ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Maison du Roi, Muzeul Orașului Bruxelles

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu am avut mult timp dedicat splendidei Grand Place și nici nu am deviat pe străduțele-i laterale cu iz medieval și vitrine încărcate cu dantele, dar am preferat totuși o scurtă vizită la Muzeul Orașului Bruxelles, aflat pe latura sa nord-estică, vis-a-vis de Hotel de Ville.

Remarcabila clădire ce găzduiește acest muzeu este Maison du Roi (Casa Regelui).

Construcția, la origini a fost o Hală pentru pâine. La începutul sec. al XIV-lea hala a fost recondiționată, amenajată și compartimentată pentru a locui Ducele de Brabant care, în orgoliul său nemăsurat a ținut morțiș să fie o locație în apropierea Hotel de Ville. Casa a trecut apoi în posesia Regelui Carol al V-lea al Spaniei (Carol Quintul).

Destul de avariată la bombardamentul din 1695, a fost restaurată și achiziționată de administrația orașului la 1860. Maison du Roi a fost complet refăcută în 1873, în stilul arhitectonic al sec. al XVI-lea, când i-au fost adăugate ornamentele, decorațiunile și sculpturile. Două din acestea, pe arcada centrală sunt ale Mariei de Burgundia și a fiul său, Regele Carol Quintul. Restul, diverși suverani burgunzi, personaje ce reprezintă ghildele și eroi ai armelor. Primarul Charles Buls, a cărui statuie am văzut-o în apropiere, a decis înființarea unui muzeu al orașului, muzeu inaugurat la 1887, cel care există și azi.

Muzeul cuprinde de fapt două secții. Una dedicată istoriei orașului și alta garderobei lui Manneken Pis, despre care nu am amintit nimic, pentru simplul fapt că nu l-am văzut.

Un ticket de intrate în oct. 2018 costa 8 euro. Seniorii peste 65 ani și grupurile organizate (min. 8 persoane), plătesc câte 6 euro. Studenții și elevii plătesc 4 euro, iar tinerii sub 18 ani, gratuit. Noi ne-am încadrat la seniori și asta numai prezentând actul de identitate, respectiv buletinul. Dar cel mai convingător document, rămâne totuși, părul alb!

După ce am pitit bagajele într-un seif, (bagaj însemnând un rucsăcel) am primit pliantul muzeului și explicații în sensul de a ne descurca singuri pe traseu.

La parter sunt expuse tablouri și lucrări pictate de diverși artiști (precum Bruegel cel tânăr), opere și colecții care prezintă istoria dezvoltării orașului, ocupațiile locuitorilor, organizarea breslelor, viața de zi cu zi a acestora. Tot aici sunt expuse statuile ce ornau fațada Hotel de Ville și Profeții de pe arcada portalului.

Urcăm la etaj pe o scară monumentală luminată de frumoase vitralii lucrate în centrele formate și specializate încă din timpul domniei lui Carol Quintul. În fiecare ochi de geam este redată coroana imperială și denumirea ținuturilor cucerite de împărat

La etaj sunt expuse machete ale orașului în diferite perioade istorice, cu zidurile sale de incintă. Cea mai veche imagine a orașului este prezentată într-o machetă ce-l înfățișează așa cum era el, în sec al XIII-lea. Un plan, din 1575 arată cum, în cartierul de est se amenajase un canal ce urma să lege orașul de mare, inclusiv machetele corăbiilor cu pânze. O altă machetă, din sec. al XVII-lea arată clădirile deja bine conturate ale pieții și Hotel de Ville într-o imagine înrămată ce prezintă piața într-o zi de târg.

Tot aici sunt expuse piese de orfevrărie bruxelleză din sec XVIII-XIX, cu influiențe franceze neogotice, rococo și art nouveau. Sunt la modă sculpturile, statuietele, bijuteriile, obiectele bisericești, realizate deja sub nume cunoscute. Materialele folosite sunt aurul, argintul, porțelanul, marmora, sticla etc. Acestea sunt exemple de artă decorativă bruxelleză.

Altă încăpere este destinată vestitelor tapiserii de Flandra. Secolele XV-XVIII, au constituit perioada de glorie a acestei industrii, ce culminează cu realizările vestitelor centre de la Tournai și Arras. Dezvoltarea lor a fost favorizată de noile materiale folosite, precum mătasea, firul de aur și argint sau implicarea marilor pictori care produceau ”cartoanele”, atât de necesare la realizarea imenselor asa-zise ”perdele” la modă în lumea nobilă. Ele aveau atât efect artistic, dar și practic, de camuflare a zidurilor reci din marile castele.

Mergem apoi să vizităm garderoba manechinului care, periodic este înveșmântat cu haine din diverse zone ale globului. Sunt expuse peste 700 de costume miniaturale confecționate începând cu sec. al XVIII-lea.

Din când în când, prin ferestrele larg deschise, privim spre Grand Place. Sub un soare de început de octombrie, pe o vreme incredibil de frumoasă, piața se animă, lumea se adună, forfota se accentuează. Ca mijloace de transport, nu au acces decât birjele pentru tururile ghidate (de birjar, bineînțeles!)

La orice oră din zi, Grand Place este vie. O părăsim pe aceiași rue de la Colline, tulind-o în direcția gară (Central Station). Aveam tren la ora 17.35, în direcția Bruges-Ostende și biletul de călătorie tur/retur pentru seniori=6.50 euro, cu valabilitate pentru data de întoarcere, adică peste patru zile.

Noi am călătorit pe cont propriu, de capul nostru, nefiind legate de niciun grup, de niciun program impus. Dacă trenurile ar fi circulat mai des și nu din oră în oră, mai ”priponeam caii” la Muzeul Victor Horta, sau Notre Dame de la Sablon, văzută în 2015, despre care voi tasta când se va deschide ”sertarul” acela magic, așa cum bine spune, mama Michi!

Dacă veți ajunge în Grand Place, puteți alege și o vizită la Musee de la Brasserie, unde vă veți alege și cu o bere.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 24.10.18 19:35:54
Validat / Publicat: 24.10.18 20:28:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX. A mai fost în/la: Gand, Bruges, Ostende.

VIZUALIZĂRI: 828 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Vitralii ce luminează interiorul Muzeului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[24.10.18 20:27:52]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzee în Bruxelles, BRUXELLES" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[24.10.18 21:03:00]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[24.10.18 21:08:23]
»

@webmaster: Mulțumesc!

doinafil
[24.10.18 22:28:32]
»

@mihaelavoicu:

Foarte frumoasă clădirea „Maison du Roi”!

Întotdeauna mi-au plăcut obiectele de orfevrărie, tapițeriile și porțelanurile vechi.

Am admirat și statuia din afara clădirii, a primarului orașului, dar ceva pare nefiresc la ea! Ce este cu piciorul stâng, arată grotesc!

Felicitări pentru articol, am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[24.10.18 22:42:12]
»

@doinafil: DA. îi lipsea, dar prietenul său câinele, a avut inspirația sau poate rațiunea de a se așeza exact unde trebuie. Probabil legătura între ei, era una specială, Sau poate e meritul artistului.

Mulțumesc de ecou, drăguță ca în totdeauna!

tata123 🔱
[27.10.18 17:56:09]
»

@mihaelavoicu: Ce clădire, ce dantelărie... superb. Și exponatele sunt la fel de frumoase. Ne place să admirăm porțelanurile și obiectele de metal atât de impresionant ornamentate, dar, chiar dacă am deține așa ceva, nu cred că le-am folosi zi de zi. Au ajuns, în general, piese de muzeu.

Mulțumim pentru prezentare și fotografii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Bruxelles:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042901992797852 sec
    ecranul dvs: 1 x 1