ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 13,9 ani

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Delft, un vis albastru olandez ce dainuie peste veacuri

    Ilustrație video-muzicală
    O zi minunata in acorduri ce nu pier...

    TIPĂREȘTE

    De la Rotterdam, am luat calea spre Amsterdam, dar nu inainte de a face un mic dar atat de interesant si de frumos popas intr-un loc cu totul si cu totul deosebit; in Delft.

    Ati auzit de Delft??? Da? Nu? Va marturisesc ca nici eu n-am auzit pana sa fac acest circuit. Ei, dar daca veti citi randurile mele, precis va va interesa si poate pe unii chiar va va fascina un asemenea loc. De ce? Sa va povestesc.

    La Delft am avut in program o vizita la fabrica de portelanuri. Dar pana sa ajungem acolo, am dat o raita pe cat de scurta, pe atat de interesanta si foarte placuta prin acest oras mititel ca suprafata, dar foarte frumos si mai ales deosebit. Am mers mai mult prin centru, care mi s-a parut superb. Oras autentic olandez, extrem de curat si de linistit. Pur si simplu, acesti oameni au o cu totul alta perceptie asupra vietii in general, sub toate aspectele. Au stiut sa-si pastreze si sa-si conserve atat de bine orasele, dar sa le si dezvolte si sa le modernizeze, astfel incat sa tina pasul si cu ultimele tendinte ale modei.

    Delft se gaseste in sudul Olandei, destul de aproape de Rotterdam dar si de Amsterdam. Orasul are o lunga istorie destul de zbuciumata cu mari traditii de-a lungul vremurilor... Dar a cunoscut o mare inflorire prin dezvoltarea comertului, devenind cunoscut printr-un lucru mai deosebit si anume aceasta ceramica albastra unica in lume.

    Aici, la Delft, orasul si in special centrul pe care l-am vazut tot din mersul masinii, este asemanator cu celelalte orase olandeze, la scara mica, bineinteles, avand in comun aceeasi curatenie dusa chiar pana la extrem, dar si linistea si calmul oamenilor de pe strazi. Apropos de strazi, si aici sunt multe stradute inguste, de o parte si de alta a lor cu case unite, lipite intre ele, unde predomina mai mult caramida rosie si curti in fata caselor, decorate cu multa verdeata si flori de toate felurile, o incantare, nu alta. Am trecut pe o strada mai mare care era despartita la mijloc de un canal nu prea lat, pe care am vazut ca se plimbau barcute cu turisti, probabil, iata, o alta incantare. Am descoperit frugal cu ochiul, mici cafenele cochete pe malul canalului acela sau pe strazile secundare, mai inguste. Sau cateva shop-uri elegante exact in tenta “made in Holland”. Oameni nu prea multi, cel putin la acea ora a amiezii. Am trecut pe langa Biserica Veche (Oude Kerk) sau Biserica Noua (Neuwe Kerk). Ambele au fost catolice cand s-au construit in sec 13, respectiv 14, ca apoi, datorita turnurii istorice, in aceasta parte a tarii puterea a fost preluata de catre protestanti iar astazi ambele sunt biserici protestante. Pacat ca nu am avut in program vizite la niciuna dintre acestea, pentru ca am fi avut ocazia de a vedea lucruri extrem de interesante... Numai in Biserica Veche sunt peste 400 morminte ale familiei regale dar foarte important este si mormantul marelui pictor olandez Veermer.

    Orasul se mai bucura si de un muzeu de istorie, Het Prinsenhof dar si unul de arta, Veermercentrum, unde sunt multe opere ale pictorului Veermer. Aici se gaseste si o universitate, aproape de fabrica de ceramica, o cladire noua, moderna cu un adevarat campus.

    Delft este mai cunoscut pentru acea fabrica de portelanuri si ceramica albastra, deosebita in lume si foarte pretioasa. Traditia acestei ceramici este legata de trecutul comercial al tarii, mai exact inca din vremea cand Olanda facea comert cu China. In timp, aceasta ceramica a devenit foarte cunoscuta si apreciata in Europa si astfel moda a inceput sa fie copiata si de artistii locali ai acelor vremuri. Marii mestesugari olandezi au profitat de ocazia de a se face si ei cunoscuti prin lucrarile lor si astfel in scurt timp roata valorilor a inceput incet-incet sa se schimbe. Si uite asa, diferite lucrari ale artistilor olandezi din Delft, au inceput sa fie cunoscute peste granitele tarii, ajungand prin sec 17 sa fie gasite in palatele maharajahilor. Obiectele din ceramica albastra dar si alba si mai tarziu din portelan fin au inceput sa cunoasca o mare dezvoltare pe mapamond, fiind cumparate tot mai mult de casele regale si de boierii vremurilor, crescandu-le astfel atat faima cat si valoarea.

    Cred ca majoritatea turistilor ce vin in Olanda nu se gandesc ei sa faca neaparat o vizita la Delft. Iar daca vin aici pentru o scurta sedere, o fac mai mult pentru a vedea micul oras olandez, pentru cele 2 catedrale de care am pomenit mai sus. Si daca mai au ceva timp, turistii mai pot face si o scurta vizita la fabrica de portelanuri pentru a se delecta cu modele unicat de portelanuri albastre sau unii mai cu bani in traista sau pe cardul plastifiat sa cumpere chiar un suvenir de acolo. Ar fi si mare pacat sa ajungi pana la Delft si sa nu mergi la aceasta fabrica unica in Europa.

    Ei, dar iata-ne si pe noi ajunsi la poarta fabricii si a magazinului de prezentare. Cladirea este mare, intinsa pe un spatiu generos, tot din caramida rosie, dispusa pe 2-3 nivele. Am platit pentru un bilet de grup cate 5 euro/pers. , copiii sub 12 ani avand gratuitate. Unii dintre turisti nu au vrut sa intre, pretinzand ca ar costa prea mult, dar numai ei stiu ce au pierdut.

    Pentru programul de vizitare am facut o poza pe care o voi posta la review.

    Am patruns astfel in imparatia ceramicii de albastru infinit... de frumos si fin. Dar inca nu am avut posibilitatea sa-l ating... Turul fabricii a durat doar 10 minute, dar suficient. Ca ghid am avut un olandez care vorbea o engleza “peltica”, mai mult nemteasca si nu cred ca cineva a reusit sa-l intelega mare lucru. Ne-a fost prezentat un scurt istoric al fabricii; ca aceasta a fost infiintata in anul 1635, iar portelanul de Delft se mai numeste si Des Fles iar in anul 1919 a primit denumirea de Royal Delft, primind aprecierea pentru calitatea produselor. Apoi ne-a spus ceva de niste factori de marca, ce reprezinta calitatea portelanului, care este inscriptionata pe fiecare obiect. In functie de acesta marca se dovedeste atat calitatea cat si originalitatea lui.

    Sa fiu sincera nu m-a pasionat in mod special procesul tehnologic al acestui portelan. Dar am inteles ca obiectele se creeaza mai intai dintr-un lut alb, cu ajutorul unor matrite ce dau conturul modelului respectiv, se lasa la uscat cateva zile, se scot din acele matrite, lasandu-se iar cateva ore la uscat si apoi se ard in cuptoare electrice speciale la niste temperaturi foarte mari. In timpul arderii se topeste un fel de glazura de pe ele si obiectele devin astfel transparente. Se racesc apoi cam o zi intreaga, dupa care artistii, zic eu, desavarsiti, incep adevarata lor arta, pictarea modelelor pe care noi aveam sa le vedem in magazinul de prezentare. Eu de-abia asteptam sa ajung acolo...

    Am inteles din prezentare ca sunt produse ce pot atinge sume exorbitante, chiar si de 10000 euro, tocmai pentru ca toate obiectele care poarta sigla Royal Delft sunt pictate in intregime numai manual. Dar se produc si obiecte in serie cum sunt multe din magazin si la preturi convenabile, de producator, asa ne-a imbiat ghidul nostru local.

    Nu ne-a venit sa credem decat cand am intrat in magazinul de prezentare si de vanzare. Aici am asistat la adevaratul show al ceramicii si al portelanurilor de Delft. Un magazin mare, extrem de elegant, de rafinat si de curat, parca am intrat intr-un laborator medical; o curatenie desavarsita, obiectele de toate zilele, ca sa zic asa, majoritatea din ceramica, erau expuse la vedere si la atingerea noastra, a turistilor. Dar nici acestea nu erau chiar chilipiruri. Am vazut si chiar am pus mana pe modele superbe de mori de vant, simbolul olandez sau pe lalele, pe suporti de lumanari cu diferite modele si desene, de exceptie, de la preturi de 10-15 euro dar si pana la cateva sute de euro. Erau si servicii de cafea sau de ceai, solnite, multe, multe farfurii de decor, desenate cu diferite modele, in acel albastru inconfundabil. Ne-am luat un mic cos de la intrare si ne-am inceput adevarata plimbare in imperiul Royal Delft. Ne-am cumparat o moara minunata care chiar isi invartea paletele, apoi am luat doua ornamente micute de pus in brad, cam grele dar vedem noi cum/unde le vom pune, un suport superb, sub forma patrata, de pus lumanarele (avea deja o lumanare pusa) pt diferite ocazii si niste saboti mititei stil magnet, pe care acum ii privesc cu drag de pe frigiderul din bucatarie. Am lasat bani aici, nu gluma, dar nu mi-a parut rau sub niciun chip. Cine stie cand/daca voi mai ajunge in Delft, in acest loc cu totul deosebit din Olanda... Asemenea suveniruri eu cred ca merita, decat o carpa de la cine stie ce magazin de fite…parerea mea.

    Piesele de mare rezistenta si frumusete dar si unicate, cred eu, erau in vitrine bine securizate; vaze mai mari sau mai mici, din portelan, cu modele de adevarat vis frumos, nu numai ca model de vaza in sine, dar si modelul desenat, fie inflorat mai mult sau mai simplu, sau cu alte modele: de peisaje, mori de vant, portrete pe farfurii, minunate opere de arta autentica... Voi atasa poze sa va incante si voua privirea. Vor grai mai bine decat mine, cu siguranta.

    Dar am vazut o vitrina in care erau portelanuri albe, extrem de fine, cu modele felurite, tot adevarate bijuterii. Si am aflat ca si acestea sunt portelanuri si ceramici autentice Delft deosebit de valoroase, intrucat s-a diversificat mult procesul tehnologic de fabricatie, cel albastru ramanand totusi baza si simbolul albastru de Delft.

    Dupa ce am lasat destui bani la casa, am plecat fericite ca aducem cu noi acasa ceva minunat, ceva autentic din frumoasa Olanda.

    Va recomand cu toata caldura dar si interesul o vizita la Fabrica de Portelanuri de la Delft, este un loc special, fascinant mai ales pentru pasionatii de arta, dar cred eu ca nu numai. Si de curiozitate eu zic ca merita un “bagat nasul” acolo…Dar si “bagatul mainii” in buzunar si usurarea lui cu cativa zeci (sau sute…fiecare cum are) de euro. Si asta merita cu prisosinta…:).

    Si v-am povestit cate ceva despre deosebitul Deft, doar pentru ca precum multi altii, si eu AmFostAcolo!!! Va multumesc pentru ca m-ati citit.

    Cu mult drag pentru voi, in speranta ca v-am fost de folos,

    Ileana


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 16.12.10 19:47:37
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 9314 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Case frumoase, lipite intre ele, din Delft
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6802 PMA (din 14 voturi)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [16.12.10 20:22:18]
    »

    Rezemata de carti pe un raft, o farfurie pictata cu o moara de vant, un lac si cativa patinatori in costume de epoca ma priveste cu reflexii albastre, si-mi aduce aminte de Delft, si amintirea devine mai placuta daca ascult si... muzica!

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [16.12.10 21:12:32]
    »

    Web13, multam frumos pt. incantatoarea si antrenanta melodie. Eu am Delft-ul la vedere, in vitrina din sufragerie si ma uit mereu cu drag la acele mici suveniruri de departe. Uneori stau si ma intreb; eu chiar am ajuns pana acolo? !... si privindu-le, zambesc si-mi spun ca: DA!

    dorgo
    [16.12.10 21:20:00]
    »

    @ ileana...

    La Luvru am admirat "Dantelareasa" lui Vermeer iar acum admir review-ul tau

    webmaster7
    [16.12.10 21:35:59]
    »

    Retras PMA standard conform regulamentului.

    Felicitari insa pentru review, care sunt convins ca va atrage multe voturi.

    celeste
    [17.12.10 11:25:52]
    »

    Un SB pe deplin meritat... o sa pun rw-ul la favorite... mi-a placut foarte mult plimbarea ta la fabrica de portelanuri... felicitari.

    luciaoradea
    [17.12.10 18:49:03]
    »

    Minunata poveste! Felicitarile mele! Poza 8 e splendida, ce reprezinta? E un fel de pagoda din portelan?

    Privind pozele cu casutele mici lipite una de alta am avut senzatia ca seamana mult cu cele englezesti. Acelasi aer linistit, gradini cu flori in fata, garduri mici cu cate o portita, ferestre mari, cu sau fara perdele... Doar culoarea caselor difera, cele englezesti sunt mai pastelate.

    any*
    [17.12.10 23:18:09]
    »

    Felicitari pentru review, pozele sunt minunate, un vot...

    Michi
    [18.12.10 08:48:07]
    »

    Felicitari si votat in cunostinta de cauza pentru ca si noi am fost in Delft. Nu am vizitat fabrica de portelan dar mi-am luat dintr-un magazin o farfurie de un "albastru infinit". Ai prins foarte bine culoarea locala a orasului si atat review-ul cat si pozele mi-au amintit de Delft. Am facut practic aceeasi excursie in ani diferiti. Astept cu nerabdare urmarea.

    delia58
    [18.12.10 16:39:20]
    »

    Foarte frumos scris. Mi-am adus aminte ca si eu am fost in 2006 o jumatate de zi in Delft. Nu am vizitat fabrica, dar in centru este un magazin de prezentare si avea un scaun in forma de mana din portelan. Sper ca mai este si acum.

    Oricum, data viitoare daca mai ajung ma voi duce si la fabrica pentru ca ai scris foarte frumos despre ea.

    Mi-au placut mult si stradutele care aveau canale pe care inotau rate salbatice. Un oras care merita vizitat.

    virtualsara
    [16.12.11 12:24:25]
    »

    Mi-a placut foarte mult acest review si iti multumesc pentru ideea de a vizita si oraselul Delft. Ai putea sa-mi spui unde este localizata fabrica de ceramica, sau cum se numeste? In cautarile mele am dat peste mai multe fabrici in Delft si mi-ar placea sa o vizitez tot pe aceasta.

    Multumesc mult inca o data.

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [22.12.11 12:05:55]
    »

    @virtualsara: scuze pt. raspunsul intarziat. Sincer, eu nu stiu adresa, pt. ca acolo am ajuns cu autocarul si in consedinta, soferul si ghidul au stiut drumul.

    Eu stiu ca este o singura fabrica veche, de portelan de Delft. Deci, zic eu, daca ajungi in Delft si intrebi trecatorii, toti te vor indruma foarte bine. Sincer, eu nu am stiut ca sunt mai multe... , ci doar aceasta.

    Iti doresc un Craciun fericit alaturi de cei dragi si caldurosul La Multi Ani! cu calatorii cat mai multe si mai frumoase!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    virtualsara
    [22.12.11 13:56:57]
    »

    @ileanaxperta: Iti multumesc mult pentru raspuns, m-am uitat mai bine pe poze tale si am vazut ca scrie Royal Delft si am gasit-o aici.

    Craciun fericit!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    webmaster70
    [24.11.15 11:36:44]
    »

    Mutat în rubrica "O zi în Delft, Haga [Den Haag]" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    any*, celeste, delia58, dorgo, ileanaxperta*, luciaoradea, Michi, virtualsara
    Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Delft:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053423881530762 sec
    ecranul dvs: 1 x 1