ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.12.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2016
    DURATA: 20 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Canionul Colca – Sanctuarul condorilor

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Dimineata devreme se da desteptarea. Iarasi avem drum lung de strabatut cu autocarul, tot vreo 11-12 ore. Incepem deplasarea catre Colca Canyon, locul unde, daca vom avea noroc, vom putea admira zborul condorilor. De la Arequipa pana la canion se fac cam 2 zile de drum iar cea mai mare problema este raul de altitudine pentru ca in aceste 2 zile vom ajunge pe la 5000 de metri. Inainte de iesirea din Arequipa ghidul nostru face un popas la niste tarabe de langa drum si ne sfatuieste sa cumparam Llipta. Cumparam noi niste batoane albe si un cocolos maroniu (llipta conform spuselor ghidului nostru) si sarim in autocar. Ghidul nostru si-a dat seama ca nu am mestecat destule frunze de coca si ca vom avea probleme asa ca se apuca sa ne tina o lectie despre cum se foloseste coca pentru a nu suferi prea mult de raul de altitudine. Toata aceasta lectie despre coca am filmat-o si ii voi dedica acestei plante magice un articol intreg la finalul serialului meu despre aventurile prin Peru. Acum va voi spune pe scurt ca trebuie sa luati 14-15 frunze de coca, le suprapuneti, rupeti cu dintii o bucatica din batonul de llipta si o plasati in centrul frunzelor, rulati frunzele si faceti un mic pachetel pe care il infigeti intre obraz si dinti si roadeti usurel la el pana va amorteste obrazul. Amortirea obrazului este semn ca substanta din frunze si-a facut efectul. Batonul de llipta este un produs alcalin care grabeste procesul de absorbire a substantei in sange. O sa va povestesc mai pe larg despre beneficiile acestei plante in ultimul articol al serialului meu.

    Ascultam noi curiosi explicatiile ghidului si incepem sa ne facem pachetele din frunze de coca cu llipta in mijloc. Apoi purcedem la rumegat. Si da-i si rumega. Atat ca nefiind obisnuiti cu operatiunea, frunzele uscate se faramau prea repede si se imprastiau prin gura obligandu-ne sa la scuipam ca sa nu ni se faca rau. Pana la urma ne-am obisnuit si am rumegat frumos pana la deplina amortire a obrajilor.

    Drumul pe care mergeam este spectaculos. In zare se vad vulcani enormi, unul dintre ei chiar fumega si pufaia iar pe langa autocar, prin peisajul gen stepa, alergau turme salbatice de vicuna. In Peru exista 4 rumegatoare inrudite cu camilele (specia Camelidae): lama, alpaca, vicuna si guanaco. Lamele si alpaca sunt in principal domesticite si apartin cuiva iar celelalte doua specii sunt salbatice si alearga libere. Am facut o prima oprire pe un camp vulcanic extraordinar de verde si pitoresc pe care pastea o turma de alpaca.

    Ei bine aici l-am cunoscut pe Hulk – raul de altitudine, care s-a manifestat in principal in greutate in respiratie (niciodata nu ai aer suficient), greutate in miscare si deplasare (Hulk cu cele 2 tone ale sale s-a urcat in carca mea si nu s-a mai dat jos) si in general o stare de oboseala fara motiv. Alti colegi au suferit mici sangerari nazale. Eu m-am multmit deocamdata sa il car in spate pe Hulk si sa ma opresc gafaind la fiecare 2-3 pasi facuti pe drum drept. Am executat cateva poze cu alpaca si ne-am prabusit extenuati in autocar. Am continuat sa urcam. Al doilea popas l-am facut la un soi de restaurant-magazin aflat in apropierea unor structuri ciudate din piatra, structuri asemanatoare cu formatiunile din Capadochia. Aici la restaurant am mancat de pranz. Aveau o supa de quinoa cu carne de alpaca absolut delicioasa si in plus am comandat cu totii ceai de coca si am golit rafturile cu bomboane si prajiturele din coca. Trecusem deja de 4000 de metri altitudine. Am continuat sa urcam. Al treilea popas l-am facut la un punct panoramic de unde se puteau admira toti vulcanii de jur imprejur. Locul se numeste MIRADOR DE LOS ANDES si este superb. Ei bine aici Hulk si-a cam luat-o in cap. Pufaiam ca o locomotiva si abia ma mai tineam pe picioare. Rumegam coca si pe langa ea mai bagam si cate o bomboana sau o bucata de ciocolata. Deodata aud tipete. O doamna din grup a lesinat. Baietii au stropit-o cu apa si au urcat-o in autocar. Restul am continuat sa facem poze si sa il caram pe Hulk in spinare. Undeva in apropiere se aflau niste constructii mici din piatra acoperite cu plante. Erau toalete Inca. Desi se aflau cam la 50 m distanta, mi-au luat vreo 5 minute ca sa ajung la ele. M-am tot oprit ca sa pufai si sa il car pe Hulk. Cu toate astea, peisajul splendid din jurul meu ma facea sa uit de necazuri si sa ma simt cu adevarat norocoasa ca am ajuns prin asemenea locuri minunate. Peste tot exista gramajoare de pietre puse una peste alta in semn de omagiu adus muntilor. Localnicii le construiesc si in acest fel venereaza maretia zeilor si le cer protectie. Am continuat sa urcam. Dupamasa am ajuns la CHIVAY, un satuc inconjurat de munti semeti, cu cateva casute si vreo 2 hosteluri, locul unde vom inopta. Am fost debarcati la hostel si ni s-a spus ca in 30 de minute sa ne echipam cu costumele de baie pentru ca vom merge la un strand cu ape termale. Abia asteptam momentul asa ca am ne-am schimbat si am dat fuga la autocar.

    LA CALERA- Strandul cu ape termale este bine intretinut si are mai multe bazine. Am fost trimisi catre un bazin mai liber, ne-am dezechipat, am aruncat hainele pe o banca pentru ca nu mai erau dulapioare disponibile si am sarit in apa calda. Ne-am distrat bine si am uitat de drumul lung si greu pe care l-am parcurs pana acolo. S-a lasat noaptea si noi nu mai vroiam sa plecam. Distractia era in toi si abia au reusit sa ne dea afara.

    Am hotarat sa merg direct la culcare dupa aceasta aventura dar o parte dintre colegi s-au dus sa manance la un restaurant din apropiere. Au fost norocosi deoarece in acea seara au avut parte de mancare buna si program artistic traditional.

    Dimineata devreme se da desteptarea, mancam micul dejun si sarim in autocar pentru a continua drumul spre Canionul Colca- Sanctuarul condorilor. Continuam sa urcam. Drumul este splendid. Pe langa drum se casca o prapastie enorma, verde, plina de terase de cultivare colorate. Pe cealalta parte se inalta semet peretele de stanca gri. Undeva pe o margine a stancii se intrezaresc morminte Inca, sub forma de mici musuroaie construite din pietricele. Trecem si pe langa sate pitoresti pline de oameni imbracati foarte colorat. In sfarsit ajungem la locul unde trebuie sa platim taxa de intrare la canion. Aceasta este 70 soles. Platim si continuam sa urcam. Ajungem la un loc superb despre care aflam ca este cel mai adanc canion din lume. Pe muchia superioara a canionului au fost amenajate terase panoramice unde zeci de turisti se inghesuie sa vada zborul majestuos al condorilor. Ne aflam chiar la nivelul la care acestia zboara sau chiar deasupra lor. Suntem niste norocosi. Condorii nu se arata zilnic dar in acea zi era plin de exemplare care chiar se dadeau in spectacol si ne priveau curiosi. I-am filmat si i-am fotografiat astfel incat sa va bucurati si dumneavoastra de asemenea spectacol inedit. Ghidul nostru ne-a povestit cate ceva din viata condorilor. Femelele sunt diferite de masculi. Ele nu au acel guler in jurul gatului. De asemenea femelele au ochii rosii dotati cu vedere in infrarosu. Ele pot privi in interiorul oului pentru a vedea daca puiul beneficiaza de caldura corespunzatoare. Perechea de condori ramane impreuna pe tot parcursul vietii. Ei clocesc ouale pe rand si au responsabilitati impartite in mod egal in ceea ce priveste cresterea si alimentarea puilor. Condorii se hranesc cu cadavre dar uneori, daca nu au cadavre, mai fura si cate un animal de prin curtile oamenilor. Ei mananca in colaborare cu o specie de vulpe. Cand depisteaza de la inaltime un cadavru, incep sa se roteasca deasupra lui semnalizand vulpii de la sol, locatia cadavrului. Vulpea vine si mananca partile care nu ii plac condorului, apoi sta de paza pana condorul termina de mancat astfel incat acesta sa nu fie deranjat de musafiri nepoftiti. Lasand deoparte datele tehnice pot sa va spun ca sunt niste pasari majestuoase, care impresioneaza prin prestanta lor, prin felul in care planeaza si prin curiozitatea lor. Faptul ca am fost aproape de condori a fost cu adevarat o experienta unica pentru mine. Pornim inapoi pe acelasi drum pe care am venit si ne oprim sa mancam de pranz la acelasi restaurant ca si ziua precedenta. Azi vom continua cu autocarul nostru pret de alte 9-10 ore pana la Puno. Ne resemnam si rontaim in tacere frunze de coca.

    Va las in compania filmului realizat la Colca Canyon si sper sa va placa minunatii condori care mi-au permis sa ii imortalizez pe film.

    Rog webmasterul sa ataseze urmatorul film:

    https://www.youtube.com/watch?v=5AVC-Mc1PEs

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 07.12.16 10:19:01
    Validat / Publicat: 07.12.16 11:31:28
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA de SUD

    VIZUALIZĂRI: 2877 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P04 peisaj cu camion si roci ciudate
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39350 PMA (din 42 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    15 ecouri scrise, până acum

    webmasterX [07.12.16 11:31:02] »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Peru, #Excursii PERU" (deja existentă pe sait)

    -

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    mishu [07.12.16 11:40:37] »

    @buterfly: Start vot. Ce pot sa-ti spun, un articol minunat despre o destinatie superba.

    Iar pozele atasate sunt demne de National Geografic.

    Astept cu mare interes articolul mentionat mai sus insa pana atunci, felicitari, votat cu mare placere.

    Carmen Ion [07.12.16 12:39:47] »

    @buterfly: Fluturaş, ce să zic?!! Dacă la liniile Nazca sinceră să fiu mă aşteptam la mai multe explicaţii (sau mai bine zis la o trecere în revistă, oricât de sumară, a ipotezelor legate de aceste uriaşe enigme ale istoriei), acum m-ai dat gata cu vulcanii, turmele de alpaca, Hulk şi mai ales cu condorii. Mă înclin!

    În timp ce citeam, mi-am amintit de "El condor pasa" şi iată! , asta a fost şi alegerea ta muzicală. Înţeleg de ce ai ai optat pentru versiunea instrumentală, dar mi-ar fi făcut plăcere să-i ascult pe Simon şi Garfunkel, pentru că versurile lor sunt exterm de sugestive.

    Motiv pentru care, cu permisiunea Webilor, aş vrea să le reproduc aici în varianta originală în limba engleză şi într-o traducere încropită acum de mine:

    "I'd rather be a sparrow than a snail

    Yes I would, if I could, I surely would

    I'd rather be a hammer than a nail

    Yes I would, if I only could, I surely would

    Away, I'd rather sail away

    Like a swan that's here and gone

    A man gets tied up to the ground

    He gives the world its saddest sound

    Its saddest sound

    I'd rather be a forest than a street

    Yes I would, if I could, I surely would

    I'd rather feel the earth beneath my feet

    Yes I would, if I only could, I surely would"

    ***

    "O vrabie aş vrea să fiu, nu melcul

    Asta aş vrea să fiu, dac-aş putea

    Ciocan aş vrea să fiu, nu cuiul

    Asta aş vrea să fiu, dac-aş putea

    Departe-n larg aş vrea să pot plana

    Precum o lebădă ce vine-pleacă cum vrea ea

    Omul legat e de pământ

    Şi lumii el îi dă un cânt

    Care e cel mai trist din câte sunt

    Pădure aş vrea să fiu, nu doar o simplă stradă

    Asta aş vrea să fiu, dac-aş putea

    Şi pe sub tălpi să simt mereu a lumii brazdă

    Asta aş vrea să fiu, dac-aş putea"

    Dan&Ema [07.12.16 12:57:21] »

    @buterfly:

    Doamne, vreau si eu acolo! Amazing pe limba altora! Promit sa mestec coca si cocoloase numai sa ajung acolo. Era sa promit si c-o sa fiu cuminte, dar asta e din alt film si e periculos!

    Ne-ai prezentat un adevarat episod de Teleenciclopedia cu poze deosebite ca si calitate si continut!

    Ffff interesant! Felicitari!

    Da Doamne!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly* [07.12.16 14:13:29] »

    @webmasterX: multumesc webmaster!

    buterfly* [07.12.16 14:16:05] »

    @mishu: multumesc pentru vizita si aprecieri! Culorile la altitudinea asta sunt deosebite, lumina este foarte puternica si aproape arde retina. Articolul despre coca este scris cu mult suflet. L-am lasat la urma. Mai sunt multe aventuri pana atunci

    buterfly* [07.12.16 14:21:13] »

    @Carmen Ion: multumesc pentru vizita si aprecieri! Versurile sunt minunate insa pentru muzica exista drepturi de autor si nu pot sa folosesc decat piesele oferite gratis. Cu greu am gasit o versiune gratuita a lui El Condor Pasa. Restul sunt cu plata. Eu ma bucur ca ti-a placut povestea si promit altele si mai interesante. Peru are foarte multe de oferit.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly* [07.12.16 14:23:51] »

    @Dan&Ema: multumesc pentru vizita si aprecieri! Sa stii ca merita din plin efortul financiar. Nu ezita!

    elviramvio [07.12.16 16:31:39] »

    @buterfly:

    Superb.

    buterfly* [07.12.16 16:49:15] »

    @elviramvio: multumesc!

    tata123 🔱 [09.12.16 22:55:39] »

    @buterfly: O lume „ciudată” pe care cei mai mulți dintre noi o cunoaștem din cărți și, mai nou, din mulțimea de documentare tv. Cei mai norocoși ajung să vadă pe viu această zonă a Globului - felicitări.

    Condorul îmi este extrem de cunoscut din cartea aferentă lui din pachetul de cărți de joc intitulat Animale de pe continente. Aceste cărți de joc erau pe vremuri o modalitate de cunoaștere și învățare...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly* [11.12.16 07:19:31] »

    @tata123: mutumesc pentru vizita si aprecieri! Culmea, ce mica e lumea, sa sti ca si eu am avut acel joc de carti si toata ziua citeam despre animale si pasari! Din fericire pe acele vremuri nu aveam telefoane, tabete si nici macar televizor prea mult asa ca devoram cartile

    adri-nico [26.01.17 16:02:49] »

    Fiririiiii! sint suparata oleaca pentru ca la ultimile ecouri nu mi-ai raspuns. Am zis ca las sa termini de scris tot serialul ca sa citesc si eu cap- coada aceste peripetii.

    N-am rezistat si iata-ma citind despre o foarte frumoasa si interesanta poveste. M-am uitat si la film si ma tot intrebam daca ghemele alea de mohair sint facute industrial sau hand made de mina (cum ar zice cineva de p'aci).

    Am vazut la tarabele alea ceva din blana si nu stiu ce reprezinta, ca nu te-ai dus mai aproape: carpete, cuverturi sau covoare?

    Cred ca am icnit si eu citind despre ala de=l carai in spate. Ceva injectabil de coca nu era? ca mie daca imi bagi un cocolos in gura, imi ies matele... Pentru din astia mai "dusi", ca mine, exista variante? E bun ceaiul ala?

    Ce sa zic... a crescut invidia la cote alarmante!!! Felicitari!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly* [26.01.17 16:13:08] »

    @adri-nico: Hauoleu maica, da' cum nu ti-am raspuns?!!! Numai daca ai punctat pe la articole mai vechi sa nu fi vazut eu comentariile tale. lasa ca acum ma duc sa vaz ce mi-ai zis si le iau pe toate la control! Ghemele alea colorate erau din par de alpaca si erau facute manual. Nu stiu unde gasesc asa vopsele superbe! Covorasele din blana de lama sau alpaca sunt... covorase mici. Aveau si cuverturi de toate dimensunile si aveau si poncho-uri ca sa ti le pui pe spinare cand ti-e frig. Injectabil nu era dar era plin de bomboane, caramele, ciocolata si prajituri cu coca. Ceaiul era foarte bun. Daca astea nu erau suficiente existau si tablete speciale pt rau de altitudine. Hai nu fii invidioasa ca te iau cu mine! Acum ma duc sa vaz ce comentarii mi-ai lasat si eu nu am raspuns... vai ca dejami-e rusine. Multumesc pentru vizita soro

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmasterX [07.11.17 23:48:41] »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica «La pas prin Colca Canyon» (nou-creată, între timp, pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adri-nico, buterfly*, Dan&Ema, elviramvio, mishu, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Colca Canyon:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061457872390747 sec
    ecranul dvs: 1 x 1