ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.04.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    MAR-2014
    DURATA: 60 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Ghid de urcare pe Everest

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Am ajuns anul acesta in Nepal impreuna cu un grup vesel si fiind mari iubitori de munte, era inevitabil sa nu ne interesam despre urcarea pe EVEREST si de asemenea urcarea pe ANAPURNA. Ghidul excursiei noastre, un fost sherpa, actualmente proprietarul unei agentii de turism cu preturi foarte bune din Kathmandu a fost amabil si ne-a explicat pe indelete cum se procedeaza pentru a merge in aceste aventuri unice. Am decis sa impartasesc si cu membrii AFA aceste informatii.

    EVERESTUL - acoperisul lumii - este un munte care va va incerca vointa, curajul si rezistenta dar si taria de caracter.

    Pentru a ajunge acolo primul pas este sa contactezi un sherpa local. Impreuna cu acesta trebuie stabilita perioada in care va trebui sa mergeti acolo. Acest lucru este necesar pentru ca fereastra de vizitare a varfului tine doar 4-5 zile pe an si aceste zile trebuiesc atent controlate cu prognoze meteo foarte bine facute.

    Aveti nevoie de minim 60 de zile pentru a ajunge pe varf. Nu sunt acceptate persoane care nu au mai urcat un munte de 7000 de m inainte. Deci trebuie sa urcati pe alt munte inalt, gen Anapurna, inainte de a ataca EVERESTUL.

    Taxele de urcare sunt 50.000 dolari si pe langa acestea aveti nevoie si de echipament special de cea mai buna calitate, si de bilete de avion, si de transport pana la baza, sa zicem inca vreo 10-20.000 dolari.

    Taxa de 50.000 de dolari include:

    -sherpa care sa va transporte echipamentul, voi nu veti avea de carat nimic, doar un rucsac mic cu apa si minimul necesar. Tot sherpa va fi ghidul vostru fara de care viata va va fi pusa serios in pericol. Practic sherpa poate face diferenta intre viata si moarte. Veti depinde in totalitate de el.

    SHERPA este un titlu care se castiga dupa multe teste si dupa multa experienta de mers pe munte. Putini oameni ajung sa fie sherpa. Acestia sunt inregistrati si atent selectati pentru ca de ei depinde turismul tarii - sursa principala de venituri pentru Nepal. Acum cativa ani un sherpa cara 4-5 bagaje, acum, conform noii legislatii, un sherpa poate cara numai 2 bagaje, al lui si al tau. Daca sunteti mai multi aveti nevoie de un sherpa pt fiecare.

    -echipamentul special pt catarare, voi va trebui sa va cumparati numai echipament personal, gen haine, bocanci... etc

    -cazarea in toate camp-urile- spre deosebire de restul tarii aceste campuri sunt permanent alimentate cu energie electrica si au apa calda. Cabanele sunt de 5 stele - in restul tarii nu sunt asa

    - masa foarte consistenta necesara urcusului - veti fi foarte bine hraniti cu mancare speciala, fiecare camp are bucatari profesionisti

    -extractia in caz de urgenta sau accident cu elicopter sau avion -dupa caz

    -asistenta medicala... etc

    Muntele este structurat astfel:

    BASE CAMP - aici se ajunge prin trecking lejer, oricine il poate face cu putin antrenament, timp de 2 saptamani de la baza. De asemenea daca nu aveti timpul necesar exista si drum pt masina.

    De la base camp tot ce urmeaza este catarare, deci numai cei profi se pot incumeta

    CAMP 1

    CAMP 2

    CAMP 3

    CAMP 4

    SUMMIT - VARF

    Intre fiecare camp aveti nevoie de mai multe zile pentru a va acomoda cu presiunea si cu altitudinea. Procedeul standard este de a urca si apoi a cobora la campul precedent de mai multe ori. Exemplu: base camp-camp 1 si inapoi de cateva ori timp de o saptamana... camp 1-camp 2 inainte si inapoi de mai multe ori, durata este in functie de rezistenta si perioada necesara fiecaruia. Sherpa va fi langa voi in permanenta si va va sfatui cand puteti trece la camp-ul urmator.

    Ultimul pas va fi CAMP 4.

    De aici incepe cu adevarat aventura. Mai intai veti primi binecuvantarea unui calugar budhist pentru a va intoarce sanatosi. Acesta va executa un ritual foarte interesant si va va purifica.

    Dupa cum spuneam fereastra de vizitare a varfului este de 4-5 zile pe an. Trebuie atent stabilita ziua cu ajutorul sherpa si a prognozei meteo, altfel ati aruncat banii pe fereastra si ati obosit tot acest timp degeaba. Au fost multe cazuri de abandon din cauza vremii nefavorabile, deci mare atentie!

    Odata ziua fiind stabilita veti dormi pana la ora 10 noaptea. La ora 10 noaptea se porneste catre varf cu luminitele de pe casti si cu mult, mult efort (catarare pe gheata). Ora nocturna este absolut necesara deoarece trebuie sa ajungeti pe varf OBLIGATORIU pana in ora 11 dimineata. La ora 11 vin vanturile si urcarea este oprita. Daca ajungeti la 10 pe varf e perfect, daca nu, sherpa va decide sa va intoarceti si puteti rata varful.

    Am intrebat cati oameni fac urcarea pe varf intr-un an si raspunsul a fost cutremurator... 400!!! Asta inseamna ca in 4-5 zile in care se poate urca pe varf, se ingramadesc 400 de persoane sa ajunga acolo. Este pur si simplu UIMITOR!

    Pentru ANAPURNA, detaliile sunt la fel ca pt Everest, doar pretul e mai mic 10.000 dolari. Pentru K2, aceleasi detalii, numai pretul este 25.000 dolari.

    Cam astea ar fi detaliile. Va urez succes si sa va intoarceti sanatosi acasa!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 01.04.14 09:27:50
    Validat / Publicat: 01.04.14 11:28:31
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

    VIZUALIZĂRI: 10767 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 LANGTANG
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    alinaro
    [01.04.14 11:53:30]
    »

    @buterfly: Am onoarea primului vot. Tare interesant, habar n-am avut pana acum ca e nevoie de 60 de zile sa urci pe Everest, nici ca atingerea varfului se poate face doar in 4-5 zile pe an, si mai ales ca virgula costa atata. Doamne Dumnezeule! E enorm! Bine, aceasta experienta nu e pentru toata lumea, evident... Si totusi...

    Eu n-o sa ajung niciodata acolo (acolo sus, ca in Nepal nu se stie niciodata), insa mi se pare super interesant. Oricum, ati avut o calatorie deosebita, despre care eu una astept cu nerabdare si alte povestiri.

    O zi frumoasa!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Costi
    [01.04.14 12:06:58]
    »

    @buterfly:

    Am citit cu interes review-ul tău anterior, despre Nepal și l-am votat, considerându-l interesant nu numai pentru cei dornici de aventuri, dar mai ales pentru cei mai puțin temerari, sau lipsiți, din diferite motive, de posibilitatea întreprinderii unei astfel de călătorii.

    Nu același lucru pot spune însă și despre acest al doilea review, pentru că nu știu unde să-l încadrez. Dacă ai fi urcat tu pe Everest, evident, aș fi spus (lăsând limba română la o parte, ca să mă păstrez în stilul tău cosmopolit), Wow! That's cool, man!

    Din păcate, nu ai făcut tu însăți asta, ce ne povestești este ceva din auzite …

    Și în aceste cazuri se întâmplă ca în jocul acela al copilăriei, telefonul fără fir, se ajunge la lucruri inexacte, sau chiar caraghioase.

    Spui așa:

    Ghidul excursiei noastre, un fost sherpa, actualmente proprietarul unei agentii de turism …

    Aici am două comentarii.

    Eu am auzit despre Everest încă din vremea copilăriei, când performanța neo-zeelandezului Edmund Hillary și a șerpașului Tenzing Norgay era încă de dată recentă.

    Așa cum se vede, termenul corect, încetățenit în limba română este șerpaș, deci nu era nevoie de folosirea termenului englez.

    Pe de altă parte, așa cum se poate vedea și din definițiile de la linkul de mai sus, sau din definițiile în engleză de aici, aici, sau aici, șerpașii reprezintă o populație de munteni, locuind la poalele Munților Himalaya, pe versantul sudic. Ca atare nu poți spune despre cineva un fost șerpaș, e ca și când ai spune despre propria persoană, un fost român. Chiar dacă unora dintre noi nu prea le place, când te-ai născut român, român rămâi toată viața! .

    O altă observație pe care aș face-o este folosirea abuzivă a termenului camp, campuri (și aici nu lipsesc diacriticele!). Dacă te-ai fi informat puțin, ai fi dat și de această pagină, unde ai fi văzut că termenul românesc echivalent pentru englezescul camp, folosit de tine, este tabără. Iar în legătură cu aceste etape, informații mult mai detaliate se găsesc pe pagina citată sau, și mai bine, pe cea în engleză, de aici.

    Chiar și alte informații pe care le dai, de exemplu cele privind taxele, sunt inexacte. Începând cu 01.01.2015 (deci valabil pentru cine s-ar hotărî acum să escaladeze Everestul), Ministerul Turismului din Nepal a modificat taxele de acces (le-a scăzut drastic), așa cum se poate citi aici și pe paginile oficiale din linkurile date pe această pagină.

    Oricum, cine vrea să urce pe Everest, nu se informează de pe AFA, iar cine doar visează și va ajunge acolo doar cu gândul, poate citi despre aceste lucruri din surse mai exacte. Alta ar fi fost situația, dacă ne-ai fi povestit din experianța proprie ...

    Și o ultimă observație, de data asta privitoare la fotografii. Ele sunt frumoase, dar trei dintre ele sunt identice cu unele de la review-ul precedent: P02, P05 și P06.

    Iată de ce consider că acest review nu este unul de călătorie și el ar trebui publicat cel mult fără note, potrivit Regulamentului, Cap. 1, par. B2

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [01.04.14 12:31:21]
    »

    @alinaro: multumesc pt aprecieri!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [01.04.14 12:41:25]
    »

    @Costi: multumesc pt aprecieri!

    Nu am urcat personal pe Everest pt ca nu imi permit si nici nu am antrenamentul necesar dar am prieteni interesati care au solicitat detalii. Prin urmare le-am dat detaliile.

    Informatiile sunt perfect corecte, ele venind de la un fost SHERPA. Termenul il scriu exact asa cum il vei gasi oriunde in lume, nefiind necesar sa il botez pe romaneste avand in vedere ca muntele cu pricina nu este in Romania (doar italienii boteaza absolut orice termen de nu mai stii ce si cum). Acelasi lucru si pentru CAMP, este termenul folosit pe plan international si nu e necesar sa il traduc pentru ca cei care merg acolo asa il vor intalni la locul faptei.

    Sherpa nu este o comunitate in sine ci un titlu, care se castiga in urma experientei montane si a numeroase teste. Numai cine este sherpa oficial si inregistrat poate ghida turistii si are permisele necesare de acces pe munte.

    Taxele mentionate de mine sunt cele in vigoare la ora actuala, cele pomenite de tine probabil de anul viitor... sau cine stie de cand, nimic nu e exact in zona aia.

    Cine nu poate urca pe acest munte poate citi relaxat review-ul meu si cred ca sunt foarte multe persoane interesate si care nu aveau idee cat de complexa si costisitoare este aceasta aventura. Personal eu nu stiam toate aceste lucruri inainte de a-l cunoaste pe sherpa, astfel incat le gasesc interesante si deschizatoare de minti. Fotografiile sunt aceleasi pt ca sunt ale mele... normal. Nu inteleg cu ce te deranjeaza, sunt articole diferite!

    Cat despre incadrarea articolului, vorba aia,

    de-o fi una, de-o fi alta, ce e scris si pentru noi, bucurosi le-om duce toate, de e pace, de-i razboi...!

    Oricum orice comentariu si sugestie sunt bine-venite.

    Multumesc

    Costi
    [01.04.14 13:29:44]
    »

    @buterfly:

    Nu vreau să continuăm o discuție inutilă, așa că asta e ultima replică a mea.

    Constat că nu ai catadicsit să citești câte ceva de pe paginile spre care am pus niște linkuri, dar dacă nici DEX-ul nu-ți este suficient ca să te lămurești în privința termenilor românești, nu e leac pentru problema ta.

    Nici paginile care să-ți lămurească înțelesul termenului sherpa, sau al echivalentului său în românește nu le-ai vizitat. Citește totuși în pagina al cărei link l-am dat vorbind despre taxe, paragraful ”Guide Definition” și următoarele și vei vedea care este diferența dintre ”guide” și ”sherpa”.

    Oricum, că șerpașii și-au câștigat renumele de ghizi montani excelenți pentru ascensiunile din Himalaya, asta nu-ți dă dreptul să desființezi un popor și să-l retrogradezi la categoria ”ocupații”. Să știi că există și limba sherpa și să nu crezi că ea este doar limba în care vorbesc ghizii șerpași.

    Cât privește pretenția ta de a folosi unii termeni pe motiv că sunt ”internaționali”, ea este de-a dreptul caraghioasă. În primul rând, ei sunt doar englezi, nu internaționali.

    Ești într-o totală eroare dacă crezi că numai italienii ”botează” totul. Ca să te convingi, am să-ți dau un exemplu. Există un popor, oricare membru al acestuia fiind numit de noi ”neamț”, de englezi ”german”, de francezi ”allemand”, de italieni ”tedesco”, de spanioli ”aleman”, iar ei înșiși își spun ”deutch”. Nu-i așa că ideea ta cu termenii ”internaționali” este cel puțin exagerată?

    Închei, referindu-mă la fotografii. Nu am nimic cu ele în sine, ba chiar am spus că sunt frumoase, numai că dacă le pui de două ori, ele vor fi punctate (automat) de două ori, ceea ce e altă poveste, incorectă, după părerea mea.

    P. S. ”perfect corecte” este un pleonasm... perfect, dar, ca orice pleonasm, incorect.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    TraianS
    [01.04.14 14:19:13]
    »

    Foarte interesant articolul. Felicitari.

    Si eu stiam despre şerpaşi, ca sunt membrii unui grup etnic care traieste pe langa Himalaya si care datorita adaptarii la mediu sunt foarte buni ghizi montani.

    Wikipedia spune acelasi lucru in acest articol, "Sherpa People" (en.wikipedia.org/wiki/Sherpa_people):

    "Sherpa (Tibetan: ཤར་པ། "eastern people", from shar "east" + pa "people") are an ethnic group from the most mountainous region of Nepal, high in the Himalayas"

    Interesant mi s-a parut si ce am gasit mai jos, in acelasi articol:

    "Sherpas are highly regarded as elite mountaineers and experts in their local terrain. They were immeasurably valuable to early explorers of the Himalayan region, serving as guides at the extreme altitudes of the peaks and passes in the region, particularly for expeditions to climb Mount Everest. Today, the term is often used by foreigners to refer to almost any guide or porter hired for mountaineering expeditions in the Himalayas, regardless of their ethnicity. Because of this usage, the term has become a slang by word for a guide or mentor in other situations. "

    Deci si varianta "Sherpa", drept ghid (indiferent de etnie) e corecta - chiar daca e vorba de un "slang". Acum cum aflam, daca "Sherpa" despre care vorbeste @buterfly era şerpaş de la mama lui, sau doar un "slang-boy"? This is the question.

    Se pare ca avem definitii de dictionar si definitii de la... citez (ca tare mi-au placut termenii): "locul faptei".

    Cat despre, regulamente si puncte... e pacat sa tratam un user ca un criminal in serie sau un evazionist fiscal, mai ales cand vorbeste despre locuri atat de interesante.

    Nu m-oi sui eu pe Everest, dar pe la poalele lui tot sper sa ajung to say "-Hi" to the Sherpa. )

    Mai astept si alte articole. Keep up the good work.

    Costi
    [01.04.14 15:26:51]
    »

    @TraianS:

    Citatul în engleză pe care-l dai are și o referință bibliografică:

    ”Buried in the Sky: The Extraordinary Story of the Sherpa Climbers, by Peter Zuckerman, Amanda Padoan, page 65 (2012), ISBN: 0393079880”

    Acolo apare și un un scurt extras din respectiva referință:

    "Lowlanders clutching the Lonely Planet guide are convinced they want to hire “a sherpa,” even if they don't know what a Sherpa is... "

    Cât despre termenii de slang, să lăsăm timpul să decidă dacă ei vor fi acceptați de limba literară, sau vor rămâne simple cuvinte de argou/jargon.

    În altă ordine de idei, nu-mi dau seama ce te face să crezi că eu aș vrea sa tratam un user ca un criminal in serie sau un evazionist fiscal!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [01.04.14 16:01:20]
    »

    @TraianS: mersi de aprecieri!

    Stiai ca cel mai tanar om care a ajuns pe Everest este un copil de 11 ani din California? Iar cel mai batran e un Japonez de 85 ani?

    Tot ceea ce v-am povestit vine din cea mai buna sursa cu putinta, un sherpa adevarat care de mic doar asta face iar in prezent organizeaza asemenea expeditii, nu din DEX si nici din WIKIPEDIA si nici din alte surse gen internet... mai exact decat atat nu se poate.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    bessondm
    [01.04.14 16:38:52]
    »

    @buterfly: Felicitari! Pentru spiritul de aventura care te-a purtat pe meleaguri asa indepartate si pentru informatiile pe care le impartasesti. Si pentru moderatia de care dai dovada in dialogul cu un alt user, atat de vehement la adresa ta.

    Cum spunea si Traian, continua. Eu te voi citi in continuare, cu sau fara diacritice. Nu ai a te justifica in fata nimanui, cu atat mai putin in fata vreunui coleg de site. Nu esti la examen de limba romana sau de geografia Asiei.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [01.04.14 16:57:15]
    »

    @bessondm: MULTUMESC! vizita in astfel de locuri incarcate de energie te face sa devii moderat, multumit cu ceea ce ai si dornic sa acumulezi cat mai multe cunostinte. Chiar m-am intors impacata cu mine insami, nimic nu ma mai poate scoate din starea de liniste.

    rentea
    [01.04.14 20:50:09]
    »

    @buterfly: Felicitari pt review, ,,l-am citit... cu nesaț pot spune, cum nu mi s-a mai întâmplat de mult.

    Cat despre ”Costi” si definitiile, regulile, axiomele si wikipedia sa, chiar nu inteleg, parca tot efortul sau ar merita o cauza mai buna, una cu lipsuri majore, si nu review/ul lui buterfly.

    Acum, sa ne împiedicăm de sherpa vs șerpaș și toate celelalte chestii de genul acesta mi se pare un pic exagerat.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    TraianS
    [01.04.14 22:12:41]
    »

    @Costi

    Mai folosesc si eu exagerari pentru a accentua efectul dramatic. Era totusi o gluma.

    Am avut placerea sa te cunosc personal la Tarlungeni si stiu ca nu ai avut vreo rea intentie in ecou.

    Desi eram aproape 100% de acord cu tine, am fost surpins sa gasesc si cealalta varianta a folosirii cuvantului 'sherpa' in articolul de la wikipedia. Aruncasem o privire si peste footnotes, dar nu am cercetat prea mult. Nu am mare incredere nici in Wikipedia. Stiu ca de multe ori poate fi aiurea.

    Imi dau seama ca de multe ori turistii sunt de vina, dar cred ca termenul a trecut deja de prima definitie si a ajuns sa aiba o semnificatie mai larga. Cred ca multi dintre ghizii de pe acolo se recomanda a fi 'sherpa' (in sensul de ghid), chiar daca nu apartin etniei respective.

    A ajunge pe langa acesti munti, a respira acel aer si a vorbi cu localnicii mi se pare o mare realizare si de aceea apreciez foarte mult articolul.

    Cred ca ne-ar prinde bine tuturor o gura de aer himalayan, pentru a nu mai fi atat de incrancenati. Vad ca a facut minuni in cazut lui @buterfly:

    vizita in astfel de locuri incarcate de energie te face sa devii moderat

    Peace all.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, bessondm, buterfly*, rentea
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Nepal:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050830125808716 sec
    ecranul dvs: 1 x 1