ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 05.05.13
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JUL-2016
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    4 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 9 MIN

    Giethoorn, așa cum l-am văzut

    TIPĂREȘTE

    Despre drum

    De la Delft la Giethoorn sunt aproximativ 180 de kilometri, pe șosea. De fapt, se iese pe A4, se ocolește Amsterdam, se intră pe A6, spre Almere, apoi, pe lângă Lelystad, tot înainte.

    Căci în Olanda se construiește!

    Iar buclele care se despart și se reîntâlnesc în jurul orașelor, așa numitele Ring-uri, sunt ceva de domeniul sci-fi; nici măcar peste Ocean nu am întâlnit asemenea panglici din beton și asfalt, de până și cel mai nou GPS se zăpăcește, iar inginerii de drumuri și poduri din România, cei care nu ridică autostrăzile mioritice, par minuscule efemeride în fața celor care au conceput acea rețea ce poate face să crape de invidie pe vajnicul drumar imperial roman, cel care, acum 2000 de ani, a stârnit patima infrastructurii în toate popoarele harnice ale Europei.

    Pentru că, vorbind despre construcții și constructori... Spuneam că drumul trece prin Almere și Lelystad (iote, Franț, Orașul Lelii, aici, în Țările de Jos!), adică cele două localități de referință din Flevoland (nu Legoland), ba chiar ultima fiindu-i capitala. Așa, și ce-i cu această Landă ce poartă numele unui lac, Flevo, care umplea, în vremea romană, mlaștinile dinspre viitorul Zuidersee? Păi, simplu ca bună ziua. Sau, mai precis, goeden dag, căci despre olandezi este vorba. Adică, ce și-au zis aceștia, după una dintre inundațiile ce i-au lăsat fără resurse de hrană taman în 1916, adică în plin Război Mondial? Hai să dreneze mlaștinile și să scoată la iveală o suprafață uriașă de pământ agricol... Și uite așa a luat naștere cea mai nouă provincie neerlandeză, la baza așa numitelor Zuiderzeewerken, al căror artizan, Cornelis Lely, a dat, de altfel, numele capitalei...

    Mergând cu mașina pe câmpia netedă ca în palmă, brăzdată ici colo de pâlcuri de pădure și case parcă rupte din povești, nici nu îți dai seama că te afli pe un fund de mare... Dar, ce, parcă oriunde, aiurea, în Olanda litorală, îți dai seama că te afli sub nivelul mării? Am văzut cartiere întregi de locuințe, infrastructura aferentă, lacuri, parcuri și alei la incredibilele elevații de minus cinci metri!

    Și, după ce părăsești autostrada, pătrunzi în zona cu adevărat rurală, prin sate curate, peste poduri care se ridică, atunci când ți-e lumea mai dragă, de trebuie să aștepți, alături de alții, trecerea maiestuoasă a bărcilor, a micilor vaporașe sau a elegantelor iahturi.

    Geytenhorn sau Satul Coarnelor de Capră

    Că, la descălecatul pe aceste tărâmuri, oamenii au dat peste o grămadă de coarne de capră – aspect ce putea să îl facă să intre în bâțâială pe unul mai slab de înger – este oarecum de înțeles, ținând cont de desele inundații din epocile de demult, care se lăsau nu o dată cu prăpăd în agoniseala localnicilor. Dar că acei descălecători, pe la anul 1230, erau refugiați din zonele mediteraneene, asta pare straniu. Nu, adică nu ideea de refugiați, atât de contemporană nouă, opt secole mai târziu, dar faptul că aceia veneau din sudul Europei – tocmai la capătul celălalt, dar asta e o altă discuție – și vorbeau o limbă germanică! Probabil că goții ăia, pe care Jordanes îi considera geți și care au tot construit regate prin Italia... Oare cine să îi fi împins atât de departe? Ginghis Han și ale sale hoarde? Indiferent de cauze, iată că olandezii au în inima țării descendenți – chiar dacă de neam germanic – ai unor mediteraneeni pe care azi îi disprețuiesc, deși în fiecare vară le umplu camping-urile (deoarece hotelurile sunt prea scumpe pentru acești scoțieni ai Nordului). Dar istoria are felul ei de-a fi ironică...

    Și, până să ajungă Veneția Olandei, Giethoorn a devenit paradisul minerilor, care au dezvoltat satul, de-a lungul veacurilor. Da, căci turba a fost cea care a atras aglomerarea umană, iar extragerea ei a dat naștere unor gropi ce s-au umplut, inevitabil, cu apă, devenind mici lacuri. Problema, evident, a fost a transportului, dar soluția a venit rapid și, pentru că timpul a fost răbdător cu ei, oamenii au săpat canale, au creat insule și au construit case pe aceste insule.

    Giethoorn sau Veneția Nordului

    Doar că timpurile se schimbă, sursele de energie așijderea (mai ales că moderna Olandă vrea să descurajeze bătrânele motoare Otto și Diesel prin înlocuirea lor cu foarte scumpele motoare electrice), iar Satul Coarnelor de Capră a evoluat și el, o dată cu limba... Cică, în epoca modernă, a fost făcut celebru de un cineast aborigen și de o comedie faimoasă (nu și pentru mine!). Indiferent cine sau ce l-a adus în atenția lumii, satul merită o vizită! Nu pe principiul „vedi Napoli e poi muori” – e adevărat, la Giethoorn nu e nici Mafia care ar putea transforma dictonul în realitate, dar pentru că ceea ce e frumos merită văzut măcar o dată în viață.

    GPS-ul ne-a dus exact la destinație, pe Beulakerweg, acolo unde poți parca mașina gratuit, pentru a închiria o barcă cu motor electric. Tipul de la chei ne-a sfătuit să luăm două ore, ceea ce s-a dovedit insuficient, după cum se va vedea... Oricum, ne-am îmbarcat, am dedus cum funcționează mica noastră navă și am pornit într-o aventură acvatică. Dacă la început canalul ne-a purtat pe lângă multe alte ambarcațiuni, pe lângă aleea pietonală și casa de căsătorii, la prima intersecție – apropo, sunt reguli clare de circulație și semne care au echivalent în semnele cunoscute oricărui șofer – am pășit – sau, să spun, am glisat – într-o lume de poveste. Chiar așa cred că ar fi arătat satele din basmele fraților Grimm (cei interziși în stupidul început de secol XXI pentru, chipurile, proasta educație pe care o dau copiilor, de parcă programele necenzurate de la televizor sau goana prostească după Pokemoni ar fi mai educative), poate, mai puțin decorul lacustru. Viteza de croazieră a bărcii nu este una cu care să te mândrești, așa că poți admira, de la nivelul zero (sau minus, dar ce importanță mai are?), casele din piatră, cu acoperișul de stuf, cu peluza verde și ambarcațiunile de promenadă amarate în locașuri bine stabilite. Adeseori treci pe sub poduri din lemn, care schimbă malul aleii pietonale, pe care observi, tot mai aglomerat, turiști vorbăreți. Pentru că multe dintre casele ce – spune ghidul – au două sute de ani, pot fi închiriate în regim de pensiune. De vis! Iar altele sunt restaurante în toată regula.

    Canalul te poartă mereu înainte, până când, în dreptul morii fără palete – reper marcat pe hartă – îl părăsești, spre lac. Aici, decorul se schimbă brusc, într-unul de intrare în deltă. Șirul monoton al bărcilor diverge dintr-o dată în lărgimea lacului, pe malurile căruia se deschid alte și alte canale. Pe unul apare un camping – aveam să-l străbatem mai târziu – în față, pe o insulă, descinde o tabără de copii, iar animatorii, îmbrăcați haios, îi îndeamnă să descopere cabana mică în care vor sta; iar ceva mai încolo, protejați de un gard din scânduri, unii se scăldau în apă (nu v-am spus? A fost caniculă în Olanda, cu temperaturi de 32 de grade la umbră, ceea ce s-a dovedit prilej de bucurie pentru localnici, neobișnuiți cu un asemenea răsfăț). Poate de aceea, de pe un alt canal, s-a ivit o barcă lunguiață, plină cu niște containere colorate... Da, nu era o iluzie, cei doi tineri chiar vindeau înghețată! Iar cireașa de pe tort, pluta, ivită din senin, a lui Hucklebery Finn, cu negrul Jim cu tot...

    Furați de atâtea detalii, am ratat traversarea lacului în diagonală, așa cum era indicat pe hartă, cu pixul și, la coada unui vaporaș plin cu turiști care ne făceau cu mâna – și noi lor – am revenit în sat. Când ne-am dat seama, am cotit pe primul canal, cel cu rulotele de camping și casele din copaci – bucuria copiilor – doar pentru a regăsi lacul. Ocolul ne-a costat zece minute... Uneori, zece minute contează!

    Am reluat traseul, pe canalul marcat pe hartă și, din nou, peisajul s-a schimbat brusc. Parcă s-a închis o cortină în spate și civilizația a dispărut. Ne-am trezit în plin relief de deltă, înecați în stuf, nuferi și bâtlani... Oare am traversat un portal? Oare am făcut bine că am părăsit siguranța satului și a aglomerației? Oare nu cumva destinul ne-a oferit o șansă, atunci când ne-am întors, din greșeală, în sat și ar fi trebuit să rămânem acolo?

    În timp ce barca torcea lin pe apă, mă gândeam, tăcut, la toate astea. La un moment dat, canalul a fost împărțit în două benzi cu niște pari de lemn și a reapărut aleea de-a lungul malurilor. Ba, din loc în loc, bicicliști și chiar grupuri la picnic. Dar timpul curgea, inexorabil, spre termenul limită la care trebuia adusă barca la chei, iar satul nu numai că nu se zărea, dar, după punctele cardinale, canalul părea că se îndreaptă exact în direcția opusă... Cum nu aveam altceva de făcut, am lăsat barca să lunece mai departe și, într-un târziu, am găsit intrarea în sat, dar mult departe de punctul terminus al călătoriei. Nu-i vorbă, și partea aceasta de sat era plină de farmec, mai ales că, la ora aceasta înaintată a amiezii, toate restaurantele de pe maluri erau pline. Și de aici a început calvarul... Adică ambuteiajul. Da, mai rău ca pe DN1 la ceas de weekend... Mai mult, un vaporaș, din cele ce fac turul pentru leneși, s-a pus perpendicular pe canal, din Dumnezeu știe ce motiv, așa că toată circulația s-a blocat. Că s-a blocat, nu a fost mare bai, dar că, apoi, olandezi, chinezi și alte nații au început să se înghesuie, să se amestece, să se lovească cu prova la pupă și invers, într-o cursă nebună de a trece primii pe sub podurile care îngustau canalul, a fost o cu totul altă poveste!

    Mă rog, într-o aventură demnă de pana lui Jerome, cel care a navigat cu încă doi într-o altă barcă, plus un câine, am ajuns la debarcaderul de unde, cu aproape trei ore înainte, plecasem, mândri și plini de voie bună. Nu-i vorbă, voia bună nu s-a dus, chiar dacă, deși proprietarii bărcilor erau la curent cu acel carambol provocat de vaporaș, tot ne-au cerut obolul datorat întârzierii. Oricum, probabil, cele zece minute cauzate de rătăcirea de mai devreme au fost de vină, căci, altminteri, am fi ajuns în sat înaintea vaporașului cu pricina...

    Fără concluzie

    Mă bucur că am reușit, în cele din urmă, să ajungem la Giethoorn. Și este un efort pe care, alăturându-mă clubului celor care au fost acolo, îl recomand.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de makuy* in 31.07.16 23:25:47
    Validat / Publicat: 01.08.16 09:31:00
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

    VIZUALIZĂRI: 3551 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (makuy*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P17 Giethoorn -
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [01.08.16 13:14:26]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    mishu
    [01.08.16 13:21:49]
    »

    Minunat, nu ma mai saturam citind si mai ales vazand pozele. As pleca si maine acolo si incep sa ma gandesc tot mai serios la o excursie in zonele acelea.

    Felicitari, votat cu foarte mare placere.

    makuy*AUTOR REVIEW
    [01.08.16 17:35:31]
    »

    @webmaster: Mulțumesc

    makuy*AUTOR REVIEW
    [01.08.16 17:46:23]
    »

    @mishu: Vă mulțumesc pentru vizita, aprecieri și vot.

    Da, citind review-urile de pe AFA - mai ales ale lui @mireille - mi-am dorit să ajung acolo. Fie și ca să verific cu ochii mei dacă e chiar așa... Pe principiul Toma Necredinciosul...

    Ei, bine, îmi ziceam, dacă numai 50% e conform cu realitatea și tot merită efortul.

    Adevărul e că, o dată ajuns acolo, după micul tur de orientare turistică, rămâi - la propriu - cu gura căscată.

    Iar provocarea supremă ar fi măcar o noapte petrecută intr-una din locuințele acvatice (era să spun lacustre, dar nu sunt chiar așa

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    traian.leuca †
    [01.08.16 21:14:20]
    »

    Acum trei ani hotărâsem să vizitez ţările Benelux, dar de fiecare dată s-au ivit alte oportunităţi.

    Sper ca la anul, după ce am citit atâtea review-uri "olandeze", să nu mai ratez ocazia. Pozele tale m-au dat gata!

    Felicitări!

    Radu Tudoran CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
    [02.08.16 00:04:19]
    »

    Am asteptat sapte ani pana am avut ocazia sa ajung la Giethoorn dar asteptarea a meritat. Este intr-adevar un sat pitoresc.

    Eu am preferat un tur cu barca cu ghid, caci vroiam sa stiu si altceva, in afara de Wiki. Si n-am regretat. Iar casa cu fata de caine face toti banii (doar ca-i asigurarea mult mai scumpa).

    Ce mi-a placut, in plus, a fost restaurantul Fanfara, unde inca ruleaza la televizor filmul realizat in sat acum mai mult de jumatate de secol. Atmosfera era extraordinara, cu muzica live, cu multi olandezi veritabili la mese, cu bere buna. Daca mai era si mancarea pe gustul meu...

    Raman la parerea ca Giethoorn, alaturi de Kinderdijk si Keukenhof trebuie vizitate de oricine iubeste Olanda. Si totusi cunosc multi olandezi care nu le-au vazut

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    makuy*AUTOR REVIEW
    [02.08.16 09:22:57]
    »

    @traian. leuca - Vă mulțumesc!

    Da, țările Benelux-ului merită vizitate, deși, acum, partea cu Be este oarecum în umbră. Numai că, dacă mă gândesc mai bine, teama asta nu că nu e tocmai justificată, dar nu își are sensul. Dacă e să se întâmple ceva, se poate întâmpla oricând și oriunde.

    Deci, da, un tur prin Benelux poate fi cheia unei vacanțe de succes.

    Drum bun vă doresc

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    makuy*AUTOR REVIEW
    [02.08.16 09:36:00]
    »

    @Radu Tudoran - Da, cele trei destinații sunt „iconice” pentru Țările de Jos, asta mai ales dacă vrei să fugi de orașe. Pentru că, altminteri, Olanda are încă multe altele de oferit, chiar dacă este un ținut plat și monoton privirii...

    Bine, mai puțin... olandezii care, în majoritate, mi se par un popor nu tocmai plăcut la caracter (asta, ca să mă exprim politicos).

    Cât despre Wikipedia, nici eu nu o folosesc, decât în măsura în care verific ortografia și cronologia. Altminteri, sunt adeptul poveștilor spuse de vreun localnic la un pahar de vorbă, chiar dacă, de multe ori, sunt, ele, poveștile, oarecum departe de realitatea istorică ori geografică. Deoarece sunt, cu siguranță, aproape de sufletul și amintirea vie a celui care le povestește

    De aceea îmi și plac review-urile personale, cu mai puține date tehnice, pe care le găsești, oricum, nu neapărat pe Wikipedia, dar pe site-urile dedicate locațiilor respective.

    Sau, cel puțin, atunci când sunt, să fie integrate magistral în povestire (spun asta sub influența unui articol foarte reușit despre Băile Herculane, pe care l-am citit de curând pe AFA)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
    [19.12.16 17:21:39]
    »

    @makuy: astazi am descoperit articolul tau cu Venetia Olandeza... cand tu scriai, eu eram deja in Olanda, unde nu am deschis laptopul pe Afa... am votat doar azi articolul cu mare entuziasm si mi-am vazut numele pomenit de tine intr-un ecou... vad ca a fost de bine... mi-a placut povestea ta, recunosc ca nu o descopeream, daca nu ma pregateam sa public chiar acum un nou articol, cu un mini -Giethoorn nou fara turisti, descoperit la 10 km distanta, intr-o zona de stufaris... felicitari ca ai ajuns in locul meu de suflet.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    makuy*, mireille, mishu, Radu Tudoran
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Giethoorn și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05603289604187 sec
    ecranul dvs: 1 x 1