ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
70.00%
Satisfăcător
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
77.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

În fața Marelui Han

TIPĂREȘTE URM de aici

În așteptarea lui Jeon Hung care stă la coada (15USD biletul) de la ghișeu, mă așez lângă Altarsanai, pe treptele muzeului pentru a-mi completa reperele biografice ale celui ce avea să devină Stăpân al Lumii și al Universului, menit să șteargă de pe fața pământului șaizeci de milioane de vieți, adică 11% din locuitorii Terrei, care avuse doar vina de a-i sta în cale. Mi-i imaginez pe Stalin, Hitler, Mao Zedong și pe alți tirani aflați în străfundurile iadului și privindu-l negri de invidie pe acest Lider Monstru pe care istoricii încă mai încearcă să-l deslușească.

Medalion Ginghes Han

Nu vom înțelege niciodată în profunzime Mongolia, dacă nu vom ști cu adevărat cine a fost Ginghes Han, îmi spunea cineva de la Ambasada Mongoliei din București, de unde mi-am ridicat viza de intrare (100E) în aceasta țară unicat. Poate, dacă aș fi psiholog, m-aș uita mai atent la primii ani ai copilăriei lui Temurjin, fiindcă așa se numea atunci când a lucrat ca sclav, alături de proprii părinți, până să evadeze. Apoi, la 9 ani a asistat la moartea prin otrăvire a tatălui său de către tătari...

Copilul cu părul roșcat și ochii verzi a crescut măcinat de demonii răzbunării, a devenit șeful unui trib, și-a recuperat nevasta răpită, a purtat un război pentru putere cu fratele său de sânge Jeamuka, un război în care nu se luau prizonieri. Din contră, aceștia erau aruncați în vase uriașe cu apa dată în clocot, sau pur și simplu erau executați prin ruperea șirei spinării în urma arcuirii pe un eșafod.

Cum a dobândit acest fiu al stepelor nesfârșite o asemenea supremație măcelărind popoare cu oarecare pretenții la civilizație, cum ar fi China, Rusia sau Iranul, ajungând să depășească de câteva ori ca întindere Imperiul Roman sau pe cel al Lui Alexandru cel Mare? Să fi fost oare o răzvrătire a lui Satan pe pământ, împotriva Cerului?

Dacă ar trebui să dăm crezare Istoriei Secrete a Imperiului Mongol, accesibilă marelui public de-abia după anul 2000 și dictată chiar de Marele Han care nu stăpânea arta scrisului, atunci ar trebui să apreciem și calitățile sale de de mare strateg în arta războiul, cu un întreg arsenal de tehnici psihologice. Când se adresa tuturor triburilor reunite le reamintea că sunt fii ai lupului, apoi lua o săgeată în mână și le spunea că aceasta poate fi frântă dacă este singură dar nu și atunci când mai multe săgeți i se alătură. Ca o compensație istorică, conform unui principiu bazat pe meritocrație, acesta îi ierta pe cei mai viteji vrășmași ca apoi să-i înroleze în propria-i armată; orice soldat putea să ajungă general pe câmpul de luptă; respecta religia celor supuși pentru a le putea încasa dările anuale; se folosea de o unitate de spioni care îl ajutau să pregătească minuțios fiecare atac; batalioanele de arcași deschideau lupta iar celelalte atacau fulgerător pe flancuri sau din spatele inamicului; avea detașamente de soldați păpuși ce simulau atacul sau retragerea; săbiile încovoiate de stepă, și halebardele atacau după dictonul “ucide și îngrozește”.

Odată ajuns în culmea gloriei (1206), numele lui devine Ginghes Han (Marele Lider) iar Drumul Mătăsii, Pax Mongolica sau primele poștalioane de cai din lume, rămân să dăinuiască peste mormanele de morți pierdute în istorie. Se spune că moartea lui ar fi intervenit în urma unui conflict cu un trib chinez (1227) iar cei ce l-au înmormântat au dispărut odată cu trupul său...

În cortul Marelui Han

Primele clipe petrecute în central de comandă al Imperiului Mongol te aduc față-n față cu istoria. Timpul se oprește iar umbrele trecutului te înconjoară cu un strigăt de luptă.

Interiorul auster, cu blănuri de fiare ale căror suflete par să fi pus stăpânire pe Marele Han, te privește rece și te invită să faci cale întoarsă până nu va fi prea târziu. Același lucru trebuie să se fi întâmplat și cu Marco Polo, al cărui nas fin de nobil venețian i-a spus că este bine să renunțe la o întrevedere cu Ginghes Han, după ce aflase că acesta nu agrea străinii.

Sunt hotărât să nu renunț, îmi iau din nou inima-n dinți și merg spre masa de lucru a temutului lider, ca apoi să mă așez câteva minute pe jilțul îmblănit și îngreunat de păcatele care nu își vor găsi vreodată iertarea. În cele cinci minute îmi simt corpul rece înconjurat de zalele de fier și piele de pe pereți, arcuri simple și arcuri universale care aruncau mai multe tipuri de săgeți, cu greutăți, cu flăcări și cu vârfuri de dimensiuni diferite. Din când în când, portretele lui Ginghes Han, de pe pieile întoarse, în mărime naturala, îți înfățișează același om grosier, cu părul roșcat și privire sălbatică, căruia se spune că-i plăcea să vadă câmpuri întinse mustind de sângele armatelor răpuse.

Vine apoi rândul săbiilor încovoiate de stepă, apoi câteva mai drepte, încadrate de vestita sabie a Marelui Han cu un mâner pe care se află două capete de cal, o șa multifuncțională în care luptătorii trebuiau să facă diferența dintre om, tufiș sau animal până la distanța de doi kilometri. Stând în șa războinicii puteau dormi pur și simplu în așteptarea atacului, având la îndemână o desagă de alimente uscate și praf de lapte, o ploscă de piele cu apă și încă una cu alcool din lapte, săgeți și praf de pușcă de la prietenii chinezi, câteva tije de fier care se legau de cozile cailor pentru a face mult praf, inducând astfel impresia unei armate supranumerice. Atunci când rezerva de alimente se sfârșea, luptătorii sacrificau caii sau beau sângele acestora tăindu-le o arteră.

Mă scol greoi, aproape strivit de priveliște și mă apropii de o secțiune ce prezintă recuzita costumelor cu iz medieval de curte sau ținuta de fiecare zi a mongolului, a covoarelor cu flori de câmp și dragoni fioroși, a zânelor răpite de călăreți misterioși și a vulturilor porniți din înălțimile cerului. Sunt uimit de frumusețea proiecțiilor sufletești ale unui popor ce a răspândit moartea violentă prin lume. Aproape de ieșire, magazinele de suveniruri te poartă din nou în timpuri apuse, cu nuanțele de culori și amintiri de pe la curtea Marelui Imperiu Mongol din care au rămas doar umbrele. Îmi iau drept suvenir o ploscă de piele roșie, cu motive florale, pe care am s-o așez cu grijă sub șaua amintirilor mele din îndepărtata Mongolie.

La etajul unu, ajungi sub cea mai mare statuie ecvestră în aer liber din lume, de unde marele Ginghes Han te privește sceptic și gânditor ca și când ți-ar da de înțeles că nici fuga nu poate rămâne o soluție. Profit de aglomerație, îi fur câteva prim planuri și mă strecor spre curtea exterioară, unde un escadron de călăreți îți dau din nou de înțeles că trebuie să pleci în deșertăciunea stepei și să nu mai tulburi vreodată liniștea locului cu amintirea țepelor lui Dracula, complet depășite tehnic de fenomenala cruzime mongolă.

A venit momentul să-mi caut liniștea în împărăția iurtelor, unde un ceai de lapte de iapă îmi va aduce o altă perspectivă asupra vieții...

Îmi revine în minte o replică plină de spirit primită tot la Ambasada Mongoliei din București.

-De ce credeți că Imperiul Mongol s-a prăbușit după un trecut atât de plin de glorie?

- Este chiar foarte simplu, domnule: Un mare imperiu nu poate fi condus la nesfârșit de pe un cal...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 08.10.16 10:58:32
Validat / Publicat: 08.10.16 11:55:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 2583 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Rezervorul meu de amintiri mongoleze.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39350 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.10.16 12:04:53]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Mongolia, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)

glcitizenAUTOR REVIEW
[08.10.16 12:25:16]
»

@webmasterX:

Va multumesc.

Dan-Ioan
[08.10.16 14:16:50]
»

@glcitizen:

”lua o săgeată în mână și le spunea că aceasta poate fi frântă dacă este singură... ” ne reamintește simbolul fasciilor apărut in vremea Imperiului Roman și folosit dealungul istoriei în toate cazurile de naționalism extremist. Ideia a preluat-o și Pink Floyd (sunt fan!), dar în sens pozitiv ”together we stand, divided we fall”

Felicitări domnului profesor pentru un review de excepție!

Dana.S
[08.10.16 14:20:55]
»

In sfarsit a aparut si continuarea! Mi-am lungit gatul tot uitandu-ma in zare sa vad cand apare articolul.

Mi-a placut atat de tare review-ul trecut incat am tinut mortis sa-i povestec si sotului. M-a marait un pic cand l-am ridicat de pe fotoliu, din fata televizorului, ca sa-i arat si pozele Amandoi am ajuns la concluzia ca ceea ce ati descris si felul in care ati facut-o este fascinant. Sper ca vreodata sa ajungem si noi in Mongolia.

AZE
[08.10.16 14:58:16]
»

@glcitizen: Felicitari ca ati ajuns in Mongolia, si pentru articol, inclusiv articolul anterior. Cunosc istoria Mongoliei si ma bucur ca si altii sint interesati de acesta.

Calatorii placute in continuare Va doresc

Carmen Ion
[08.10.16 16:24:31]
»

@glcitizen: O descriere de o plasticitate remarcabilă (pentru care te felicit) a unei experienţe de neuitat: întâlnirea cu un personaj istoric de o cruzime probabil neegalată în timp şi ale cărui trăiri interioare îmi permit totuşi să cred că nu au frizat niciodată posibilitatea unor scuze adresate generaţiilor viitoare, aşa cum sugerezi în explicaţia de la foto 19.

Astfel de tirani - iar tu i-ai enumerat printre ei şi pe Hitler, Stalin şi Mao Zedong - au fost nişte criminali care au acţionat în numele "binelui" popoarelor lor, ucigând fără milă milioane de oameni.

Nu pot decât să sper că istoria îi va aşeza acolo unde le este locul, într-o pagină prăfuită de vreme dar niciodată uitată, pentru aducere aminte şi avertisment.

glcitizenAUTOR REVIEW
[08.10.16 18:43:21]
»

@Dan-Ioan:

Iti multumesc Dan-Ioan și mă bucur sincer ca avem atâtea preocupari comune.

glcitizenAUTOR REVIEW
[08.10.16 18:49:21]
»

@Dana. S:

Multumesc mult, Dana si ma bucur ca va inspir.

Totul pare atit de complicat inainte de plecare iar cind te intorci ti se pare atit de normal.

Voi fi bucuros sa va pregatesc terenul inainte de plecare, sa va dau referinte, ponturi etc.

Sunt mai liber in weekend iar review-ul il scriu sambata daca nu vineri.

glcitizenAUTOR REVIEW
[08.10.16 18:51:34]
»

@AZE:

Multumesc mult si, sincer, ma faceti sa am un sentiment placut, de utilitate, deschizind drumuri noi si idei noi pentru prietenii de pe site.

elviramvio
[08.10.16 19:32:35]
»

@glcitizen:

Excelent articol, l-am citit cu foarte mare placere.

Popoarele asiatice au o istorie pe care putini o stiu cu adevarat, sunt inca multe enigme in trecutul lor, interesante cu atat mai mult cu cat s-au intrepatruns cu civilizatiile europene, cu Imperiul Roman.

Felicitari pentru vizita facuta si pentru descrierea personala a trairilor printre fantomele Marelui Han.

Si foarte frumos suvenirul - P 17.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[08.10.16 20:04:59]
»

@elviramvio:

Multumesc, Elviramvio.

Sincer, cind eram putin deconectat de la tensiunea celor traite acolo, ma tot gândeam cam ce ar trebui sa selectez dintr-un noian de impresii. Ai tot timpul in minte imagini cinematografice in miscare, cu cascade de secvente noi ce te bombardeaza non stop. Parca ti-ai dori sa opresti timpul pt a-ti lua mereu notite. Si opiniile tale ma ajuta sa cred ca nu am gresit prea mult. Iti multumesc din nou.

krisstinna
[09.10.16 14:22:47]
»

@glcitizen: Malimu, pe cât de trist, pe atàt de sensibil este articolul tău. Cu siguranță trauma copilăriei fără copilărie a fost motivul demenței lui. Nu era normal, orice om obișnuit poate observa asta. E bine că au un muzeu pentru a nu uita greșelile trecutului. E foarte important. Mai grav e că acum există altfel de războaie, cele psihologice duse de cei cu școală, ajunși sus, împotriva celor mulți și creduli. Egoismul oamenilor nu are limite uneori, de aici vine și cruzimea unora. Din egoism sau din traume. Aștept cu interes urmarea, tonul va fi altul, sunt sigură.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[09.10.16 15:57:16]
»

@krisstinna:

Iti multumesc, Krisstinna, Cam asta este realitarea lumii in care traim si bune su rele. Pe de alta parte, este pacat sa ajungi pina la sursa si sa nu le impartasesti prietenilor.

In curind voi fi cu un picior in Coreea de Nord, adica pe frontiera dintre cele doua tari surori. Pe linga turism sunt multe lucruri triste dar si extraordinar de frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[16.10.16 00:02:55]
»

Aparind ultimul articol, mi-am adus aminte ca aveam unul in asteptare si pentru ca am gasit citeva momente libere, am citit restanta apoi o sa ma mut la articolul cel nou.

Nu stiam nimic despre acest groaznic luptator. De numele lui imi amintesc de prin copilarie, probabil oi fi vazut vreun titlu de film.

Ca sa citesc aceste articole, trebuie sa fiu singura si liniste in casa. Astfel ma transpun in pielea povestitorului si mi se pare ca am fost chiar eu in muzeul acela.

Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, AZE, Dan-Ioan, Dana.S, elviramvio, glcitizen
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mongolia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076366901397705 sec
    ecranul dvs: 1 x 1