ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2013
DE iib
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 30.09.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 0 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Brazilia, fascinaţia perfectă (p. a II-a)

Ilustrație video-muzicală
Samba do Brasil


TIPĂREȘTE URM de aici

Vreau sa clarific de la bun inceput problema violentei in Brazilia.

Violenta este una din celebrele „stampile” care i se pun Braziliei. Si este motivul pentru care multi oameni inca mai ezita sa aleaga aceasta destinatie. Nu vreau sa neg, violenta exista, cateodata chiar in forme care te sperie. Dar in Brazilia pana si violenta este speciala, in sensul ca nu te vizeaza personal, ca turist. Asta daca respecti niste reguli elementare, intuitive, de bun simt.

Traditional punctul de violenta maxima este si va ramane Rio de Janeiro. Ce e nevoie sa faci ca sa eviti? Asa cum am spus, doar lucruri de bun simt, nimic special. Exact ceea ce faci si acasa, in tara ta. Adica:

•Sa nu umbli chiar nauc pe strada, sa te mai uiti in jurul tau. Ca turist asta e foarte simplu, pentru ca oricum esti curios sa vezi ce e pe unde mergi, ce face lumea.

•Daca vezi agitatie sa nu te bulucesti si tu ca o baba curioasa. Te apropii dupa ce te convingi ca este chiar ceva atractiv si nu vreo cearta pe strada

•Nu intri in zonele de mahala ale oraselor (se numesc favela/favelas, Photo 1-5). La fel facem si acasa, nu? Chiar in Brazilia e mai bine, pentru ca desi intalnesti aceste favelas destul de des (voi explica mai tarziu cum e asta), sunt foarte clar delimitate. Deci ai suficient posibilitatea sa le admiri din exterior (in adevaratul inteles al cuvantului, pentru ca fac parte din cultura sociala a Braziliei).

•Daca din greseala ai intrat intr-o favela (iti dai seama imediat dupa aspectul cladirilor) trebuie sa iesi repede afara. Nu te lasa furat de curiozitate si nu merge mai departe. Un exemplu real: Intr-o perioada indicatoarele rutiere catre puncte de atractie turistica erau intoarse voit si te conduceau direct in favela. Este evident ca NICIUN traseu turistic nu poate trece prin favelas. Deci foarte repede te intorci si cauti drumul bun.

•Acum, vazand pozele atasate puteti recunoaste imediat o favela. Nu e greu sa va dati seama daca ati intrat deja intr-una (Photo 6-7). In prima jumatate de ora nu vi se poate intampla nimic neplacut. Dar daca prelungiti sederea sau scoateti un aparat foto pentru a fotografia ceva deja sunteti in pericol. Sunt foarte alergici la aparate de fotografiat sau filmat. Puteti discuta cu lumea (doar in portugheza braziliana, nu europeana), puteti folosi telefoane mobile, dar atat. Nu va provocati norocul mai mult. Daca cineva va ofera serviciile de ghid puteti face conversatie, fiti prietenosi, dar refuzati politicos. Pretindeti de exemplu ca in 20 minute trebuie sa va intallniti grupul de prieteni. Cei care ofera aceste servicii vorbesc putina engleza.

•Exista in Rio de Janeiro o favela care se cheama Santa Marta (Photo 8-9). Din 2008 este declarata complet pacificata, fara mafie, droguri, arme. Chiar are toate atributele unei vieti sociale normale: gradinite, magazine, scoala de samba, ba chiar si unitati militare. Este singura favela pe care teoretic o puteti vizita fara grija. Are si o telecabina pentru acces mai facil (fiind in panta). Dar faptul ca telecabina este in realitate mereu stricata, pentru a te obliga sa vizitezi pe jos, te pune pe ganduri. Nici locuitorii din Rio nu sunt 100% convinsi ca e o zona fara probleme. Dar, cu prudenta, puteti decide la fata locului cata incredere sa-i acordati.

•Nu te lasa prins in discutii de vanzatorii ambulanti (sunt doar in orasele turistice).

•Nu merge noaptea prin locuri pustii

•Tine-ti portofelul decent, nu jumatate afara din buzunar

•Daca auzi impuscaturi fii sigur ca nu te vizeaza pe tine. Dar totusi adopta un cat mai „low profile” (la propriu, adica nu ridica tu capul sa vezi ce se intampla) si paraseste zona. Cateodata se mai intampla ca autostrada sa treaca (suspendat) prin mijlocul favelei (Photo14). Si aia se mai impusca intre ei dintr-o parte in alta. Eu am trecut o data pe o autostrada din asta, dar nu e nici un pericol daca nu opresti sa te dai jos sa vezi ce e.

Violenta asta „selectiva”, care te ocoleste daca nu esti exagerat de zapacit, este caracteristica DOAR Braziliei. In alte tari din America Latina (sau in lume) situatia nu e asa, ca la spectacol. In alte tari chiar trebuie sa te concentrezi ca sa nu intri in vreo situatie dramatica.

In concluzie:

•Violenta in Brazilia exista, dar imbraca o haina foarte lejera. Te atinge doar daca o inviti, o cauti in mod special.

•Este o realitate care te intristeaza pe moment, dar face parte din viata. Orice tara are si bune si rele. Doar ca in Brazilia partile bune atenueaza total putinele incidente rele la care poate ai ghinionul sa fii martor.

Ca un scurt comentariu de incheiere: Columbia este o alta tara legendara a crimei. Toti stim ca in Columbia crima e la ea acasa. Ei bine, NU. Asa era in urma cu multi ani. De o buna bucata de vreme Columbia a devenit o tara minunata. Daca Brazilia nu ar fi prima mea iubire, sigur as pune Columbia pe primul loc intre tarile mele preferate.

Din pacate actualul pol al crimei in America de Sud este Venezuela. Care si ea e o tara admirabila. Dar acolo nu poti fi de loc relaxat.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iib in 31.08.13 19:59:52
Validat / Publicat: 01.09.13 08:18:59
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4983 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iib); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Favela
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[01.09.13 09:06:21]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

adri-nico
[01.09.13 09:08:22]
»

Fascinant!!!

Dupa ceea ce am citit mai sus cred ca doar cu elicopterul sa vizitez o astfel de zona...

Se lipesc belelele de mine... ca musca de miere.

iibAUTOR REVIEW
[01.09.13 10:12:04]
»

@adri-nico: Asa cum am spus, pentru jumatate de ora nimeni nu-ti face nimic in favele (daca arati ca un turist normal). Dar nu uitati, FARA APARATE DE FOTOGRAFIAT/FILMAT. Daca va intrebati ce se poate intampla, e simplu. Dispari. Politia nu va putea niciodata intra in favele sa ancheteze ceva.

Nici cu elicopterul nu ar fi o idee prea buna. In mod sigur se va descide focul asupra elicopterului (in Rio).

Singurul mod mai sigur in care poti vizita totusi o favela este sa ai aprobarea conducatorilor mafiei. Cu stirea lor te poti misca mai liber si total aparat prin favela. Dar actiunea aasta ar fi un efort prea mare pentru un simplu turist.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[01.09.13 10:14:11]
»

@iib: cu farmecele mele... as putea cuceri si un mafiot cit sa ma lase sa ii vizitez domeniul.

Costi
[03.09.13 23:58:49]
»

Pentru curioşi, intraţi pe acest sait, ca să vedeţi cele mai periculoase 25 de oraşe din lume.

Clasamentul este făcut pe baza statisticilor oficiale.

Număraţi câte sunt din Brazilia, sau, mai general, din America Latină...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iibAUTOR REVIEW
[04.09.13 15:42:51]
»

@Costi: Este excelent ca ne ajuti cu acest exemplu. Ii rog pe toti care urmaresc postarile despre Brazilia sa citeasca articolul indicat de Costi.

Este exemplul perfect al felului in care este distorsionata perceptia noastra despre Brazilia (si Columbia o gasiti acolo). Despre aceste articole vorbeam cand spuneam ca Brazilia primeste deseori o eticheta falsa.

Aceste articole sunt scrise de oameni care stau acasa, in papuci si asezati pe canapea si ne spun noua ce periculos e pe Varful Everest, unde niciodata nu au pus piciorul

Articolul citeaza DOAR UNELE rapoarte ale politiei si cu asta considera ca traba e terminata. Gresit, foarte gresit si superficial!

Este citata doar statistica omuciderilor, si aceasta fara a se specifica la ce perioada se refera. Dar nici nu mai e nevoie pentru ca aceasta statistica este TOTAL IRELEVANTA pentru turisti si chiar pentru locuitori.

Prima statistica intr-adevar foarte importanta pentru turisti este cea a rapirilor sau/si disparitiilor. Asta este primul pericol major care trebuie luat in considerare de cei care calatoresc. A doua statistica pe care trebuie sa o luam in serios este numarul talhariilor (jaf cu violenta). A treia este cea a furturilor simple. Astea sunt statisticile care intereseaza turistii si ii pot afecta direct.

Nu prostia cu omuciderile. Macar sa spuna cati dintre victime erau cetateni straini. Asta ar mai avea un sens.

Dupa cum vedeti in articol Brazilia si Columbia apar foarte des. Si din nou va spun ca este total fals (pentru turisti). Si am explicat mai sus de ce.

Venezuela apare si ea in acest articol. Aici este adevarat, dar nu din cauza acestui articol superficial si pe langa obiect. In cazul Venezuelei este adevarat pentru ca celelalte statistici relevante despre care vorbeam o indica pe primul loc in America Latina. Despre Mexic nu am date sau statistici.

Revenind la Venezuela, este singura tara din America de Sud unde firma la care lucram are un departament special permanent care se ocupa cu instructajul de securitate si protectia angajatilor straini. Aici am aflat in amanunt metode incredibile aplicate de organizatiile criminale care vizeaza strainii. Am spus deja ca in Venezuela nu poti fi relaxat daca esti strain.

Revenind, ii multumesc din nou lui Costi ca ne-a ajutat cu exemplul perfect a ce NU ne intereseaza despre Brazilia si ce NU trebuie sa luam in considerare.

Omuciderile sunt singurele infractiuni care NU sunt indreptate sistematic catre straini (in America de Sud, caci in tarile islamice e altceva).

Costi
[04.09.13 16:43:06]
»

Poate ar fi trebuit să fac şi nişte comentarii despre articolul din linkul indicat de mine.

În primul rând, faptul că saitul respectiv este unul gen "tabloid". Apoi, cu privire la articolul în sine, el pare făcut de nişte amatori, pentru că nu se precizează care sunt criteriile după care s-a întocmit clasamentul. Este evident că numărul de omucideri raportat la numărul de locuitori nu este unicul criteriu, pentru că astfel clasamentul ar fi arătat în mod diferit.

Pe de altă parte, trebuie să citeşti cu atenţie ca să afli că este vorba de numărul de omucideri pe an şi că acesta se referă la anul 2012.

Este evident că textul a fost redactat de vreo "fătucă" (nu neapărat de sexul indicat de genul cuvântului) şi care l-a scris cum l-a scris.

Ceea ce pot să vă spun este însă faptul că acest text, mai mult ca sigur, se bazează pe o statistică pe care am citit-o la rubrica "News" de pe pagina principală a portalului "Yahoo!" acum vreo trei-patru luni.

E drept, nu avea poze, dar conţinea cam aceleaşi date, evident înşirate mult mai clar şi mai logic.

Ăştia de pe saitul misc.likes.com i-au mai coafat textul şi i-au pus poze, care uneori se potrivesc ca nuca-n perete.

Totuşi, dincolo de aceste aspecte, statistica în sine rămâne. E drept, ea nu priveşte decât în mică măsură turiştii (de aceea nici nu se precizează câte dintre victime erau turişti), dar în acelaşi timp ea exprimă o realitate peste care nu se poate trece: aceea că Brazilia este o ţară violentă, chiar dacă asta nu-i afectează decât într-o mică măsură pe turiştii care o vizitează.

Şi nu cred că asta este o percepţie deformată asupra acestei ţări. Este pur şi simplu o percepţie, aşa cum este văzută ea prin prisma unor date statistice.

Aşa cum şi România este percepută într-un anume fel când se face referire la, de exemplu, că tot e la ordinea zilei, numărul de câini vagabonzi pe cap de locuitor.

Eu nu am ajuns aşa de departe, m-am plimbat doar prin Europa, dar singura ţară în care am mai văzut câini vagabonzi a fost Albania. Dar nici albanezii nu au o aşa de mare densitate de câini vagabonzi ca la noi...

Am mai văzut câţiva maidanezi şi în Palermo (atenţie, doar în Palermo, nu peste tot în Sicilia), dar erau, aşa cum spun, doar câţiva.

E drept, raportate la numărul populaţiei, cazurile de persoane decedate ca urmare a atacurilor maidanezilor, sunt, statistic, neglijabile ca număr.

Dar şi un singur caz e suficient să distrugă buna imagine pe care s-au străduit, poate, unii să o creeze...

Aşa că, statistica indicată de mine nu este cazul să influenţeze pe cineva şi să îl determine să renunţe a mai vizita Brazilia.

Ne putem da seama că toate acele lucruri neplăcute se petrec în special în favele, iar ghidul nostru prin Brazilia ne-a explicat ce trebuie să facem când ajungem la marginea lor: keep the right side, unde cuvântul "right" luaţi-l cu sensul de "corect, potrivit".

Apropo, brazilienii au maidanezi?

În rest, felicitări pentru descrierea unor locuri unde eu, mai mult ca sigur, nu voi ajunge niciodată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iibAUTOR REVIEW
[04.09.13 17:22:12]
»

@Costi: Eu nu am vazut maidanezi in Brazilia. Dar e posibil sa fie. Am vazut insa carute trase de cai pe strazile din Sao Paulo E drept, la 5 dimineata. Dar totusi, intr-un asa oras sa vezi carute pe strada... asta da atractie turistica Nici in Bucuresti nu se mai intampla de mult asa ceva.

Iti respect, bineinteles, opinia despre problema violentei in Brazilia, desi nu sunt de loc de acord cu ea. Nu vreau sa declansam o polemica si de aceea vom lasa cititorii sa-si faca singuri o parere.

Amintesc insa ca aceste atentionari despre violenta exacerbata (!!!) vin totdeauna, 100%, numai de la persoane care nu au fost niciodata in Brazilia.

Eu nu am intalnit nici un caz in care cineva sa spuna: "Am fost in Brazilia si vreau sa va previn ca e foarte periculos".

Iar despre favele cred ca am prezentat foarte pe larg situatia. In perfect acord cu ghidul despre care vorbeai.

Si ca sa fie clar: Nicio statistica nu va cuprinde omucideri (sau alte delicte) petrecute in favele, mai ales in Rio. Acolo politia nu are niciodata forta sa faca vreo ancheta. Singurii care pot intra acolo in forta sunt armata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Costi
[04.09.13 17:28:43]
»

@iib:

Ghidul la care mă refeream erai chiar tu... că aşa cum spuneam, eu nu am ajuns şi nici nu cred că voi ajunge fizic, cu sau fără ghid, în Brazilia, e prea departe.

În privinţa opiniei despre violenţă, nu cred că avem opinii diferite, sunt şi eu convins că una e realitatea de acolo şi alta este percepţia din exterior, chiar asta am şi spus că se întâmplă şi cu România. Şi mi s-a întâmplat şi mie să constat pe viu că, uneori, lucrurile stau altfel decât sunt ele prezentate în "folclor". Uite, de exemplu, în Albania.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iibAUTOR REVIEW
[04.09.13 17:43:11]
»

@Costi: Atunci imi pare bine ca sunt perfect de acord cu mine

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, iib
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Brazilia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063822031021118 sec
    ecranul dvs: 1 x 1