și cantitativ) apreciat ca necesar” — se modifică, din 1.1.2019, în „depășește pragul mediu (calitativ & cantitativ) apreciat ca necesar pentru selecția ca fiind «de interes editorial sporit»”.

(OBS: modificarea se va reflecta, predominat, în cazul revs DE CAZARE – până acum selectam, de exemplu, ca IS reviews-uri despre unități noi chiar dacă textul depășea doar cu puțin „pragul minim” cantitativ; de acum încolo vom selecta doar acele revs care depășesc ceea ce apreciem „pragul MEDIU cantitativ”)

c. În procedura tehnică (internă) de selecție ca „IS”: numărul de voturi necesar (din partea echipei de moderare) pentru ca un review să fie selectat drept „IS” va fi redus. (În fapt… a fost deja redus, de câteva zile / săptămâni.)

###

3. Având în vedere introducerea „mini-premiilor” – și, odată cu ele, a eventualelor tentații de a folosi „scurtături” și/sau „tertipuri” pentru avansarea cât mai facilă în top – subliniez hotărârea de a re-aplica – cu mult mai multă fermitate – prevederile din Regulament referitoare la «fragmentarea (considerată) nejustificată» (la reviews-urile de tip „serial”).

În plus, vă avertizez că e posibil ca (și) această regulă să fie aplicată ușor diferențiat – cu mai multă fermitate în cazul userilor de top (vechi) și cu îngăduință pentru userii noi (însă doar la primele posibile „încălcări”!)

###

4. Pagină nouă, în fiecare secțiune – ”Listă cazări”

Din 2019, fiecare secțiune va avea o pagină nouă, care va lista toate cazările din acea zonă / stațiune / regiune / insulă etc. Pagina va include și câteva facilități noi – sper cât mai utile.

Vedeți 2 exemple, în premieră, mai jos

În plus, secțiunile din ROMÂNIA (în primă fază) vor include în această pagină o listă cazări recomandate – unde veți putea rezerva direct, contactând proprietarii acelei pensiuni / adminstrația hotelui etc în siguranță.

Notă: „Lista cazări recomandate” este în teste ; va fi accesibilă public aproximativ la începutul lunii martie.

###

5. [adăugat 3.1.2019] Pornind de la autosesizarea de mai jos, de câteva zile tooot căutăm… acu’ în carul cu fân :(

Citez, mai jos, dintr-o postare pe FB:

Eu vin cu alt fapt neplacut, copierea articolelor de pe bloguri sau articole ziare, chiar Wikipedia. Sunt articole copiate aproape inintregime, schimbata doar ordinea paragrafelor. Cel mai tare, un articol in care era redata si discutia cu vanzatorul de lactate din piata! Ad literam!!! Articolul este pe blogul unui ziar important. Nu e prima data cand ma impiedic de asa ceva. Nu cred ca sunt greu de depistat de moderatori, poate ar trebui mai mult timp pana la publicare. Zilele trecute am avut aceeasi surpriza cu un articol, pe care l-am apreciat cand a aparut. Acum am aflat autorul real. Trist pentru ca pe AFA aare o semnatura pe care o credeam serioasa.

  1. ‘Au nu v-am solicitat, INSISTENT, să ne SESIZAȚI astfel de „apucături”, CU TOTUL intolerabile (și) aici, pe AFA?
    Este FOARTE frustrant, (și) pentru noi – nu avem resurse pentru a astfel de verificări.
    Așa că zic și eu precum precum zice popa ‘nainte de căsătorie: ”Dacă are cineva ceva de spus împotrivă – să spună acum ori să tacă pe vecie”… :)
  2. La primul astfel de FURTIȘAG dovedit, autorul în cauză va fi pedepsit DRASTIC – (i) retras obligatoriu din concurs, din oficiu, pentru o perioadă de minim 6 luni PLUS (ii) penalizare minim 25% din total PMA acumulate până atunci

###

Este posibil să mai adaug aici alte modificări preconizate – dacă ele apar.

Cele mai bune 25 restaurante din lume — în viziunea TripAdvisor

Europa conduce detașat în topul celor mai bune restaurante din lume, publicat recent de TripAdvisor — 5 dintre locurile din “Top 10” sunt europene (Asia are 2 poziții, America de Sud, Africa și Noua Zeelandă – câte 1 restaurant)Țările europene și-au adjudecat, dealtfel, partea leului; cu 13 restaurante premiate, au “acaparat” mai bine de  jumătate din pozițiile din clasament — Franța, Spania, Marea Britanie și Italia  sunt reprezentate fiecare prin câte 3 restaurate, iar Olanda prin unul.Mai sunt prezente , în top 25: America de Sud – cu 2 restaurante (Cancun / Mexic, Lima / Peru și Buenos Aires / Argentina),  China — cu 2 restaurante,  Statele Unite, cu 2 restaurante (ambele din New York) etc.Restaurante excelente, de “top 10”, mai au Africa de Sud (locul 6!), Noua Zeelandă, Thailanda.Clasamentul complet – “Top 25 Finest World’s Restaurants”

1. Au Crocodile, Strasbourg, France
2. Martin Berasategui, Lasarte, Spain
3. El Celler de Can Roca, Girona, Spain
4. Restaurant Sat Bains, Nottingham, UK
5. Restaurant Benazuza, Cancun, Mexico
6. La Colombe, Constantia, South Africa
7. TRB Hutong, Beijing, China
8. Ristorante Villa Crespi, Orta San Giulio, Italy
9. The Grove, Auckland, New Zealand
10. David’s Kitchen, Chiang Mai, Thailand
11. Adam’s, Birmingham, UK
12. Maido, Lima, Peru
13. Indian Accent, New Delhi, India
14. Restaurant Christopher Coutanceau, La Rochelle, France
15. Belmond Le Manoir aux Quat’Saisons, Great Milton, UK
16. Gabriel Kreuther, New York City, US
17. Ristorante Lido ’84, Gardone Riviera, Italy
18. Epicure, Paris, France
19. Azurmendi, Larrabetzu, Spain
20. Ciel Bleu Restaurant, Amsterdam, The Netherlands
21. I Latina, Buenos Aires, Argentina
22. Da Vittorio, Brusaporto, Italy
23. Tin Lung Heen, Hong Kong, China
24. Europea, Montreal, Quebec
25. Daniel, New York City, US

Atenționări călătorie: Amsterdam & Croația

Confruntată cu afluxul din ce în ce mai copleșitor de uriști (18 milioane pe an, într-un oraș de 800 mii locuitori), municipalitatea din Amsterdam  a anunțat un set de măsuri de urgență.

  • închiderea străzilor care devin prea aglomerate
  • în Cartierul Roşu, municipalitatea va impune o “pauză de curăţenie” în serile foarte aglomerate şi va închide pe termen scurt accesul pe străzi în scopul salubrizării acestora.
  • autorităţile vor primi un cititor pentru cartelele cu microcipuri cu ajutorul căruia vor putea colecta amenzi, pedepsind astfel mai aspru comportamentele inadecvate. Consumul băuturilor alcoolice în spaţiul public va fi amendat cu 95 de euro, în timp ce urinarea în public, tulburarea liniştii publice şi aruncarea gunoiului pe stradă vor fi amendate cu 140 de euro fiecare.

Primarul Femke Halsema a instituit măsurile după ce un raport alarmant al Avocatului Poporului a detaliat creşterea turismului de masă.Documentul avertiza asupra pericolului ca oraşul să devină “o junglă”, în special pe timpul nopţii, când poliţia şi autorităţile locale se simt neputincioase.

–Sindicatul piloților Companiei Croația Airlines /HSPP/ și Sindicatul personalului de deservire și auxiliar al Croația Airlines /OCRA/ au decis să intre în grevă pe o durată nelimitată, începând cu 8 august 2018, ora locală 06:00 (ora 07:00, ora României).Dacă în perioada următoare urmează să zburați cu Croația Airlines – informați-vă de urgență asupra zborului dvs.MAE e mis un comunicat, unde puteți afla informații de contact utile dacă vă veți nimeni, cumva, “blocați” în Croația – http://mae.ro/node/46627

GRECIA: incendii majore PLUS, între 24-26 iulie, înrăutățire accentuată a vremii. Ambele afectând zone turistice MAJORE

MAE a emis azi o atenționare de călătorie pentru turiștii români care sunt sau se vor deplasa în Grecia, în perioada următoare. Sunt afectate regiuni de interes turistc MAJOR, precum Epir, unele insule foarte frecventate de români, Tracia și Macedonia, Halkidiki!

Redau mai jos comunicatul integral (sublinierile îmi aparțin)

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că, în ultimele zile, capitala Atena se confruntă cu incendii de vegetație, declanşate şi în contextul unui val de căldură, care s-a abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius, iar Serviciul de Meteorologie grec a anunțat o înrăutățire a vremii pentru perioada 24-26 iulie 2018. Sunt prognozate ploi și furtuni puternice la nivel local, însoțite de căderi de grindină, vânt puternic și scăderea semnificativă a temperaturii.

Vor fi afectate următoarele regiuni: Epirul, insulele din nordul Golfului Ionic, vestul Greciei continentale, Tessalia, insulele Sporade și insulele din nordul și estul M. Egee, estul Macedoniei, Tracia, Evia, Macedonia Centrală (în principal Halkidiki).

Detalii suplimentare despre evoluția vremii se pot obține accesând portalul www.meteoalarm.eu.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 și +302106728875, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro și www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.