ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.02.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 09.09.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 15 MIN

O timișoreancă la Viena (partea I), sau povestea unei întoarceri în trecut

Ilustrație video-muzicală
Johann Strauss II - Im Krapfenwald Polka


TIPĂREȘTE

Orașul muzicii te ia de mână ușor, în acorduri de vioară, te învăluie cu eleganță și rafinament și te poartă, pășind peste veacuri, în atmosfera unor timpuri boeme, cu baluri și serate cu crinolină. Și pe măsură ce valsul continuă, magia Vienei reușește să trezească la viață nobilul ascuns în străfundul ființei tale, te face să devii mai elegant și mai rafinat. Iar când îți dă drumul, ești deja captiv în povestea ei. Să te îndrăgostești de Viena este cel mai ușor lucru. Pentru că valsul nu doar că s-a născut în Viena imperială, ci Viena însăși este un mare vals, în care avem mereu o invitație deschisă să pășim.

Timișoreancă fiind, frumoasa capitală a Imperiului Habsburgic a avut mereu o însemnătate aparte pentru mine dar, deși Mica Viena se află la doar 500 de km de „versiunea originală”, a fost nevoie de 27 de ani pentru a trăi, în sfârșit, experiența vieneză.

Și pentru că Viena este un oraș ce a creat istorie, o istorie care o lungă perioadă de timp s-a răsfrânt și asupra orașului meu natal, am vrut să o cunoaștem cât mai bine și fără grabă, așa că preț de o săptămână am încercat să vizităm mare parte din obiectivele cu care Viena își încântă anual milioanele de turiști veniți din întreaga lume. Am trecut pragul multor muzee și palate, am vizitat Parlamentul, Primăria, Opera, diferite parcuri, iar după-amiezele ni le-am petrecut hoinărind pe străzile elegante din inima Vienei, în acordurile de vioară ale muzicanților stradali, unii dintre ei îmbrăcați la patru ace, și prin cafenelele romantice înșirate la parterul clădirilor baroce, atât de atent conservate de parcă pentru ele timpul ar fi stat in loc.

Mărturisesc că în general nu simt o mare atracție față de muzee și biserici, dar dacă mă aflu într-un oraș atât de valoros din acest punct de vedere, mă conformez cu mare plăcere dictonului Când ești la Roma, fă ca romanii și încerc să surprind cât mai mult din specificul locului. Iar Viena este despre istorie și artă, biserici impozante, palate și muzee de valoare, și mai puțin despre distracție, viață de noapte și petreceri, ceea ce nu mă deranjează până într-un anumit punct. Desigur că mai e si despre cumpărături, perfect de acord, dar nu aș subaprecia niciodata Viena, asociind-o, în primul rând, cu shopping-ul.

În cazul în care nu ați vizitat-o încă (probabil mulți dintre voi ați facut-o deja), trebuie să știți că Viena este un oraș cu un nivel de trai foarte ridicat, ca atare e destul de scump și veți observa asta în primul rând la cazare. Partea bună este că dispune de o rețea de transport în comun foarte bine pusă la punct, așa că veți ajunge ușor în centrul orașului din orice zonă ați fi cazați, fără a avea nevoie de mașină. Desigur, cu cât sunteți cazați mai aproape de Innere Stadt (districtul central) cu atât mai bine. În Stephanplatz, de exemplu, sau oriunde în zona centrală, există o multitudine de parcări sub și supraterane, însă costurile sunt ridicate și ajungeți să platiți pentru câteva ore în jur de 20-30 euro. Pentru o parcare publică în zona centrală este nevoie de foarte mult noroc și răbdare, în plus și aceasta costă, așa că mai bine nu o luați deloc în considerare.

Dacă v-ați propus să rămâneți cel puțin 3 zile în Viena și sunteți puși serios pe vizită, există Viena Card, pe care îl puteți achiziționa de la un centru de informare turistică sau chiar de la recepția hotelului. Cardul costa 18.5 euro și vă oferă acces gratuit la metrou, autobuz și tramvai pentru 72 de ore din momentul validării, plus o mulțime de facilități: reduceri la diferite obiective turistice, palate printre care Schonbrunn și Hofburg, muzee, restaurante, cafenele, magazine etc. Reducerile, chiar daca nu sunt mari, sunt binevenite pentru că intrările la obiectivele turistice sunt destul de scumpe.

Noi am stat la Art Hotel Vienna, un hotel modern situat în districtul Margareten, am lăsat mașina în parcarea din fața hotelului și nu am mai mișcat-o până la plecare. Dar voi vorbi despre hotel cu alta ocazie. Margareten este relativ aproape de centrul orașului, așa că în cea mai mare parte a timpului am umblat pe jos. Am avut nevoie de metrou doar pentru Schonbrunn, Donaupark și parcul de distracții Prater.

O să vă povestesc ce-am reușit să vizităm pe parcursul șederii noastre, fără să insist prea mult asupra descrierilor minuțioase și a datelor tehnice si voi pune accentul mai mult pe interpretările personale și impresiile “la rece”, fixate mai bine odata cu trecerea timpului, unele curiozități pe care poate nu le cunoașteți, ce merită și ce nu merită vizitat, în opinia mea, daca aveți timp limitat și, nu în ultimul rând, din punct de verere al raportului preț-calitate. Daca cerul este limita si aveți și timpul necesar, luați-o pe îndelete că aveți de unde alege, sunt nu mai puțin de o sută de muzee ce așteaptă să le treceți pragul.

Voi începe cu Palatul Schonbrunn, reședința imperială și, totodată, emblema Vienei, pentru că este unul din locurile pe care le-am îndrăgit cel mai mult. De fapt este al doilea, dar pe primul am să-l păstrez pe mai târziu, pentru că nu are legătură cu Schonbrunn și, evident că nici muzeu nu este :) Datorită valorii istorice și arhitecturale remarcabile, palatul și grădinile sale au fost incluse în anul 1996 în Patrimoniul Cultural UNESCO. Există mai multe combinații de bilete, în funcție de cât de multe obiective doriți să vizitați în complexul Schonbrunn. Noi am vrut să vedem tot ce se poate, așa că am luat biletul Gold Pass (in 2015 biletul costa 49 euro/pers sau 40 euro/pers. cu Viena Card), valabil un an de zile de la data achiziționării. Biletul include: Marele tur al palatului cu audio-guide disponibil și în limba româna, Gradina Zoologică, Grădinile private ale prințului moștenitor, Gloriette, Labirintul, Casa Deșertului, Muzeul Trăsurilor Imperiale, Orangeria, Casa Palmierilor și Strudel show - ceremonia de preparare a ștrudelului vienez în bucătăria palatului. Deși Gold Pass este valabil tot anul, intrarea este permisă o singură dată la fiecare obiectiv în parte.

Palatul Schonbrunn reprezintă una din cele mai frumoase complexe de cladiri în stil baroc din Europa. A fost construit ca reședință de vară a familei imperiale și inițial se dorea crearea unui Versailles al Austriei, dar în anul 1695 când arhitectul Fischer von Erlach a proiectat construcția, costurile s-au dovedit a fi prea mari. La Versailles încă nu mi-a fost dat să ajung, dar după toate indiciile, se prefigureaza a fi epopeic. Din cele 1441 de incăperi ale palatului, doar 40 sunt deschise publicului (cu Gold Pass aveți acces la toate cele 40), printre ele numărându-se camerele de lucru și de locuit ale împăratului Franz Joseph și ale împărătesei Sisi, Cabinetul Chinezesc, Salonul Galben, Sala de Ceremonii, Marea Galerie, Sala Milioanelor, ornata cu lambriuri din lemn de trandafir sau Sala Oglinzilor, în care a concertat Mozart pe când avea doar 6 ani. Turul palatului durează în jur de o ora și pe tot parcursul timpului audioguide-ul vă oferă cele mai importante informații despre fiecare încăpere în parte.

Grădinile private ale prințului moștenitor sau Grădinile prințului Rudolf, sunt situate pe latura estică a palatului și impresionează prin minuțiozitatea cu care au fost realizate adevarate broderii florale muticolore, grupate în jurul unei fântâni octogonale. Grădinile și întreaga latură estică a palatului (unde se află și apartamentele prințului) pot fi admirate în toată splendoarea lor de pe o platformă de vizionare special amenajată.

Înaintând în interiorul complexului Schonbrunn, găsim Le Grand Parterre, o grădină vastă ce se întinde între palat și dealului Gloriettei, inițial folosită ca domeniu de vânătoare. Grădinile s-au dorit a fi o continuare a arhitecturii interioare și sunt realizate într-o simetrie perfectă față de aleea principală ce pornește din centrul palatului. Și aici sursa de inspirație a fost tot Versailles, stilul adoptat la cerințele lui Franz I. fiind cunoscut sub numele de „parterre de broderie”, adică tunderea spațiilor verzi (nu neaparat trebuie să implice flori) in forme curbe, creând aspectul unei broderii. Plantele sunt tunse scurt și sunt înconjurate cu așternuturi de pietriș alb sau de diferite culori, cu rolul de a delimita și mai clar modelele create și de a le scoate în evidență. Tehnica a apărut în Franța în secolul al. XV-lea și a atins apogeul odata cu crearea grădinilor de la Versailles, acestea servind ca model pentru diferite vile si palate mai recent construite, printre care Palatul Kensington din Anglia, Palatul Belvedere din Viena, Grădinile Mirabell din Salzburg sau Grădina de Vară din Sankt Petersburg. Printre broderiile florale si arbustii ornamentali au fost amplasate fântâni și statui reprezentând personaje mitologice, a fost creat labirintul, un element reprezentativ pentru acest tip de grădini (l-am văzut și la Mirabell) și, ulterior, a fost construită Casa Palmierilor. Parterre-ul este creat pentru a fi privit de sus, de aceea va exista de fiecare data undeva în apropierea lui un punct de belvedere, o terasă, un balcon, iar in cazul nostru însăși Gloriette.

Fără să ne dăm seama, am ales cea mai bună perioadă pentru a vizita palatul. În luna mai iarba era de un verde proaspăt și contrasta atât de frumos cu celebrul „galben de Schonbrunn”, gradinile erau în floare, iar vremea plăcută invita la plimbări îndelungi pe aleile întortocheate mărginite pe alocuri de băncuțe elegante, numai bune pentru câteva momente de odihnă. Parcul era plin de viață, turiști, părinți și copii cu biciclete, oameni în vârstă și multe, multe veverițe, absolut deloc deranjate de agitație, jucause și extrem de prietenoase. Le vedeam traversând în mare viteză aleile și, cu puțin noroc, le-am putut hrăni din mână :) Pe lângă locatarii cu coadă stufoasă ce stăpânesc parcul, mai există câteva atracții turistice printre care amintesc doar Fântâna Obeliscului, situată în partea estică a parcului și Fântâna lui Neptun, la poalele dealului Gloriettei. Ruinelor Romane (le gasiți pe aceeași alee între cele două fântâni) nu le-am acordat o importanță deosebită, pot spune despre ele, eventual, că sunt niște construcții realizate cu migala, în afară de asta nu le-am gasit vreo altă calitate. Cred ca se putea aduce un omagiu Imperiului Roman intr-un mod mai inspirat decât prin recrearea unor ruine „antice” în secolul al XVIII-lea, dar asta e doar o chestiune de gusturi și, în plus, acesta era “trendul” vremii respective. Fântânile în schimb mi s-au părut impresionante, așa ca o să zăbovesc puțin și asupra lor.

Fântâna Obeliscului este impresionantă atat prin simbolistica deosebită cât și estetic, prin abundența detaliilor. A fost construită în anul 1777, dată marcată cu cifre romane aurii la baza obeliscului. Partea de jos a fântânii reprezintă o grotă, ornată cu diferite zeități marine (și ele "pe val" în vremea respectivă) și vase din interiorul cărora țașnește apa. Deasupra grotei, sprijinit pe carapacele a patru țestoase aurite, se înalță un obelisc egiptean, gravat cu hieroglife ce se spunea ca povestesc istoria Imperiului Habsburgic, tot o mică „păcăleală”. Iar în vârful obeliscului este amplasat un glob aurit, reprezentând soarele, peste care tronează un vultur impozant, aurit și el, simbol al monarhului absolut. Din păcate când am vazut-o noi fântâna nu funcționa, însa chiar și fără jocurile de apa am gasit-o spectaculoasă.

Fântâna lui Neptun este cea mai mare și mai impozantă fântână din parc, fiind situată la poalele dealului Gloriettei, în capătul aleii principale a parterre-ului, practic nu aveți cum s-o ratați dacă v-ați propus să urcați spre platforma panoramică. În centrul fântânii se află statuia lui Neptun, cu un trident în mână, stând într-un car tras de căluți de mare conduși de tritoni. La dreapta sa o vedem îngenunchiată pe zeița Thetis cerând îndurare și protecție pentru fiul său Ahile, plecat pe mare spre Troia, iar în stânga e reprezentată o nimfă. Spre deosebire de Fântâna Obeliscului, aici am putut admira și jocurile de apa, asa ca imaginea de ansamblu a fost extraordinară.

Din spatele fântânii pleacă simetric două alei în zig-zag, de o o parte și de alta a dealului și se opresc la nivelul bazinului imens amplasat în fața Gloriettei. Într-un contrast puternic cu complexitatea grădinilor, dealul este decorat simplist, la cererea Împărătesei Maria Theresia care rămăsese între timp văduvă. Asta face ca eleganța și frumusețea Gloriettei să iasă și mai mult în evidență, atrăgând asupra ei toate privirile.

Gloriette este o construcție în stil neoclasic ridicată în 1775, fiind cea mai celebră glorietă din lume și, dupa părerea mea, cel mai încântător loc din tot complexul Schonbrunn, atât datorită arhitecturii spectaculoase cât și prin amplasare. A fost bombardată în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial însă a fost rapid readusă la forma inițială doi ani mai târziu, iar ultima renovare a avut loc în 1995. Motivul vulturului imperial așezat pe un glob este și aici prezent, împodobind grandios arcada principală. Panorama ce se deschide odată ajunși sus îmi taie respirația și mă lasă fără cuvinte pentru câteva momente. Deși văzusem deja aproape toate atracțiile de la Schonbrunn, parcă acum realizam cu adevărat monumentalitatea domeniului imperial. Minunatele grădini, aleile parcului flancate de copaci ornamentali înalti perfect aliniați, grădina zoologică și în mijlocul tuturor, impresionantul palat, colivia de aur a împaratesei Sisi, pentru mine însemna un vis devenit realitate. Era cel mai frumos peisaj pe care-l văzusem vreodată și oricât încercam, nu reușeam să-i gasesc vreun cusur, totul era exact așa cum trebuie să fie, curat, îngrijit, nimic în plus, nimic în minus, o compoziție absolut perfectă. De asta vă recomand să urcați neapărat până la Gloriette, chiar dacă nu ați cumpărat bilet. Dacă vă răzgândiți între timp și doriți să ajungeți pe terasa de observație amplasată pe acoperiș, cam la 20 de metri de sol, s-ar putea să aveți posibilitatea să achiziționați biletul pe loc, ca și la celelalte obiective. Noi am ajuns undeva în jurul orei 17 și nu am mai găsit pe nimeni acolo, așa că nu spune cu certitudine. În interiorul clădirii există o cafenea luxoasă, unde te poți odihni după urcuș într-o ambianță plăcută, servind o cafea vieneză sau o prăjitură. Judecând după aspect și amplasare probabil că și prețurile sunt pe măsură, dar privilegiul de a lua masa în locul în care împăratul Franz Joseph servea micul dejun trebuie să aibă și el un cost.

Un loc foarte apreciat în rândul copiilor și nu numai, este Tiergarten Schonbrunn, cea mai veche grădină zoologică din lume și una din cele mai moderne existente în acest moment. Povestea ei începe încă din anul 1752 când Împaratul Franz I., soțul Mariei Theresia a prezentat oaspeților menajeria palatului. Grădina este absolut impresionantă, te poți pierde toata ziua pe aleile ei îngrijite, admirând în jur de 500 de specii de animale în habitate amenajate cât mai apropiat posibil de mediul lor natural. Lei, urși panda și koala, tigri siberieni, elefanți africani, pinguini, țestoase de Galapagos și cele mai variate specii de păsări atrag anual 2 milioane de vizitatori din întreaga lume. Ca o curiozitate, în urma cu mai bine de 20 de ani Tiergarten a fost pe punctul de fi închisă din cauza stării deplorabile in care căzuse de-a lungul timpului, apoi a beneficiat de o infuzie puternică de fonduri care a pus-o pe picioare și a transformat-o în gradina emblematică de azi. Poate nu vi se pare mare lucru, dar dacă o vedeți cum arată în zilele noastre, vă va părea și vouă la fel de neverosimil ca in anii '90 să fi fost într-atât de degradată. Probabil datorită faptului că-mi plac foarte mult animalele, de fiecare dată când ajung într-un oraș european de dimensiuni mai mari, nu pot să nu vizitez și grădina zoologica, daca timpul o permite. Așa că am la activ un număr considerabil de ele, iar după Zoo Praga care este una din cele mai mari si mai spectaculoase grădini zoologice din lume, greu de vizitat într-o singură zi, aceasta mi-a placut cel mai mult, pentru că se vede cu ochiul liber cât de mult s-a investit în realizarea habitatelor naturale ale diferitor specii. În mijlocul grădinii se află un pavilion somptuos în stil baroc ce adăpostește „Café Restaurant Kaiserpavillon”, asa că dacă aveti de gând să petreceți toată ziua în complexul Schonbrunn, ar fi bine să vizitați Tiergarten în jurul prânzului. Atmosfera elegantă, servirea ireproșabilă, mâncarea foarte bună și varietatea de prăjituri și plăcinte fac ca restaurantul să fie de cele mai multe ori ocupat până la refuz. Iar daca prindeți și loc în aer liber pe terasa ce înconjoară pavilionul, vă puteti considera cu adevărat norocoși.

Wagenburg (Mezeul trăsurilor imperiale) cuprinde o colecție de peste 100 de trăsuri și calești printre care caleașca mortuară a împăratului Franz Joseph, a împărătesei Sisi și a prințului moștenitor Rudolph, caleașca imperială, trăsuri în miniatură folosite de copiii familiei imperiale, sănii, diferite obiecte personale și rochii ale împărătesei Sisi, o șa și o mașină producție 1914. Muzeul a fost deschis în 1922 când o mare parte a colecției de trăsuri a fost transferată de la grajdurile palatului imperial Hofburg, în incinta în care se află azi și care adăpostea atunci manejul pe perioada de iarnă.

Un sfat prietenesc de la cineva pățit  : stați departe de cablurile de protecție din jurul caleștilor. Altfel veți fi taxați imediat cu niște sunete asurzitoare de natură să tresară toată suflarea Vienei și cu câteva priviri usturătoare din partea celor din jur.

Wustenhaus (Casa Deșertului) impresionează prin atenția cu care a fost recreat într-o armonie perfectă un mediu înconjurător atât de diferit și de pretențios în același timp. Se vede că pentru împărat nimic nu era imposibil de realizat, indiferent de costuri, încăperi poleite cu aur, ruine antice și chiar aducerea în curtea imperială a unor frânturi din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Totuși, Casa Deșertului a fost o alegere inspirată a lui Franz Joseph, dacă el nu și-a găsit timp și resurse să viziteze locuri exotice noi nici atât, asa că am îmbrățișat cu bucurie și curiozitate posibilitatea de a face aceasta călătorie virtuală. Și pentru ca experiența să fie completă, Casa Deșertului a fost între timp îmbogățită cu câteva specii de animale și păsări din zona respectivă. Așa că să nu vă surprindă dacă vă sare printre picioare vreo șopârliță, pentru că animalele trăiesc într-o libertate aproape deplină în interiorul clădirii.

Palmenhaus (Casa palmierilor) este situată imediat lângă Casa Deșertului și e cu mult mai impozantă decât aceasta. E evident ca aici s-a pus accent și pe aspectul structurii propriu-zise, nu doar pe functionalitate. Deși era inclusă în Gold Pass și o așteptam cu nerăbdare, din păcate am gasit-o în curs de renovare, așa că am putut s-o admirăm doar din exterior.

Tot ce v-am povestit eu aici a fost vizitat în două zile pline, așa că este recomandabil să optați pentru Gold Pass doar dacă credeți că dispuneți de timpul necesar, altfel vă veți trezi alergând de la un obiectiv la altul doar ca să le bifați pe toate. Iar dacă nu aveți la dispoziție decât 1-2 ore pentru a vizita Schonbrunn și stați pe gânduri dacă merită sau nu osteneala, eu vă sfătuiesc să mergeți fără grijă, accesul în curtea palatului este gratuit așa că puteți să admirați palatul în tihnă, chiar dacă doar din exterior, la fel și grădinile (exceptând Grădinile private ale prințului), parcul cu statuile și fântânile sale deosebite, dar mai ales panorama de pe dealul Gloriettei. În apropiere există o parcare generoasă unde puteți lăsa mașina, însă cel mai bine e să veniți cu metroul U4 până la stația Schonbrunn, iar de-acolo veți fi purtat de mulțime spre porțile palatului.

Noi aruncăm o ultimă privire spre Schonbrunn și ne îndreptăm spre inima Vienei, impresionați de cele văzute, însă nerăbdători să descoperim ce alte minunății ne mai pregătește frumoasa capitală a Austriei.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Camelia19 in 24.02.15 17:15:41
Validat / Publicat: 24.02.15 19:23:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3687 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

26 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Camelia19); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Gradina printului mostenitor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68350 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

26 ecouri scrise, până acum

Eugenia55* † [24.02.15 20:08:46] »

" În cazul în care nu aţi vizitat-o încă (probabil mulţi dintre voi aţi facut-o deja), "

Ei bine, eu fac parte din cei putini care INCA nu!

Ceva, ceva am atins, aeroportul, in tranzit spre Vilnius (vezi impresii), am rasuflat usurata ca am lasat tigarile cand am vazut "cusca|" in care "se simteau bine" fumatorii!

Placut, placut!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis [24.02.15 20:52:00] »

@Camelia19: Frumoase amintiri mi-ai redesteptat, Camelia! Am fost de mai multe ori in Viena, dar, asa cum prima dragoste nu se uita, nici prima vizita... Era prin 2006, cred, trebuia sa ajungem, eu si o buna prietena la o conferinta in Coppenhaga si am hotarat sa ne luam si "jumatatile" cu noi, iar drumul sa-l facem cu... masina! (toti cunoscutii ne-au crezut nebuni la acel moment). Pt noi a fost ca intr-o reclama care se difuza frecvent la tv: "O calatorie e o lectie de viata". Multe am mai invatat noi in cele 2 saptamani cat a tinut epopeea...

Nu ne-am facut un plan de bataie prea clar, dar am rezervat Vienei o zi jumate (platisem initial o singura noapte de cazare, am prelungit peste 30 de minute cand "am mirosit" ca asa ar trebui). Si bine am facut, caci doar la Schonbrunn am petrecut 5-6 ore. Tin minte ca erau mai multe tipuri de bilete, asa cum ai spus si tu, noi am luat ceva care a inclus palatul, parcul (ne-am distrat grozav urmarind veveritele!), oranjeria, Glorietta si... chestia cu strudelul de mere, care a fost... delicios!!!

webmaster70 [24.02.15 20:53:49] »

@Camelia19 -

Noi am stat la Art Hotel Vienna...

ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acelei destinaţii.

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

cristina65 [24.02.15 22:25:55] »

Iti place sa scrii, iti place sa faci fotografii si le faci foarte bine pe amandoua!

Bravo, mi-a (i) placut mult!

Camelia19 [24.02.15 22:46:59] »

@Eugenia55 - Viena este un oraș cu adevărat frumos și e atât de aproape de noi, e drept că e mai aproape de mine decât de tine , dar nu ne putem mândri cu alte orașe de calibrul Vienei în jurul țării noastre. Sper să ai ocazia să o cunoști mai bine, cu siguranță nu te va dezamăgi. Eu, spre deosebire de tine, n-am calcat inca in aeroport, doar am trecut pe langa el de cateva ori. Mulțumesc pentru vizită

@crismis - Ai atins punctul sensibil, Strudel Show-ul l-am ratat, dacă poți să crezi în doua zile nu ne-am făcut timp să-l vedem. Și acum mă gândesc cu părere de rău la el, cred că dacă există posibilitatea sa cumpăr bilet separat, data viitoare trebuie rezolvată și treaba cu strudelul că deja nu se mai poate

@cristina65 - Mulțumesc foarte mult pentru aprecieri

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftim [25.02.15 07:30:40] »

Mi-a placut mult, felicitari! Scris din Mica Viena, despre... Marea (la propriu si la figurat) Viena, un articol cum nu se putea mai potrivit. Si mai placut si util. Merita sa strabati toata tara, pentru a vizita acest oras superb, cu obiective culturale si turistice in general de-a dreptul stralucitoare. Daramite pentru noi cei aflati geografic atat de aproape.

webmaster13 [25.02.15 12:56:35] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Rodel [25.02.15 16:51:19] »

Ai reușit să-mi stârnești dorul de Viena. Frumos review!

Camelia19 [25.02.15 17:11:54] »

@zuftim - Mulțumesc pentru cuvintele deosebite. Știi cât am stat pe gânduri dacă să sciu sau nu despre Viena la câte zeci de articole există deja pe AFA? Practic s-a spus totul, nu știu ce altceva ar mai putea exista și nu e abordat în cel puțin 4-5 review-uri. Dar cum să nu scriu tocmai despre Viena, orașul de care noi, timișorenii, suntem legați istoric si spiritual de sute de ani. Cu atât mai mult cu cât nu e vorba despre orice oraș, ci despre unul din cele mai frumoase orașe europene. Așadar, cu riscul de a fi perceput ca monoton și neinteresant, acesta se vrea primul dintr-o serie de 3 (cred) articole în care sper să cuprind o mare parte a obiectivelor turistice și nu numai.

@webmaster13 - E superba melodia, multumesc.

@Rodel - Mulțumesc pentru cuvintele frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftim [25.02.15 21:20:05] »

@Camelia19:

Ma bucur ca te-ai decis sa scrii despre Viena, parerea mea este ca un review bun si util, cu amprenta propriei tale perceptii, chiar personalitati, e binevenit, chiar daca abordeaza un subiect atins si de altii.

Neinteresant? Absolut deloc!

Monoton? Asta da, se poate, in ideea ca daca scrii constant bine, frumos, util si interesant, cum e cazul tau, e si asta o monotonie...

Camelia19 [25.02.15 22:41:33] »

@zuftim - Ei, acum chiar m-ai făcut să roșesc Atunci îmi propun să continui în aceeași "monotonie". Mulțumesc!

webmaster [08.03.15 14:40:17] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Camelia19 [08.03.15 14:53:07] »

@webmaster - Multumesc pentru apreciere

cristina65 [08.03.15 15:19:20] »

@Camelia19: O meriți. Cu prisosință!

Dan&Ema [15.03.15 17:45:05] »

Foarte foarte foarte frumos scris. Astept continuarea.

Viena este orasul cel mai vizitat de mine in afara si mi-ai starnit atatea si atatea amintiri frumoase. Si anul acezta voi reveni pentru 2 zile. Bravo! Suuces spre zuperbonus!

Dan

Camelia19 [15.03.15 19:49:14] »

@cristina65 - Multumesc frumos, Cristina

@Dan&Ema - Iti multumesc pentru apreciere. Ma bucur ca articolul ti-a trezit amintiri placute si, daca stau bine sa ma gandesc, Viena e si in cazul meu, aproape cel mai vizitat oras din afara. Daca n-ar fi Szeged-ul, pe care cred ca l-am vazut deja de vreo 6-7 ori, Viena ar fi pe locul 1. Si iti multumesc pentru urare, ar fi primul zuperbonus din "cariera" mea pe AFA

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [15.03.15 19:58:03] »

@Camelia19: sper sa il obtii. In ianuarie am prins si eu singurul zuper din cariera de pe AFA. De atunci n-a mai fost sa fie.

Succes!

dananecula [15.03.15 20:12:12] »

@Camelia19 - Felicitari ! Zuperb review, zuperba scriitoare ! Dau fuga la continuare Cu siguranta zuperbonusul va sosi cat de curand la cat de frumos scrii si pozezi, iar pe noi cititorii AFA tare ne mai recreezi. Si eu am fost acolo acu' vreo 4 ani, dar n-am reusit sa ,,bifam'' toate minunile de pe-acolo, caci o ploaie torentiala ne-a cam stricat vizita. In schimb n-am ratat gradina cu labirintul si zona de joaca a copiilor (pe vremea aceea juniorul nostru avea 12 ani), precum si demonstratia de preparare a strudelului vienez («apfelstrudel»).

Camelia19 [15.03.15 22:39:34] »

@Dan&Ema - Și eu sper să-l obțin cândva Am observat că dintre toate locurile frumoase pe care le-ai descris tocmai Cascada Bigar ți-a purtat noroc

@dananecula - Mulțumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase, sunt o mare bucurie pentru mine. Se pare ca numai eu am ratat Strudel Show-ul ăla, dar tot răul spre bine. De necaz, am recuperat pierderea înzecit, prin fiecare cofetărie în care am avut ocazia să calc

calatorul [12.09.15 00:46:57] »

Si eu am strabatut orasul cu sentimentul ca se vede maretia capitalei imperiale, pe strazi si cladiri, parca si la oameni, au un aer aparte. Totusi, dupa vreo cinci sute de ani de maretie, cred ca asta ramane in locuri si cei care le populeaza, deh, fiecare cu istoria lui.

Camelia19 [12.09.15 14:28:23] »

@calatorul50 - Multumesc pentru ecou şi pentru vot. Da, oamenii au un aer aparte, din păcate însă în Viena nu mai sunt atât de mulţi vienezi autentici. Globalizarea şi-a spus cuvântul, în Viena şi în multe alte oraşe europene. Aş zice că o parte din farmec s-a cam dus cu asta, dar asta e, nu avem ce-i face.

calatorul [12.09.15 23:21:37] »

@Camelia19 - Am vazut si eu asta pe strazi, tot felul de pustani colorati, ceva negri si desigur multi estici inclusiv romani. Cine stie cum o fi aratat pe vremea lui Franz Iosef! Oricum noi am ramas suprinsi de exemplu si am incercat sa nu o aratam de chelnerul care ne/a servit una dintre mesele de pranz prin oras, cand a aparut credeai ca este dirijorul operei, nu omul cu comanda. Ce lume...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
purcelul* [19.10.15 20:49:08] »

Cu drag, pentru "O timișoreancă la Viena" (și nu numai pe acolo!), al 50-lea vot!

Camelia19 [19.10.15 23:00:06] »

@purcelul - Mulțumesc frumos, e primul Zuperbonus din cariera de AFA-istă

purcelul* [19.10.15 23:08:33] »

@Camelia19 - Sunr convinsă că vor urma multe altele! Succes și multă sănătate!

Mihai18 [04.11.15 22:57:01] »

@ Camelia 19. Viena, un oraș de vis, când spui Viena, spui Strauss. Foarte bine că ai vizitat Viena și mi-a plăcut review-ul tău, notat cum merită. Scriu acest ecou ca să-ți ca să-ți răspund la întrebarea care ți-ai pus-o și anume. Oare, ce prețuri sunt la Coffe Shop din Gloriette? Îți răspund eu pentru că am intrat. Prețurile sunt aceleași cu cele din oraș. Lângă Hotelul Eurostars Embassy unde ne-am cazat totdeauna când am fost în Viena, la ieșirea din hotel pe partea stângă, la cca. 30 metri, este Coofetăria Aida, unde soția mea i-a trecut pragul. Prețurile prăjiturilor sunt în jurul sumei de 3,5 euro. Același preț este și La Coffe Shop de la Gloriette. Nu am fotografii dar am imagini cu camera video și așa, rudimentar, am transferat imaginiile în Laptoc apoi am fotografiat ecranul laptocului. Calitatea fotografiilor este opusă gustului prăjiturilor. Pentru tine am făcut fotografia P-33 ori P-34. În următoarele zile voi scrie un review unde vei găsi fotografiile. Cu bine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Camelia19, crismis, cristina65, Dan&Ema, dananecula, Eugenia55*, Mihai18, purcelul*, Rodel, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Schonbrunn:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075966835021973 sec
    ecranul dvs: 1 x 1