ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.04.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pierdut printre indieni

TIPĂREȘTE URM de aici

De sus, sub-continentul indian te lasă să vezi cum survolezi întinderi sterpe de nisip cafeniu, tăiate ca o dâră rectilinie de păduri și fluvii ce se întind în fugă, înainte de a ajunge la poalele Himalayei. Apoi, prins în urzeala entităților ce domină văzduhul Indiei, nici nu-ți dai seama cum prima zi trece ca o ploaie de primăvară în țara castelor ermetice și a miracolelor, unde, de la fiecare colțișor de stradă te scrutează, cu o privire de ochi întredeschiși, ce pătrunde parcă prin neant, spre alte lumi, câte o entitate cu puteri sacre.

Mă încearcă un sentiment de copleșire, aproape de renunțare, atunci când, în holul hotelului meu cu aer patriarhal, mă străduiesc să-mi croiesc un traseu clar, în care viața cotidiană și elementele sacre să-și găsească o înlănțuire aproape de logica vieții indianului, o logică ce face țăndări canoanele conviețuirii europene. Mai mult, patronul spiritual al hotelului meu, Krishna, un Pan al naturii indiene, al cărui aspect fizic l-a ajutat să devină prinț moștenitor, cu o sută cinzeci de concubine, și apoi zeu, lasă urmașilor săi cuvinte de îmbărbătare: Nu te lăsa moleșit! Alungă-ți slăbiciunea rușinoasă și ridică-te! Un model adevărat de bărbăție și acțiune.

Zis și făcut. Îmbulzeala de pe Ansari Road și Netaji Subiharsh până la supraplinul din centrul Vechiului Delhi, vorbește despre ingeniozitatea indianului în a-și găsi spațiu, trecând dincolo de normele sociale de bun gust sau igienă... pe lângă faptul că nu-și încuie niciodată casa, spiritul lui inventiv în a-și rezolva problemele personale și de supraviețuire se cheamă jugaad, un soi de istețime nativă, peste o indiferență ce îți spune că se poate și așa... tarabele sunt pe jumătate în plină șosea, unde la prima fisură ivită în trafic, vezi cum ciorchine de bărbați cu șalvari, turbane colorate și femei cu voaluri verzi, maronii și galbene, parcă se aruncă în disperare pe celălalt țărm al unui Gange tămăduitor... din când în când, asemănarea lor cu rromii devine izbitoare, grație nu atât comportamentului cât și istoriei comune... un flux sufocant între 11 dimineață și 10 seara, într-un praf ce se așterne peste tarabe, animale și oameni cam din 1696, când Vechiul Delhi a fost un târguleț în formă de cerc, aproape neschimbat până în ziua de azi... de-abia prin 1911, ocupanții englezi pun bazele Noului Delhi, cu primele clădiri coloniale și cu o dezvoltare spectaculoasă, după standarde civilizate... din păcate, Vechiul Delhi, doar 11% din suprafața capitalei, este luat și astăzi drept etalon al metropolei...

Mergând prin mulțimi, surprind o oarecare tristețe plutind prin aerul greu respirabil, o stare generală de spirit mult diferită celorlalte țări asiatice vizitate... bărbați cu bărbi bogate și femei ce poartă brățări pe mâini și picioare, cu capetele mai degrabă îndreptate în jos și cu o privire goală care o imită fidel pe cea a zeităților sculptate în piatră: Brahma, Vishnu, Shiva sau Krishna, noul meu patron temporar… până la urmă, mi se confirmă ce nu-mi venea a crede, cum că la hinduși, o singură expresie a feței poate exprima stări de spirit foarte diferite, ca bucuria, spaima, ura, fericirea, eroismul, dragostea sau pacea...

Undeva, întinși pe un trotuar ce trebuie să fiarbă de căldură, zăresc vreo zece reprezentanți ai Sectei Sadhus, înfășurați în voaluri de culoarea șofranului, oameni cu bărbi și mai lungi, cautând calea eliberării prin ascetism îmbinat cu pelerinaje lungi ce le pregătesc trecerea dramatică pe puntea suspinelor de deasupra Iadului... trec pe lângă un chioșc cu samosa (amestec de cartofi pure cu mirodenii), și vestitul kashmiri puloo (orez cu alune și caju), meniurile săracului, și zăresc o doamnă în soari auriu cu două flori galbene în păr, lângă o tejghea cu fructe exotice... îmi aleg un marau-ya, de fapt vestitul fruct al pasiunii, considerat printre fructe ca un diamant al reginei, un balsam pentru starea de oboseală și surescitare... îl desfac și mă delectez preț de câteva minute cu gustul dulce-acrișor și cu senzația de prospețime... mă amuză cum cei de lângă mine consumă fructul cu o singură înghițitură, conform tradiției locului.

În încercarea de a prinde un prim plan cu cele mai populare mâncăruri de pe străzile din Old Delhi, îmi croiesc drum pe o stradă îngustă, printre localnici, turiști, scurgeri de reziduri și mirosuri greu de imaginat, dar înarmat cu reflexul că trebuie să fac un gen de mișcare oscilantă pentru a crea spațiu celor veniți din față... deodată am senzația că mă pot ciocni de un obiect mare, alb și amenințător... apoi zăresc un cap familiar, cu doi ochi ce privesc prin mine, parcă imuni la regulile străzii și cu două coarne ascuțite, care îmi transmit cele două opțiuni: stai pe loc și vei fi una cu pământul, sau, respectă animalul sfânt, care mai este și un brand al Indiei... mă dau la o parte, jenat de privirile câtorva zeci de indieni cu manierele străzii la zi, zâmbind prietenos văcuței ce-și continuă rumegând marșul triumfal...

Îmi amintesc, în schimb, cuvintele unuia dintre cei mai aprigi critici ai establishment-ului cultural indian: În India toate viețuitoarele sunt sacre, mai puțin omul...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 08.04.17 11:07:32
Validat / Publicat: 08.04.17 12:10:24
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ASIA - ALTE LOCURI

VIZUALIZĂRI: 1138 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 - Cine a fost primul: omul, animalul sau mașina?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.04.17 12:09:53]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Turist in Delhi, NEW DELHI" (deja existentă pe sait)

glcitizenAUTOR REVIEW
[08.04.17 12:17:06]
»

@webmasterX:

Multumesc.

Rodel
[08.04.17 12:39:21]
»

Incredibila Indie! O destinatie care ma fascineaza, la care visez de o vreme, dar care ramane doar la acest stadiu pentru mine. Astept si alte impresii din calatoria in subcontinentul Indian. Ati ajuns si in Kashmir? Sau Pakistan?

iulianic
[08.04.17 12:48:02]
»

@glcitizen: Da, foarte bun și mai ales foarte util pentru mine care m-am hotărât să-ți calc pe urme. Cam știu ce mă așteaptă. Cineva mi-a făcut rost de un ghid complet al Indiei pe care îl studiez cu asiduitate, cu toate astea, impresiile unui om "viu, real" care a simțit mirosurile Indiei și care și-a făcut loc prin furnicarul de oameni, animale și masini sunt mai mult decât binevenite pentru mine.

Îți mulțumesc pentru că ne împărtășești trăirile tale. O altă lume, o altă viață!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[08.04.17 14:51:53]
»

@glcitizen: Acum citesc cartea Umbra muntelui, continuarea la Shantaram, iar articolele tale despre și din India îmi confirmă că nu s-au schimbat foarte mult lucrurile pe acolo. Sărăcia, tarabele, canalele colectoare, mizeria și toate viețuitoarele sacre alături de indieni.

În poza 12 pe tarabă sunt acele fructe marau-ya?

Îmi place cum surprinzi în poze atmosfera stradală.

Aștept continuarea.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[08.04.17 19:02:20]
»

@Rodel:

Îti multumesc, Rodel. Da, este o experienta unica, la care am visat si eu multi ani... sa stii ca toate lucrurile frumoase incep cu un vis.

Am avut un traseu pe care l-am vrut de la inceput... voi ajunge la Taj Mahal...

glcitizenAUTOR REVIEW
[08.04.17 19:10:45]
»

@iulianic: Multumesc pentru ecou, iulianic și ma bucur ca pot sa-ți pregatesc drumul. Sa stii ca este un haos controlat, cu o cota buna de siguranta si pentru cei ce merg pe cont propriu iar costurile sunt pe la jumatate. Viza pt India se ia si on line sau la granita.

In rest, trebuie sa fii deschis si tolerant la rasa umana, in rest, sunt sigur ca vei fi ok.

Cred ca mai vin episoade inedite, care sper sa-ți placa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[08.04.17 19:16:12]
»

@ANILU:

Multumesc, Anillu și stiu cit esti de pasionata de lucrurile noi despre oameni si locuri, impreuna cu sotul tau. Ce mai asteptati ca sunteți foarte tineri? Sper sa va conving in episoadele urmatoare.

Da, ai ghicit fructul iubirii-are si variante mai galbene dar mai dulci.

India nu te cucereste de prima vedere, poate dupa trei-patru zile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion
[08.04.17 20:17:08]
»

@glcitizen: Excepţional ai surprins în cuvinte şi imagini India nebună, mizeră, fantastică, eterică...

Mă înclin!

glcitizenAUTOR REVIEW
[08.04.17 20:32:28]
»

@Carmen Ion:

Multumesc, dragă Crmen. Mă înclin eu dacă tie iți place cum descriu India.

iulianic
[08.04.17 21:15:23]
»

@glcitizen: Abia aștept și celelalte relatări. Și ca să nu pierd nimic, m-am abonat la tot ceea ce se scrie despre Asia - Alte locuri. Că India este un haos, știu. Rămâne să vad cât de controlat este acest haos și cum mă voi adapta eu. Și, da, sunt deschisă și tolerantă în tot ceea ce este în legătură cu rasa sau cu rasele umane. Dacă am văzut și am trăit câteva zile în haosul și mizeria din Egipt și din Maroc, sper că mă voi descurca și în India. Pentru asta, după cum am spus, îmi fac lecțiile de pe acum, iar dacă îmi permiți, aș vrea să-ți adresez câteva întrebări prin mesaj privat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[09.04.17 09:21:11]
»

@glcitizen: Excelent!

Krishna ăsta - cam afemeiat zic eu. Am citit că odată s-a multiplicat și a făcut dragoste cu 10.000 de păstorițe simultan. Nu știu cât adevăr este în legendele despre acest zeu dar cum eu sunt topită după legende, le iau ca atare.

cum că la hinduși, o singură expresie a feței poate exprima stări de spirit foarte diferite, ca bucuria, spaima, ura, fericirea, eroismul, dragostea sau pacea...

- nu numai la hinduși poți „citi” starea. Cred cu tărie că e valabil la orice om, totul e să știi să citești

Ai surprins minunat oamenii în fotografii, ai redat miresmele Indiei și trăirile tale atât de bine, încât m-am „plimbat” (cu voia mea, desigur) și am „respirat” odată cu tine.

Felicitări, aștept continuarea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[09.04.17 22:33:53]
»

@krisstinna:

Multumesc pentru ecou si pentru comentariile tale interesante. Da, Krishna se autodepaseste, dar cred ca peste 100 de ani vor creste cifrele lui in India...

Este, oricum, o tara mai ermetica, poate cu mai multe nuante decit restul asiaticilor. Si mai sufocanta, si mai plina de contraste... sper sa mai pot descrie unice.

mishu
[15.04.17 18:25:55]
»

@glcitizen: Greu de povestit ce inseamna India, am vazut tot felul de filme mai mult sau mai putin artistice dar si documentare. O tara in care intr-un minut poti vedea saracia extrema dar si bogatia le fel de extrema. Am fost la un pas de a merge in India, dar probabil ca inca nu eram pregatita pentru o ademenea tara. O cunosc insa acum prin intermediul articolelor tale.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[15.04.17 18:28:47]
»

@mishu:

Multumesc, Mishule si sper sa-ti pot da si alte sfaturi practice, atunci cind te hotarasti.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, glcitizen, iulianic, mishu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Delhi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 2.4677901268005 sec
    ecranul dvs: 1 x 1