ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.12.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: targoviste
ÎNSCRIS: 13.02.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
4 AD. + 1 COPII -- v: 1 an

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

In Salzburg pentru o zi

TIPĂREȘTE

De curand, in luna noiembrie, intr-o minivacanta de 4 zile in Viena, ni s-a oferit privilegiul de a vizita pentru o zi si orasul Salzburg.

Am mers cu masina pe soseaua marginita de paduri in mare parte, o distanta de 300 km de Viena...

Din nefericire ploaia si ceata ne-au insotit si ne-au impiedicat sa admiram peisajele, insa optimismul nu ne-a parasit, ba chiar ne-a fost rasplatit, caci odata ajunsi in Salzburg, in jurul orei 12, si ploaia incetase si ceata se ridicase, astfel ca am putut face un mic tur al orasului strabatut de raul Salzach (Raul Sarat) si asupra caruia vegheaza Alpii austrieci.

Am parcat masina intr-o parcare mare, cu plata,pe Lindhofstrasse,langa Augustiner Brau -fabrica de bere fondata de calugari augustinieni in 1620... Ocolind muntele si urcand putin, mergeam paralel cu raul,in dreapta cladirile parca ieseau de sub munte precum puii de sub closca..

Am intrat in centrul istoric al orasului - Altstadt..

.Am recunoscut aici tipicul orasului medieval, caci intraram pe stradute foarte inguste, cu cladiri insirate una langa alta, ce formau un bloc comun, aveau 2-3 etaje, ferestre mici si intrare direct din strada.

Ziduri inalte, porti, cetatea cu rol de aparare, pietele - locurile mai largi, amplasate la intersectia mai multor strazi, ele avand rol comercial, catedrale, manastiri, toate ma duceau cu gandul si la Sibiul nostru, la Sighisoara. , Brasov si nu numai...

Cu harta in mana ne-am putut localiza a fi pe malul stang al raului, zona a orasului unde se afla in proportia cea mai mare a monumentele şi muzeele Salzburgului.

Avand in dreapta muntele stancos – Mönchsberg (muntele calugarului), am ajuns în Universitäts Platz unde se află Kollegienkirche- o biserică barocă construită la sfârşitul secolului XVII, iar in apropierea ei se afla Mozart’s Gebursthaus, casa natala a lui Wolfgang Amadeus Mozart născut aici în 1756.

Nefiind sezon turistic strazile si locurile cu atractii turistice erau lipsite de aglomeratie...

Simbolul oraşului Salzburg, fortareata Hohensalzburg, aflata pe Monchsberg, domina deja tot ce era in raza noastra vizuala in acest moment... Imediat ce ridicai privirea o puteai ,,citi“impunatoare, rece, simbol al puterii... Hotarata sa vegheze, ea este gata totodata sa ofere turistilor o privelişte minunată a oraşului şi a landului federal Salzburg, Urcarea poate fi făcută fie pe jos (am inteles ca aprox. intr-o jumatate de ora) sau cu funicularul cetăţii, de jos, din Festungsgasse.

Ajungand in Dom Platz – Piata din fata Catedralei, am colindat prin Targul de Craciun organizat acolo, intalnind produse traditionale cu care ne familiarizasem deja in Viena, in Chriskindelmarkt.

Catedrala, dominanta prin prezenta, ne-a primit in ,,inima ” ei pentru a o admira, dar fara a uita rolul ei pe pamant, intrand, am multumit si intr-insa Bunului Dumnezeu pentru ceea ce ne-a ajutat sa traim, ajungand acolo.

Pentru ca ea poarta hramul Sfinţilor Rupert şi Virgil, am citit click aici ca ,,Cele doua siluete din lateral dateaza din 1660 si sunt facute de Bartolomaus van Opstal si-l reprezinta pe Sf. Rupert cu un butoi de sare si Sf Virgil cu o biserica. Statuile centrale au fost facute in 1697 si in 1698 de Bernhard Michael Mandl si-l reprezinta pe Sf Petru cu cheile raiului si pe Sf Pavel cu o sabie. In spatele celor patru statui se afla intrarea principala in Salzburger Dom.

Cele trei porti au fost facute din bronz in anii 1957 si 1958 si reprezinta cele trei virtuti divine. Poarta Credintei (“Tor des Glaubens”) din partea stanga a fost facuta de Toni Schneider-Manzell. Poarta centrala este Poarta Dragostei (“Tor der Liebe”), facuta de Giacomo Manzu iar Poarta Sperantei (“Tor der Hoffnung”) este cea din dreapta si a fost facuta de Ewald Matare. “

Iesind din catedrala, am intrat prin poarta din stanga ei in Kapitelplatz unde am intalnit

,,Sphaera“ – o sculptura ce reprezinta o sfera de aur ce are in partea de sus un omulet in picioare. La baza ei este o imensa tabla de sah pe asfalt, unde turistii pot urmari, sau juca, o partida in pauza vizitelor la obiectivele turistice.

De aici, de la poalele dealului stâncos pe care se află cetatea, Festungsberg - parte din Mönchsberg, se poate intra în Petersfriedhof sau Cimitirul Sf Peter. Inainte sa-l vizitam –uitasem sa spun, am trecut pe langa o veche moara pe apa, langa care se afla cea mai veche brutarie din oras.

Cimitirul, ale carui origini datează de la aproximativ 700 are mijlocul sau Margaret Kapelle iar spre deal sunt catacombele săpate în stâncă ce dateaza din 696. Parte a celei mai vechi mănăstiri din Europa, ele ,,au origine precreştină si au servit chiar şi Sf. Rupert şi adepţilor săi creştini drept loc de refugiu. Din acest motiv, aceste locuri sunt considerate a fi originea actualului oras“ (- sights-in-salzburg [DOC] 11_2 SWBeschreibung TranslationRO)

Cimitirul este unul dintre cele mai populare atracţii turistice Salzburg si se spune despre el pe drept cuvant ca este unul din cele mai frumoase cimitire din lume. El contine cripta cu mormintele lui Johann Michael Haydn (compozitor, fratele lui Joseph Haydn) şi a Mariei Anna Mozart (Nannerl), sora mai mare a compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart.

Puţin mai departe am intrat in Mozartplatz, având în centru statuia compozitorului... La baza ei tocmai se amenaja patinoarul...

Am trecut Salzachul pe malul drept al sau, ne-am plimbat pe stradute inguste pana am ajuns la Casa rezidentiala a lui Mozart, in piata numita acum Markartplatz. In apropiere este si casa în care s-a născut fizicianul Christian Doppler al carui nume majoritatea oamenilor il asociaza cu medicina cardiovasculara, zic eu...

Am inteles ca vis-a-vis se află superba Mirabell Garten pe care din pacate nu am avut timpul sa o vizitam, ca si multe altele dintre obiectivele turistice, insa mi-as dori ca aceasta vizita sa se constituie intr-un ,,aperitiv Salzburg“... Meniul intreg... ? ! Nu stiu... Mi-as dori sa fie candva! Acum pot spune doar: ,,Am fost acolo “!


[fb]
---
Trimis de mirelaviolet in 21.12.10 00:23:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA. A mai fost în/la: Viena
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4454 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelaviolet); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pod peste Salzach
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6500 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Salzburg [orașul]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049260854721069 sec
    ecranul dvs: 1 x 1