ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Școala cu lacrimi de sânge din Coreea de Sud

TIPĂREȘTE URM de aici

„Cine doarme cinci ore pe noapte trece, cine nu, pică”, este noul motto al celui mai competitiv sistem educațional din lume...

Cum au devenit copiii din Coreea de Sud cei mai performanți de pe glob, care este prețul succesului și ce le mângâie puținele vise pe care le mai au?

Din 1980, aici, la Seoul, s-a inoculat încetul cu încetul ideea că numai educația poate propulsa o țară cu timpii istorici întârziați din cauza unui război fratricid cu vecinii din Nord, frați rămași într-o deznădejde socială greu de imaginat și cu niște lideri politici megalomani, convinși că pot schimba vremea... Un război încă neîncheiat printr-un act oficial dar înlocuit peste noapte cu un nou conflict, de data asta unul economic, cu principalii tigrii din zonă: Singapore, Bangkok, Taiwan, rivali la fel de necruțători ca cei care odinioară le împărțeau teritoriul. Prin urmare, s-au trecut sub lupă sistemele de învățământ din America, Anglia, Finlanda și Japonia, țări ale căror standarde educaționale dominau până atunci ierarhia lumii. Apoi, li s-au preluat coordonatele de performanță, acumulări la care s-au adăugat ingredientele locale de sacrificiu și datorie față de țară.

Guvernul a stabilit câteva repere urmate cu sfințenie și introduse în legi devenite curând parte din modul cotidian de a fi al coreeanului, atunci când vine vorba de școală: întrebarea trebuie să fie mai inteligentă decât răspunsul; la școală se stă zilnic între 14 și 16 ore; telefonul mobil îl ajută pe părinte să vadă traseul elevului, observațiile profesorului dar și notele; mesele de prânz și de seară se servesc la școală; în caz de întârziere, un profesor preia elevul și îl conectează în câteva minute la lecție, ca apoi să-l ducă în clasă; temele se fac exclusiv la școală iar creativitatea, improvizația, spiritul de echipă, cel novator, dezbaterile libere, sunt cheia dezvoltării individuale și sociale; una din zilele săptămânii, de regulă sâmbăta, este dedicată sportului alături de părinți; în vacanțe (vara, o lună și jumătate, iarna, o lună), începând cu ciclul doi, elevii participă la intership-uri în instituții sau întreprinderi particulare pentru a conecta bioritmul școlar la cel social; pe durata școlii, bibliotecile sunt arhipline până dimineața la 5 a. m. iar duminicile sunt zile de studiu individual și meditații; școala începe în februarie și se termină în martie iar la sfârșitul celor doua semestre se susțin examene; pe durata bacalaureatului se declanșează o adevărată febră națională, când toate mijloacele de transport, inclusiv taximetrele, se oferă în a acorda gratuități celor ce se îndreaptă spre centrele de examen; reușita naște eroi iar eșecul școlar de la bacalaureat sau de la admiterea în facultăți se lasă cu adevărate drame personale.

Este bine, este rău-un subiect fierbinte în plină dezbatere în toate mediile școlare din lume...

Ce se întâmplă de fapt cu acești pescăruși ce se avântă spre înălțimi ca apoi, o parte dintre ei să cadă în abisul neantului? După o statistică prin cele mai avansate treizeci de țări, la care s-au adăugat Lituania, Letonia, Polonia și România, Coreea de Sud a ajuns să aibă cel mai scăzut indice al fericirii tinerilor între 15 și 19 ani dar și cele mai înalte procente de sinucidere... Președintele Băncii Mondiale (Jim Young Kim), de origine coreeană, trage primul semnal de alarmă asupra sistemului școlar draconic din propria-i țară.

Absorbția pe piața muncii este maximă în domenii ca producția de automobile, chimia, industria electronică, semiconductorii, construcțiile navale sau telecomunicațiile. Însă, așa cum este de așteptat, vârful de creștere economică este înregistrat în știință, tehnologie și IT. Cu un câștig anual mediu de 26,000 USD, coreenii lucrează 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână și au 15 sărbători naționale.

În condițiile în care performanța intelectuală maximă este atinsă la vârsta de treizeci de ani, nu poți să nu te întrebi ce mai rămâne funcțional din creierul unui tânăr căruia i se răpesc cei mai frumoși ani ai vieții, fiind ținut atâta timp sub teroarea examenelor? Se spune că partea de joacă a copilăriei pregătește cele mai frumoase trăiri sufletești și relații dintre oameni.

Oare nu este mai bine să separi grâul de neghină, preluând atâtea idei bune și văzând viitorul în culori mai deschise?

Patria are nevoie de cât mai mulți oameni harnici, fericiți și frumoși- dar, mai ales, de cetățeni sănătoși.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 12.11.16 10:57:27
Validat / Publicat: 12.11.16 12:54:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 2276 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Căldura coreeană poate fi învinsă doar cu o pălărie coreeană.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX [12.11.16 12:53:51] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Seul, SEUL (SEOUL)" (deja existentă pe sait)

glcitizen [12.11.16 13:32:52] »

@webmasterX:

Multumesc.

dorgo [12.11.16 16:22:25] »

@glcitizen: Exita vreo metoda obiectiva, in afara de metoda clasica "Where'are you from? ", de-a deosebi un coreean, de un japonez, de un chinez sau de un vietnamez? Ca eu in Santorini, insula plina de asiatici, n-am reusit.

elviramvio [12.11.16 16:24:32] »

@glcitizen:

Interesant articol. Si poza cu "clop".

dorgo [12.11.16 16:48:22] »

Se zice-n review ca "Coreea de Sud a ajuns să aibă cel mai scăzut indice al fericirii tinerilor între 15 și 19 ani dar și cele mai înalte procente de sinucidere".

Dar oare-n Coreea de Nord, tinerii sunt mai fericiti?

Coreea de Sud, domina topul mondial al sinuciderilor, urmata de Japonia. In Europa, lideri sunt ungurii si finlandezii dar procentual sunt intrecuti de ungurii din judetul Harghita, care au un procent aproape dublu fata de cei din Ungaria. Motivul? S-a demonstrat ca acestia au o gena adusa cu ei in timpul migratiei dinspre Mongolia, gena ce predispune la depresie. Asta ar fi prima teorie. A doua zice ca stramosii lor au fost bautori numai de apa, lapte de capra si iac. Cand au dat de alcool distilat de 2 ori in Ungaria si de 3 ori in Ardeal, mintea lor a luat-o razna. Cel mai mic procent in aceasta macabra statistica, il au grecii. Guess why?

glcitizen [12.11.16 16:50:33] »

@dorgo:

Multumesc de intrebare. Ei (asiaticii) sunt cam trei spete mari si late iar cei din Coreea ar apartine gruparii Maccho-Coreene, usor mai inalti si mai suplii decit media. Ar mai fi speta Aim, scunzi si bine legati si gruparea Malaeezo-Mongola, cu ochi mai mici, rotunzi si pielea de un galben migdalat.

Asta e teoria care te ajuta sa reflectezi si sa-i incadrezi intr-o tipologie. In practica insa, istoria i-a amestecat in asa hal incit trasaturile specifice unei grupari sunt mult diluate.

Cei care locuiesc acolo, mi-au spus ca trebuie sa stai macar un an in Asia si nici atunci nu poti fi sigur...

glcitizen [12.11.16 17:01:40] »

@dorgo:

Ajungem si la nord-coreeni next week!

buterfly* [12.11.16 18:55:02] »

Wow, chiar asa?! Viata grea, sau poate sunt obisnuiti asa si li se pare viata noastra grea... cine stie! Bun venit inapoi!

krisstinna [12.11.16 18:56:23] »

@glcitizen: Trist articol Malimu! Nu-mi plac regulile rigide, nu-mi plac oamenii comuniști.

Eu văd copilăria ca în ”Amintirile” lui Creangă, nu ca în filmele cu roboți.

Frumoase poze, în ultima ești tare haios.

Aștept continuarea.

glcitizen [12.11.16 20:02:03] »

@buterfly:

Multumesc. Astept si eu mai multe stiri de la tine.

glcitizen [12.11.16 20:08:30] »

@krisstinna:

Multumesc, Krisstinna. Asta este lumea in care traim, cu bune si rele. Ai dreptate, poti sa-ti alegi dar este bine sa stii cum vad altii drumul lor prin viata.

Apropierea de Coreea de Nord va fi si mai trista, motiv pentru care te rog sa ma intelegi.

krisstinna [12.11.16 20:16:25] »

@glcitizen: Abia aștept Malimu. Sincer, e tare bine când citesc despre alte civilizații, descopăr lucruri interesante și cât de pestriță e lumea în care trăim. Eu ți-am mai spus că e mult mai palpitant să citesc ce îmi povestiți voi, colegii mei, decât să văd la tv. Acolo se mai cosmetizează un pic lucrurile, nu mereu reflectă realitatea.

Tu scrie, lasă-mă pe mine. Eu sunt bătrână, sunt obișnuită cu multe, nu mă doboară pe mine un articol.

glcitizen [13.11.16 09:42:59] »

@krisstinna:

Batrana in sensul intelepciunii. In rest, arati foarte bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, dorgo, elviramvio, glcitizen
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Seul și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069657802581787 sec
    ecranul dvs: 1 x 1