ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.02.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    LUNA
    AUG-2008
    familie cu copii
    2 AD. + 2 COPII

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Incercarile mele gastronomice austriece

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    In ultimul timp tot citesc cu interes si uneori chiar si cu nesat, impresii culinare de la diferite restaurante si terase. Mai vad si poze atat de "vii" ca le-as "ataca" online, de as putea... Si ma gandesc eu asa, ca, odata ce s-a deschis cutia Pandorei “gastronomice”, greu ne va fi s-o mai inchidem; eu sincera sa fiu, nici nu-mi doresc. Am inceput cu bucataria greceasca si restul…poftiti, va rog!!!

    Bine, bine, dar totodata “gustand” atatea bunatati scrise de catre multi dintre voi, mi-ati redeschis si starnit din nou neuronul amintirilor mele culinare. Si iata ca azi, la mijlocul unei saptamani de iarna, in miezul unei zile mohorate si tare “plangacioase” si cetoase (asa-i acum la Bucuresti), se bulucesc din nou si vor sa fie scrise cateva “remember”-uri din categoria mult placuta de multi dintre noi: bucataria traditionala.

    Pot spune pe drept cuvant ca am fost martora sau mai bine spus, papilele mele gustative au fost norocoasele cand le-am rasfatat din plin cu cateva dintre bunatatile preparatelor traditionale austriece.

    Mergand de mai multe ori in “tara valsului si a polkai”, am reusit cat de cat sa ma deprind cu cateva dintre felurile bucatelor austriece. Si doresc sa vi le impartasesc si voua.

    Austria este tara care se poate lauda cu una dintre cele mai vechi traditii culinare. De-a lungul existentei sale, aceasta traditie a fost influentata in bine, tot “furand” de la mai multe popoare care s-au aflat sub ocupatia imperiala; astfel bucataria austriaca are multe “nuante” gastronomice, sa le spun asa, din bucataria traditionala ceha, maghiara, slovaca, turca si cu mare mandrie pot spune, si ardeleneasca…Renumele bucatariei austriece s-a consolidat si datorita unora dintre cei mai vestiti bucatari ai vremurilor, care, prin ingredientele alese cu mare grija reuseau sa ii delecteze gastronomic pe mai marii puterii Imperiului Austro-Ungar, cu preparate dintre cele mai gustoase si realizau adevarate “opere de bucatarie”.

    Primul lucru pe care l-am incercat si savurat pana la ultima bucatica “exterminata” din farfurie, a fost o felie de tort “infulecata” totusi elegant, cu cumpatare, asa, ca “extazul”culinar sa tina cat mai mult… la o cofetarie selecta si rafinata de pe ringul vienez in prima noastra vizita aici. In timp, dupa ce-am mai “adulmecat" din atmosfera vieneza, ne-am dat seama ca de fapt peste tot este acea esenta tare de parfum autentic austriac de o mare valoare inconfundabila… Tortul aranjat ca o adevarata opera de arta gastronomica, cu maiestrie si eleganta, iti ia ochii, incepi sa salivezi abundent si inghiti in sec numai privindu-l in vitrina cofetariei. Si credeti ca acel tort isi facea “numarul” singur in vitrina? ! Nu, nicidecum, alaturi se “lafaiau” chicotind si facandu-ne zambre, alte si alte bunatati dulci, de forme care mai de care mai apetisante si cu “vino-ncoa”, ce-ti faceau cu ochiul si dadeau repede din genele lor de ciocolata, glazurate sau de frisca…Am comandat la inceput doar o felie s-o incercam cu totii, urmand sa comandam fiecare cate o portie dupa degustare. Dar cand am vazut cum ospatarita vine cu felia groasa de tort, acoperita deasupra intr-un invelis gros de ciocolata neagra, cu frisca din abundenta asezata elegant separat, dar mai ales cand am luat prima lingurita…mmm, nici nu plecase bine fata care ne servise ca am intors-o din drum si am rugat pentru inca o comanda de 2 portii. Si atunci si-au inceput batalia calicii la gura noastra, mai discret asa, nu chiar in vazul lumii, dar sa recunosc, si-au cam dat “coate” dumicatii in gurile noastre avide…

    Acest tort se numeste sachertorte, denumire luata de la inventatorul acestui miraculos leac al bunadispozitiei gastronomice, Franz Sacher. Tortul are doua straturi de aluat pufos din ciocolata, despartite la mijloc cu gem de caise si totul invelit intr-un strat generos de ciocolata. Ca semn distinctiv are deasupra un banut tot de ciocolata. Cand am mai venit la Viena, am mai mancat asemenea deliciu dulce, extrem de gustos, dar atunci nu ne-a asezat si frisca separat pe farfurie. Era pusa putina frisca deasupra si atat. Deci cred ca depinde de obiceiul locului unde mananci acest tort, ca, probabil si de modul de a-l servi.

    Un alt desert incercat de mine cu succes si laudat apoi la toti in cele patru zari, este si un fel de placinta din aluat pufos de clatite in care se arunca cu generozitate stafide, migdale si bucatele de fructe, numit kaiserschmarnn. Acesta este o delicatesa delicioasa si satioasa, garnisita cu fructe. Se spune ca imparatul Franz Iosef ar fi facut aceasta reteta excelenta in cinstea sotiei sale Elisabeta de Bavaria. Sa se mai spuna de catre carcotasi, ca imparatii nu puneau osul la treaba in bucatarie…Ce baiat “dulce” acest imparat. Ferice de soata lui, imparateasa…Denumirea in traducere inseamna “Amestecul imparatului”. Si i-a reusit imparatului. Le-a amestecat pe toate de le-a sarit…renumele pe scara planetara. Bravo lui!... Clatitele dupa ce se prajesc, se “sacrifica” taindu-le felii si se pudreaza cu mult zahar. Apoi se “ineaca” in sos de mere sau de prune. Deci sa nu va mire daca in interiorul straturilor de clatite veti gasi amestecatura cu minunile scrise mai sus, dar care toate la gramada, dau gustul care este doar unul: ex-ce-lent!... Am inteles ca acest preparat traditional se gaseste pe mesele matinale ale austriecilor, acestora placandu-le foarte mult un mic-dejun dulce. E si cazul, sa le fie toata ziua dulce, dulce, dulce… (dar fara pericolul de a face diabet).

    O alta incercare reusita a fost o masa de pranz la un restaurant, nu mai stiu numele, dar atunci am comandat tot o specialitate vieneza, deci austriaca, si anume traditionalul snitel vienez sau Wiener shnitzel. Haideti, cine n-a auzit sau chiar a si mancat asa ceva? ! Mmm, numai cand ma gandesc la mirosul ce-l imprastie in aer ca ma si apuca acum o pofta…mama mama!... Ce miros…si ce culoare incantatoare…Stiti cum se zice: ca mancam prima data cu ochii si cu nasul, vizual si olfactiv, pana sa ajungem practic sa introducem in gura mancarea…Ei, acest shnitzel a fost chiar adoptat si de multe alte tari, fiind foarte gustos, hranitor si usor de pregatit. Snitelul vienez are cursta aceea delicioasa si auriu-maronie facuta din fulgi de porumb. Carnea din care se prepara poate sa fie in mod traditional, dintr-o felie de carne de vitel, care se prajeste in untura sau ulei vegetal, din carne de porc sau de pui. Este servit mai totdeauna in niste portii gigantice de abia poti sa-l dovedesti. Ca garnitura poti opta intre cartofi facuti sote sau cu vesnicii cartofi prajiti sau orez. Dar ghidul din 2008 ne-a spus ca bucatarii austrieci considera o mare ofensa adusa traditiei snitelului vienez “asortarea” lui cu garniturile de cartofi prajiti, fiind totusi acceptata aceasta forma pentru comenzile turistilor.

    Cum fii-mea este mare devoratoare de carnati, nume de cod (nu peste) Miss Carnat si cum stiam si de acest preparat de-al austriecilor, am comandat pentru ea o portie de Wursti, excelenti si foarte suculenti. Carnatii acestia sunt de diferite grosimi, cu amestecatura din carne diferita, dar nu sunt deloc grasi sau gretosi, ba dimpotriva, poti manca pe saturate fara sa ti se aplece. Acesti wursti sunt “acompaniati” in Viena, de exemplu, si cu varza acra, tocata foarte marunt, alaturi de un vin rosu fiert si asezonat cu scortisoara si coji de portocale si de mar…cum am servit noi la targul de Craciun. Ioi, doamne, ce ma napadesc amintirile unor zile minunate vieneze…iar narile mele adulmeca acum disperate dupa vreo aroma poate pierduta din Viena si ratacita din intamplare acum la mine in odaie…macar cu asta sa se aleaga si ele, sarmanele, caci glandele sublinguale mi s-au inecat demult…bine ca mai pot sa inghit, in sec…

    Si ca sa nu va plictisesc cu aceste bucate traditionale austriece, voi mai scrie doar despre unul la fel de binecunoscut, dar tot asa de gustos si apreciat atat de austrieci cat si de toata lumea, cred eu. Deci nu pot trece cu vederea fara sa nu-l mentionez si pe “herr” maresal strudel sau pe limba originala, Apfelstrudel. Acesta este cum stiti, o placinta cu mere, purtand “in spinare” sau printre foile sale o istorie remarcabila. Ce mai, il vad pe “herr Strudel” ca pe o carte de istorie, cu foi multe, multe si intre acestea defileaza la parada tantosa umplutura de mere. Am aflat si eu ca aluatul din care sunt facute foile de placinta ar semana cu cele din care se prepara baclavaua turceasca dar nu este chiar asa. Secretele prepararii strudelului vienez sunt bine pastrate si nu oricine detine cheia marii enigme. Nici merele folosite la umplutura se zice ca nu sunt unele obisnuite; eu cred ca sunt vrajite, culese dintr-o gradina secreta de undeva din Austria... este un soi special, foarte aromat, la care se adauga si mirodenii precum scortisoara, vanilia, stafidele si mai stiu eu ce: multa dragoste, o vraja fermecata si o tainica si puternica dorinta de a iesi un preparat nemaipomenit de bun si de gustos, care sa-ti ramana in amintire ca un suvenir gastronomic de neuitat dintr-o tara minunata si cu vechi traditii culinare numita Austria.

    Citind retrospectiv, am vazut c-am facut o “carcaleta” sau un mix de deserturi “jucause” intercalate printre mancaruri “serioase”. Dar nu va suparati prea tare pe mine, le-am scris cum mi-au venit pe “chelia” mintii deschise alunecoase spre niste amintiri dulci si gustoase.

    Atat de gustoase, de bune, de proaspete si de frumoase si incantatoare la privit, caci ce sa mai scriu de mancat…Deci, dragii mei prieteni virtuali, va astept si aici sa incingem din nou o mare masa campeneasca austriaca, de data aceasta, ce-i drept, tot virtuala, dar e foarte bine si asa decat deloc, nu? Sa ne bucuram din nou si sa impartasim impreuna din experientele fiecaruia. Astept alte preparate, alte minunatii gastronomice incercate si placute de voi din Austria. Caci doar asa vom putea spune ca si noi sau poate multi dintre noi, AmFostAcolo!!!

    PS. Toate aceste randuri m-au starnit si mi-au amintit si de alte experiente culinare, pe care le voi lua usurel, agale, asa, ardeleneste…caci e mult mai bine. Urarea mea dintotdeauna pt. voi: Poftiti, va rog!!! si Pofta buna!!!


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 11.02.10 13:05:20
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3600 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Acesta este faimosul sachertorte, cu "avalansa" de frisca proaspata pusa elegant alaturi, la o cofetarie din Viena
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7400 PMA (din 13 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    ileanaxperta* [11.02.10 13:58:17] »

    Web-i, am gasit pe youtube 2 filmulete care prezinta modul de preparare al snitelului si strudelului vienez. Daca le veti considera utile, va rog sa le atasati, daca nu, voi cauta o melodie adecvata impresiilor mele.

    http://www.youtube.com/watch?v=NHbZ8z1Bxm4&feature=channel

    si

    http://www.youtube.com/watch?v=hkX1w7llGpk&feature=channel

    Va multumesc!

    trandafir 1970 [11.02.10 18:43:53] »

    Auuuuuuuu, ce-mi facusi, draga mea ilenuta! M-ai topit cu prezentarile tale culinare de pe meleagurile natale ale lui Strauss... Parca ma imaginez, undeva, intr-o pensiune de munte din Austria, savurand pufosul snitel (am auzit de la niste prieteni si eu cat de savuroase sunt! ), sau delectandu-ma cu un mic, minuscul (sunt portii generoase, vorbesc... cunoscatorii! ), strudelas, inspirand cu nesat aerul rece al Alpilor Bavarezi... Stau bine cu imaginatia, nu si cu potolirea furtunii iscate la mine in stomac... Nu-mi ramane decat sa potolesc furtuna cu una bucata "Magura", ratacita prin dulapul din bucatarie, pentru ca deja am dat in diabet... citind reviews-ul tau!!! Multumim, si este binevenita ideea sa prezentam fiecare, pe unde ne-au purtat picioarele si ne-au gadilat narile, cate ceva din deliciile culinare admirate si savurate. Eu, sunt la inceput de drum dar ma gandeam sa incep cu niste mancaruri... bucovinene (tocmai ce le-am savurat vara trecuta). Hai, curaj, prieteni, stiu ca aveti ascunse in desaga voastra multe asemenea experiente, sa le vedem!

    Multumesc, ileanaexperta, nota 10 cu felicitari!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster13 [11.02.10 23:41:41] »

    Ileana din pacate la ambele adrese indicate de tine , cel ce le-a postat nu si-a dat acordul sa fie descarcate !

    Valentina69 [12.02.10 10:13:21] »

    Ileana esti o maestra neintrecuta, ne-ai delectat si ne-ai rascolit amintirile intr-un mod bestial care face sa meriti punctajul maxim. Stomacul meu plange deja de durere si placere numai la citirea randurilor tale asa ca bag un mar si visez la bunatatile Austriece.

    Bravo

    ileanaxperta* [12.02.10 11:14:11] »

    Dragii mei (in cazurile de sus, dragele mele), asa va trebuie, daca va introduceti nasucul vostru cel fin si delicat in bucatarie pana si aici, pe AmFostAcolo. Dati vina pe Web chieff (nu bucataru' sef, ci sititi voi cine) pentru ca a dat "verde" la "infulecare" pe toate directiile. Si s-au deschis "conductele" culinare iar acum, n-am ce face, decat sa va urez binecunoscuta lozinca: Pofta buna!!! si "Sa va fie de bine!...dar si :Mai poftiti pe la mine!" (asta pt. ca mai am de scos din "maneca" bucatariei ceva...)

    Multam frumos pt. pcte si ma bucur intotdeauna cand va place ceea ce scriu...Toate bunatatile din lume!

    ileanaxperta* [12.02.10 11:50:41] »

    Web13, nu-i niciun bai. Dar am gasit o polka ce, zic eu, mere (merge) cu randurile mele. Imi place enorm, daca o poti atasa, daca nu, o voi cauta pe tr...lu si-o voi atasa eu. Cata frumusete si eleganta in fiecare sunet, in fiecare miscare a fiecaruia din orchestra. Cat talent, daruire si iubire de frumos, de Perfectiune!...Inca o data, multumiri si numai bine.

    http://www.youtube.com/watch?v=Uu8J9Ee9hNA&feature=related

    Valentina69 [12.02.10 12:00:48] »

    Abia astept sa ne intalnim si sa ne cunoastem, si poate ne mai vinzi niste ponturi ceva despre anumite retete mai speciale.

    O zi buna si fara inundatii.

    webmasterXY* [12.02.10 12:12:29] »

    asta da, merge!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ileanaxperta*, trandafir 1970, Valentina69
    Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Viena? :


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.032884836196899 sec
    ecranul dvs: 1 x 1